Τακτοποίηση και ξεκαθάρισμα παιχνιδιών

Πώς τακτοποιώ και με ποια κριτήρια ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια των παιδιών μου

Επιδιώκω το μινιμαλισμό σε όλους τους τομείς της ζωής μας και αυτό θα ήθελα να μάθουν και οι κόρες μου.

Διαβάστε επίσης: Πώς ορίζω την απλότητα στη ζωή μου

Προσπαθώντας να βάλω μια τάξη στην ακαταστασία και στο χαμό που επικρατεί σε σπίτι με παιδιά και να καταλάβουν οι κόρες μου ότι το να έχουμε πολλά παιχνίδια δεν είναι πλεονέκτημα, κάνω συχνά κινήσεις ξεκαθαρίσματος. Έχω ήδη αναφερθεί στο πώς ξεκαθαρίζω τα παιδικά βιβλία, οπότε σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσω για το πώς τακτοποιώ τα παιχνίδια και με ποιο τρόπο διαλέγω ποια θα φύγουν από το σπίτι όταν κάνω “εκκαθάριση”.

Τακτοποίηση παιχνιδιών

Τακτοποιώ τα παιχνίδια των παιδιών ακολουθώντας τους εξής κανόνες, τους οποίους διαμόρφωσα μετά από μεγάλο διάστημα δοκιμών.

Κανόνας 1ος: Κρατάμε λίγα

Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορώ να δώσω σε αυτό την έμφαση που του ταιριάζει. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Γι’ αυτό, η βασική μου αρχή είναι να μην έχουμε πολλά παιχνίδια. Δεν κάνει καλό στα κορίτσια μου και σίγουρα δεν κάνει καλό σε μένα, γιατί προσθέτει περισσότερη δουλειά και ενασχόληση με το να τα τακτοποιώ. Έτσι, συχνά κάνω κινήσεις εκκαθάρισης, ώστε ο αριθμός τους να παραμένει σε λογικά πλαίσια.

Κανόνας 2ος: ΕΝΑ μόνο μέρος αποθήκευσης

Μετά από πολλές δοκιμές και απόπειρες, μετά από προσπάθειες να έχω μικρά κουτάκια και μεγάλα κουτιά και δοχεία και σακούλες και χίλια δυο “εργαλεία” οργάνωσης για τα παιχνίδια, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: όσο περισσότερα κουτιά αποθήκευσης υπάρχουν, τόσο περισσότερο μπερδευόμαστε. Είναι παράλογο να περιμένω από ένα 4χρονο να ξεχωρίζει ότι τα παζλ μπαίνουν εδώ, τα κουζινικά σε εκείνο το κουτί, τα λούτρινα στο άλλο κοκ.

Γι’ αυτό, έχω ένα μόνο κουτί στο οποίο μπαίνουν όλα τα παιχνίδια, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο σπίτι, ώστε ξέρουμε όλοι πώς θα τακτοποιηθούν τα παιχνίδια: θα μπουν εκεί μέσα!

Κανόνας 3ος: Μισά παιχνίδια έξω, μισά παιχνίδια μέσα

Όπως ανέφερα και στην ανάρτηση σχετικά με τους λόγους που τα πολλά παιχνίδια δεν κάνουν καλό, αυτό που φροντίζω να κάνω κατά καιρούς (και θυμίζει τη λογική του toy rotation -εναλλαγή παιχνιδιών) είναι να μαζεύω και να κρύβω στην ντουλάπα τα παιχνίδια που βλέπω ότι για κάποιο διάστημα δεν τα παίζουν. Τα εμφανίζω μετά από λίγο και τότε αποτελούν και πάλι αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Πώς τακτοποιώ, οργανώνω και ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια

Ξεκαθάρισμα

Το ξεκαθάρισμα στα παιχνίδια γίνεται περίπου 1 φορά το μήνα ή το δίμηνο. Σε κάθε ξεκαθάρισμα, ΠΑΝΤΑ, κάνω 2 κινήσεις-κλειδιά:

  1. Εναλλαγή κάποιων παιχνιδιών (διαλέγω ποια δεν έχουν παίξει και τα κρύβω στην ντουλάπα).
  2. Διαλέγω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 παιχνίδια που θα φύγουν από το σπίτι.

Πώς το κάνουμε

Αραδιάζω τα παιχνίδια στο πάτωμα και χωρίζω κατηγορίες: ποια θα μείνουν στο κουτί ως έχουν, ποια θα μπουν στην κατηγορία “εναλλαγή” και θα ανεβούν στην ντουλάπα, ποια θα δοθούν σε άλλα παιδιά και ποια θα πεταχτούν.

Πώς τακτοποιώ, οργανώνω και ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια
Αυτό είναι το before

Ποια παιχνίδια φεύγουν

  • Παιχνίδια που πέρασαν πολλές φορές από τη φάση “εναλλαγή παιχνιδιών-κρύψιμο στην ντουλάπα” και δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον.
  • Παιχνίδια που δεν αρέσουν στις κόρες μου (αυτή την περίοδο, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περίπλοκα επιτραπέζια με κάρτες).
  • Παιχνίδια με τα οποία έπαιξαν 1 φορά και δεν ασχολήθηκαν μαζί τους ξανά.
  • Παιχνίδια που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους και τα βαριούνται (είναι είτε για μεγαλύτερα είτε για μικρότερα παιδιά).
  • Παιχνίδια που γενικά δε θα ήθελα να έχουμε στο σπίτι (πχ. λούτρινα κρατάμε πολύ λίγα, γιατί οι κόρες μου έχουν θέματα με το αναπνευστικό τους).
  • Χαλασμένα παιχνίδια. Σε αυτό είμαι αμείλικτη! Χαλασμένα παιχνίδια δε μένουν στο σπίτι για κανένα λόγο! Παιχνίδια που είναι σπασμένα, παζλ που έχουμε χάσει κομμάτια (και δεν τα βρήκαμε όταν κάναμε γενική στο σπίτι και τραβήξαμε καναπέδες και χαλιά), παιχνίδια που έχουν εμφανείς φθορές.
  • Παιχνίδια που έχουν χάσει το “ταίρι” τους (μπιμπερό από κούκλες που δεν έχουμε πια, ανθρωπάκια από σπιτάκια που δεν έχουμε πια) και γενικά μικρομπιχλιμπίδια από σετ παιχνιδιών που δεν παίζονται πλέον μόνα τους.

    Πώς τακτοποιώ, οργανώνω και ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια
    Αυτό είναι (hopefully) το after

Θέλουν να δώσουν τα παιχνίδια τους τα παιδιά;

Είμαι ίσως από τις τυχερές μαμάδες ή η μεγάλη μου κόρη που είναι 4 έχει καταλάβει το πώς λειτουργώ. Πάντως, δεν έχω συναντήσει μεγάλη δυσκολία στο να την πείσω να δώσει κάποια παιχνίδια. Της λέω ότι εμείς έχουμε πολλά παιχνίδια, ξέρω ότι δεν παίζει με όλα, υπάρχουν άλλα παιδιά που δεν έχουν και έτσι εμείς θα τους δώσουμε από τα δικά μας. Της προτείνω να διαλέξει κάποια που δεν την πειράζει να τα αποχωριστεί και εκείνη με ηρεμία και προθυμία διαλέγει και βάζει σε μια ξεχωριστή σακούλα αυτά που θέλει να δωρίσει.

Πώς τακτοποιώ, οργανώνω και ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια

Δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολο αυτό, όμως, και γι’ αυτό μπορείτε να ψάξετε άρθρα για το πώς να αποχωριστούν τα παιδιά παιχνίδια χωρίς μεγάλη δυσκολία. Αν αντιμετωπίσετε μεγάλη άρνηση, σε ηλικίες που το παιδί καταλαβαίνει ότι κάποια παιχνίδια λείπουν, θα σας πρότεινα να μην το κάνετε κρυφά. Ο στόχος δεν είναι να γίνει βεβιασμένα, αλλά με τρόπο που να καταλάβει γιατί το κάνουμε και πώς θα μας ωφελήσει όλους.

Η εναλλαγή παιχνιδιών βοηθά σε αυτό. Αποσύρετε ένα παιχνίδι για λίγο καιρό και μετά εμφανίστε το και πείτε “είδες που τόσο καιρό δεν το αναζήτησες; μάλλον δε σου λείπει τόσο! θέλεις να το δώσουμε σε κάποιο άλλο παιδί που θα το χαρεί;”. Έτσι θα δείξετε και στο παιδί πώς να αντιλαμβάνεται μόνο του ποια παιχνίδια θέλει πραγματικά και όχι να γίνεται κτητικό με τα αντικείμενα απλώς και μόνο επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του. Είναι μια διαδικασία που για κάποιους χρειάζεται χρόνο και πρέπει να ωριμάσει σταδιακά.

Πού πηγαίνουν τα παιχνίδια που φεύγουν;

Τα χαλασμένα παιχνίδια πηγαίνουν στα σκουπίδια, με μεγάλη προσοχή στο αν έχουν σήμα ότι δεν πετιούνται σε κοινούς κάδους απορριμάτων. Αν έχουν τέτοια σήμανση, τα πετάμε στον ειδικό κάδο για μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, που βρίσκεται έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Τα παιχνίδια που είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν τα θέλουμε, τα δίνουμε σε άλλα παιδιά. Αυτά που είναι για μικρότερες ηλικίες, τα κρατώ για την αδερφή μου που έχει μικρότερο παιδάκι και τα υπόλοιπα τα δίνουμε σε συλλόγους ή ενορίες που μαζεύουν τέτοια αντικείμενα. Πριν από λίγο καιρό τοποθέτησαν στην πόλη μας ειδικούς κάδους για ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια σε καλή κατάσταση, που συλλέγει ο Δήμος.

Με μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα βρείτε ιδρύματα που ζητούν παιχνίδια σε καλή κατάσταση.

Σημαντική σημείωση: Μη δίνετε για δωρεά ΠΟΤΕ παιχνίδια που είναι χαλασμένα, ελλιπή ως προς τα περιεχόμενά τους (παζλ με κομμάτια που λείπουν) ή πολύ φθαρμένα (πχ. πολυκαιρισμένα ή μαδημένα λούτρινα) ή βρώμικα. Κανένα παιδί δεν αξίζει να ανοίξει με προσδοκία ένα παιχνίδι που του δόθηκε και να βρει κάτι σε τέτοια κατάσταση!

Εσείς πώς τακτοποιείτε τα παιχνίδια των παιδιών; Πώς αποφασίζετε ποια θα φύγουν από το σπίτι;

Μαρία

Πώς τακτοποιώ, οργανώνω και ξεκαθαρίζω τα παιχνίδια

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.