6 τρόποι να κάνετε οικονομία στα ψώνια του σουπερμάρκετ

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα του σουπερμάρκετ.

Ψάχνω συνεχώς τρόπους να διευκολύνω τη διαχείριση του νοικοκυριού και να μειώσω τα έξοδα. Μετά από δοκιμές έχω καταλήξει στους εξής 6 τρόπους που βοηθούν στο να κάνω οικονομία στα ψώνια του σουπερμάρκετ για το σπίτι. Σας τους αποκαλύπτω!

1. Δείτε τι πραγματικά χρειάζεστε.

Αξιολογήστε ποια προϊόντα από αυτά που συνηθίζετε να αγοράζετε τα χρειάζεστε όντως. Πόσες φορές πήρατε πίκλες που έμειναν για μήνες στο ψυγείο χωρίς να τις αγγίξει κανείς; Πόσες φορές υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να τρώτε πιο υγιεινά και οι μπάρες δημητριακών που αγοράσατε έληξαν μετά από 1 χρόνο στο ντουλάπι (πίσω από τις σοκολάτες…); Αγοράσατε πολλές φορές ένα καινούριο ενισχυτικό πλύσης, το οποίο ποτέ δε χρησιμοποιήσατε για το πλυντήριο;

Σκεφτείτε τι χρησιμοποιείτε στ’ αλήθεια! Η οικονομία στα ψώνια ξεκινά από το να αγοράζουμε όσα πράγματι θα χρησιμοποιήσουμε! 

2. Φτιάξτε λίστα επιτόπου.

Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορώ να δώσω πολλή έμφαση σε αυτό! Με άλλα λόγια, κάθε φορά που βλέπετε ότι κάτι λείπει ή έχει τελειώσει σημειώστε το αμέσως στο χαρτί που βρίσκεται γι’ αυτό το σκοπό στην κουζίνα (πάνω στον πάγκο, με μαγνητάκι στην πόρτα του ψυγείου -όπου σας βολεύει καλύτερα). Μην πηγαίνετε ποτέ στο σουπερμάρκετ χωρίς το ραβασάκι σας, με την ελπίδα να δείτε εκεί τι λείπει και να το πάρετε.

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι δε θα καταλήξετε να σπαταλάτε χρόνο ψάχνοντας τα ντουλάπια 10 λεπτά πριν φύγετε για ψώνια, αλλά και δε θα παρασυρθείτε εύκολα από τα ράφια του καταστήματος. Θα πάτε κατευθείαν να πάρετε ό,τι ακριβώς χρειάζεστε χωρίς χρονοτριβές και αναμονές, που κρύβουν τον κίνδυνο να αγοράσετε κάτι που ήδη έχετε ή που δε χρειάζεστε.

3. Δείτε ποια προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφρόλουτρο αντί για αφρό ξυρίσματος; Μπορείτε να πάρετε μόνο κρεμοσάπουνο και όχι ΚΑΙ σαπούνι πλάκα; Μπορείτε να πάρετε ένα μόνο είδος οδοντόκρεμας για όλη την οικογένεια; Σιγά σιγά θα δείτε ότι μπορείτε να μειώσετε τα πράγματα που παίρνετε.

4. Παρακολουθήστε και κυνηγήστε με το τουφέκι τις προσφορές.

Σε αυτό βοηθάει το να πηγαίνετε στο ίδιο ένα ή -το πολύ- δύο σουπερμάρκετ, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις προσφορές που βγάζει, είτε αυτές είναι τριημέρου, εβδομάδας, φυλλαδίου, μήνα ή του εκάστοτε καταστήματος. Το να κυνηγάτε προσφορές σε περισσότερα από ένα ή δύο καταστήματα νομίζω ότι περισσότερο θα σας δυσκολέψει γιατί κάπου θα το χάσετε.

5. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές με σωστό τρόπο. Δηλαδή:

          Α) Μην αγοράζετε κάτι που δε χρειάζεστε στην πραγματικότητα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά!

Το να αγοράσετε κονσέρβες καλαμποκιού που έχουν 50% έκπτωση, ενώ υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να φάτε καλαμπόκι, δεν είναι οικονομία!

          Β) Για προϊόντα που διατηρούνται πολύ καιρό, ψωνίστε την περίοδο της προσφοράς τόση ποσότητα, ώστε να φτάσει μέχρι να ξαναβγεί σε προσφορά.

Αυτό θέλει λίγη περισσότερη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, ξέρω ότι στην αλυσίδα που ψωνίζω, οι πάνες για την κόρη μου βγαίνουν σε προσφορά περίπου μία φορά στις 3 ή 4 εβδομάδες. Όταν λοιπόν δω την προσφορά, παίρνω τόσες ώστε να φτάσουν για ένα μήνα. Το ίδιο μπορεί να γίνει για προϊόντα που διατηρούνται πολύ καιρό, όπως το χαρτί υγείας, τα απορρυπαντικά, τα αφρόλουτρα, αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι σάλτσες ντομάτας, οι κονσέρβες, οι χυμοί κλπ.

          Γ) Διαλέξτε μία αλυσίδα σουπερμάρκετ και προτιμήστε τη.

Τα προγράμματα δέσμευσης και ανταμοιβής με τις κάρτες πελάτη δίνουν κέρδος μακροπρόθεσμα.

6. Βρείτε εφαρμογές ή τραπεζικά προγράμματα που ανταμείβουν.

Μία πολύ καλή τέτοια εφαρμογή είναι το Pockee, σχεδιασμένο από Έλληνες και πολύ εύχρηστο. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας, για να δείτε αν υπάρχουν προγράμματα επιβράβευσης με την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα. Επίσης, τελευταία υπάρχουν παρόμοιες προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, το κέρδος κάθε φορά δεν είναι μεγάλο, αλλά σε βάθος χρόνου η διαφορά φαίνεται.

Προσοχή, προσοχή: Όλα αυτά θα πρέπει να τα βλέπετε πάντα υπό το πρίσμα του Βήματος 1: Τι χρειάζεστε πραγματικά. Το να ψάχνετε προγράμματα επιστροφής και επιβράβευσης έχει νόημα μόνο αν αυτό σας οδηγεί στο να εξαργυρώνετε χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα ξοδεύατε.

Τέλος, για να είμαστε ειλικρινείς, η διάκριση είναι δύσκολη. Δεν ξεχωρίζουμε πάντα εύκολα τι θέλουμε, τι χρειαζόμαστε πραγματικά, τι είναι παρόρμηση της στιγμής. Με λίγη εξάσκηση, όμως, μπορούμε όλοι να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα!

Εσείς ποια άλλα μυστικά έχετε για να κάνετε οικονομία στα ψώνια; Μοιραστείτε τα μαζί μας!

Μαρία

Πώς να κάνετε οικονομία στα ψώνια του σούπερμαρκετ. 6 απλές ιδέες για να μειώσετε τα έξοδα!

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε 1 φορά την εβδομάδα για τα νέα άρθρα στο blog! Με την εγγραφή σας, θα λάβετε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ

1 Comment

  1. Pingback: Οικονομία στο φαγητό: Ένας πλήρης οδηγός - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.