Πώς ορίζω την απλότητα στη ζωή μου (+πώς το Κορίτσι Μάλαμα)

Τι σημαίνει για μένα η απλότητα.

Πριν από λίγο καιρό, πρότεινα στην Τριανταφυλλένια, το Κορίτσι μάλαμα, αφού και οι δύο πρεσβεύουμε την απλότητα στo blog μας, να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκφράζεται στη ζωή μας. Διαβάστε ως το τέλος, για να βρείτε και τη δική της τοποθέτηση!

Όταν ξεκίνησα το blogging, ήξερα ποιες θα είναι οι βασικές θεματικές που θα αποτελούσαν τους στυλοβάτες του blog μου. Δεν είχα, όμως, διαλέξει ένα μότο, μια σύντομη φράση που θα το περιέγραφε γενικά και θα χαρακτήριζε σύντομα και περιεκτικά το πνεύμα που το διαπερνά. Ήρθε η ώρα του σχεδιασμού της ιστοσελίδας και έπρεπε να διαλέξω “υπότιτλο”, κάτι που θα έμπαινε στο banner μετά τον τίτλο. Άρχισα να σκέφτομαι τη ζωή μου, το πώς στοχεύω να τη φτιάξω και έτσι, μετά από λίγη σκέψη, γεννήθηκε το “Το μυστικό είναι στην απλότητα“.

Η απλότητα είναι μια γενική έννοια και -όπως και ο μινιμαλισμός– μπορεί να έχει διαφορετική μετάφραση και να εφαρμόζεται αλλιώς από τον κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό, θα περιγράψω όσο πιο περιγραφικά μπορώ, το πώς ορίζω εγώ την έννοια της απλότητας στη ζωή μου.

Έχω καταλήξει στο ότι στη ζωή όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Δεν υπάρχει ο χρόνος, η διάθεση, τα χρήματα, η ενέργεια. Πρέπει να διαλέξουμε αυτά που έχουν περισσότερη σημασία και αξία. Αυτά που είναι πιο σοβαρά. Αυτά που πρέπει να πάρουν την πρώτη θέση, γιατί αυτή η διαλογή μας εξυπηρετεί καλύτερα, μας γλιτώνει από κόπο και αναστάτωση. Επίσης, μας δίνει χρόνο και χώρο για να χαρούμε όσα θέλουμε, τους ανθρώπους μας, τα χόμπι μας, την ηρεμία μας.

1. Πόσα πράγματα έχω στην κατοχή μου

Στην εποχή του Youtube, όλοι έχουμε ακούσει τον όρο declutter, δηλαδή κάνω εκκαθάριση στα πράγματα και πετάω όσα δε χρειάζομαι και όσα δε χρησιμοποιώ. Το βιβλίο “Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη” είναι ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβουμε ποια αντικείμενα χρειαζόμαστε πραγματικά.

Δεν έχω καταφέρει ακόμα να κάνω μια αποφασιστική και μαζική εκκαθάριση, πετώντας πολλά πράγματα, αλλά πολύ συχνά κάνω μικρές “επιδρομές” σε ντουλάπια και συρτάρια. Επίσης, συχνά ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια και ξαναδιαλέγω τα παιδικά βιβλία των κοριτσιών.

Στόχος μου είναι να κρατήσω μόνο ό,τι χρησιμοποιώ και να τα οργανώσω όλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμάμαι πού τα έχω και να τα βρίσκω ανά πάσα στιγμή.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η όλη έννοια της εκκαθάρισης ξεκινά από τα υλικά πράγματα και μετά επεκτείνεται στη ζωή μας και στη γενικότερη φιλοσοφία μας. Το “δεν κρατάω ό,τι δε χρειάζομαι” εφαρμόζεται υπέροχα και σε άλλους τομείς.

Το να στοιβάζονται στο σπίτι και στο χώρο μου αντικείμενα που δε χρειάζομαι, μου προσθέτει άγχος, περισσότερη δουλειά στο να τα καθαρίσω και να τα τακτοποιήσω.

2. Απλό και λειτουργικό σπίτι

Σε συνέχεια της προηγούμενης κατηγορίας, προτιμώ το σπίτι μας να είναι απλό και να με ξεκουράζει.

Τα έπιπλά μας είναι σε ουδέτερα χρώματα, απλά και λειτουργικά, με αποθηκευτικούς χώρους, αλλά όχι ογκώδη και δυσκίνητα.

Η διακόσμηση περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα που μας αρέσουν, όπως οι πίνακες με θαλασσινά τοπία. Έχουμε, βεβαίως, μπόλικες βιβλιοθήκες, αλλά με βιβλία που πραγματικά μας αρέσουν και θα τα ξαναδιαβάσουμε.

Μία άποψη του σαλονιού μας. Προτίμησα ανοιχτόχρωμους καναπέδες, ανοιχτόχρωμα ριχτάρια και μια μικρή κόκκινη πινελιά στα μαξιλάρια. Οι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν θάλασσα είναι οι αγαπημένοι μου, όπως και του Γιώργου.
(ΥΓ: Αυτή είναι η σούπερ τακτοποιημένη μορφή, που σπανίως τη βλέπεις τα τελευταία 4 χρόνια χαχαχα!)

Στο δωμάτιο των κοριτσιών δεν υπάρχουν περιττά βοηθητικά έπιπλα, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Επίσης, δεν υπάρχουν περιττά “διακοσμητικά” παιχνίδια, όπως τα λούτρινα αρκουδάκια, που πνίγουν το χώρο και δυσχεραίνουν το αναπνευστικό τους.

Ως προς την καθαριότητα, υστερώ κατά πολύ, αλλά γενικά θέλω να καθαρίζω λίγο και να απολαμβάνω πολύ. Τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων είναι οι φίλοι μου!

3. Οικονομία στα χρήματα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στη διαδικασία να μειώσει τα έξοδά του, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, για το μινιμαλισμό και τις αρχές της απλότητας, αυτή είναι μια αρχή που (πρέπει να) ακολουθείται από όλους: ακόμα και αν έχεις χρήματα για ξόδεμα, να μην τα ξοδεύεις παρορμητικά και αλόγιστα. Με γνώμονα τη μείωση του υπερκαταναλωτισμού, αλλά και το στόχο να υπάρχουν χρήματα “στην άκρη” για μια ώρα ανάγκης (πχ. για κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας), ξοδεύω με μέτρο.

Αγοράζω συνήθως αυτά που χρειάζομαι. Για να το πετύχω αυτό, καθυστερώ την αγορά του αντικειμένου που θέλω, ώστε να επιβεβαιώσω ότι μετά από ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, με πιο διαυγή ματιά, εξακολουθώ να θέλω να το αποκτήσω. Φυσικά και κάνω μικρές παρασπονδίες κατά καιρούς, αλλά γενικά κινούμαι σε πλαίσια αυτοσυγκράτησης και προσεκτικών αγορών.

Προτιμώ πολυχρηστικά αντικείμενα και προϊόντα, οικονομικά, αλλά και με καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτό είναι σημαντικό, διότι πολλές φορές το φθηνό καταλήγει να είναι ακριβό, να χρειάζεται δηλαδή αντικατάσταση σύντομα.

4. Ρούχα/εμφάνιση

Για λόγους πρακτικούς και ευκολίας, προτιμώ να έχω ρούχα “πασπαρτού”, δηλαδή που τα περισσότερα ταιριάζουν με τα περισσότερα και έτσι δεν ξοδεύω χρόνο στο να σκέφτομαι συνδυασμούς. Αυτό με διευκολύνει πολύ και όταν πρέπει να ετοιμάσω βαλίτσες για ταξίδι! Προτιμώ ρούχα που είναι άνετα και νιώθω χαλαρή, αλλά και παπούτσια που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

Βάφομαι σπάνια και όταν το κάνω, θα είναι κάτι λίγο και διακριτικό, ίσα ίσα να φαίνομαι περιποιημένη. Αυτό το κάνω αφενός επειδή θέλω να δείχνω την πιο φυσική μου πλευρά και αφετέρου επειδή δεν πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώνω πολύ χρόνο στο μακιγιάζ.

5. Εξωτερικά ερεθίσματα και πληροφορίες

Για να έχεις την ησυχία σου, χαρακτηριστικό που αποτελεί τον απώτερο στόχο του μινιμαλισμού, πρέπει να φιλτράρεις τα ερεθίσματα που δέχεσαι απ’ έξω.

Γι’ αυτό, αποφεύγω να βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση, έχω απενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις ειδήσεων στο κινητό μου και αναζητώ επιλεκτικά και συγκεκριμένα τι θα διαβάσω όταν θέλω να ενημερωθώ. Διαφορετικά, νιώθω ότι μου πετάνε στο πρόσωπο μονομιάς όλες τις δυσάρεστες ειδήσεις του κόσμου, σαν να μου αδειάζουν έναν σκουπιδοτενεκέ, χωρίς να προλαβαίνω να αξιολογήσω τη σοβαρότητα της καθεμιάς στο βαθμό που της αξίζει.

Έχω ελαχιστοποιήσει τις συνδρομές και τις ειδοποιήσεις που λαμβάνω στο προσωπικό μου email, κρατώντας μόνο τα newsletter από blogs που πραγματικά με ενδιαφέρουν και κανάλια του Youtube που όντως βλέπω. Το υπερβολικό γέμισμα των Εισερχομένων μου, μου προκαλεί μπούκωμα. (Επί τη ευκαιρία, αν θέλετε ένα λιτό, εβδομαδιαίο newsletter, διαβάστε πώς το στέλνει η Κόκκινη Καμέλια κάθε Παρασκευή!)

6. Προγραμματισμός της ημέρας και της οικογένειας

Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Η σωματική και ψυχική ενέργεια είναι περιορισμένη και πολύτιμη. Ειδικά όταν έχεις και παιδιά, που απαιτούν πολύ και από τα δύο είδη της, πρέπει να διαλέξεις πού θα την αφιερώσεις.

Προτιμώ να θέτουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες στο πρόγραμμά μας και να μην κουραζόμαστε υπερβολικά. Ειδάλλως, έχουμε όλοι νεύρα και γκρίνια. Γι’ αυτό, έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα που ξέρουμε ότι μας εξυπηρετεί ως οικογένεια και παρεκκλίνουμε από αυτό μόνο όταν η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη της κούρασης.

Με άλλα λόγια, δεν κουράζομαι περισσότερο υπηρετώντας δευτερεύουσες ανάγκες και δε γεμίζω το πρόγραμμά μας για να εξυπηρετήσω τρίτους, αν αυτό θα προκαλέσει τριβές μεταξύ μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε προσκληθεί κάπου και ξέρω ότι το να κάνουμε μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο τη δεδομένη στιγμή, θα κουράσει τα κορίτσια, θα γκρινιάζουν και θα εκνευριστούμε όλοι, ζυγίζω το πόσο θα μας ωφελήσει να πάμε και το πόσο ωραία θα περάσουμε σε σχέση με την κούραση του δρομολογίου.

Σε αυτό χρειάζεται μια έξτρα δεξιότητα “ζυγίσματος” των καταστάσεων, στην οποία δεν κάνω πάντα την πιο σωστή επιλογή, αλλά δεν πειράζει! Το σωστό κάθε φορά είναι διαφορετικό.

Προτιμάμε, πχ, να ταξιδέψουμε 5 ώρες με το αμάξι για να πάμε στη Χαλκίδα και να δούμε τους συγγενείς μας, από το να ταξιδέψουμε 2 ώρες μέχρι μια κοντινή πόλη, όπου δε θα υπάρχει χώρος για τα παιδιά και θα το κάνουμε μόνο για να δούμε λίγη ώρα κάποιους φίλους που θα μπορούσαμε να τους συναντήσουμε και σε πιο βολικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι το πρώτο έχει προτεραιότητα και θα το χαρούμε περισσότερο. Φυσικά έχουμε διαλέξει και το δεύτερο πολλές φορές, αλλά το κάναμε επειδή τότε το όφελος της εκδρομής εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα ήταν μεγαλύτερο της ταλαιπωρίας.

7. Ζωή και σχέσεις

Το πιο σημαντικό κομμάτι της απλότητας στη ζωή είναι η εφαρμογή της στις σχέσεις. Είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, που περιλαμβάνει την ειλικρίνεια, την ευθύτητα, την ψυχραιμία, την απουσία υστερίας και υπερβολής.

Η νούμερο ένα αλλαγή που έχω κάνει είναι να μη συναναστρέφομαι με ανθρώπους που δεν περνάω καλά. Χωρίς κακία και μνησικακία, απομακρύνομαι όταν βλέπω πως ο άλλος δε με αναπαύει, ότι βρίσκομαι σε άμυνα όταν είμαι μαζί του, ότι πρέπει να εξηγώ και να δικαιολογώ για ποιο λόγο έχω κάνει αυτές τις επιλογές στο πώς ζω, στο πώς μεγαλώνω τα παιδιά μου, στο πώς χειρίζομαι τη σχέση μου με το Γιώργο. Η σχέση με τα πρόσωπα θα πρέπει να μας κάνει να ξεκουραζόμαστε και να ηρεμούμε. Όσο διαφορετικές κι αν είναι οι επιλογές μας σε μεγάλα ή μικρά θέματα της ζωής, η διαμάχη και η συνεχής κόντρα κουράζει.

Για μένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το να συζητάμε απλά το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας είναι αυτό που πραγματικά ηρεμεί. Έχω απομακρυνθεί από άτομα που συζητούν με ένταση και προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δείξουν ότι η δική τους οπτική είναι πιο σωστή. Όπως έχω αναφέρει και στα μαθήματα που πήρα σε 5 χρόνια γάμου, με εξοργίζει η στάση “τρελός είσαι και το κάνεις έτσι; κάτσε να σου πω εγώ πώς το κάνω!”

Μια παρόμοια στάση μετριοπάθειας προσπαθώ να διατηρώ και στη σχέση μου με το Γιώργο και τα κορίτσια. Αποτυγχάνω παταγωδώς τις περισσότερες φορές, αλλά γενικά θέλω να μιλώ απλά. Να εξηγώ με απλά λόγια και χωρίς εντάσεις το πώς νιώθω, το τι σκέφτομαι και το ποια συνέπεια πιστεύω ότι θα έχει η δική μου πράξη ή η πράξη κάποιου άλλου. Τεράστιο κεφάλαιο αυτό στις συζυγικές και γονεϊκές σχέσεις και θέλει πολλή προσπάθεια και καλλιέργεια!

Διαβάστε επίσης: Υπεργονεϊσμός: Ένα βιβλίο και οι σκέψεις μου

Επίσης, προσπαθώ να αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και ετοιμότητα ό,τι συμβαίνει. Να ψάχνω την πρακτική πλευρά του θέματος, το πώς θα λυθεί και (μερικές φορές, όταν έχει νόημα να το κάνω) το τι το προκάλεσε, ώστε να φυλαχθώ την επόμενη φορά. Προέχει σε κάθε περίπτωση το “τι πρέπει/τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να δράσουμε άμεσα και να διορθώσουμετην κατάσταση;” και μετά το “πωπω πώς το πάθαμε αυτό!”. Οι περιττές κουβέντες σε μια έκτακτη κατάσταση, περιπλέκουν τα πράγματα, την ώρα που πρέπει να ασχοληθούμε με το πώς θα την επιλύσουμε .

Ακόμη, θέλω να είμαι παρατηρητική και να παίρνω μαθήματα από τη ζωή, να βλέπω τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος και να λειτουργώ άμεσα και αποτελεσματικά.

Με άλλα λόγια…

Ο χρόνος μας (σ’ αυτή τη ζωή αλλά και μέσα στο 24ωρο) είναι περιορισμένος. Πρέπει να διαλέξουμε πού θα τον αφιερώσουμε, πού θα καταναλώσουμε την ενέργειά μας, πού θα δώσουμε τα λεφτά μας. Τα λίγα και καλά έχουν αξία, γιατί εκεί δίνουμε 100% τον εαυτό μας. Αν ασχοληθούμε με πολλά, κάπου θα υστερούμε. Γι’ αυτό, αναζητώ πάντα τα πιο σημαντικά!

Όλα όσα αναφέρω παραπάνω στους τομείς της ζωής μου, αποτελούν στόχους. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα έχω πετύχει και αν το έλεγα, θα κορόιδευα τον εαυτό μου! Είναι αυτά στα οποία θα ήθελα να φτάσω, γιατί πιστεύω ότι θα κάνουν τη ζωή μου πιο απλή, πιο εύκολη και πιο χαρούμενη. Παλεύω κάθε μέρα και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ!

Βοηθήματα

Το βιβλίο “Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη” θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε από τα αντικείμενα στο σπίτι σας, να αξιολογήσετε τι πραγματικά χρειάζεστε και να τα τακτοποιήσετε σωστά.

Το βιβλίο “Η τέχνη της απλότητας” επεκτείνεται σε πολλά άλλα θέματα της ζωής και της καθημερινότητας και θα σας φανεί χρήσιμο εγχειρίδιο, ειδικά αν είστε αρχάριοι!

Δεν τελειώσαμε όμως…

Σε αυτή την ανάρτηση, όπως ανέφερα και στην αρχή, έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με την Τριανταφυλλένια ή αλλιώς Κορίτσι μάλαμα, που κι εκείνη τόσα χρόνια στο blog της μιλάει για πολλά θέματα που σχετίζονται με την απλοποίηση της ζωής. Διαβάστε και τη δική της ανάρτηση σχετικά με το πώς ορίζει την απλότητα στη δική της ζωή!

Εσείς επιδιώκετε την απλοποίηση της ζωής σας; Τι έχετε αλλάξει για να το καταφέρετε;

Μαρία

Πώς ορίζω την απλότητα στη ζωή μου. Με ποιους τρόπους έχω βρει τι είναι σημαντικό και πώς εστιάζω εκεί. Συνεργασία με το Κορίτσι Μάλαμα

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

Έχω μιλήσει γι’ αυτό και στο κανάλι μου στο YouTube:

14 Comments

  1. Στέλλα 18/07/2018 at 14:12

    “απλότητα” ομορφιά-ξεκούραση-γαλήνη-ηρεμία και τέλος…. ο ορισμός της ευτυχίας!
    το “Σπιτι σε τάξη, ζωή σε τάξη” έιναι κάτι που διάβασα προσφατα και άρχισα να εφαρμόζω τις πρακτικές της konmarie αρχίζοντας όπως προτείνει, απο τα ρούχα!
    ΠΑΝΙΚΟΣ στις ντουλάπες και την δική μας και των παιδιών , απο ρούχα που ΔΕΝ φορέσαμε ποτε και ιιιισως κάποτε να φορέσουμε…. Ακόμη ,βέβαια , εχουν να γίνουν ξεκαθαρίσματα και στα πλέον ξεκαθαρισμένα, αλλά οι πρώτες κινήσεις έχουν γινει μιας και “με τη μία” όπως λέει η konmarie είναι λίγο βάρβαρο για εμας…!!
    Ο χρόνος είναι λιγοστός με σπίτι , δουλειά και παιδιά αλλα η απλότητα , η λιτότητα για να υπάρχει ευημερία , έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας.
    Διαβάζοντας το post σου ταυτίστηκα τόσο που ήταν σαν να διάβαζα το δικό μου ημερολόγιο, μιας και εγω δεν έχω blog.
    “H τέχνη της απλότητας” είναι το επόμενό μου βήμα!
    ……καλή συνέχεια……..

    Reply
    1. Μαρία 18/07/2018 at 23:02

      Χάρηκα τόσο πολύ με το σχόλιό σου, Στέλλα! Έχουμε πολλά κοινά! Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τι εννοεί η μία κι η άλλη!

      Reply
  2. Ελένη 18/07/2018 at 14:20

    Τα είπες όλα με λίγα λόγια.. Ακριβώς Μαρία!!

    Reply
    1. Μαρία 18/07/2018 at 23:06

      Χαίρομαι που είναι “απλή” και περιεκτική η ανάρτηση, Ελένη!

      Reply
  3. Little Hope Flags 19/07/2018 at 08:08

    Είμαι υπέρμαχος του να βγάζουμε από τη ζωή μας τα περιττά. Όπως έλεγε και ο Βέγγος, τα πολλά χέρια σε κατσιάζουν..το μέτρο είναι το παν!

    Reply
    1. Μαρία 19/07/2018 at 16:37

      Πόσο σωστή φράση! Τα πολλά μάς μπερδεύουν! Λίγα χρειαζόμαστε, αλλά να είναι αυτά που αγαπάμε και μας αγαπάνε!

      Reply
  4. Νάντια 23/07/2018 at 16:40

    Υπέροχο κι ουσιαστικό γι αλλη μια φορά, ωραίο μου λουλούδι!
    Αναρωτιέμαι αν κάποιες φορές η έντονη επιθυμία μας να “εκκαθαρίσουμε” το χώρο μας και την καθημερινότητά μας, να βάλουμε τάξη στα πραγματά μας, έχει να κάνει με μια πιο εσωτερική ανάγκη να τακτοποιήσουμε και να εκκαθαρίσουμε την ιδια τη σκέψη μας και τη συναισθηματική μας ύπαρξη;
    Με πιάνουν συχνά μανίες εκκαθάρισης. Νομίζω οτι δεν είναι μονο “χωροταξικό” το ζήτημα !

    Reply
    1. Μαρία 24/07/2018 at 16:45

      Το πιστεύω ακράδαντα αυτό, Νάντια! Η ανάγκη να αλλάξουμε και να “ξεκαθαρίσουμε” το χώρο μας, καθρεφτίζει μια τέτοια ανάγκη και για τη ζωή γενικότερα! Σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που επανηλθες και πέρασες κι από δω!

      Reply
  5. Pingback: Τακτοποίηση και ξεκαθάρισμα παιχνιδιών - Η Κόκκινη Καμέλια

  6. Pingback: Μινιμαλισμός - Η Κόκκινη Καμέλια

  7. Pingback: Τι μας εμποδίζει να ξεφορτωθούμε πράγματα που δε χρησιμοποιούμε; - Η Κόκκινη Καμέλια

  8. drastiria.blogspot.com 07/05/2019 at 15:56

    Υπεροχο άρθρο. Ευχαριστούμε!

    Reply
  9. Pingback: Κριτική βιβλίου "Μαμά για σπίτι" - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.