Τι έμαθα από την πρώτη προσπάθεια να θέσω συγκεκριμένους στόχους μέσα στη χρονιά που πέρασε
Έχετε δει εκείνο το meme που κυκλοφορεί στα social media κάθε αρχή νέας χρονιάς; Δείχνει τον Robert Downey Jr να νευριάζει με τη φράση “New year, New me”; Ε, μέχρι πριν από λίγο καιρό έτσι ήμουν κι εγώ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήμουν από τους ανθρώπους που πίστευα ότι το να λες ότι έχεις στόχο να αλλάξεις κάτι είναι μάλλον λόγια του αέρα. Ίσως επειδή κι εγώ η ίδια δεν είχα πολύ συγκεκριμένους στόχους. Κι όταν είχα κάποιον, απλώς έλεγα πως θέλω να πετύχω το τάδε πράγμα. Χωρίς να το πολυσκέφτομαι ή να έχω κάποιο σχέδιο για το πώς θα φτάσω εκεί.
Το bullet journal ως βοήθεια
Στην αρχή του 2017, λίγο πριν γεννήσω τη δεύτερη κόρη μου, άρχισα να μπαίνω στη λογική τού να προγραμματίζω τις μέρες μου. Να οργανώνω καλύτερα το χρόνο μου και τις δουλειές μου. Σ’ αυτό με βοήθησε πολύ η ιδέα του bullet journal.
Σχετικές αναρτήσεις:
Πώς να ξεκινήσετε ένα bullet journal
Από τότε που άρχισα να κρατώ σημειώσεις και να οργανώνομαι καλύτερα, άρχισα να έχω πιο ξεκάθαρους στόχους και να τους θέτω σε χρονοδιάγραμμα. Άρχισα να βλέπω τι επηρεάζει την επίτευξή τους θετικά ή αρνητικά. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που ασχολήθηκα πρακτικά με το να θέσω στόχους και να τους παρατηρήσω μέσα σε 12 μήνες.
Μάζεψα μερικά χαρακτηριστικά που παρατήρησα ότι με βοήθησαν να πετύχω περισσότερα την περασμένη χρονιά. Και βουαλά, σας τα παρουσιάζω μαζί με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη! Φτιάξτε ένα bullet journal και θέστε στόχους για το επόμενο διάστημα. (Βέβαια, τόσες φορές που σας το έχω πει, είναι πιθανό να καθίσατε να το φτιάξετε μόνο και μόνο για να σταματήσω να σας ζαλίζω 😛 ) Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τη βελτίωση.
Φτάνει η πολυλογία και πάμε στα όσα έχω να σας πω!
1) Προσδιορίστε τους στόχους σας.
Η καλύτερη περίοδος λένε πως είναι η έναρξη της νέας χρονιάς (new year, new me). Αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη περίοδος ΤΩΡΑ. Όποτε κι αν διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, τώρα αμέσως, ανοίξτε μια νέα σημείωση στο κινητό σας ή πάρτε μια σελίδα χαρτί (για τέτοια «σοβαρά» βήματα είμαι της παλιομοδίτικης μεθόδου του χαρτιού και του στιλό) και γράψτε τι θέλετε να πετύχετε στο επόμενο διάστημα.
“Αν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις, δε θα φτάσεις ποτέ!”
Σε πρώτη φάση μπορεί να είναι κάτι από λίγο έως πολύ γενικό, όπως πχ. να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση, να χάσω βάρος, να έχω καλύτερη σχέση με την οικογένειά μου, να βρω μια δουλειά. Δεν πειράζει να είναι κάπως γενικοί οι στόχοι στην αρχή! Αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε τι θέλετε να κάνετε.
Μη διστάζετε να γράψετε ΟΛΑ όσα σας έρχονται στο μυαλό. Η πρώτη αυτή λίστα ίσως είναι πολύ μεγάλη. Ίσως να περιέχει πολλά που ντρέπεστε να μοιραστείτε με άλλους. Μη σας τρομάζει. Αυτό είναι το καλό. Dream big λένε κι οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Κάποια από αυτά που θα γράψετε, ίσως σας μοιάζουν ανέφικτα ή πολύ ασήμαντα. Το τι είναι ανέφικτο ή ασήμαντο για τον καθένα είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα που ίσως πιάσουμε κάποια άλλη στιγμή. Εσείς ασχοληθείτε προς στιγμήν με το να γράψετε ό,τι σας εμπνέει.
2) Χωρίστε τους στόχους σε κατηγορίες.
Το να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση ή περισσότερους φίλους είναι σαφώς κάτι πολύ πιο περίπλοκο και «δύσκολο» από το να τακτοποιήσετε την ντουλάπα με τα χειμερινά ρούχα στο διπλανό δωμάτιο (το εμπνεύστηκα από τη δική μου λίστα αυτό το συγκεκριμένο, μην ενοχλείστε!). Χωρίστε λοιπόν, τους παραπάνω στόχους σε κατηγορίες, ανάλογα με το είδος τους. Πχ. προσωπικοί, που αφορούν τον εαυτό σας (να χάσετε βάρος, να έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας), σχέσεων (να βρίσκετε χρόνο για το σύντροφο και τα παιδιά σας), επαγγελματικοί (να πάρετε προαγωγή), αναγνωστικοί (δεν μπορούσα να παραλείψω μια τέτοια κατηγορία, με ξέρετε!), οικονομικοί ή ό,τι άλλο ταιριάζει σε ό,τι θέσατε. Φτιάξτε στήλες και χωρίστε τους. Μπορείτε να δείτε το παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα με τους δικούς μου στόχους.
3) Θέστε χρονοδιαγράμματα με μικρότερους στόχους που οδηγούν στους μεγαλύτερους.
Δε βοηθάει σε όλα τα είδη στόχων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το να χωρίσετε μικρότερα χρονικά όρια, ώστε να φτάσετε στο τελικό αποτέλεσμα, θα σας δώσει περισσότερη ώθηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χωρισμός σε τρίμηνα, για μένα, είναι η καλύτερη επιλογή. Κι αυτό, γιατί είναι μεν αρκετός χρόνος ώστε να κινείστε με ευελιξία, αλλά όχι υπερβολικά μεγάλο διάστημα, ώστε να χάσετε τους υπολογισμούς σας και να ξεχαστείτε. Κάθε τρίμηνο περιλαμβάνει μια μικρή λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, αν θέλετε να αποταμιεύσετε χρήματα, βάλτε στόχο να έχετε μαζέψει ένα χ ποσό μέσα στους επόμενους 3 μήνες.
4) Βασιστείτε (πρώτα και περισσότερο) στον εαυτό σας.
Είναι ωραίο να ζητάς βοήθεια και ακόμα πιο ωραίο να σου τη δίνουν οι άνθρωποι γύρω σου. Για τους περισσότερους στόχους, όμως, το καλύτερο είναι να μη βασίζεστε τόσο στη βοήθεια των άλλων ή τουλάχιστον να βασίζεστε σε επίπεδο καθαρά δευτερεύον. Μη σκέφτεστε “θα με βοηθήσει και ο τάδε!”, σκεφτείτε “θα κάνω εγώ ο ίδιος το καλύτερο που μπορώ!”. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει αν έχετε θέσει από κοινού στόχο μαζί με κάποιον άλλο, το σύζυγο, τον αδελφό, το φίλο, όλη την οικογένεια, κλπ. Και πάλι, όμως, να έχετε κατά νου ποια πρέπει να είναι η δική σας προσπάθεια, γιατί μόνο αυτή περνάει 100% από το δικό σας χέρι.
Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ας δώσω το παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό: δεν μπορώ να βασιστώ (πάντα) στους γονείς μου να κρατήσουν τα παιδιά, αν έχω να κάνω κάποια δουλειά. Μπορεί να έχουν τη διάθεση, αλλά είναι άνθρωποι και έχουν και δικές τους υποχρεώσεις, προγράμματα, αλλά και απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.
5) Μην προτρέχετε και μοιράζεστε τους στόχους σας με τον καθένα.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, σε αυτό το σημείο, αντί για αυτή την κεφαλίδα, θα έβαζα κάτι του τύπου «πείτε σε όλους ότι προσπαθείτε να πετύχετε το τάδε πράγμα». Αλλά όχι, δεν το λέω.
Βεβαίως, το αν θα μοιραστείτε το στόχο και με ποιους, εξαρτάται και από το είδος του στόχου. Αν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φυσικά και πρέπει να το ξέρουν η οικογένεια και οι φίλοι σας, ώστε να μη σας προκαλούν με junk food και να σας το θυμίζουν αν παραστρατήσετε.
Αλλά για τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τη “φιλοδοξία” σας, αν μπορώ να την πω έτσι, αποφύγετε να το λέτε σε όλους. Και το λέω αυτό για ένα και μόνο λόγο:
Συνήθως οι άνθρωποι τείνουν να μας αποθαρρύνουν.
Περισσότερους θα βρείτε να πουν “ω, μα αυτό είναι πολύ δύσκολο, δε θα το καταφέρεις!”, παρά “προσπάθησε και θα δεις ότι θα μπορέσεις!”. Μη δίνετε σε πολλούς την ευκαιρία να χαλάσουν την όμορφη εικόνα που έχετε πλάσει στο μυαλό σας.
Γιατί, εκτός αν είστε τρελοί και εκτός πραγματικότητας (έχω λόγους να πιστεύω ότι δεν είστε τίποτα από τα δύο), ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που επιδιώκετε είναι στον χ βαθμό δύσκολο. Δε χρειάζεται να έχετε και τους άλλους να σας προσθέτουν περισσότερο βάρος. Να σας θυμίζουν όλα εκείνα τα φριχτά πράγματα που θα συμβούν και θα σας εμποδίσουν να φτάσετε εκεί που θέλετε. Και αν (συμβαίνει βρε αδερφέ!) δεν τα καταφέρετε, θα τους έχετε να σας λένε “είδες; στά ‘λεγα εγώ!” Καλύτερα να φτάσετε στο τέλος και να ανακοινώσετε ότι τα καταφέρατε, παρά να ακούτε τις κασσάνδρες σε όλη τη διαδρομή.
(Βασικά, τέτοιους δηλητηριώδεις και τοξικούς ανθρώπους θα ήταν καλό και αγαθό να τους απομακρύνετε από τη ζωή σας γενικότερα, άσχετα από το θέμα των στόχων, αλλά τέλος πάντων αναφέρομαι στην περίπτωση που υπάρχουν στο περιβάλλον σας για τον Α ή Β λόγο).
Καλύτερα είναι να εστιάσετε σε αυτό που θέλετε. Να το οργανώσετε και να το επιδιώξετε και όταν με το καλό φτάσετε εκεί, να το ανακοινώσετε.
Εξαίρεση σε όλο αυτό αποτελούν οι (λίγοι είναι συνήθως) άνθρωποι που ξέρετε ότι θα σας στηρίξουν αληθινά και -κυρίως- αθόρυβα. Και θα το κάνουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Αυτό είχα κάνει κι εγώ όταν πήρα μέρος στο διαγωνισμό διηγήματος, όπου διακρίθηκε το κείμενό μου. Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία στη ανάρτηση σχετικά με τη συγγραφή.
6) Κάντε ανασκόπηση.
Ανά διαστήματα, που θα ορίσετε εσείς, κάντε μια ανασκόπηση της προόδου σας. Εκτιμήστε πώς πήγε η πορεία σας. Δείτε τι σας δυσκόλεψε, πού τα πήγατε καλά και τι θα θέλατε να αλλάξετε. Ανεξάρτητα από το διάστημα που θα θέσετε (μήνας, τρίμηνο ή κάποιο άλλο), θεωρώ πολύ χρήσιμη την ανασκόπηση ολόκληρης της ημερολογιακής χρονιάς. Είναι σημαντικό να κοιτάζετε το έτος από απόσταση και να βγάζετε συμπεράσματα. Βρείτε εδώ τη δική μου πρόταση για ανασκόπηση μαζί με το εκτυπώσιμο που τη συνοδεύει!
7) Να είστε επιεικείς και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.
Προσωπικά, είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Τείνω να τον κατηγορώ περισσότερο για όσα δεν καταφέρνει, παρά να του λέω μπράβο για όσα κάνει σωστά. Θέλω να το αλλάξω αυτό! Η επιβράβευση είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο της παιδαγωγικής και εφαρμόζεται αντίστοιχα σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας για όσα δεν κατάφερε, προτιμήστε να του πείτε “Μπράβο! Τα καταφέρνεις πολύ καλά!” για όσα πέτυχε. Αυτό θα σας δώσει ώθηση για να συνεχίσετε την προσπάθεια! Αντιθέτως, το να αυτομαστιγώνεστε θα μειώσει το ηθικό σας και τελικά θα σας αποθαρρύνει. Κανένας δεν πετυχαίνει αληθινά κάνοντας τον εαυτό του να νιώθει άσχημα!
Κι ένα μπόνους για το πώς να πετύχετε τους στόχους σας!
Όταν απογοητεύεστε…
…θυμηθείτε γιατί ξεκινήσατε να προσπαθείτε. Θα βοηθήσει το να γράψετε για λίγο τις σκέψεις σας σε ένα φύλλο χαρτί. Πολλές φορές θα συναντήσουμε δυσκολίες σ’ αυτά που προσπαθούμε να πετύχουμε. Εμπόδια που περιμέναμε ή που δεν περιμέναμε να μας δυσκολέψουν. Εκείνες τις στιγμές, ας ξανασκεφτούμε ποιος είναι ο λόγος που παλεύουμε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.
Όταν κουράζομαι με τα παιδιά μου, πολλές φορές πηγαίνω να κοιμηθώ πτώμα από την κούραση. Είμαι εκνευρισμένη και νυστάζω και ξέρω πως ίσως κάποια από τις 2 να με ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Τότε σκέφτομαι γιατί έχω αποφασίσει να είμαι καλή μαμά. Για ποιους λόγους πιστεύω ότι αξίζει να παλέψω για να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ.
Αυτά ήταν όλα όσα είχα να μοιραστώ μαζί σας!
Εσείς θα βάλετε καινούριους στόχους τη νέα χρονιά;
Ποια άλλη συμβουλή θα δίνατε σε όποιον προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του;
Μαρία
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Περιμένουμε και τους στόχους για το 2018!
Ω δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα τους ανακοινώσω, Τριανταφυλλένια! Διάβαζα χθες το ποστ σου με τους στόχους που έγραψες τον Αύγουστο και δε σου κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα από το θάρρος σου να τους μοιραστείς! Φέτος έχω σκοπό να βάλω πολλούς προσωπικούς και μου φαίνεται ότι τελικά η μισή σελίδα θα είναι θολή λόγω του ότι δε νιώθω πολύ έτοιμη να τους δείξω στο κοινό!
Αυτό είναι στ’ αλήθεια κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθεις έτοιμη να το μοιραστείς (όπως και οτιδήποτε γράφεις)! Εγώ μετά από 3 χρόνια γνήσιο blogging (+7 που δεν είχα βρει ακόμη την προσωπική μου φωνή), βλέπω στον εαυτό μου ότι όσο τολμώ να ανοίγομαι, τόσο κερδίζω σε προσωπικό επίπεδο. Πολλές φορές γράφω αναρτήσεις, για τις οποίες δεν είμαι σίγουρη αν “πρέπει” να τις γράψω και τελικά βλέπω ότι είναι οι πιο αυθεντικές, οι πιο ευπρόσδεκτες και οι πιο χρήσιμες για τους αναγνώστες! Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου, εύχομαι πραγματικά να τους πετύχεις! Αν όχι όλους, τους σημαντικότερους!! Ανυπομονώ να διαβάζω τις νέες αναρτήσεις σου γιατί βλέπω έχουμε πολλά κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα! Σε φιλώ!
Α πες έτσι, ότι είσαι βετεράνος, να το καταλάβω! Χαχα!
Ευχαριστώ πολύ που με τιμάς διαβάζοντας τα πρώτα μου βήματα και κυρίως που με ενθαρρύνεις! Θα τα λέμε!
Εγώ πάντως πολύ χάρηκα ου ένας από τους στόχους σου ήταν το blogging και έτσι γνωριστήκαμε διαδικτυακά!
Ευχαριστώ, Κατερίνα! Χαίρομαι πολύ κι εγώ! 2 μήνες τώρα μόνο καλά έχω δει και μετανιώνω που δεν το έκανα νωρίτερα!
Πολύ σωστά και σημαντικά τα όσα γράφεις.. Κι εγώ τα τελευταία 2 χρόνια που ασχολούμαι πιο έμπρακτα με την επίτευξη των στόχων μου, είδα ότι με το να τους καταγράφω και να θέτω ένα πλάνο δράσης για να τους πετύχω με βοήθησε πολύ!
Κι εγώ έλεγα ότι είναι περιττό να τους γράψω, αλλά ακούω συνεχώς κι από περισσότερους ότι βοηθάει πολύ!
Pingback: Κι αν "τα καλύτερα" δεν έρθουν; - Η Κόκκινη Καμέλια
Pingback: Πώς θα κάνετε ανασκόπηση της χρονιάς (+εκτυπώσιμο) - Η Κόκκινη Καμέλια
Pingback: 9 ιδέες για το δικό σου bullet journal - Η Κόκκινη Καμέλια
Pingback: 2019: Τι νέα; - Η Κόκκινη Καμέλια
Pingback: Κριτική βιβλίου "Κάν' το κι ας φοβάσαι!" - Η Κόκκινη Καμέλια