Πώς να ξεκινήσετε ένα bullet journal

H μέθοδος βήμα προς βήμα

Σε προηγούμενη ανάρτηση, μίλησα για το κόλλημα της τελευταίας περιόδου: το bullet journal, το σύστημα οργάνωσης που προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθένα. Σήμερα θα σας δείξω βήμα προς βήμα πώς να ξεκινήσετε το δικό σας bullet journal, οπότε αν δεν την έχετε διαβάσει, κάντε το πριν συνεχίσετε, γιατί εκεί περιγράφεται τι είναι αυτή η μέθοδος και γιατί τη χρειάζεστε στη ζωή σας.

Σχετική ανάρτηση: Bullet journal: Τι είναι;

Όπως αναφέρω και στην αρχική ανάρτηση, όλα τα βασικά περιγράφονται στο επίσημο site www.bulletjournal.com. Σας προτρέπω να ανατρέξετε εκεί για όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο σύστημα που εφηύρε ο Ryder Carroll.

Ας ξεκινήσουμε!

Βήμα 1: Ποιο τετράδιο χρειάζεται;

Fun fact: Όταν πρωτοάκουσα για τη μέθοδο, νόμιζα ότι λέγεται bullet (=βούλα) journal, επειδή ΜΟΝΟ σε τετράδιο με τελείες μπορείς να την εφαρμόσεις! Αλλά, όχι, δεν ισχύει.

Γι’ αυτή τη μέθοδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οποιοδήποτε τετράδιο και ένα απλό στυλό. Ωστόσο, πιο διαδεδομένη επιλογή αποτελεί ένα τετράδιο με βούλες, για να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στο να σχεδιάσει κανείς πίνακες και πλαίσια χωρίς να τον δεσμεύουν οι γραμμές. Ειδικά αν είσαι καλλιτεχνικής φύσης και θέλεις να το συνδυάσεις με χώρο δημιουργίας, ένα τέτοιο τετράδιο είναι καλύτερο από ένα κλασικό με γραμμές.

Οι κορυφαίες επιλογές των bullet journalists είναι τα τετράδια μεγέθους Α5 (λίγο μικρότερα από το Α4 δηλαδή), ώστε να έχουν αρκετό χώρο, αλλά και να μπορεί κανείς να τα μεταφέρει ευκολότερα. Τα δημοφιλέστερα είναι το Leuchtturm1917 και το Moleskine.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι η μέθοδος σας εκφράζει, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα απλό τετράδιο που έχετε στο σπίτι. Αυτό έκανα κι εγώ και αφού μετά από 6 μήνες χρήσης είδα ότι ως σύστημα μου άρεσε, αγόρασα ένα Moleskine με σκληρό εξώφυλλο, το οποίο είναι ακριβότερο από ένα κανονικό τετράδιο.

Βρείτε, λοιπόν, ένα απλό – απλούστατο τετράδιο κι ένα στιλό και ξεκινήστε.

Βήμα 2: Αρίθμηση σελίδων

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε, αν το τετράδιό μας δεν το έχει εξαρχής (και αν έχετε πάρει ένα απλό τετράδιο, όπως είπαμε πριν, τότε δεν το έχει), αριθμούμε τις σελίδες. Αυτή είναι η κίνηση-κλειδί για να μη χάνουμε τίποτα και να ξέρουμε πού είναι όλες οι σημειώσεις μας.

—-Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι στο εξής πολλοί όροι θα χρησιμοποιούνται (και) στα αγγλικά. Τους έμαθα μέσω αμερικανικών site και βίντεο αποκλειστικά, δεν τους έχω συναντήσει πουθενά μεταφρασμένους και δεν έχω δει να υπάρχει κάπου κάποια μετάφρασή τους κοινώς αποδεκτή. Κατά περίπτωση, είτε θα τους μεταφράζω κατά βούληση σε παρένθεση είτε θα τους αφήνω στο αγγλικά -δεν πιστεύω ότι είναι δυσνόητοι εξάλλου, ακόμα και για όσους δε μιλούν φαρσί την αγγλική!  

Βήμα 3: Index (Περιεχόμενα)

Σημαντικότατο κομμάτι. Στην αρχή του τετραδίου πρέπει πάντα μα ΠΑΝΤΑ να σημειώνουμε κάθε κομμάτι που προσθέτουμε στο bullet journal. Έτσι. θα μπορούμε πάντα να ανατρέχουμε εκεί και να ξέρουμε πού βρίσκεται τι. Προτείνεται να αφήσουμε 2 σελίδες χώρο για να χωρέσουν όλα όσα θα προσθέτουμε σιγά σιγά.

Περιεχόμενα του bullet journal
Τα περιεχόμενα από το bullet journal που χρησιμοποιώ αυτό τον καιρό

Βήμα 4: Future log (Μελλοντική καταγραφή)

Σε χώρο δύο αντικριστών σελίδων, τις οποίες θα χωρίσουμε σε 6 ίσα μέρη, θα καταγράψουμε τους 6 επόμενους μήνες. Αφήνουμε χώρο για να γράψουμε τι έχουμε να κάνουμε κάθε μήνα.

Μελλοντική καταγραφή του bullet journal

Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει κανείς από τον Ιανουάριο. Εγώ είχα ξεκινήσει να χρησιμοποιώ το σύστημα τον Ιούλιο του 2016 και έτσι το πρώτο future log που έφτιαξα περιείχε τους μήνες Αύγουστο ως Δεκέμβριο.

Ιδέα: Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρώματα στιλό ανάλογα με το τι καταγράφουμε, πχ. κόκκινο για ραντεβού με γιατρούς, μπλε για γενέθλια, πράσινο για θέματα δουλειάς κλπ.

Το future log στο bullet journal
Το future log που χρησιμοποιούσα μέχρι πριν από λίγο καιρό (This is the internet, οπότε προφανώς απέκρυψα τις προσωπικές πληροφορίες)

Βήμα 5: Monthly log (Μηνιαία καταγραφή)

Σε καινούρια σελίδα, γράφουμε στα αριστερά καθέτως τους αριθμούς των ημερών του τρέχοντος μήνα και δίπλα τι έχουμε να κάνουμε κάθε μέρα. Και πάλι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από την 1η του μηνός! Υπάρχουν μήνες που ξεκίνησα να καταγράφω από τις 7 του μηνός, οπότε από τότε άρχισα να τους γράφω και στο τετράδιό μου.

Μηνιαία καταγραφή στο bullet journal

Βήμα 6: Weekly log (Εβδομαδιαία καταγραφή)

Το κομμάτι αυτό δεν προτείνεται στα βασικά που προτείνει ο δημιουργός Ryder Carroll, αλλά το χρησιμοποιούν πολλοί bullet journalists. Σε 1 σελίδα ή ένα αντικριστό δισέλιδο δημιουργούμε 7 ίσα μέρη (ή 6 ίσα και το 7ο στη μέση για να γίνει το Σαββατοκύριακο), ώστε να ταιριάζουν οι μέρες της εβδομάδας.

Εβδοαμαδιαία καταγραφή σε τετράδιο με γραμμές
Η εβδομαδιαία καταγραφή που χρησιμοποιούσα σε τετράδιο με γραμμές

 

Εβδομαδιαία καταγραφή στο bullet journal
Η εβδομαδιαία καταγραφή που χρησιμοποιώ τελευταία

Βήμα 7: Daily log (Καταγραφή ημέρας)

Αυτά που έχουμε να κάνουμε σε μια μέρα. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα bullets, όπως χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους και μαζί με ένα υπόμνημα να ξέρουμε τι σημαίνει το καθένα. Προσωπικά δε χρησιμοποιώ διαφορετικές κουκκίδες για κάθε τι.

Η καταγραφή ημέρας σε τετράδιο με γραμμές
Η καταγραφή ημέρας σε τετράδιο με γραμμές
Η καταγραφή της ημέρας bullet journal στο τετράδιο με τελείες
Η καταγραφή της ημέρας στο τετράδιο με τελείες. (Η θολή παράγραφος στην Τετάρτη είναι “ημερολόγιο”. Σημείωσα μερικές σκέψεις που είχα εκείνη τη μέρα.)

Όπως καταλάβατε, κινούμαστε από τα πιο μακροπρόθεσμα στα πιο βραχυπρόθεσμα. Κάθε φορά που σχεδιάζουμε έναν καινούριο μήνα, κοιτάμε το future log για το τι δουλειές έχουμε τότε και τις μεταφέρουμε στα μηνιαία. Μετά, στα εβδομαδιαία (αν χρησιμοποιούμε) και μετά στα καθημερινά.

Είναι Μάιος και θυμηθήκατε κάτι που πρέπει να σημειώσετε για το Νοέμβρη; Πηγαίνετε στο future log και το γράφετε στο Νοέμβριο, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να προγραμματίσετε τα του Νοεμβρίου, να το βρείτε εκεί.

Είναι 3 του μηνός και έχετε να κάνετε μια δουλειά στις 30; Τη γράφετε στο monthly log, στη μέρα που της αντιστοιχεί.

Είναι Δευτέρα και έχετε ένα ραντεβού την Παρασκευή; Το σημειώνετε στο εβδομαδιαίο, στη θέση του!

Κάθε φορά χρησιμοποιούμε όσο χώρο χρειαζόμαστε. Στην πάνω εικόνα, έχω χρησιμοποιήσει μία ολόκληρη σελίδα για 2 ημέρες, ενώ στην κάτω εικόνα βλέπετε ότι υπάρχουν μέρες που δεν τις έχω γράψει καθόλου (όπως η Τρίτη), ενώ άλλες πιάνουν (όπως η Τετάρτη) περισσότερο χώρο.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δε σχεδιάζουμε τα logs και τα spreads πολύ καιρό νωρίτερα. Αν χρησιμοποιήσουμε 12 σελίδες στην αρχή του χρόνου για να καταγράψουμε τους επόμενους 12 μήνες, ρισκάρουμε να αφήσουμε πολλά κενά, ανεκμετάλλευτες σελίδες και εν τέλει έχουμε σπαταλήσει χρόνο. Μπορεί να μη χρειαστούμε τον Αύγουστο τόσο χώρο όσο νομίζουμε, γιατί πχ θα είμαστε διακοπές το μισό μήνα! Μπορεί το Σεπτέμβρη να μας πέσουν πολλές δουλειές με την αρχή της σχολικής χρονιάς και να χρειαστούμε περισσότερο χώρο από όσο νομίζουμε για το δικό του monthly log. Κινούμαστε συντηρητικά και δεν προτρέχουμε! Σχεδιάζουμε ό,τι χρειαζόμαστε λίγο καιρό πριν το χρησιμοποιήσουμε: τον ερχόμενο μήνα τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου, την ερχόμενη εβδομάδα το μεσημέρι της Κυριακής, την επόμενη μέρα το προηγούμενο βράδυ. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το future log για μελλοντικές σημειώσεις, αλλά όχι για μακροπρόθεσμο αναλυτικό σχεδιασμό που μπορεί να αλλάξει.

Η πιο καλή λύση για να δείτε τι σας ταιριάζει είναι να δοκιμάσετε. Αλλά και πάλι, θα δείτε ότι ανάλογα με τις ανάγκες, οι καταγραφές σας μπορεί να αλλάζουν ανά διαστήματα. Κάποιους μήνες που είστε περισσότερο πολυάσχολοι, μπορεί να θέλετε να σχεδιάζετε μόνο σε εβδομαδιαίο επίπεδο, άλλες φορές να καταγράφετε καθημερινά, για να γράφετε και σκέψεις της ημέρας.

Πώς σας φαίνεται το σύστημα bullet journal; Πείτε μου τις απόψεις σας στα σχόλια και κυρίως, πάρτε ένα οποιοδήποτε τετράδιο και δοκιμάστε! Σχεδιάστε μόνο την ερχόμενη εβδομάδα ή τον ερχόμενο μήνα (είναι και Ιανουάριος, βολεύει χαχα!), για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας!

Μαρία

 

Διαβάστε επίσης:

9 ιδέες για το δικό σου bullet journal

 

Τα βασικά βήματα για να ξεκινήσετε το δικό σας bullet journal!

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

16 Comments

 1. Κατερίνα Κωνσταντίνου 05/12/2017 at 17:01

  Πολύ μου αρέσει που το εξηγείς από την αρχή για να φτιάξω κ να εμπνευστώ για το δικό μου! Προς το παρών με έχει βολέψει το καθημερινό και ένα τεράστιο (excel είπαμε!) για ολόκληρο το χρόνο που μοιάζει με το μηνιαίο δικό σου από ότι βλέπω! Keep up!

  Reply
  1. Μαρία 05/12/2017 at 17:43

   Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το βρήκες βοηθητικό, Κατερίνα, κι ας σε βολεύει καλύτερα η ηλεκτρονική μορφή! Έχω σκοπό, όταν τα πιτσιρίκια μου με αφήσουν ήσυχη μια ωρίτσα, να γράψω και μερικές προτάσεις και ιδέες για πρόσθετα spreads, που δεν περιλαμβάνονται στα βασικά. Είναι το καλύτερο κομμάτι αυτό για μένα, γιατί σου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθείς ό,τι πραγματικά σε ενδιαφέρει!

   Reply
 2. Ελένη 05/12/2017 at 18:16

  Το διάβασα σε σημείο “μελέτης” ! Ξεκινάω τώρα το δικό μου, με την ελπίδα να μη θυμηθώ τελευταία στιγμή ραντεβού σε γιατρό ή γιορτές σημαντικών μου προσώπων… Το χρειάζομαι, ομολογώ! 🙂
  Ευχαριστούμε, Μαρία!!

  Reply
  1. Μαρία 05/12/2017 at 18:49

   Πολύ χαίρομαι, Ελένη! Μπορείς να έχεις κι ένα αντίγραφο των σημαντικών στο κινητό σου σε περίπτωση που, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το χρειαστείς! Πες μου πώς θα πάει η δοκιμή!

   Reply
 3. Pingback: Πώς να πετύχετε τους στόχους σας - Η Κόκκινη Καμέλια

 4. anda 19/12/2017 at 22:25

  Μου αρεσε πολυ πολυ που το ανάλυσες και σ’ ευχαριστώ/με γι αυτο. Θα το προσπαθησω διοτι εχω βαρεθει τα χαρτακια μου!!! { μικρα μεσαια μεγαλα σκισμενα… } Μεχρι μικρουλι, αλλα ομορφουλι παρακαλώ, νεσεσερακι ειχα γι αυτά!!
  Συνεχισε με τα ωραια ποικίλα αρθρα σου. Σε ακολουθω και στο inst αλλα λογω χρόνου [( όπως ολες μας φανταζομαι) στο μπλόκ μπαινω για λιγο και διαβαζω ένα καθε φορα.]

  Reply
  1. Μαρία 19/12/2017 at 22:49

   Χαχαχα γέλασα με το νεσεσεράκι σου, Άντα! Το είδες πρακτικά το θέμα!! Σε ευχαριστώ πολύ που διαβάζεις το blog (πόσο περιορισμένος πραγματικά ο χρόνος της μάνας!) και άφησες σχόλιο για να μιλήσουμε περισσότερο! Θα τα λέμε και στο Instagram!

   Reply
   1. anda 20/12/2017 at 09:14

    Μου αρεσε πολυ πολυ που το ανάλυσες και σ’ ευχαριστώ/με γι αυτο. Θα το προσπαθησω διοτι εχω βαρεθει τα χαρτακια μου!!! { μικρα μεσαια μεγαλα σκισμενα… } Μεχρι μικρουλι, αλλα ομορφουλι παρακαλώ, νεσεσερακι ειχα γι αυτά!!
    Συνεχισε με τα ωραια ποικίλα αρθρα σου. Σε ακολουθω και στο inst αλλα λογω χρόνου [( όπως ολες μας φανταζομαι) στο μπλόκ μπαινω για λιγο και διαβαζω ένα καθε φορα.]
    Καλημερα! Ναι ναι το νεσεσερακι μου .. ξεχασα να ναφερω ότι βεβαια μαζι του ειχα και ενα τυποποιημένο ημερολογιο .

    Reply
   2. anda 20/12/2017 at 09:16

    Ναι , με χαρα!

    Reply
 5. Lina Tsitsiou 29/12/2017 at 13:48

  Υπέροχο Μαρία μου! Το αναλύεις πολύ καλά! Μπορώ να πω πως έχεις βελτιωθεί ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Τσέκαρε αν θες την christina77star. Έχει μία αρκετά διάσημη ιστοσελίδα μονάχα για το bullet journaling. Έχει μεταφράσει επίσης και τον οδηγό του Ryder Carol στα ελληνικά! Εγώ προσωπικά από εκεί ξεκίνησα βρίσκοντας πολλές ιδέες. Όταν της έστειλα ένα email, με πληροφόρισε πως είμουν η μόνη ελληνίδα που ήξερε που ασχολούνταν με το bullet journaling. Άρα πιστεύω θα χαρεί αρκετά άμα μάθει πως υπάρχουν κι άλλοι που ασχολούνται με το hobby της!

  Reply
  1. Μαρία 29/12/2017 at 14:39

   Γεια σου, Λίνα! Χαίρομαι που βρήκες την ανάρτηση λεπτομερή!
   Αν διαβάσεις την ανάρτησή μου “Bullet Journal: Τι είναι;”, που προηγείται αυτής, μιλάω για τη Χριστίνα και το καταπληκτικό blog της!! Το αστείο είναι ότι όταν επικοινώνησα μαζί της μέσω email, μου είπε ότι είμαι η δεύτερη ελληνίδα bullet journalist που ξέρει! Μάλλον εσύ ήσουν η πρώτη χαχα!! Η κοινότητα μεγαλώνει!

   Reply
 6. Sofia 11/01/2018 at 17:36

  Καταρχάς, να ευχηθώ καλή χρονιά και να σου πω ότι χαίρομαι πολύ σε βρήκα! Το bullet journal “πέφτει” συνεχώς μπροστά μου το τελευταίο διάστημα και είναι τόσο ωραίο όπως επίσης και το δικό σου! Είναι η εποχή της αναδιοργάνωσης και αυτά τα “καλούδια” είναι άκρως βοηθητικά! Το αναλύεις υπέροχα και με τις λεπτομέρειες που δίνεις, γίνεται ακόμα πιο εύκολο!

  Reply
  1. Μαρία 11/01/2018 at 23:30

   Χαίρομαι που σου άρεσε, Σοφία! Εύχομαι να ξεκινήσεις κι εσύ το δικό σου με αφορμή τη νέα χρονιά! Είναι, πιστεύω, ο καλύτερος τρόπος να τα οργανώσεις όλα σε ένα μέρος. Καλή χρονιά, οργανωμένη και δημιουργική!

   Reply
 7. Pingback: 9 ιδέες για το δικό σου bullet journal - Η Κόκκινη Καμέλια

 8. Kathy 22/08/2018 at 21:05

  Μαράκι μου τέλειες και οι τρεις αναρτήσεις σου για τα bullet journals! Τόσο άμεσες, επεξηγηματικές! Σε αυτή σου την ανάρτηση μου έλυσες και την απορία! Γιατί νόμιζα πως έπρεπε να κάνω όλους τους μήνες από την αρχή. Κι αν δεν μου έφτανε ο χώρος; Ναι αλλά και που θα σημειώνω αυτά που σκέφτομαι για επόμενους μήνες ή βδομάδες αν δεν τα έχω φτιάξει! Τα κατάλαβα όλα. Για πες μου όμως τώρα πώς θα μπορέσω να χωρέσω και να κατηγοριοποιήσω ανά μήνα ή βδομάδα ή ακόμα και μέρα όλα όσα θέλω να κάνω και είναι ξεχωριστή κατηγορία (θέματα σπιτιού, δουλειάς, blog, πινιάτες, προσωπικά κλπ). Δηλαδή πως να τα κάνω να ξεχωρίζουν αλλά και να χωρέσουν;

  Reply
  1. Μαρία 23/08/2018 at 00:32

   Κατ’ αρχάς χαίρομαι πολύ που σε βοήθησαν οι αναρτήσεις, Κατερίνα!

   Όσο για αυτό που ρωτάς, έχω δει πολλούς bullet journalists να καταστρωνουν μεγάλους πίνακες (μηνιαίους, εβδομαδιαίους και ημερήσιους), τους οποίους χωρίζουν σε στήλες ανάλογα με τις κατηγορίες των υποχρεώσεων. Αυτό θέλει λίγη μελέτη και δοκιμή μέχρι να καταλήξεις στο μέγεθος και στο μοίρασμα του χώρου για κάθε κατηγορία. Θα σε βοηθούσε πιστεύω να γυρίσεις το τετράδιο οριζόντια και να εκμεταλλευτείς το χώρο της σελίδας με οριζόντιο προσανατολισμό, ώστε οι στήλες να είναι πιο πλατιές. Η Boho Berry και η Alexandra plans (έχει υπέροχο σχετικό κανάλι στο YouTube) έχουν παρόμοια παραδείγματα.
   Το αν σε βολεύει αν είναι χωρισμένα ανά χρονικό διάστημα ή ανά κατηγορία, θα το δεις δοκιμάζοντας. Είναι καλύτερα να κάνεις δοκιμές με μεγαλύτερο χώρο στην αρχή κι ας σου περισσέψει!
   Η άλλη λύση, και τη χρησιμοποιούν πολλοί, είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικά journals για διαφορετικά αντικείμενα. Προσωπικά, το κάνω για το blog γιατί θέλω να έχω μαζεμένα σε ένα μέρος όλα όσα το αφορούν.
   Μπορείς να κάνεις δοκιμές για κάθε ένα από αυτά και να δεις τι σε βολεύει καλύτερα! Θα το βρεις σύντομα!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.