Καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα: οι τεχνικές μου

Καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα: οι τεχνικές μου

Αυτά είναι τα βασικά σημεία στα οποία δίνω βαρύτητα όταν θέλω να έχω μια καθαρή κουζίνα.

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι, λένε, τα σημεία του σπιτιού που αντικατοπτρίζουν το πόσο καθαρό είναι. Η κουζίνα είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρή και τακτοποιημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου όλα τα μέλη πηγαινοέρχονται και τη χρησιμοποιούν. Μπορεί όμως να έχει κάποια σταθερή κατάσταση “αξιοπρέπειας”.

1. Πλυντήριο πιάτων

Ο φίλος μου ο κολλητός, ο αγαπημένος μου! Όταν παντρευτήκαμε είχα θέσει βέτο στο Γιώργο ότι θέλω πλυντήριο πιάτων πάση θυσία! Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι δε μου αρέσει, δεν το θεωρώ αγχολυτικό, ούτε είναι η ώρα χαλάρωσης για μένα. Είναι η ώρα “πωωω πάλι πιάτα έχω να πλύνω;” Οπότε, βάζω στο πλυντήριο όλα τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα εξαρτήματα που επιτρέπεται να μπουν και πλένω στο χέρι τα υπόλοιπα.

Ξέρω ότι οι οδηγίες λένε πως κατσαρόλες και πυρέξ μπορούν άφοβα να μπουν, αλλά δεν τα βάζω για 2 λόγους:

1) Πιάνουν πολύ χώρο εκεί που θα μπορούσα να χωρέσω την τετραπλάσια ποσότητα ποτηριών και 2) Έχω διαπιστώσει ότι δεν καθαρίζουν τόσο καλά. Σαν το τρίψιμο με το σφουγγάρι και το σύρμα δεν είναι τίποτα.

Ξύλινη κουτάλα

Σε μια εκπομπή άκουσα πως το ξύλο ως υλικό απορροφά μυρωδιές και τις κρατάει, γι’ αυτό η ξύλινη κουτάλα δεν πρέπει να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. Απορροφά τη μυρωδιά από τα άλλα πιάτα, αλλά και του απορρυπαντικού. Γι’ αυτό το λόγο, την πλένω πάντοτε στο χέρι.

Καθαρισμός πλυντηρίου πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων χρειάζεται σωστό καθαρισμό για να ζήσει χρόνια. Μία φορά το μήνα βάζω μία κενή πλύση σε υψηλή θερμοκρασία με συντηρητικό ή, αν δεν έχω, με λευκό ξύδι.

Επίσης, φροντίζω κάθε πλύση να τελειώνει ώρα που βρίσκομαι στο σπίτι, ώστε να ανοίξω αμέσως την πόρτα και να μη μένει η υγρασία μέσα στο θάλαμο.

2. Άδειοι πάγκοι

Το βιβλίο “Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη” της Μαρί Κόντο, ένας καταπληκτικός οδηγός τακτοποίησης, προτείνει οι επιφάνειες να είναι όσο το δυνατό πιο άδειες. Γι’ αυτό, έχω τις περισσότερες μικρές ηλεκτρικές συσκευές μέσα στα ντουλάπια και να τις βγάζω όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσω.

Διαβάστε επίσης: 10 κανόνες για ένα τακτοποιημένο σπίτι

3. Στέγνωμα πιάτων

Οι αρχές του μινιμαλισμού προτείνουν να μην υπάρχει δίσκος για το στράγγισμα των πιάτων που πλένουμε στο χέρι (συμφωνεί και η Μαρί Κόντο με αυτό). Δε χρησιμοποιώ δίσκο, γιατί δε θέλω να πιάνει χώρο στον πάγκο. Επίσης, δε σκουπίζω τα πιάτα μετά το πλύσιμο, γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι το φυσικό στράγγισμα και στέγνωμα είναι καλύτερο από άποψη υγιεινής. Τα αφήνω να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτες κουζίνας, πράγμα που μου γλιτώνει επίσης χρόνο και κόπο.

4. Βραστήρας

Έχω μιλήσει στην ανάρτηση για το πώς να κάνετε οικονομία στο φαγητό για τη μεγάλη αγάπη που τρέφω για το βραστήρα. Είναι μια ηλεκτρική συσκευή που μαζεύει πολύ εύκολα άλατα στον πάτο και πρέπει να καθαρίζεται συχνά, γιατί μειώνεται η απόδοσή της.

Έχοντας δοκιμάσει πολλά, βρήκα τη βέλτιστη λύση. Μια φορά την εβδομάδα, ρίχνω μέσα κόκκινο ξύδι σε τόση ποσότητα, ώστε να καλύψει τον πάτο του και το αφήνω όλη τη νύχτα. Το πρωί το ξεπλένω και λάμπει.

5. Ψυγείο

Καθαρίζω το ψυγείο εσωτερικά μία φορά το χρόνο. Βγάζω όλα τα ράφια και τα συρτάρια και τα πλένω με απορρυπαντικό πιάτων.

Για τις μυρωδιές, βρήκα κάπου μια συμβουλή που είναι πολύ αποτελεσματική. Σε ένα μικρό πλαστικό μπολ σε μια άκρη πίσω, βάζω μαγειρική σόδα, η οποία απορροφά τις μυρωδιές, και την αλλάζω κάθε 2-3 μήνες.

6. Ωμό κρέας

Είμαι πάρα πολύ επιμελής στην καθαριότητα της κουζίνας μετά την επέλαση ωμού κρέατος από τον πάγκο μου.

Εφαρμόζω τις εξής πρακτικές:

  • Δεν πιάνω το κρέας ποτέ με γυμνά χέρια, παρά μόνο με γάντια μιας χρήσης.
  • Αποφεύγω να το κόβω εγώ η ίδια: όταν ξέρω ότι θα το μαγειρέψω τεμαχισμένο, ζητώ από τον κρεοπώλη να το κόψει στο μέγεθος που το θέλω, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσω μαχαίρι και επιφάνεια κοπής που θα θέλουν προσεκτικό καθαρισμό.
  • Το κοτόπουλο δεν το πλένω καθόλου. Έχω ακούσει από διάφορες πηγές και το έχω δει σε σχετικό βίντεο, ότι το να πλένεις το κοτόπουλο κάτω από το νερό δε σε προφυλάσσει από τα βακτήρια και αυξάνει τις πιθανότητες να τα εξαπλώσεις σε άλλες επιφάνειες.
  • Όλα τα εργαλεία, τα σκεύη και τις επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, τα πλένω με ζεστό νερό και ξύδι.

Ξέρω πως νοικοκυρές να χρησιμοποιούν χλωρίνη για τον καθαρισμό μετά από ωμό κρέας, αλλά δεν τη χρησιμοποιώ πουθενά στην κουζίνα. Πιστεύω πως οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τρόφιμα δεν πρέπει να καθαρίζεται με χλωρίνη.

Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθώ και όταν έχω χρησιμοποιήσει ωμά αβγά.

7. Το ξύδι είναι ο βοηθός μου

Σε συνέχεια της αναφοράς που έκανα πριν για τη χλωρίνη, γενικά στην κουζίνα προσπαθώ να χρησιμοποιώ μόνο απορρυπαντικό πιάτων και ξύδι. Ειδικά το ξύδι είναι η καλύτερη επιλογή για ένα γρήγορο καθάρισμα στον πάγκο, για να απομακρύνει τα λίπη από επιφάνειες και σκεύη και για να καθαρίσω το πλυντήριο.

8. Λάδι τηγανίσματος

Δεν πετάμε στην αποχέτευση το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για τηγάνισμα. Αντ’ αυτού, το βάζω σε σακούλες και το πετάω κανονικά στα σκουπίδια.

9. Γάντια

Κάνω όσες δουλειές μπορώ φορώντας γάντια κουζίνας. Τα φοράω πάντα όταν πλένω πιάτα και όταν καθαρίζω επιφάνειες. Επίσης, όταν μαγειρεύω με υλικά που έχουν έντονη μυρωδιά (κρεμμύδι, σκόρδο, κλπ) φοράω γάντια μιας χρήσης για να μη μυρίσουν τα χέρια μου.

Τέλος…

10. Δεν τα αφήνω όλα για το βράδυ

Είμαι το νούμερο άτομο να κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό! Μέχρι πριν από λίγο καιρό, συνήθιζα να αφήνω όλες τις χρονοβόρες δουλειές της κουζίνας για το βράδυ. Έπλενα κατσαρόλες, καθάριζα τον πάγκο και ξεκαθάριζα τρόφιμα που είχαν χαλάσει το βράδυ, αφού είχαν κοιμηθεί τα παιδιά.

Αυτό αποδείχθηκε κακή επιλογή, όχι μόνο επειδή ήμουν ήδη πολύ κουρασμένη, αλλά και επειδή εκείνη η ώρα συνήθως είναι ο λίγος χρόνος μοναξιάς ή ο χρόνος που έχω μόνη με τον Γιώργο και δεν ήθελα να τον “σπαταλώ” σε δουλειές.

Τον τελευταίο καιρό, φροντίζω να μοιράζω πολλές από αυτές τις δουλειές μέσα στην ημέρα. Μετά από κάθε γεύμα, βάζω στο πλυντήριο πιάτων όσα πιάτα μπαίνουν και κάποια στιγμή το απόγευμα πλένω τις κατσαρόλες και τα μεγάλα εξαρτήματα που δεν βάζω στο πλυντήριο. Έτσι, το βράδυ έχω λιγότερη δουλειά.

Δεν είμαι, φυσικά, πάντα πολύ συνεπής σε αυτό και έχω αμέτρητες φορές πάει για ύπνο με το νεροχύτη μου γεμάτο άπλυτα τηγάνια και ταψιά! Ξέρω ότι πολλοί το διαβάζετε και φρίττετε… Έχω ακούσει για νοικοκυρές που δεν τις παίρνει ο ύπνος, αν υπάρχουν άπλυτα πιάτα! Εγώ όπως φαίνεται δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία και μια χαρά αποκοιμιέμαι χωρίς τύψεις!

Ο στόχος είναι φυσικά η κουζίνα να είναι καθαρή και έτοιμη για την επόμενη μέρα, αλλά δε θέλω αυτό να γίνεται με το ζόρι και να μου στερεί στιγμές από την ψυχική μου ηρεμία!

Αυτές ήταν μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιώ για μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα. Πείτε μου κι εσείς τις δικές σας συμβουλές!

Μαρία

Photo by rawpixel on Unsplash

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε 1 φορά την εβδομάδα για τα καινούργια άρθρα. Με την εγγραφή σας θα πάρετε αμέσως δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ”

12 Comments

  1. eirini 04/10/2018 at 12:20

    Μαράκι μου, ναι σε όλα (εκτός απο το τελευταίο με τα άπλυτα που δυστυχώς είμαι στην κατηγορία αυτών που δε μπορούν να κοιμηθούν αν τα αφήσουν )❤️

    Reply
    1. Μαρία 05/10/2018 at 15:14

      Ό,τι βολεύει τον καθένα, Ειρήνη μου!! 🙂

      Reply
  2. Κατερίνα 08/10/2018 at 23:05

    Πολύ με προβλημάτισες με το δίσκο για το στράγγισμα των πιάτων. Από τη μία δεν έχω πλυντήριο πιάτων και από την άλλη τα πυργάκια σε πετσέτες μου φαίνονται επικίνδυνα. Από την άλλη όμως ήδη σκέφτομαι το χώρο που θα άδειαζε!

    Reply
    1. Μαρία 15/10/2018 at 14:06

      Σε καταλαβαίνω Κατερίνα! Έχω γίνει πλέον εξπέρ στο να παίζω Tetris με τα πιάτα και να τα στοιβαζω χωρίς να πέφτουν! Νομίζω ότι σιγά σιγά το μαθαίνεις κι αυτό!

      Reply
  3. Νέλη 15/10/2018 at 09:26

    Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο καθαρός νεροχύτης το πρωί!Και είμαι απο τις τυχερές που αρέσει (ίσως και περισσότερο από μένα )και στον άντρα μου, έτσι τις περισσότερες φορές το κάνει εκείνος, την ώρα που ασχολούμαι με τη βραδινή προετοιμασία των παιδιών.. Όμως,τα τελευταία 2-3 χρόνια έχω αποφασίσει πως στη ζωή μου υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από αυτό..οπότε μέρες που έχουν έντονο προγραμμα, ή μεγάλη κούραση , προτιμώ να τα αφήσω για την άλλη μέρα! Εφαρμόζω το “όχι στην καταπίεση του σπιτιου” όταν βλέπω ότι με κάνει νευρική η σπαστική με τα παιδιά και την καθημερινότητα μου!

    Reply
    1. Μαρία 15/10/2018 at 14:04

      Ω πόσο συμφωνώ Νέλη! Όταν τρέχεις όλη μέρα, είναι αναμενόμενο κάποιες φορές να μην υπάρχει κουράγιο για το νεροχύτη το βράδυ! Ο,τι μπορούμε!

      Reply
  4. Σισσυ 07/11/2018 at 16:13

    Μετά από ώριμη σκέψη και παρατήρηση έχω καταλήξει ότι ένα είναι το κόλπο για τακτοποιημένη κουζίνα: να μην χρησιμοποιείται.Επειδη μαγειρεύω πολύ ο μέσος χρόνος που απολαμβάνω την κουζίνα καθαρή είναι περίπου 10 λεπτά.Πλεον το έχω πάρει απόφαση.Επισης όταν φτιάχνω γλυκά που γεμίζω τα πάντα γύρω γύρω κάνω λίγο διαλογισμό πριν πιάσω το σφουγγάρι και προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι όλος αυτός ο χαμός θα μου πάρει λίγο χρόνο να τον τακτοποιήσω και ότι απλά είναι λίγα αλλά ογκώδη αντικείμενα

    Reply
    1. Μαρία 13/11/2018 at 15:21

      Αααααχ πόσο συμφωνώ Σίσσυ! Με το που θα πατήσεις το πόδι σου να κάνεις έστω και το παραμικρό, θα πάψει να είναι καθαρή και τακτοποιημένη! Σε καταλαβαίνω απολύτως!

      Reply
  5. Pingback: 10 κανόνες για ένα τακτοποιημένο σπίτι - Η Κόκκινη Καμέλια

  6. Ολγα 19/11/2021 at 07:02

    Συμφωνώ με τις τακτικές που ακολουθείς εκτός από μια. Τα λάδια από το μαγειρεμα και ιδιαίτερα από το τηγάνι το μαζεύω σε πλαστικό μπουκάλι. Όταν γεμίσει το πετώ στα οικιακά απόβλητα αφού σιγουρευτώ ότι είναι καλά κλειστό. Κάπου είχα διαβάσει ότι έτσι φροντίζουμε για την μη ρύπανση των υδάτων.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.