Η μέθοδος που άλλαξε το νοικοκυριό μου! Μάθετε βήμα προς βήμα πώς θα κονσερβοποιήσετε το σπιτικό φαγητό σας και θα το κρατήσετε φρέσκο!
Η συντήρηση του φαγητού είναι μια σπαζοκεφαλιά για τη νοικοκυρά. Το να μαγειρέψει κάτι που δε θα φαγωθεί σε ένα μόνο γεύμα, αλλά θα εξυπηρετήσει και μια άλλη μέρα που ο χρόνος ήταν λίγος για να μαγειρέψει κάτι, είναι σωτήριο!
Η τακτική τού να υπάρχει φαγητό μαγειρεμένο και να μη “βάζουμε κατσαρόλα” κάθε μέρα απ’ την αρχή μπορεί να ακούγεται εξωφρενική για κάποιους. Πολλοί είναι υπέρμαχοι και λάτρεις του φρεσκομαγειρεμένου σπιτικού, μαμαδίστικου φαγητού και η ιδέα να φάνε φαγητό “δεύτερης μέρας” φαντάζει τρομακτική!
That’s not the case για μένα. Στο πατρικό μου ήμασταν 6 παιδιά και η μαμά μου δούλευε. Το να φάμε φαγητό δεύτερης μέρας ή φαγητό που βγήκε από την κατάψυξη και ξαναζεστάθηκε ήταν απόλυτα φυσιολογικό!
Τώρα που είμαι εγώ η νοικοκυρά, αν και δε δουλεύω, το να υπάρχει έτοιμο φαγητό από άλλη μέρα στο σπίτι με διευκολύνει. Κάποια μέρα τα κορίτσια μπορεί να είναι άρρωστα και να μην προλάβω να ασχοληθώ με την κουζίνα ή να πρέπει να βγω έξω το πρωί για δουλειές και να γυρίσω λίγο πριν το μεσημέρι. Δεν υπάρχει πάντα άπλετος χρόνος…
Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι και το ότι βοηθά στο να κάνει κανείς οικονομία στο φαγητό. Είτε 400 γραμμάρια είτε 2 κιλά φακές θέλουν τον ίδιο χρόνο βρασμού. Και δεν έχω σκοπό να βράζω 1 ώρα τη φασολάδα και αυτό να γίνει για να φάμε μόνο μία φορά!
Γι’ αυτό, ειδικά όταν το φαγητό που μαγειρεύω απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας (αλλά όχι μόνο τότε), φροντίζω να φτιάξω μεγάλη ποσότητα και να την αποθηκεύσω για να φάμε κι άλλη μέρα.
Και τώρα ερχόμαστε στο στάδιο της συντήρησης! Πώς θα συντηρήσω το φαγητό για καιρό (δε μιλάμε για 2-3 μέρες που μένει μια χαρά στο ψυγείο), ώστε να είναι νόστιμο και τη δεύτερη φορά; Η έμπειρη νοικοκυρά θα σου πει: “Στην κατάψυξη!”. Δεν μπορώ ξαφνικά να βγω και να διαψεύσω όλους τους μάγειρες του κόσμου που ορκίζονται στην κατάψυξη ως το νούμερο ένα τρόπο συντήρησης! Είδα, όμως, ότι σε πολλά φαγητά αλλοιώνει τη γεύση και σε άλλα αλλοιώνει την υφή -σε βαθμό που τα κάνει εντελώς άνοστα. Για παράδειγμα, στις πατάτες και τα ζυμαρικά η υφή είναι εντελώς αλλοιωμένη (έχετε φάει παστίτσιο από κατάψυξη; ο εφιάλτης του Γιώργου χαχα!!).
Έψαχνα τρόπο συντήρησης που να μην αλλοιώνει γεύση και υφή. Κι αυτό, ενώ η μικρή μου κόρη ήταν σε φάση που είχε ξεκινήσει τις στέρεες τροφές και δώσ’ του να φτιάχνω κρεατόσουπες με το κιλό και να τις βάζω στην κατάψυξη (γιατί, πραγματικά, ποια μάνα προλαβαίνει να βράσει φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας κάθε 2-3 μέρες, όταν θέλει μιάμιση ώρα βρασμού;). Και τότε ήρθε η μεγάλη μου αδερφή να με σώσει!
Η μεγάλη μου αδερφή, που με περνάει 10 χρόνια, είναι η εγκυκλοπαίδεια. Έχει μια λύση για κάθε πρόβλημα! Είναι νοικοκυρά πρώτης τάξης, που φτιάχνει μόνη της ψωμί, μαρμελάδες, γλυκά, παγωτά (τα πάντα, βασικά) και ξέρει να τα συντηρεί σωστά. Είναι και Τεχνολόγος Τροφίμων, οπότε ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό το θέμα!
Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τ’ αδέρφια μου!
Μου μίλησε, λοιπόν, για την κονσερβοποίηση. Το θέμα είναι πως την ήξερα ήδη τη διαδικασία, γιατί την έκανα και για σάλτσα ντομάτα που έφτιαξα το καλοκαίρι. Δεν είχα σκεφτεί, όμως, πως μπορώ να την εφαρμόσω και για το φαγητό! Και μόλις το ανακάλυψα… άλλαξε ο προγραμματισμός μου! “Η κονσερβοποίηση γίνεται έχοντας ένα αποστειρωμένο διάλυμα (στην περίπτωσή μας ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό) και έναν αποστειρωμένο περιέκτη”, είπε η αδερφή μου και έτσι ξεκίνησα. Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου!
Αποφάσισα, λοιπόν, να σας περιγράψω με λεπτομέρεια πώς γίνεται η διαδικασία. Αν την ακολουθήσετε, θα δείτε ότι με λίγο παραπάνω χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσετε, θα έχετε φρέσκο φαγητό για άλλες μέρες!
Βήμα 1:
Χρειαζόμαστε αποκλειστικά γυάλινα βαζάκια με καπάκι που να κλείνει καλά, που δεν είναι στραβό ή σκουριασμένο. Ιδανικά είναι τα βάζα μαρμελάδας, μαγιονέζας ή όποια βάζα έχουν το βαθούλωμα στη μέση, το οποίο κάνει το χαρακτηριστικό “ποπ” ήχο όταν το ανοίγουμε πρώτη φορά. Τα πλένουμε είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο πιάτων και τα στεγνώνουμε.
Βήμα 2:
Μαγειρεύουμε το φαγητό κανονικά.
Βήμα 3:
Σε λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε τα βαζάκια ανάποδα και δίπλα τους τα καπάκια στραμμένα προς τα πάνω.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς και βάζουμε το ταψί για 15 λεπτά. Με αυτή τη διαδικασία αποστειρώνουμε τα βάζα.
Βήμα 4:
Σε αυτό το σημείο έχουμε το φαγητό που μόλις έχει μαγειρευτεί και είναι ζεστό και τα βάζα που μόλις βγάλαμε από το φούρνο και είναι αποστειρωμένα και καυτά. Πιάνουμε τα βάζα κατά προτίμηση με μια λαβίδα ή γάντι (είπαμε, μόλις βγήκαν από το φούρνο και καίνε)!
Χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα που να ταιριάζει στο μικρό τους στόμιο, τα γεμίζουμε με το φαγητό κατά προτίμηση μέχρι πάνω -αυτό ορίζουν οι κανόνες της κονσερβοποίησης. Ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικό αυτό. Πολλές φορές έχω γεμίσει βάζα μέχρι τη μέση και δεν είχα κανένα θέμα.
Βήμα 5:
Αφού τα γεμίσουμε, τα καπακώνουμε και σφίγγουμε το καπάκι όσο πιο πολύ μπορούμε. Με μια απότομη κίνηση, τα γυρίζουμε ανάποδα. Αν δεν έχουμε σφίξει καλά το καπάκι, το περιεχόμενο θα αρχίσει να χύνεται γύρω γύρω από το καπάκι και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να δούμε αν το κάναμε σωστά. Το σφίγγουμε και πάλι καλά και αφήνουμε τα βάζα ανάποδα πάνω στον πάγκο να κρυώσουν. Σε όλες αυτές τις κινήσεις θα χρειαστούμε πετσέτα ή γάντια, γιατί τα βάζα και το περιεχόμενό τους καίνε.
Βήμα 6:
Αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, βεβαιωθείτε με τον εξής τρόπο αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά: το βαθούλωμα στο κέντρο του καπακιού πρέπει να μην πατιέται. Αν πατώντας το, ανεβοκατεβαίνει, τότε το βάζο δεν έχει σφραγιστεί καλά. Σ’ αυτή την περίπτωση καταναλώστε το περιεχόμενο μέσα σε 2-3 μέρες.
Βήμα 7:
Βάζουμε τα βάζα στο ψυγείο. Μπορείτε να τα γυρίσετε στην κανονική τους θέση, μπορείτε να τα αφήσετε και ανάποδα.
Με αυτό τον τρόπο το φαγητό διατηρείται για μήνες. Όταν το ανοίξετε, το βάζο θα πρέπει το χαρακτηριστικό “ποπ”, μην το ξεχνάτε! Αν δεν το καταναλώσετε όλο σε μια μέρα, το υπόλοιπο διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες ακόμα.
Το έχω κάνει με επιτυχία για λαδερά, όσπρια και κρεατόσουπες και τα καταναλώσαμε μετά από αρκετές, με τη γεύση να παραμένει αναλλοίωτη, σαν να ήταν μαγειρεμένα την ίδια μέρα!
Μου λύνει τα χέρια όταν πρέπει να μαγειρεύω διαφορετικά φαγητά για εμάς και τα παιδιά και δεν μπορώ να φτιάχνω δύο διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα. Έτσι, έχω πάντα κάτι για τα παιδιά (κρεατόσουπα, κοτόσουπα, γιουβαρλάκια -αυγοκομμένα κανονικά!) και δε βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, αν για παράδειγμα εμείς έχουμε ψάρι και δεν το θέλουν! Ανοίγω το βαζάκι και σε λίγο το φαγητό είναι ζεστό. Αντιθέτως, αν το είχα στην κατάψυξη, θα χρειαζόταν να το έχω βγάλει για να αποψυχθεί από νωρίς το πρωί ή να περιμένω πολλή ώρα να ζεσταθεί στο κατσαρολάκι.
Έχετε δοκιμάσει την κονσερβοποίηση; Πείτε μου την άποψή σας!
Ενημέρωση ανάρτησης, Μάρτιος 2019: Μετά από σχόλια αναγνωστών και τους ευχαριστώ, έκανα εκτενέστερη έρευνα για την κονσερβοποίηση φαγητού χαμηλής οξύτητας, όπως είναι τα φαγητά που ανέφερα πριν. Οι επίσημες ιστοσελίδες κονσερβοποίησης λένε ότι πρέπει να γίνεται μόνο υπό πίεση (με ειδικό εξοπλισμό δηλαδή) και δεν προτείνουν να γίνεται αυτή η διαδικασία στο σπίτι. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαντίασης (ή αλλιώς βοτουλισμός, εκ του ξενόγλωσσου όρου botulism), μιας σοβαρής, αν και σπάνιας, μορφής δηλητηρίασης. Το βακτήριο που την προκαλεί, συχνά, αλλά όχι πάντοτε, προκαλεί διόγκωση της κονσέρβας. Για να αποφευχθεί η αλλαντίαση, συνιστάται το ζεστό φαγητό να χωρίζεται σε μικρές μερίδες, ώστε να προλαβαίνει να πέφτει σε θερμοκρασία κάτω 5 βαθμών Κελσίου μέσα σε λίγες ώρες από το μαγείρεμα και φυσικά να διατηρείται αυστηρά στο ψυγείο, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πριν καταναλωθεί, πρέπει να φτάνει σε βρασμό για 5 λεπτά. Με αυτούς τους τρόπους μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθεί το βακτήριο.
Έχω δοκιμάσει τη μέθοδο πολλές φορές κι εγώ και πολλά άτομα του περιβάλλοντός μου, όμως θεώρησα απαραίτητο να προσθέσω αυτή την παράμετρο και αυτές τις διευκρινίσεις, για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση.
Μαρία
Αν σας άρεσε το άρθρο, εγγραφείτε στο newsletter του blog και πάρτε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ”
Ουάου! Λες και ανακάλυψα την Αμερική!!! Δεν ήξερα πως μπορείς να κονσερβοποιήσεις φαγητά όπως κάνεις και με τα γλυκά του κουταλιού! Και για εμένα είναι ένα θέμα το φαγητό, ειδικά το φαγητό που περισσεύει και πόσο να φας πια από το ίδιο!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Να πιάσουν τόπο και τα βαζάκια του μελιού!!! Ευχαριστούμε!!!
Οι μεγάλες αδελφές είναι θησαυρός, Τριανταφυλλένια, ε! Κι εγώ πραγματικά ενθουσιάστηκα τόσο! Πήρα την πεθερά μου, την κουνιάδα μου να τους το πω!! Το κάνω εδώ και μερικούς μήνες και πολλές μέρες έχει πάει 1 το μεσημέρι και είμαι άνετη που δεν έχω μαγειρέψει γιατί τσακ ανοίγω το βαζάκι κι έτοιμο! Για σένα που δουλεύεις θα είναι ακόμα καλύτερο!! Δοκίμασέ το και πες μου!
Θα ηθελα να σας ρωτησω αν αυτα τα φαγητα μπορουν να μεινουν εκτος ψυγειου,οπως σαλτσες,μαρμελαδες κλπ?Ευχαριστω
Καλησπέρα! Δε θα το πρότεινα! Αν και σφραγισμένα, τα διατηρώ πάντα στο ψυγείο.
Ο σκοπός της κονσερβοποίησης είναι αυτός ακριβως. Η αποθήκευση σε φυσικό περιβαλλον. Δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα.
Εννοείται. Αυτός είναι ο σκοπός
Πολύ όμορφες σημβουλες θα ειθελα να ρωτήσω εαν μπορούμε τα βαζάκια να τα αφήνουμε εξο στο μπαλκόνι μέσα σε μια ντουλάπα για αποθηκευση αντη για το ψυγείο και μπορώ να αποθηκεύσω στα βαζάκια φακές όσπρια πατάτες λαχανικά με αυτόν τον τρόπο διότι είμαστε πολύ μεγάλη οικογένεια
Δεν είμαι σίγουρη για την αποθήκευση σε ντουλάπα έξω. Προσωπικά δε θα το έκανα, γιατί οι αλλαγές στη θερμοκρασία είναι επικίνδυνες. Όσπρια και λαχανικά μπορείς να αποθηκεύσεις, ναι. Τουλάχιστον εγώ το έχω κάνει. Για πατάτες δε θα το πρότεινα, αποκτούν μια διαφορετική, παράξενη υφή έχω παρατηρήσει.
Ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ την κονσερβοποίηση, αλλά λέω να την δοκιμάσω, γιατί όντως σου λύνει τα χέρια.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση 🙂
Θα με θυμηθείς, Μαρίνα! Κάνε μια απόπειρα και πες μου τις σκέψεις σου!!
Τελειο!!!! Συνήθως βάζω φαγητό στην κατάψυξη. Πάντα προγραμματίζω να βάζω μία φορα τη βδομαδα φαγητο στην ακρη. Θα το κάνω και εγω οπως εσύ!!! Ενθουσιαστηκα!!! Thank you!
Κι εγώ γι’ αυτό το ήθελα, Τερέζα! Τουλάχιστον μερικές μέρες να μην έχω τον μπελά του να μαγειρέψω! Χαίρομαι που χαρήκατε όπως κι εγώ όταν το πρωτοανακάλυψα!
Φαίνεται τρελή ιδέα. Μερσί!!!
Ευχαριστώ που το διάβασες, Νίκο! ☺
Σε γενικές γραμμές είχα μια ιδέα, όμως ομολογώ με μάγεψε κάπως το πόσο αναλυτικά ήταν όλα και η συνοδεία από τις φωτογραφίες. Ωραία δουλειά!
Μου αρέσει ως ιδέα, σίγουρα είναι χρήσιμο και πρακτικό!
Φαντάζομαι μεγαλώνοντας λίγο ακόμη ο μικρός μου πιθανόν να μου χρειαστεί!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Χαίρομαι που το βρήκες βοηθητικό και χρήσιμο, Νικολέτα! Είμαι σίγουρη ότι θα σε βγάλει από δύσκολη θέση με το μικρό σου! Κι εγώ με αφορμή την εισαγωγή στερεών τροφών στην κόρη μου το ξεκίνησα! Πιστεύω θα σε βοηθήσει!
Φοβερός και αναλυτικός ο οδηγός σου! Το κάνει η μαμά μου για τις υπέροχες μαρμελάδες τις αλλά δεν το είχα σκεφτεί και για τα φαγητά! Ευχαριστούμε πολύ !
Κι εγώ το ήξερα μόνο για μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσα ντομάτα! Και μετά ανοίχτηκε ο κόσμος του φαγητού μπροστά μου!
Αρχικά να σου πω ότι ζηλεύω την αδερφή σου που φτιάχνει όλα αυτά μόνη της!!
Υπέροχο άρθρο και πραγματικά θα δοκιμάσω τη μέθοδό σου! Κι εγώ δεν εργάζομαι αλλά με ένα τρίχρονο και ένα βρέφος ούτε ενός μήνα στο σπίτι, το καθημερινό μαγείρεμα είναι πραγματικό βάσανο! Μέχρι στιγμής αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω όποτε γίνεται φαγητό και για την επόμενη ημέρα ή να το αποθηκεύω για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Με την κατάψυξη δεν έχω καλή σχέση γιατί πραγματικά κι εγώ πιστεύω ότι αλλοιώνει πολύ τη γεύση σε αρκετά φαγητά!
Θα δοκιμάσω σίγουρα να συντηρήσω κάποια φαγητά με τον τρόπο που μας περιέγραψες τόσο αναλυτικά!
Φιλιά πολλά γλυκιά μου Μαρία!
Ω πόσο σε νιώθω, Μαρίνα! Να δεις πόσο εύκολο θα είναι όταν θα αρχίσει τις τροφές ο μικρός και δε θα χρειάζεται να ετοιμάζεις κάθε τόσο μοσχάρι και κοτόπουλο! Περιμένω να μου πεις τα αποτελέσματα της δοκιμής!
Απλά τέλειο!!!! Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού δε λείπουν από το σπίτι μας! Η μαμά μου αφού τα φτιάξει τα τυποποιεί κατά αυτόν τον τρόπο! Για το φαγητό δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό! Από τότε που διάβασα το άρθρο σου έχω ήδη 4 μερίδες φρέσκου φαγητού στην άκρη!!! Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την καταπληκτική σου ιδέα!!! Καλά μαγειρέματα!!!!
Πόσο χαίρομαι όταν ακούω ότι βόλεψε κι άλλες νοικοκυρές, ειδικά όταν είναι μαμάδες με χρόνο λιγοστό και πολύτιμο! Καλά μαγειρέματα, Τερέζα!
Τόσα χρόνια νοικοκυρά και μαμά και ποτέ δεν τόλμησα να κονσερβοποιήσω φρέσκο φαγητό! (έφτιαχνα έτσι μόνο τις κομπόστες μας).
Σίγουρα όμως πλέον θα το δοκιμάσω!
Καταπληκτική η ιδέα να έχω ανά πάσα στιγμή έτοιμες μερίδες φαγάκι (σαν) φρέσκο.
Ευχαριστώ πολύ για την πολύ χρήσιμη ανάρτηση.
Και καλώς σε βρήκα!
Γεια σου, Αλεξάνδρα και καλώς ήρθες! Πιστεύω ότι θα σου φανεί χρήσιμη η διαδικασία, όπως και σε εμένα και σε άλλες νοικοκυρές που την πρότεινα! Περιμένω τη γνώμη σου!
Πολύ ωραία αυτή η ιδέα αλλά μόνο στο ψυγείο διατηρούνται? αφού είναι κονσερβοποιημένα λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα να μείνουν στο ντουλάπι ή κάπου σκιερά έτσι δεν είναι ? τι λέτε εσείς που γνωρίζετε καλά?
Γεια σου, Έφη και καλωσήρθες! Σε ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί πολλοί μου την έχουν κάνει αυτή τελευταία και νομίζω ότι πρέπει να την προσθέσω στο τέλος της ανάρτησης!
Κανονικά, ναι, η κονσερβοποίηση αυτόν ακριβώς το στόχο έχει, να αφαιρέσει τον αέρα από το φαγητό, ώστε αυτό να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για πολύ καιρό. Τα γλυκά του κουταλιού και η σάλτσα ντομάτας που φτιάχνουμε διατηρούνται εκτός ψυγείου μέχρι το άνοιγμα.
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για κρέας και όσπρια που δίνω στα παιδιά, αλλά και επειδή δε φτιάχνω μεγάλες ποσότητες και έχω λίγα βαζάκια κάθε φορά, παίρνω ένα έξτρα μέτρο προστασίας και τα βάζω στο ψυγείο. Ωστόσο, η τυπική διαδικασία υπόσχεται να διατηρηθεί το φαγητό σε σκιερό μέρος αναλλοίωτο για μήνες! Οπότε, αν και προσωπικά δεν το έχω κάνει ακόμα, πιστεύω πως ναι, γίνεται!
Καλησπερα Μαρία!!! Καλώς σε βρήκα. Πολύ όμορφο το μπλογκ σου!!! Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου!!! Θα το επιχειρήσω σύντομα!!!! Καλό βράδυ!!!!
Γεια σου, Αγαθή και καλώς ήρθες! Θα χαρώ να μου πεις ότι η μέθοδος σε βόλεψε! Καλή Κυριακή!!
Όντως, το κάνω για τις κόρες μου που σπουδάζουν κ δεν είναι εύκολο να στέλνω το φαγητό φρέσκο ή κατεψυγμένο…
Είναι εξαιρετικό εργαλείο για τέτοιες περιπτώσεις, Αγγελική! Το κάνει κι η μαμά μου για τον αδερφό μου που είναι φοιτητής!
Ερώτηση: γιατί πρέπει να μπουν στο ψυγείο; Υποτίθεται ότι η κονσερβοποίηση γίνεται για να συντηρούνται εκτός ψυγείου.
Όπως για παράδειγμα οι σάλτσες ντομάτας.
Ζωή, σ’ ευχαριστώ πάντως που το επεσημανες ξανα, θα το προσθέσω στην ανάρτηση για να είναι ορατό σε όλους! Είμαι σε φάση που τεσταρω πόσο καιρό διατηρούνται και εκτός ψυγείου τα βάζα για να μπορώ να έχω σίγουρη απάντηση που τη δοκίμασα εγώ η ίδια!
Συγγνώμη τώρα είδα ότι απαντήθηκε το ερώτημα ήδη στα πιο πάνω σχόλια!
Έχω την απορία αν ετοιμάσω βαζάκια με διαφορά φαγητά και με κρεατα μπορώ να τα στείλω κρητη φτάνουν ακριβώς σε 2 ημέρες και αν ναι θα τα έχω βάλει από πριν ψυγείο μέχρι να σταλούν ευχαριστω
Ελένη, προσωπικά θα το φοβόμουν κάπως. Όχι τόσο λόγω θερμοκρασιών, γιατί θεωρητικά η κονσερβοποίηση, αν έχει γίνει σωστά, σε καλύπτει από άποψη θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Περισσότερο θα φοβόμουν τη μεταφορά των γυαλινων βάζων γιατί με τα τρανταγματα και τα χτυπήματα μπορεί να σπάσουν ή να ραγισουν και να καταστραφεί το περιεχόμενο.
Θα ηθελα να σας πω πως κανω χρονια κονσερβοποιηση φαγητων παιρνω τα λαχανικα στην εποχη τους τα μαγειρευω κανονικα και ακολουθω τον τροπο της Μαριας η διαφορα ειναι στο τελος οπου αφου γεμισο με φαγητο τα βαζα τελειωνω την διαδικασια στον φουρνο οπως τα αποστειρωνουμε στην αρχη στο ταψι λοιπον κλειστα καλα τα καπακια και 15 λεπτα στους 120 -130 βαθμους σφραγιζουν και μαλιστα θα ακουσετε τονθορυβο που κανουν μετα απο λιγο τα διατηρω 1 χρονο σε δροσερο μερος εκτος ψυγειου κι εχω φρρεσκα λαχανικα μεχρι την επομενη σεζον
Δεν τον ήξερα αυτό τον τρόπο, Μυρσίνη! Ακούγεται πρακτικός και εύκολος!
Καλησπέρα Μαρία. καταπληκτικός τρόπος ! Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορούμε να βάλουμε μαγειρεμένα φαγητά από το πρωί (κρύα) με ζεστά βαζάκια από τον φούρνο ; Αν μπορούμε να κονσερβοποιήσουμε στερεά φαγητά (όπως παστίτσιο μουσακά πίτες κ.λ.π.) ; Αν ναι και πως ;
Ευχαριστώ πολύ. Νικος Σ.
Γεια σου, Νίκο! Ως προς το πρώτο ερώτημα, η κονσερβοποίηση προϋποθέτει το φαγητό να είναι ζεστό, γιατί καθώς κρυώνει σφραγίζεται σωστά το βάζο. Η μαμά μου, ωστόσο, πολλές φορές ξαναζεσταινει το βράδυ το φαγητό που μαγείρεψε το πρωί και τότε το κονσερβοποιεί σαν να είναι ζεστομαγειρεμένο σε ζεστά επίσης βάζα. Δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα! Εγώ, ωστόσο, είμαι της λογικής να ζεσταίνω το φαγητό μία μόνο φορά κι έτσι αν δεν έχω κονσερβοποιήσει την ώρα που μόλις έσβησα το φαγητό, θεωρώ ότι έχασα την ευκαιρία μου. Μπορείς να το δοκιμάσεις με μια μικρή ποσότητα (1 μόνο βάζο) και να δεις πόσο θα διατηρηθεί.
Ως προς το δεύτερο ερώτημα, δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ, αλλά και δεν το έχω ακούσει ποτέ να γίνεται. Είναι δύσκολο να μπουν σε βάζο τέτοια φαγητά και δεν ξέρω σε τι άλλου είδους δοχείο μπορούν να σφραγιστούν σωστά.
Καλησπερα νομιζω οτι πρεπει να το ψαξεις λιγο με την σωστη κονσερβοποιηση για να μην γραψω ενα κατεβατο θα σου πρωτινα να διαβασεις αυτο καλη η μεθοδος αλλα οχι ασφαλη στο ντολαπι σου αυτες οι σουπες θα χαλουσαν σε λιγες μερες ..https://nchfp.uga.edu/
Πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα φαίνεται, Ρούλα! Θα τη μελετήσω! Σε ευχαριστώ!
Κατάπληκτη.
Ημουν και ειμαι λάτρης της κατάψυξης. Πολλα ταπερακια με περίσσειες μεριδουλες. Σωτήριες πολλές φορές. Απλα το πρόβλημά μου ηταν πάντα οι πατάτες και τα ζυμαρικά.
Σίγουρα θα τη δοκιμάσω τη κονσερβοποίηση. Ειδικά τωρα που ξεκινάω δουλειά και οσονούπω και τα σχολεία… Με έσωσες… χαμός θα γίνει
Χαχαχα! Θα σε βολέψει πολύ, Ιουλία!
Καλησπέρα ! Πρώτη φορά θα εφαρμόσω την κονσερβοποιηση για τον μπέμπη κι ήθελα να σε ρωτήσω , αλεσμένα μπορώ να κονσερβοποιησω; Στην κατάψυξη τα βάζεις αφού πρώτα έχουν κρυώσει στο ψυγείο ;
Γεια σου, Ζωή! Δεν τα έχω διατηρήσει ποτέ αλεσμενα, οπότε δεν μπορώ να σου το πω με βεβαιότητα. Απ’ όσο ξέρω γενικά προτείνεται να αλεθεται το φαγητό λίγο πριν το σερβίρουμε, γιατί αλλιώς η υφή του χαλάει. Με τη μέθοδο αυτή δε χρησιμοποιώ την κατάψυξη.
Μπράβοοοοοοο τρελή ιδέα!!!!θα το κανω θα μου λύσει τα χέρια
Πιστεύω ότι σίγουρα θα τη βρεις χρήσιμη, Μαρία!
Η ΠΕΤΣΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΗ;;;Η ΒΡΕΓΜΕΝΗ;;;
Γεια σου, Φαίη! Η πετσέτα είναι καθαρή και στεγνή!
Υπάρχουν τα ειδικά πλαστικά χωνιά στο μέγεθος του ανοίγματος του βάζου που με αυτό το τρόπο ρίχνω με την κουτάλα (συνήθως γλυκά κουταλιού ή μαρμελάδες) ώστε να μην χύνεται τίποτε απ’ έξω. Εξυπακούεται ότι στη περίπτωση μεγάλων κομματιών (κρέας π.χ) τα τοποθετώ στο βάζο με ένα πιρούνι ή κουτάλι και στη συνέχεια τοποθετώ τα υπόλοιπα πιο μικρά υλικά μαζί με το ζωμό αν πρόκειται για φαγητό, μέσα από το χωνί. Το βρίσκω πολύ πρακτικό και ίσως διευκολύνει και εσάς. Σημείωση΄΄ Το χωνί είναι πολύ εύκολο να το βρείτε σε υαλοπωλεία .
Δε θυμάμαι να έχω δει ποτέ τέτοιο χωνί, Φωτεινή, αλλά σε ευχαριστώ πολύ που μίλησες γι’ αυτό! Θα το ψάξω με την πρώτη ευκαιρία!
Υπέροχη ιδέα για να εχει το παιδι μου που σπουδάζει μακριά φρεσκομαγειρεμένο φαγητο της μανούλας..το δοκίμασα για πρωτη φορα και ο γιος μου ξετρελάθηκε που γέμισε το ψυγείο του με υπέροχα φαγητά!!!
Χαίρομαι τόσο πολύ, Τάνια! Το εφαρμόζει και η μαμά μου για να στέλνει στον αδερφό μου που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη!
Pingback: Τέτοια εποχή πέρσυ η καθημερινότητα μου είχε διαμορφωθεί με β
Pingback: Κατεψυγμένο Φαγητό Για τη Νέα Μανούλα - happyshinnylife
Καλησπέρα κι από μένα. Πράγματι η κονσερβοποίηση είναι καταπληκτικό εργαλείο, ώστε να έχουμε φαγητό στη στιγμή. Με συγχωρείς ομως, αλλά ο τρόπος που προτείνεις αυξάνει πολύ τον κίνδυνο πρόκλησης αλλαντίασης. Ειδικά αν συντηρηθεί το φαγητό εκτός ψυγείου. Για να κονσερβοποιήσει κανείς λαχανικά και κρέας (φαγητά με χαμηλή οξύτητα) χρειάζεται ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ κονσερβοποίηση υπό πίεση. Δεν θέλω να αγινω κουραστική, αλλά χρειάζεται περισσοτερο ψάξιμο… Και να προλάβω να απαντήσω στο :” κανεις δεν έπαθε τίποτα με αυτή την τεχνική”. Δεν έπαθε κανείς τίποτα από τύχη, επειδή απλά έτυχε να μην υπάρχει στο φαγητό που κονσερβοποιήσε με αυτή τη τεχνική το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης.
Φιλικά
Σε ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση Δαλια. Θα κάνω τη σχετική έρευνα και θα συμπληρώσω τα απαραίτητα.
Καλημέρα και από μένα. Συγχαρητήρια για το μπλογκ.
Θα συμφωνήσω και εγώ στο ότι ,<>
Χρόνια τώρα η γυναίκα μου φτιάχνει κονσέρβες στα βάζα, τα πάντα και όταν πηγαίνει 3-4 μήνες στην πατρίδα της, όταν δεν έχω χρόνο , η βαριέμαι να μαγειρέψω, ανοίγω ένα βάζο και τρώω. Την κονσερβοποίηση την κάνει υπό πίεση με την χύτρα ταχύτητος, κάποια φορά αν μπορέσουμε να την εισάγουμε θα αγοράσουμε από την πατρίδα της Ρωσία.
Σας επισυνάπτω ένα σχετικό βίντεο.
ttps://www.youtube.com/watch?v=Jzx17OtN7gE
Xχρειάζεται ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ κονσερβοποίηση υπό πίεση.
Γεια σου, Δημήτρη. Πολύ χρήσιμη η παρέμβασή σου. Δεν ήξερα ότι γίνεται και με χύτρα ταχύτητας. Σε ευχαριστώ.
Ωραία η ιδέα της κονσερβοποιη σας. Τι φαγητό όμως πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο όλο τον καιρό;
Γεια σου, Λίτσα! Θεωρητικά όχι, πρακτικά όμως θα το πρότεινα για να έχεις μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας.
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν τα βαζα τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε καυτά, γιατί μια φορά που το έκανα με μαρμελάδα το βάζο μου ράγισε στα 5 λεπτά ( ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος). Από τότε τα αφήνω να κρυώσουν αρκετά και μετά τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Είναι σωστός αυτός ο τρόπος;
Καλημέρα! Από όσο ξέρω, το σωστό είναι να τα αναποδογυρίζουμε καυτά!
επειδη εχω μπερδευτεί με τα σχολια. Τελικά τα φαγητα διατηρούνται και εκτος ψυγειου? ή πρεπει να κανουμε την μεθοδο της αποσυμπίεσης για να διατηρούνται εκτος ψυγείου.. επισης πια φαγητα βαζετε στα βάζα? τα πάντα εκτος μακαρονια ρύζι και πατάτες??
Με την κονσερβοποίηση υπό πίεση, τα διατηρούμε μέχρι και 6 μήνες εκτός ψυγείου, μακρυά από πηγές θερμότητας μέσα σε ντουλάπι. Και μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
Τα υλικά τα βάζουμε ωμά και μαγειρεύονται μέσα στα βάζα, 1-1.30 ώρες, και όταν αρχίσει να βγαίνει ατμός από την βαλβίδα, μετά από 10 λεπτά περίπου γυρίζει να “σιγοβράζει” .
Καλησπέρα.
Υπέροχο άρθρο!!! Να κάνω μια ερώτηση… Είμαι μωρομαμα και εν όψει καλοκαιριού και διακοπών θέλω να μάθω αν αυτή τη διαδικασία μπορώ να την κάνω με αλεσμενες τροφές;
Γεια σου, Άννα! Σε ευχαριστώ!
Σχετικά με αυτό που ρωτάς, δεν το έχω κάνει ποτέ. Αυτό που έκανα πάντα ήταν να αλέθω το φαγητό αφού άνοιγα το βαζάκι. Φοβόμουν ότι οι γεύσεις θα αλλοιωθούν αν οι τροφές ήταν αλεσμένες εκ των προτέρων. Ωστόσο, μπορείς να το δοκιμάσεις με 1 βαζάκι 1 φορά και να δεις το αποτέλεσμα.
εχω κανει πολλες φορες κονσερβοποιηση για πολλα χρονια θα σας γράψω , εμενα μου κρατησαν και χρονο μπεικον βουτυρο παντζαρι κιμας φασολακια φρούτα τυρι edam ,κρεασ και λαχανικα μονο με λαδι και αλατι στο κρεασ βαζουμε και κρασι, μονο με κονσερβοποιητη,ολα τα εμαθα απο αμερικη.
Καλησπερα και συγχαρητηρια για το αρθρο σας,προσωπικα ακουσα περσι πρωτη φορα οτι μπορω να κανω κονσερβοποιηση μαγειρεμενα φαγητα και ειχα ενθουσιαστει μιας και ο μεγαλος μου γιος ξεκινησε το Σεπτεμβριο νηπιαγωγειο και ειχα ετοιμα φαγητα ,πανω στο αρθρο σας ειχα βασιστει,επανερχομαι γιατι εχω μια απορια ,θα ηθελα να κονσερβοποιησω οσπρια αλλα να ειναι βρασμενα μονο (με νερο και αλατι πχ) ωστε να τα εχω ετπιμα για προσθηκη σε φαγητα πχ κεφτεδες μιας και με τις σουπες οσπριων δεν τρελαινονται τα παιδια μου,θα μπορουσα ομως να κανω ετσι τη κονσερβοποιηση? Χωρις λαδι? Νομιζω οτι πχ τα γλυκα κ οι μαρμελαδες κρατανε γιατι η ζαχαρη ειναι λειτουργει σα συντηρητικο ισχυει ομως το ιδιο οταν κατι ειναι μονο βρασμενο σε νερο? Ευχαριστω πολυ.
Γεια σου Δήμητρα! Εγώ προσωπικά, αλλά και άτομα που ξέρω, έχουν κάνει κονσερβοποιηση σε όσπρια που έβρασαν μόνο με νερό χωρίς λάδι! Οπότε υποθέτω πως, ναι, μπορείς να το κάνεις!
Καλησπέρα Μαρία! Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις αν μπορείς αυτή τη διαδικασία να την κάνεις για ΟΛΑ, μα ΟΛΑ τα φαγητά πέραν των πιο διαδεδομένων που μας παρουσίασες; Ευχαριστώ!
ΥΓ. Ύστερα αφότου έκανες φυσικά την μεταγενέστερη πρόσθεση σχολίων για τα βακτήρια, συνεχίζεις τη κονσερβοποίηση ή όχι;