Οικονομία στο φαγητό: Ένας πλήρης οδηγός

Ένας πλήρης οδηγός για το πώς μπορείτε να κάνετε οικονομία στο φαγητό.

Το φαγητό είναι το σημαντικότερο κομμάτι, αλλά και το μεγαλύτερο έξοδο ενός νοικοκυριού. Μετά από αρκετό καιρό μελέτης, σας παρουσιάζω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα που σχετίζονται μ’ αυτό.

1. Τι τρώμε

Α. Φαγητό απ’ έξω VS φαγητό σπιτιού

Όποιον και αν ρωτήσετε “πώς να κάνω περισσότερη οικονομία στο φαγητό;”, η πρώτη απάντηση που θα σας δώσει είναι “μην τρως συνέχεια απ’ έξω! μαγείρεψε στο σπίτι“. Προφανής σκέψη για πολλούς, αλλά καλό είναι να τη θυμόμαστε πού και πού. Ενδεικτικά, μία μερίδα γύρου απ’ έξω κοστίζει περίπου 7 ευρώ και τρώνε δύο -το πολύ- άτομα. Ένα κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από το κρεοπωλείο κοστίζει 8 ευρώ και φτιάχνει κεφτεδάκια για μια οικογένεια.

Αντίστοιχα, φροντίστε να ετοιμάζετε κολατσιό από το σπίτι για να πάρετε στη δουλειά ή για να δώσετε στα παιδιά στο σχολείο. Το κέρδος είναι πολύ μεγάλο σε βάθος μήνα και πραγματικά αξιόλογο σε βάθος χρόνου.

Β. Μην τρώτε κρέας κάθε μέρα

Εκτός από το ότι δεν είναι ωφέλιμο για το σώμα, δεν είναι ωφέλιμο ούτε για το πορτοφόλι. Το κρέας είναι πολύ ακριβό σε σχέση με άλλα τρόφιμα, όπως τα όσπρια ή τα λαχανικά, οπότε περιοριστείτε σε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Καθορίστε μέρες που θα δίνετε λίγα χρήματα στο φαγητό και θα μαγειρεύετε πχ αβγά ή ζυμαρικά.

Γ. Εκμεταλλευτείτε τα περισσεύματα

Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με περισσεύματα φαγητού στο ίντερνετ. Ένα λεμονάτο φαγητό μπορεί να σερβιριστεί με σάλτσα την επόμενη μέρα και το κρέας που περίσσεψε μπορεί να γίνει πίτα ή γέμιση για κρέπες.

Δ. Μην υποτιμάτε τα σνακ και τις σαλάτες για βραδινό

Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε κανονικό γεύμα για βραδινό, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το κάνετε πιο ελαφρύ και πιο οικονομικό, αντικαθιστώντας το με σνακ, όπως το τοστ ή με κάποια σαλάτα εμπλουτισμένη με τυριά. Έτσι, το κύριο μαγειρεμένο γεύμα μπορεί να καταναλωθεί ως μεσημεριανό την επομένη.

3. Πώς ψωνίζουμε

Έχω μιλήσει για το πώς μπορείτε να κάνετε οικονομία στα ψώνια του σουπερμάρκετ γενικά. Εδώ θα αναφερθώ σε όσα αφορούν συγκεκριμένα το φαγητό..

Α. Υπολογίστε και μειώστε τις ποσότητες

Είναι πραγματικά άδικο να πετάμε φαγητό. Να είστε ρεαλιστές στο πόση ποσότητα χρειάζεστε από κάθε τρόφιμο, ώστε να μην πετάτε ποτέ τίποτα. Μειώστε τις ποσότητες στα τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα, για να τα τρώτε πάντα φρέσκα. Επίσης, σταματήστε να αγοράζετε παρόμοια προϊόντα: δε χρειάζεστε 2 είδη αλλαντικών, ούτε 3 είδη τυριών. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το γιαούρτι σας με φρούτα και μέλι, αντί να αγοράσετε επιδόρπιο γιαουρτιού με γεύση.

Β. Ψωνίστε ανάλογα με τις προσφορές της εβδομάδας

Αυτό σίγουρα δεν πρέπει να είναι δεσμευτικό, αλλά πολλές φορές δεν αλλάζει ιδιαίτερα τον προγραμματισμό μας. Αν το σουπερμάρκετ της γειτονιάς ή το κρεοπωλείο έχει την τάδε εβδομάδα έκπτωση στο τάδε είδος, γιατί να μην το διαλέξετε, ώστε να επωφεληθείτε.

Γ. Διαλέξτε μάρκες σουπερμάρκετ που είναι φθηνότερες

Σε ορισμένα προϊόντα έχω παρατηρήσει διαφορά στην ποιότητα και στη γεύση, αλλά σε είδη όπως τα μπαχαρικά, οι κονσέρβες, οι ντοματοχυμοί και οι μαργαρίνες δεν έχω δει καμία απόσταση. Δοκιμάστε και δείτε ποια από αυτά θα επιλέγατε, γιατί η διαφορά στις τιμές συχνά είναι προκλητική.

Δ. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές για αποθήκευση

Μπορείτε να αγοράζετε προϊόντα που διατηρούνται πολύ καιρό σε μεγάλες ποσότητες, όταν αυτά είναι σε προσφορά. Θα αγοράσετε τόσα, ώστε να φτάσουν μέχρι να ξαναβγεί παρόμοια προσφορά. Το κάνω πάντοτε για μακαρόνια, ντοματοχυμούς, ρύζι, κονσέρβες, αλεύρι, ζάχαρη κλπ. Πολλοί, μάλιστα, τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη και έτσι διαρκούν ακόμα περισσότερο.

Ε. Σημειώστε….

 • Φθηνό κρέας είναι το κοτόπουλο.
 • Φθηνά ψάρια είναι τα μικρά: γαύροι, σαρδέλες κλπ.
 • Φθηνά λαχανικά είναι τα φρέσκα και τα εποχής (ιδίως στις λαϊκές αγορές)
 • Φθηνότερα είναι τα χύμα προϊόντα, σε είδη όπως το ρύζι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί.

4. Συντήρηση φαγητού

Πολύ σημαντικός παράγοντας στην οικονομία είναι το πώς συντηρούμε το φαγητό. Μη μαγειρεύετε κάθε μέρα! Το να βάζετε κατσαρόλα είναι μια μέθοδος που ευχαριστεί μεν πολλούς, αλλά είναι χρονοβόρα και όχι οικονομική. Εφαρμόζοντας σωστές μεθόδους συντήρησης, μπορείτε να μαγειρεύετε 3 φορές την εβδομάδα και να κρατάτε φαγητό για άλλες μέρες.

Α. Κατάψυξη

Γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος! Φροντίστε μόνο να προμηθευτείτε σακουλάκια και δοχεία ειδικά για κατάψυξη, για να μην υπάρχουν διαρροές και μυρωδιές, αλλά και αλλοίωση του φαγητού.

Β. Κονσερβοποίηση φαγητού

Περιέγραψα βήμα προς βήμα το πώς μπορείτε να κονσερβοποιήσετε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σας. Με απλό τρόπο μπορείτε να έχετε έτοιμα βάζα με καλοδιατηρημένο φαγητό, που σας γλιτώνει από κόπο και χρόνο.

4. Ηλεκτρικές συσκευές που εμπλέκονται

Α. Επενδύστε σε σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Ψυγείο και ηλεκτρική κουζίνα ενεργειακής απόδοσης Α+++ μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 50% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με αντίστοιχη συσκευή μικρότερης απόδοσης! Δεν είμαι του επαγγέλματος για να πω περισσότερα, αλλά ο σύζυγος, που είναι, επέμενε να πάρουμε από την αρχή ηλεκτρικά είδη που αποδίδουν καλύτερα ενεργειακά. Ήταν ακριβότερα στην αγορά τους, αλλά σε βάθος μεγαλύτερο της 10ετίας που συνήθως “ζουν” τέτοιες μεγάλες συσκευές, η διαφορά στο λογαριασμό του ρεύματος (και φυσικά στο περιβάλλον) είναι τεράστια. Η ΔΕΗ σε αυτή τη σελίδα δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τη σήμανση των συσκευών.

Β. Κουζίνα υγραερίου

Πριν από 3 χρόνια, αλλάξαμε την ηλεκτρική κουζίνα και πήραμε εστίες υγραερίου. Ήταν μία εξαιρετική επιλογή που δε μετανιώσαμε. Τα σκεύη ζεσταίνονται γρηγορότερα, το μαγείρεμα διαρκεί λιγότερο και είδαμε μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση του ρεύματος.

Γ. Βραστήρας νερού

Αναρωτιέμαι ποια νοικοκυρά τα βγάζει πέρα χωρίς βραστήρα νερού, πραγματικά! Σκεφτείτε πόση ώρα περιμένετε να “βράσει το νερό” και το πώς πέφτει η θερμοκρασία του φαγητού που βρίσκεται σε βρασμό, όταν προσθέτετε κρύο νερό. Για μένα ο βραστήρας όχι μόνο εξυπηρετεί από άποψη ευκολίας, αλλά επιταχύνει και τη διαδικασία. Αυτός που χρησιμοποιώ τα τελευταία 4 χρόνια, φέρνει σε βρασμό 1,7 λίτρα νερό σε λιγότερο από 4 λεπτά. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να έρθει σε βρασμό μια κατσαρόλα γεμάτη νερό πάνω στο μάτι της κουζίνας; Πάρτε ένα βραστήρα και θα με θυμάστε όταν θα ετοιμάζετε τα μακαρόνια σε χρόνο ντετέ!

Αυτές ήταν οι συμβουλές που είχα να δώσω σχετικά με την οικονομία στο φαγητό! Είμαι σίγουρη ότι έχετε και κάποια δική σας που μου διαφεύγει! Μοιραστείτε τη μαζί μας!

Μαρία

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter, για να ενημερώνεστε για νέα άρθρα. Με την εγγραφή σας, θα πάρετε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ“.

Ένας πλήρης οδηγός για το πώς μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα και να κάνετε οικονομία στο φαγητό

15 Comments

 1. Ελένη 15/02/2018 at 09:34

  Καλή νοικοκυρά, έλεγαν οι γιαγιάδες μας, είναι αυτή που δε λερώνει και δεν πετάει φαγητό! Σοφή κουβέντα και επίκαιρη πάντα…
  Χρήσιμες οι συμβουλές σου, Μαρία! Ευχαριστούμε!

  Reply
  1. Μαρία 15/02/2018 at 10:18

   Όντως σοφές οι συμβουλές των γιαγιάδων! Χαίρομαι που βρήκες το άρθρο χρήσιμο, Ελένη!

   Reply
  1. Μαρία 15/02/2018 at 22:58

   Ω υπέροχα, Ελπίδα! Βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι!

   Reply
 2. Marina Tsardakli 16/02/2018 at 15:27

  Πληρέστατος και πολύ χρήσιμος ο οδηγός σου Μαρία.
  Τα κάνω σχεδόν όλα, πλην του βραστήρα .
  Θα το δοκιμάσω!
  Καλό τετραήμερο! 🙂

  Reply
  1. Μαρία 16/02/2018 at 16:23

   Αν είναι μόνο αυτό, είναι πταίσμα χαχα! Καλά να περάσεις, Μαρίνα!

   Reply
 3. Νικολέτα 18/02/2018 at 23:25

  Τώρα που έκατσα αναπαυτικά, είπα να σε επισκεφτώ να τον μελετήσω καλύτερα!
  Γιατί στο κινητό, και τρέχοντας κάθε λίγο πίσω από τον μπόμπιρα… καταλαβαίνεις!
  Αν και στην περίπτωση μας όπως σου έγραψα και στο instagram είναι δύσκολο ακόμα και όταν τα ακολουθούμε, έχω να σου πω πως ο υπότιτλος του μπλογκ σου, όσο έχω προλάβει να σε “μελετήσω”, το αντιπροσωπεύει πλήρως!

  Reply
  1. Μαρία 18/02/2018 at 23:57

   Νικολέτα, πραγματικά, τα τελευταία χρόνια, με το γάμο, τα παιδιά και τις αλλαγές στη ζωή μου, είδα ότι ο χρόνος μας είναι λίγος σ’ αυτή τη ζωή και πρέπει να τον αφιερώνουμε μόνο όπου πραγματικά αξίζει! Γι’ αυτό πρέπει να κόψουμε τα περιττά.
   Με τιμά το ότι αφιέρωσες χρόνο από την πολυάσχολη μέρα της μαμάς για να μελετήσεις το blog μου! Σε ευχαριστώ!

   Reply
 4. Κατερίνα Κωνσταντίνου 20/02/2018 at 17:40

  Τι ωραία που μάζεψες όλες τις συμβουλές! Σ’ εμάς το δεν πετάμε φαγητό είναι τρόπος ζωής πλέον και όπως καταλαβαίνεις θέλω μια ακόμα κατάψυξη για να είμαι ακόμα πιο χαρούμενη!

  Reply
  1. Μαρία 20/02/2018 at 18:12

   Χαχα καταλαβαίνω Κατερίνα!!

   Reply
 5. Pingback: Κονσερβοποίηση φαγητού: Οδηγίες βήμα - βήμα - Η Κόκκινη Καμέλια

 6. Pingback: Πώς θα μάθετε να μαγειρεύετε - Η Κόκκινη Καμέλια

 7. sissy Lazaropoulou 24/10/2018 at 20:32

  Πολυ χρησιμες συμβουλες.Εμενα αυτο που με σωζει ειναι ο καταψυκτης.Οτι καταψυχετα,ι αποθηκευεται και κυριολεκτικα μου λυνει τα χερια και σαν οικονομια χρονου. Αν για παραδειγμα μου περισεψει λιγη σαλτσα μπαινει σε μικρο ταπερακι και χρησιμοποιειται για να νοστιμισει ενα απλο ρυζοτο.Επισης δεν αγοραζω τιποτα για τα σνακ των παιδιων για το σχολειο. Ενταξει εχω και μια τρελα με τη ζαχαροπλαστικη ομολογουμενως αλλα μου φαινεται αδιανοητο να πληρωνω για να αγορασω ενα τιποτενιο σνακ-απο αποψη ποσοτητας αλλα και ποιοτητας κυριως- απο το σουπερ ενω με τα ιδια χρηματα φτιαχνω ολοκληρο ταψι που θα το χρησιμοποιησω περισσοτερες φορες.

  Reply
  1. Μαρία 01/11/2018 at 15:25

   Πολύ σωστές μεθόδους ακολουθείς, Σίσσυ! Τα σπιτικά είναι πάντα πιο οικονομικά και πιο υγιεινά!

   Reply
 8. Pingback: Κολατσιό για το σχολείο: 7 συμβουλές - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.