Bullet journal: Τι είναι;

Τι είναι το bullet journalΈχετε ακούσει για το bullet journal; Αν δεν ξέρετε τι είναι, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την ανάρτηση, για να δείτε γιατί το χρειάζεστε στη ζωή σας!

Το Bullet journal είναι ένα επαναστατικό σύστημα προγραμματισμού και οργάνωσης που προσαρμόζεται 100% στο χρήστη!

Μήπως είστε από τα άτομα που κάθε Δεκέμβρη ξεκινάτε με χαρά να οργανώνετε τη νέα χρονιά που έρχεται; Είστε ο τύπος που παίρνει ένα καινούριο ημερολόγιο, μια καινούρια ατζέντα, ένα καινούριο σημειωματάριο, ένα καινούριο planner με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό;

Και μετά από λίγο καιρό κάτι δε σας κολλάει καλά και τα παρατάτε; Δεν έχετε όσο χώρο χρειάζεστε για να τα σημειώσετε όλα και υπάρχουν στο ημερολόγιό σας σελίδες προορισμένες για σημειώσεις που ποτέ δε χρησιμοποιείτε; Θέλετε να σημειώσετε κάπου τα όνειρα της ζωής σας, τις ταινίες που περιμένετε να βγουν μέσα στην επόμενη χρονιά, τον προϋπολογισμό του χρόνου ή του μήνα και όλα αυτά καταλήγουν σε διαφορετικά σημειωματάρια και τελικά τα χάνετε; Θα θέλατε να απελευθερώστε και το καλλιτεχνικό σας οίστρο στο σύστημα οργάνωσής σας;

Αν απαντήσατε Ναι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε η μέθοδος Bullet Journal είναι για σας. Αν δεν απαντήσατε Ναι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως και πάλι είναι για σας, οπότε συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε γιατί!

Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: την ευελιξία και την προσαρμογή στις δικές σου ανάγκες. Φτιάχνεις ό,τι θέλεις και όπως σε εξυπηρετεί, ώστε να είσαι πιο αποδοτικός και παραγωγικός στην καθημερινότητα.

Η ονομασία bullet journal αφορά στον τρόπο καταγραφής, που προτείνει διαφορετική σήμανση για καθετί που σημειώνουμε, πχ. βούλα για τις διάφορες δουλειές, κύκλο για γεγονότα, παύλα για διάφορες σημειώσεις, θαυμαστικό για ό,τι έχει προτεραιότητα κλπ.

Η βασική ιδέα στοχεύει στην απλότητα (γι’ αυτό ακριβώς παρουσιάζεται σε τούτο δω το blog 😉). Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει είναι ένα οποιοδήποτε τετράδιο κι ένα απλό στιλό. Οι τέσσερις βασικές καταγραφές που προτείνει το σύστημα είναι: 1) τα περιεχόμενα (index), 2) το future log, δηλαδή τους μελλοντικούς μήνες σε σύντομη μορφή, 3) το monthly log, δηλαδή η μηνιαία καταγραφή και 4) το daily log, δηλαδή η καθημερινή καταγραφή.

Αυτά είναι τα βασικά. Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι το ωραίο στο σύστημα bullet journal, μπορείς να βρεις ΑΠΕΙΡΕΣ ΙΔΕΕΣ για καταγραφή του οτιδήποτε υπάρχει στην καθημερινότητά σου και σε ενδιαφέρει και να το φτιάξεις έτσι ώστε να σε εξυπηρετεί.

Μπορείς να φτιάξεις trackers (όπως λέγονται στη γλώσσα του bullet journal), όπου σημειώνεις και παρακολουθείς ό,τι μα ό,τι πραγματικά κατεβάσει η φαντασία σου, όπως πχ τις συνήθειες του μήνα (είναι ιδιαιτέρως διάσημο στην κοινότητα και λέγεται habit tracker). Επίσης ειναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται κατάλογοι (συνήθως λέγονται spreads) όπου σημειώνεις τι μαγείρεψες κάθε μέρα, πότε κάνεις ποιες δουλειές στο νοικοκυριό, ποια βιβλία και ταινίες θέλεις να διαβάσεις και να δεις, σημειώσεις με ιδέες για τη δουλειά σου, το blog σου, τον προϋπολογισμό του μήνα, το πώς είναι η διάθεσή σου καθημερινά (το λεγόμενο mood tracker) και αμέτρητα ακόμα πράγματα, όπως αμέτρητες μπορεί να είναι οι παράμετροι που ο καθένας μας θέλει να καταγράψει και να παρακολουθεί στην καθημερινότητά του.

Επίσης, πολλοί το χρησιμοποιούν για να γράφουν “ημερολόγιο”, που λέγαμε όταν ήμασταν μικροί, για να εκφράζουν δηλαδή τις σκέψεις τους στο τέλος της ημέρας. Άλλοι το έχουν και ως creative outlet, ζωγραφίζοντας ολόκληρα καλλιτεχνήματα.

Αν κάνεις κάποιο λάθος, αν δεν έχεις όρεξη να γράψεις τίποτα για 10 μέρες ή απλώς θέλεις να γράφεις ένα και μόνο πράγμα κάθε μέρα, το ημερολόγιο αυτό δε σε δυσκολεύει: γυρίζεις σελίδα και κάνεις ό,τι θέλεις. Αυτό που σε οδηγεί είναι η αρίθμηση των σελίδων του τετραδίου (αν δεν υπάρχει αρίθμηση στο τετράδιο που χρησιμοποιείς, τις αριθμείς εσύ) και για κάθε τι σημειώνεις τον αριθμό σελίδας στα περιεχόμενα. Έτσι, μπορούν να “μπλέκονται” όλα μεταξύ τους, αφού δεν ξέρεις πάντα εκ των προτέρων πόσες σελίδες μπορεί να χρειαστείς για κάτι, αλλά πάντα θα βρίσκεις την άκρη κοιτώντας τα περιεχόμενα.

Δε λυπάσαι, λοιπόν, για τις λευκές σελίδες που μένουν, όπως συμβαίνει σε μια παραδοσιακή ατζέντα, γιατί δεν υπάρχουν λευκές σελίδες. Εσύ φτιάχνεις μόνο ό,τι πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κι αν τελικά δεν το χρησιμοποιήσεις, δοκιμάζεις κάτι άλλο τον επόμενο μήνα/την επόμενη εβδομάδα κλπ, απλώς γυρίζοντας τη σελίδα.

Είναι ωραίο το πόση ελευθερία και περιθώριο για δημιουργικότητα δίνει!

Το ανακάλυψα τον Ιούνιο του 2016 και το χρησιμοποιώ έκτοτε. Πραγματικά μού έχει λύσει τα χέρια! Σημειώνω τα πάντα, από το ότι έχω να βάλω πλυντήριο αύριο, μέχρι το το ότι πρέπει να πλύνω τις κουρτίνες στο τέλος του καλοκαιριού ή το επόμενο ραντεβού με την παιδίατρο σε 3 μήνες από τώρα ή το ότι θέλω να έχω αγοράσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ή ότι πρέπει να πάμε τη μικρή στον οφθαλμίατρο όταν κλείσει τα 4 πριν πάει στο νηπιαγωγείο! Νομίζω καταλάβατε το πνεύμα του και το πώς λειτουργεί.

Ταιριάζει σε επαγγελματίες που έχουν 5 ραντεβού τη μέρα, τηλεφωνήματα, email να απαντήσουν, συναντήσεις, αλλά και υποχρεώσεις με την οικογένεια. Ταιριάζει σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να σημειώνουν επιδόσεις, βαθμολογίες, τεστ, ειδικές επισημάνσεις για κάθε μαθητή. Ταιριάζει σε μαμάδες που θέλουν να θυμούνται πότε είναι το επόμενο ραντεβού με τον παιδίατρο, πότε πρέπει να κάνουν Τεστ Παπ και πότε καθάρισαν τις τέντες τελευταία φορά.

Όπως καταλάβατε, είτε έχεις 1 είτε 100 πράγματα να κάνεις κάθε μέρα, το bullet journal είναι για σένα!

Εκτός από το ότι βοηθά στο να έχεις συγκεντρωμένα σε ένα μέρος όλα όσα θέλεις να οργανώνεις, άρα βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό, λένε πως είναι χρήσιμο και σε άτομα με ιδιαιτερότητες, όπως πχ σε όσους πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, άγχος, κατάθλιψη, γιατί τους βοηθά να παρακολουθούν τα συμπτώματα της ασθένειας και τις αντιδράσεις τους, αλλά και επειδή τους δίνει την ευκαιρία να εκφράζονται και να δίνουν έξοδο στις σκέψεις τους. Αυτό το άρθρο δίνει σχετικές ιδέες.

Θα μπορούσα να μιλάω πραγματικά για ώρες (τι περίεργο από μέρους μου ε 😜) για αυτό το σύστημα. Όταν το πρωτοανακάλυψα, μιλούσα γι’ αυτό σε όλους! Τους είχα ζαλίσει λίγο χαχα!

Το μόνο αρνητικό θα μπορούσε να είναι ότι πρέπει ΕΣΥ να φτιάχνεις όλους τους πίνακες για ό,τι θέλεις να σημειώνεις. Για μένα δε θεωρείται τόσο σημαντικό μειονέκτημα (εφόσον κινούμαι σε μινιμαλιστικά πλαίσια), γιατί το να αφιερώσω 10 λεπτά για να σχεδιάσω κάτι που θα με εξυπηρετήσει δεν το θεωρώ σπατάλη χρόνου. Συνήθως σε μια προκατασκευασμένη ατζέντα τους πίνακες που υπάρχουν δεν τους χρησιμοποιώ. Γιατί να μη φτιάξω μόνη μου κάτι που πραγματικά θα χρησιμοποιήσω και θα με εξυπηρετήσει; Και σ’ αυτό βεβαίως υπάρχει λύση για όσους βαριούνται ή δεν έχουν χρόνο: έτοιμα εκτυπώσιμα για το future log, το monthly, το weekly και τα dailies, αλλά και μια πληθώρα trackers.

Στην επίσημη ιστοσελίδα www.bulletjournal.com, ο ιδρυτής του, ο Ryder Carroll, δίνει όλες τις πληροφορίες και παρουσιάζει τα βασικά τμήματα που “πρέπει” (βλέπεις τα εισαγωγικά, έτσι;) να έχει κάθε τέτοιο journal. Υπάρχουν πάρα πολλά σχετικά κανάλια στο YouTube, αλλά και λογαριασμοί στο Instagram και στο Pinterest που αφιερώνονται σ’ αυτό, δείχνοντας είτε σούπερ μίνιμαλ layouts, είτε πολύ καλλιτεχνικά. Υπάρχουν, φυσικά, και πολλά ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ γκρουπ στο facebook, για κάθε γούστο -αρχάριους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μινιμαλιστές ✋- όπου το κλίμα είναι γεμάτο έμπνευση, συνεργασία και ιδέες για trackers για Ο,ΤΙ μπορείς να φανταστείς.

Η “βασίλισσα” του Youtube στο bullet journaling, και ίσως εκείνη που το γνώρισε στον περισσότερο κόσμο, είναι αναμφισβήτητα η Kara ή αλλιώς γνωστή ως Boho Berry, η οποία έχει ένα αξιοζήλευτα όμορφο bullet journal και πολλές ιδέες για το πώς να το φτιάξετε όπως σας αρέσει. Από αυτή το ανακάλυψα κι εγώ. Στο blog της www.bohoberry.com έχει πολλά ωραία δωρεάν εκτυπώσιμα και ιδέες!

Δε γίνεται να μην αναφερθώ στο blog www.christina77star.net, το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, αλλά το έχει δημιουργήσει η Χριστίνα, η οποία ζει στη Λεμεσό. Έχει πολλές ωραίες σχετικές αναρτήσεις, πολλές συμβουλές παραγωγικότητας και έμπνευσης και πολλά καλογραμμένα εκτυπώσιμα. Το δε Instagram της είναι πανέμορφο, με χιλιάδες followers από όλο τον κόσμο! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και αξίζει να το κάνετε, γιατί είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική blogger αντιπρόσωπος του bullet journal, με την οποία μπορείτε να μιλήσετε Ελληνικά!

Η μέθοδος αυτή τώρα άρχισε να φτάνει στην Ελλάδα. Στο Facebook υπάρχει ένα μόνο σχετικό ελληνικό γκρουπ, το Bullet Journal Greece.

Φλυάρησα πολύ, αλλά ελπίζω να σας έπεισα να κάνετε μια απόπειρα. Πάρτε ένα απλό τετράδιο, ένα απλό στιλό και ξεκινήστε. Αν χρειάζεστε περισσότερες οδηγίες, θα σας τις δώσω σε μια νέα ανάρτηση!

Έχετε ξανακούσει για το bullet journal; Αν ναι, πείτε μας την εμπειρία σας! Αν όχι, θα σας ενδιέφερε;

Μαρία

 

Σχετικές αναρτήσεις:

Πώς να ξεκινήσετε ένα bullet journal

9 ιδέες για το δικό σου bullet journal

Μάθετε τι είναι το bullet journal και γιατί το χρειάζεστε για να οργανώσετε την καθημερινότητά σας!

10 Comments

  1. Daphnie 27/11/2017 at 12:00

    Με αυτή την ονομασία δεν το ήξερα αλλά ως.. Planner-freak 😉 πάντα είχα ημερολόγιο με σημειωμένα τα ..to-do πολλές εβδομάδες μπροστά! τώρα έχω βολευτεί με το ηλεκτρονικό του κινητού αλλά το χαρτί έχει άλλη χάρη! κάνεις τα σκιτσάκια σου, σημειωματάκια, αυτοκολλητάκια ψυχοθεραπεία δηλαδή 🙂 έχω κάνει και μια απόπειρα να φτιάξω ένα εκτυπώσιμο με κάποια ..προσυμπληρωμένα εδώ http://www.chezdaph.com/2017/09/weekly-planner-printable/ και τώρα λέω να φτιάξω και κάτι αντίστοιχο για όλο το νέο έτος.. για να δούμε 🙂

    Reply
    1. Μαρία 27/11/2017 at 13:08

      Ω, Δάφνη, αυτό το εκτυπώσιμο μου διέφυγε από το blog σου!
      Κοίτα να δεις που εσύ κι ο Ryder Carroll συναντηθήκατε ως… μεγάλα πνεύματα!
      Το ημερολόγιο του κινητού το χρησιμοποιώ -περιέργως- για πολύ λίγα πράγματα τελευταία! Κυρίως όταν είμαι εκτός σπιτιού, για να σημειώσω κάτι που μετά θα μεταφέρω στο bullet journal.
      Πάντως αφού έχεις φτάσει τόσο κοντά, ψάξε το επίσημο site ή βίντεο της Boho Berry για να το εξελίξεις! Ή κάνε λίγη υπομονή, γιατί μετά από απαιτήσεις αναγνωστών θα έρθει αναλυτικότερη ανάρτηση για το πώς στήνεται from top to bottom!
      Planning junkie- αδελφικους χαιρετισμούς!

      Reply
  2. Κατερίνα Κωνσταντίνου 28/11/2017 at 14:32

    Εγώ πάλι είμαι από τους πολύ περίεργους του bullet journal! Δεν το έχω σε τετράδιο ούτε καν χαρτί αλλά σε excel στο pc! Με ξετρελαίνει σαν έννοια κ σαν οργάνωση αλλά δεν μπορώ με τίποτα να γράφω ξανά κ ξανά μιας και υστερώ στο δημιουργικό! Θα χαρώ όμως να διαβάσω τις ιδέες σου για να το εμπλουτίσω!

    Reply
    1. Μαρία 28/11/2017 at 15:43

      Ω πόσο χαίρομαι, καταρχάς, που βρίσκω άλλη μια bullet journalist στην Ελλάδα, Κατερίνα! Νομίζω ότι κάπου μέσα στα αμέτρητα threads που έχω διαβάσει στα σχετικά groups του Facebook, θυμάμαι κι άλλους που βολεύονται καλύτερα στο ηλεκτρονικό της υπόθεσης! Αλλά τι ωραίο που κι αυτό είναι “αποδεκτό” ε;
      Αναμείνατε… στην οθόνη σας για περισσότερα!

      Reply
  3. Pingback: Πώς θα κάνετε ανασκόπηση της χρονιάς (+δωρεάν εκτυπώσιμο) - Η Κόκκινη Καμέλια

  4. Pingback: 9 ιδέες για το δικό σου bullet journal - Η Κόκκινη Καμέλια

  5. Drastiria.blogspot.com 21/07/2019 at 15:55

    Πρόσφατα το ανακαλυψα κι έχω ξετρελαθεί.εχω ήδη ξεκινήσει το δικό μου. Ευχαριστούμε για τις άκρως χρήσιμες πληροφορίες!!!

    Reply
    1. Μαρία 21/07/2019 at 15:56

      Είναι μεγάλη αγάπη! Σε πιάνει η επιθυμία να τα δοκιμάσεις όλα τα spreads! Καλές εμπνεύσεις Δραστήρια!

      Reply
  6. Παναγιώτης 28/12/2019 at 21:50

    Με το που είχα έτοιμο το άρθρο και λέω θα το δημοσιεύσω μέσα στις επόμενες ημέρες, μπαίνω τώρα και το βλέπω σε εσένα χαχα πάλι καλά που το έχω γράψει με εντελώς διαφορετικό τρόπο χαχα. Γενικά αν κάποιος χρησιμοποιήσει την τεχνική του bullet journal σωστά, μπορεί να τον βοηθήσει αρκετά με την καθημερινή του οργάνωση.

    Reply
    1. Μαρία 29/12/2019 at 10:12

      Ε και σ’ αυτό συγχρονιστήκαμε; Χαχαχα κοίτα να δεις! Το περιμένω να το διαβάσω!

      Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.