Πώς θα οργανώσεις σωστά τη βαλίτσα

Ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι και θέλετε να ετοιμάσετε γρήγορα και έξυπνα τη βαλίτσα σας; Σας παρουσιάζω τα μυστικά που χρησιμοποιώ!

Όπως έχω αναφέρει στις πληροφορίες για μένα, ο άντρας μου είναι από τη Χαλκίδα. Έχω πάει αμέτρητες φορές και έχω ετοιμάσει βαλίτσες για τον εαυτό μου, για εκείνον, για τα παιδιά. Θα μοιραστώ μαζί σας τα κόλπα που έχω μάθει μέσα στα χρόνια, ώστε να εξοικονομώ χρόνο και χώρο.

Πώς να προετοιμαστείτε

Ξεκινήστε να ετοιμάζεστε όσο νωρίτερα είναι δυνατό.

Έτσι, θα έχετε χρόνο να οργανωθείτε σωστά. Αν πρόκειται για ταξίδι που μόλις μάθατε ότι πρέπει να πάτε και δεν έχετε πολύ χρόνο να προετοιμαστείτε, ακολουθήστε όλες τις παρακάτω συμβουλές, για να είστε έτοιμοι αμέσως!

Φτιάξτε λίστα

Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορώ να δώσω σε αυτό την έμφαση που πρέπει να του δώσω! Τα 10 λεπτά που θα αφιερώσετε για να γράψετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας, θα σας σώσουν από πολλή ώρα ανησυχίας για το τι ξεχάσατε.

Μόλις κάτι από τη λίστα μπει στη βαλίτσα, διαγράψτε το. Κυκλώστε με έντονες γραμμές τα πράγματα που θα μπουν τελευταία λίγο πριν την κλείσετε.

Αν πηγαίνετε στο ίδιο μέρος πολλές φορές και ξέρετε ότι θα χρειαστείτε σε γενικές γραμμές τα ίδια πράγματα, φτιάξτε μία φορά τη λίστα και κρατήστε τη για να ανατρέχετε κάθε φορά.

Εναλλακτικά, για καλύτερα αποτελέσματα, μετά την πρώτη χρήση της λίστας και αφού έχετε επιστρέψει, σημειώστε τι τελικά χρησιμοποιήσατε. Έτσι θα έχετε ένα έτοιμο σημείο αναφοράς για κάθε επόμενη φορά που θα πηγαίνετε στο ίδιο μέρος!

Τι να πάρετε μαζί σας

Ρούχα

Επιλέξτε ρούχα ανάλογα με τον καιρό, τις περιστάσεις στις οποίες θα βρεθείτε, αλλά και το τι σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Αν είστε γυναίκα, για οικονομία χώρου στη βαλίτσα, προτιμήστε φουστάνια ή ολόσωμα ρούχα που δε χρειάζονται ταίρι για να φτιάξουν σύνολο.

Ως προς το ταίριασμα του πάνω και του κάτω μέρους των ρούχων, εφαρμόζω έναν κανόνα. Υπάρχει αναλογία πάνω και κάτω μέρους 2 προς 1. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 κάτω μέρος (φούστα/παντελόνι), έχω 2 πάνω μέρη (μπλούζες/πουκάμισα) που συνδυάζονται και ταιριάζουν. Προφανώς υπολογίζω για κάθε μέρα 1 πάνω μέρος (σημαντικός κανόνας υγιεινής να αλλάζουμε μπλούζα κάθε μέρα!), επομένως για 10 μέρες χρειάζομαι 10 πάνω μέρη (10 μπλούζες) και 5 κάτω μέρη (5 φούστες ή παντελόνια).

Φροντίζω να έχω κάνει τους συνδυασμούς εκ των προτέρων, ώστε να μην σκέφτομαι το ταίριασμα στο ταξίδι. Μερικές φορές,  σημειώνω τα συνολάκια σε ένα ραβασάκι κρυμμένο στη βαλίτσα μου (πχ. κόκκινη μπλούζα-τζιν φούστα).

Μια πολύ καλή λύση, επίσης, είναι το να πάρετε ρούχα πασπαρτού, που συνδυάζονται μεταξύ τους όλα με όλα (ή τα περισσότερα με τα περισσότερα), ώστε να μη χρειάζεται πολλή σκέψη στο ταίριασμα.

Πρέπει να διαλέξετε ποια ρούχα θα πάρετε. Η συμβουλή μου είναι να μην πάρετε όλα σας τα ρούχα, ακόμα και αν μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε. Ίσως ακούγεται δεσμευτικό και σας κάνει να νιώθετε ότι χάνετε την ελευθερία και την επιλογή του “τι θέλω να φορέσω σήμερα; κι αν εκείνη τη μέρα ξυπνήσω και θέλω το μαύρο παντελόνι που τελικά δεν το πήρα; ας πάρω μαζί όλα μου τα ρούχα καλύτερα, για να μη βρεθώ σε δίλημμα!”

Αυτός είναι ένας μεγάλος προβληματισμός όλων των ταξιδιωτών και λύνεται με ένα γύρισμα του μυαλού. Αν ξυπνήσετε και θέλετε το μαύρο παντελόνι, αλλά δεν το έχετε, φορέστε κάτι από αυτά που πήρατε στη βαλίτσα και συνεχίστε τη ζωή σας! Στα ταξίδια συνήθως πρέπει να θυσιάζουμε κάτι, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας και τη βόλεψή μας.

Με τον καιρό, ωστόσο, όσο περισσότερο εξασκείστε στην οργάνωση και την προετοιμασία της βαλίτσας, θα μάθετε ποια ρούχα προτιμάτε και θα τα διαλέγετε πρώτα εκείνα να πάρετε μαζί σας. Έτσι, θα αποφύγετε δυσάρεστους αποχωρισμούς με τα αγαπημένα σας κομμάτια!

Παπούτσια

Διαλέξτε τα πιο άνετα και όχι απαραίτητα τα πιο όμορφα.

Αν είναι χειμώνας, φορέστε το πιο βαρύ ζευγάρι που πρόκειται να κουβαλήσετε (πχ τις μπότες σας), για να μην πιάσει πολύ χώρο στη βαλίτσα.

Βιβλιάρια υγείας και φάρμακα

Ακόμα και αν πρόκειται να λείψετε για ένα μόνο Σαββατοκύριακο (και ΕΙΔΙΚΑ αν έχετε παιδιά), μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας και τα φάρμακα που γενικά ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστείτε.

Αν έχετε συχνά ημικρανίες, αν τα παιδιά σας έχουν αναπνευστικά και μπορεί να χρειαστούν το φάρμακό τους… Μην περιμένετε να ψάχνετε εφημερεύον φαρμακείο εκεί που θα είστε.

Βάλτε σε ένα τσαντάκι όλα τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν για να είστε ετοιμοπόλεμοι.

Πώς θα οργανώσετε σωστά τη βαλίτσα
Είναι απαραίτητο να πάρετε τα φάρμακα που μπορεί να σας χρειαστούν στο ταξίδι

Τα άπλυτα; Πού μπαίνουν;

Πάρτε μαζί σας μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών, για να βάζετε τα ρούχα που είναι βρώμικα. Με αυτό τον τρόπο δε θα έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα καθαρά.

Καλή ιδέα είναι να βάλετε μέσα κι ένα φακελάκι λεβάντας ή άλλο αρωματικό, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές.

Έχεις καμία πρόταση για κάτι πιο γρήγορο;

Η λίστα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας και αν σας φαίνεται δύσκολο, σας έχω λύσεις!

1η λύση:

Στην πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα https://www.budgetdirect.com.au/interactives/packinglist/ μπορείτε να συμπληρώσετε μια φόρμα με το πόσες μέρες θα διαρκέσει το ταξίδι σας, τι δραστηριότητες θα κάνετε εκεί και διάφορες άλλες πληροφορίες και σας ετοιμάζει μία προτεινόμενη λίστα με πράγματα που θα χρειαστείτε. Είναι εύχρηστη, πανεύκολη και πολύ χρηστική!

2η λύση:

Αν θέλετε κάτι έτοιμο και στημένο εκ των προτέρων, το έχω φροντίσει για σας! Μετά από επανειλημμένες δοκιμές και σημειώσεις, έχω συντάξει μια ολοκληρωμένη λίστα με το τι μπορεί να χρειαστείτε στις διακοπές σας! Εγγραφείτε στο newsletter συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και θα βρείτε λίστα στη σελίδα των εκτυπώσιμων! Εκτυπώστε την και ετοιμάστε βαλίτσα σε χρόνο μηδέν!

Εγγραφείτε στο newsletter για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκτυπώσιμο της Λίστας διακοπών!

Βρείτε το εδώ!

Πώς να τα οργανώσετε μέσα στη βαλίτσα

Τυλίξτε αντί να διπλώσετε

Για χρόνια έβαζα τα ρούχα διπλωμένα στη βαλίτσα και όταν ανακάλυψα το μυστικό να τα τυλίγω, άλλαξε ο κόσμος μου! Θα δείτε ότι χωρούν πολύ περισσότερα ρούχα!

Πώς θα οργανώσεις σωστά τη βαλίτσα
Η βαλίτσα χωράει πολύ περισσότερα ρούχα, αν τα τυλίξετε.

Αν φοβάστε ότι θα τσαλακωθούν, να ξέρετε ότι δε θα συμβεί. Όταν τα ξετυλίξετε, θα δείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση, όπως τα βάλατε μέσα.

Κατηγοριοποίηση

Βάλτε στο ίδιο μέρος τα πράγματα που θα χρησιμοποιηθούν μαζί. Σε ένα νεσεσέρ ό,τι θα χρειαστείτε στο μπάνιο, σε άλλο σημείο ό,τι θα χρειάζεστε όταν βγαίνετε έξω, σε ξεχωριστή τσάντα τα πράγματα της θάλασσας. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και δε θα τα ψάχνετε τη στιγμή που τα χρειάζεστε.

Σύνολα ρούχων

Στην ίδια λογική, αν έχετε αποφασίσει τα σύνολα ρούχων που θα φορεθούν κάθε μέρα, βάλτε τα στη βαλίτσα διπλωμένα μαζί.

Παπούτσια

Τα παπούτσια πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνουν σε ξεχωριστή σακούλα, γιατί οι πάτοι τους θα λερώσουν τα υπόλοιπα πράγματα. Εκμεταλλευτείτε το χώρο μέσα στα παπούτσια για να βάλετε τις κάλτσες σας.

Μπουκαλάκια travel size

Μην υποτιμάτε την εξοικονόμηση χώρου που κερδίζετε με τα μπουκαλάκια μεγέθους travel size. Σε γνωστά πολυκαταστήματα θα βρείτε συσκευασίες για να βάλετε σαμπουάν, κρέμα μαλλιών, ενυδατική κρέμα κλπ.

Πώς να οργανώσετε σωστά τη βαλίτσα

Σακούλες τροφίμων

Τα μπουκάλια με υγρά ενέχουν τον κίνδυνο να ανοίξουν και το περιεχόμενό τους να χυθεί και να λερώσει τα υπόλοιπα πράγματα. Γι’ αυτό, χρησιμοποιώ πλαστικά σακουλάκια τροφίμων, στα οποία βάζω τα μπουκάλια και τα δένω σφιχτά με κόμπο.

Η βαλίτσα έχει περισσότερο χώρο από όσο νομίζετε!

Οι βαλίτσες είναι σχεδιασμένες να χωρούν περισσότερα από όσα βλέπει το μάτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε τη δική σας! Βρείτε τους “κρυμμένους” έξτρα τρόπους να χωρέσετε πράγματα, που ίσως δεν έχετε δει μέχρι τώρα.

 • Αξιοποιήστε τις μικρές θήκες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.
 • Ανοίξτε τα φερμουάρ προέκτασης που μπορεί να έχει στο πάνω μέρος της.
 • Πιέζοντας και σφίγγοντας τα πράγματα που έχετε βάλει μέσα, δέστε σφιχτά τα λουριά στο εσωτερικό της.

Μερικές έξτρα συμβουλές

Πάρτε 1 και χρησιμοποιήστε το για 2

Σκεφτείτε ποια πράγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ώστε να παραλείψετε κάποια προϊόντα. Η ενυδατική κρέμα των παιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια. Το σαμπουάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αφρόλουτρο και ως αφρός ξυρίσματος.

Η κορδελίτσα

Πόσες μαύρες βαλίτσες της ίδιας εταιρείας και παρόμοιου μεγέθους με τη δική σας θα δείτε να κυκλοφορούν στο αεροδρόμιο/ΚΤΕΛ/σταθμό που θα βρίσκεστε;

Η μαμά μου από μικρούς μάς έμαθε ένα κόλπο για να ξεχωρίζουμε τη βαλίτσα μας. Δέστε μια χρωματιστή κορδέλα στο χερούλι της βαλίτσας σας! Θα ξεχωρίζετε αμέσως από μακριά ποια είναι η δική σας και δε θα τη μπερδέψετε με άλλη! (Μετά από χρόνια είδα αυτό το κόλπο και σε Youtube hacks -τι μάνα έχω, πόσο μπροστά ήταν!)

Πώς θα οργανώσεις σωστά τη βαλίτσα
Πόσο εύκολα διακρίνεις ότι αυτή είναι η δική σου βαλίτσα!

Αυτά είναι τα κόλπα που χρησιμοποιώ για να πακετάρω και να οργανώσω τη βαλίτσα μου!

Ποιο άλλο μυστικό έχετε να προτείνετε;

Μαρία

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε 1 φορά την εβδομάδα για τα νέα άρθρα στο blog! Με την εγγραφή σας, θα λάβετε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ

Πώς θα οργανώσεις σωστά τη βαλίτσα. Συμβουλές για πακετάρισμα

17 Comments

 1. Παναγιώτης 22/06/2018 at 12:41

  Εξαιρετικές συμβουλές Μαρία και ειδανικές για εμένα καθώς αύριο φεύγω διακοπούλες. Αν και δεν παίρνω συχνά πολλά ρούχα, αυτό που τρώει τον περισσότερο χώρο στα ταξίδια μου είναι το laptop, ο φορτιστής του, ένας εξωτερικός δίσκος και φυσικά ορισμένα σημειωματάρια τσέπης που παίρνω. Αν και συχνά τα βάζω σε μια ξεχωριστή τσάντα, ιδανική για τον συγκεκριμένο σκοπό, είναι λίγο άβολο. Πάντως όταν τυλίγεις τα ρούχα και δεν τα διπλώνεις γλυτώνεις όντως πολύ χώρο, αλλά έχω ένα θεματάκι με τα πουκάμισα τα οποία όχι μόνο δεν διπλώνονται σωστά, αλλά πολλές φορές βλέπω και σπασίματα στους γιακάδες τους.

  Reply
  1. Μαρία 22/06/2018 at 12:58

   Παναγιώτη, για το λάπτοπ και τα παρελκόμενά του έχεις απόλυτο δίκιο. Ούτε κι εγώ έχω καταφέρει να το χωρέσω στη βαλίτσα! Όσο για τα πουκάμισα, πιθανότατα έχεις δίκιο, δεν το έχω παρατηρήσει προσωπικά! Ίσως το YouTube που δίνει τη λύση σε όλα, να έχει κάποιο σχετικό βίντεο!

   Reply
   1. Στέλλα 17/08/2018 at 13:56

    Το λαπ τοπ ειναι πιο ασφαλή αναμεσα στα ρουχα της βαλιτσας γιατι ειναι μαλακα και δεν κυνδυνευει απο τα διαφορα πιθανα χτυπηματα της βαλιτσας…

    Reply
    1. Μαρία 20/08/2018 at 17:41

     Ναι, αυτή είναι μία πολύ καλή συμβουλή. Όλα τα εύθραυστα αντικείμενα μεταφέρονται καλύτερα χωμένα ανάμεσα στα ρούχα!

     Reply
 2. daphnie 23/06/2018 at 12:30

  Εννοείται λίστα με το τι θα πάρω! όταν δεν είχα παιδί, άνοιγα την προηγούμενη μέρα τη βαλίτσα και την γέμιζα τελευταία στιγμή.. με το παιδί έχω φτιάξει λίστα για τα πάντα και η βαλίτσα ετοιμάζεται μια βδομάδα πριν! 🙂
  Το ..τζαλεντζ ήταν το τελευταίο ταξίδι που κάναμε στο εξωτερικό που είχαμε μόνο 2 βαλίτσες/χειραποσκευές για το αεροπλάνο! 🙂

  Reply
  1. Μαρία 23/06/2018 at 20:17

   Ω Δάφνη, θέλω συμβουλές γι’ αυτό το τελευταίο! Πηγαίνουμε Χαλκίδα με το αμάξι οπότε είμαστε λίγο χαλαροί σ’ αυτό!

   Reply
 3. Marina Tsardakli 23/06/2018 at 20:00

  Πάνω κάτω και εγώ τα ίδια κάνω. Η λίστα για εμένα είμαι must γιατί είμαι αγχώδης και θα ήμουν ικανή να κοιτάζω ανά δέκα λεπτά αν τα έχω βάλει όλα στη βαλίτσα χαχαχαχα
  Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου Μαρία και σ’ ευχαριστώ που αναφέρθηκες στα φάρμακα και το βιβλιάριο υγείας, γιατί όταν τα αναφέρω σε συζητήσεις, με λένε υπερβολική!!!! Χαίρομαι να βλέπω οργανωτικά άρθρα, που δίνουν ιδέες!
  Καλό Σαββατόβραδο 🙂

  Reply
  1. Μαρία 23/06/2018 at 20:18

   Κι εμένα έτσι με έλεγαν κάποιοι, αλλά μετά από πολλά περιστατικά που χρειαστήκαμε παιδίατρο μακριά από το σπίτι μας (που δεν παρακολουθεί τα κορίτσια και δεν ξέρει το ιστορικό τους), τα βιβλιάρια και τα φάρμακα έγιναν πραγματικό must! Καλό Σαββατοκύριακο, Μαρίνα!

   Reply
 4. Margarita 24/06/2018 at 17:38

  Αυτό με την λίστα το κάνω και εγώ. Και σε τριήμερο που πήγαμε οικογενειακος αλλά και σε νοσοκομείο που έπρεπε να πάω (προγραματισμενο βέβαια) για θεραπεία για την μέση μου.

  Reply
  1. Μαρία 24/06/2018 at 21:54

   Ω πραγματικά, Μαργαρίτα, πολύ σημαντική η λίστα και για το νοσοκομείο! Αν δεν πας οργανωμένη, κάτι θα σου ξεφύγει 100%! Εύχομαι να πήγαν όλα καλά με την υγεία σου!

   Reply
   1. Margarita 25/06/2018 at 10:00

    Καλημέρα Μαρία μου. Λίγο καλύτερα ναι αλλά όχι τελείως. Πρέπει να κάνω φυσιοθεραπειες κι αν δεν δούμε αποτέλεσμα χειρουργείο.

    Reply
    1. Μαρία 27/06/2018 at 17:50

     Εύχομαι όλα να πάνε καλά και γρήγορα δυνατή!

     Reply
     1. Margarita 27/06/2018 at 17:54

      Να σαι καλά σ ευχαριστώ πολύ!!!

  2. Κατερίνα 22/07/2019 at 21:28

   Σε όλα συμφωνώ, θα προσθέσω όμως μια λύση, που την εφαρμοζω τα τελευταία 10 χρόνια και αναρωτιέμαι γιατί δεν το έκανα και παλιότερα. Τα σετακια ρούχων, καθώς και τα εσώρουχα, κάλτσες κλπ τα αποθηκεύω σε σακουλάκια. Προτιμώ τα ζιπ λοκ, που είναι συνήθως ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιουμενα. Έτσι, τα ρούχα δεν μπερδεύονται, είναι ιδανικό για τα μικρά που μπορεί να διαλύσουν μια βαλίτσα για να βρουν τη μπλούζα που είναι μπροστά τους και επίσης εξοικονομειται πάρα πολύς χώρος στη βαλίτσα! Ειδικά φέτος με την κατασκήνωση των κοριτσιών, δικαιώθηκα απόλυτα, αφού δεν είχαν καθόλου δυσκολία με τα ρούχα τους ή τα πράγματα γενικά! Πολλά φιλιά Μαράκι, καλό καλοκαιράκι και πολλά ταξίδια!

   Reply
   1. Μαρία 22/07/2019 at 21:42

    Εξαιρετική ιδέα Κατερίνα μου! επόμενο πακεταρισμα θα την εφαρμόσω! Σε ευχαριστώ!

    Reply
 5. Στελλα 17/08/2018 at 13:58

  Εφαρμοζω την ρολοποιηση των ρουχων και ειναι πραγματι ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΗ !!!

  Reply
  1. Μαρία 20/08/2018 at 17:40

   Είναι πράγματι σωτήρια λύση! Χωράνε άλλα τόσα!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.