9 ιδέες για το δικό σου bullet journal

Πρόσθετες χρήσιμες ιδέες για να κάνεις το bullet journal σου λειτουργικό για σένα.

Το τι είναι το bullet journal ως τρόπος οργάνωσης και το πώς να δημιουργήσετε το δικό σας είναι δύο αναρτήσεις τις οποίες έγραψα πριν από λίγο καιρό με πολλή όρεξη και είδα ότι είχαν μεγάλη απήχηση. Έχω ήδη πει ότι με εξυπηρετεί, γιατί έχω συγκεντρωμένα σε ένα τετράδιο όλα όσα χρειάζεται να θυμάμαι και να προγραμματίζω.

Το ότι προσαρμόζεται ολοκληρωτικά στις ανάγκες του χρήστη είναι το Νούμερο 1 χαρακτηριστικό που μου αρέσει σε αυτό το σύστημα, αλλά είναι και αυτό που κάνει εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα journals δύο διαφορετικών ανθρώπων.

Σε αυτή την ανάρτηση θα σας παρουσιάσω 9 ιδέες για spreads (είναι ο όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από τους bullet journalists) που μπορείτε να βάλετε και στο δικό σας. Είτε αυτούσια είτε με λιγότερη ή περισσότερη τροποποίηση, πιστεύω ότι ταιριάζουν στο bullet journal όλων, ανεξάρτητα από το αν είναι σούπερ πολυάσχολοι επαγγελματίες με δεκάδες υποχρεώσεις στην to-do λίστα τους ή μαθητές που σημειώνουν τι έχουν να διαβάσουν για το σχολείο την επόμενη μέρα.

Έχω χρησιμοποιήσει και τις 9 ιδέες στο δικό μου bullet journal και τις βρήκα πολύ χρήσιμες και αποδοτικές. Πάρτε το απλό τετράδιο ή το Moleskine σας ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε και δοκιμάστε τις!

1. Habit tracker

Στην πρώτη ανάρτηση αναφέρθηκα σε αυτό, καθώς είναι μία από τις διασημότερες ιδέες και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους. Όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες, όπως το να γυμναζόμαστε, να πίνουμε πολύ νερό, να ξυπνάμε νωρίτερα (πολλές φορές τις καταγράφουμε στους στόχους για τη νέα χρονιά). Το habit tracker μας βοηθά να παρακολουθούμε όλες αυτές τις συνήθειες σε χρονική διάρκεια -συνήθως- μήνα.

Φτιάχνουμε έναν πίνακα: στην αριστερή πλευρά καθέτως καταγράφουμε τις συνήθειες και οριζόντια τις μέρες του μήνα. Στα τετραγωνάκια που σχηματίζονται, τσεκάρουμε κάθε μέρα αν ήμασταν συνεπείς στην κάθε συνήθεια.

Τα περισσότερα blogs που ασχολούνται με το bullet journaling έχουν πολλά εκτυπώσιμα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει, αντί να κάθεται να φτιάχνει καινούριο πίνακα κάθε μήνα. Αυτό έκανα κι εγώ, χρησιμοποιώντας ένα όμορφο εκτυπώσιμο από το blog www.littlecoffeefox.com.

Habit tracker στο bullet journal
Habit tracker σε εκτυπώσιμο
(Δεν ήμουν ιδιαίτερα συνεπής στη συμπλήρωσή του εκείνο το μήνα, αλλά αυτό ας το παραβλέψουμε)

2. Εκκρεμότητες ή αλλιώς “Brain Dump”

Στην κοινότητα λέγεται “Brain Dump” (δηλαδή “πετάω ό,τι έχει μέσα το μυαλό μου”) και προσωπικά το θεωρώ ένα από τα πιο πολύτιμα spreads. Είναι αυτό που σε γλιτώνει από χαρτιά, χαρτάκια και χαρτούδια κάθε μεγέθους, χρώματος, post-it, σημειωματαρίου και λοιπά.

Είναι η σελίδα όπου σημειώνουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε σε οποιοδήποτε τομέα και οι οποίες δεν εμπίπτουν αυστηρά σε χρονικό πλαίσιο -διότι αν έχουν χρονοδιάγραμμα, το σημειώνουμε σαν καλά παιδιά και καλοί bullet journalists στο αντίστοιχο future log, monthly ή weekly.

Εκείνο το ύφασμα που μου έδωσε η πεθερά μου για να το κάνω κουρτίνα, ακόμα να το πάω στη μοδίστρα! Γράφ’ το. Να πω στο Γιώργο να αγοράσει καθρέφτη για την ντουλάπα! Γράφ’ το. Δουλειές που πρέπει να γίνουν γενικά, αλλά όχι απαραίτητα την τάδε μέρα. Τα κρατάμε έτσι όλα σε μια λίστα και σβήνουμε από εκεί.

Αν περάσει πολύς καιρός και δε σβήσουμε τίποτα, κανονίζουμε μια μέρα της εβδομάδας με λιγότερες υποχρεώσεις να αξιωθούμε να κάνουμε κάτι απ’ αυτά.

Brain dump στο bullet journal

3. Πράγματα που θέλω να αγοράσω

Άλλο ένα χρήσιμο spread, που για εμένα έχει αποδειχθεί σωτήριο, αφού το μυαλό της μάνας δε λειτουργεί καλά (ή έτσι προτιμάω να λέω για να δικαιολογήσω το πόσο ξεχνάω). Το ότι κάποια στιγμή είπα “α, η μικρή χρειάζεται κανα δυο ζευγάρια κάλτσες ακόμα”, δε σημαίνει ότι θα θυμηθώ κιόλας να τις αγοράσω. Οπότε, έχω αυτή τη σελίδα και τα καταγράφω όλα, ανά άτομο οικογένειας.

Προσοχή, εδώ δε γράφω τα ψώνια της εβδομάδας, όπως σας έχω συμβουλέψει να σημειώνετε με θρησκευτική ευλάβεια για να κάνετε οικονομία στα ψώνια του σουπερμάρκετ. Για εκείνα υπάρχει άλλο μπλοκ, γιατί αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, αφού στο σουπερμάρκετ μπορεί να πάμε και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αυτά που σημειώνω είναι ψώνια που δεν τα κάνω κάθε μέρα, που το κατάστημα δεν είναι στο δρόμο μου, που πρέπει να κανονίσω ότι την τάδε μέρα θα πάω εκεί να αγοράσω αυτό.

Τι πράγματα θέλω να αγοράσω - bullet journal

Είναι χρήσιμο σημείο αναφοράς, όταν κάποιος προτείνει να πάρει κάποιο δώρο στο παιδί. Αντί να πάρει ακόμα ένα παιχνίδι (πόσα παιχνίδια πια;), μπορούμε να ανατρέξουμε εδώ και να του πούμε να πάρει κάτι από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε!

4. Αγαπημένα του μήνα/Αναμνήσεις

Μου αρέσει πολύ αυτό το spread, αλλά, να πω την αμαρτία μου, τους τελευταίους μήνες το έχω παραμελήσει κάπως. Κοιτάζοντας όμως τους προηγούμενους μήνες που το τηρούσα, βλέπω ότι το διαβάζω με νοσταλγία μετά από καιρό. Σημειώνω τα ωραία πράγματα που έκανα (πχ. μια έξοδος με το σύζυγο), ένα τραγούδι που ήταν το κόλλημα της περιόδου, κάποια νέα ανακάλυψη σε ενδιαφέροντα, κάτι καινούριο που έκαναν οι κόρες μου. Θα σας φανεί χρήσιμο, ιδιαίτερα αν έχετε σκοπό να κάνετε ανασκόπηση στο τέλος της χρονιάς, γιατί θα τα βρείτε πιο εύκολα.

Αγαπημένα-bullet journal

5. Θέματα υγείας και συμπτώματα

Πολλοί χρησιμοποιούν το bullet journal για να καταγράφουν όσα αφορούν την υγεία τους. Το θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο και σίγουρα θα το θεωρήσει κι ο γιατρός σας, αν του το πείτε στην επόμενη επίσκεψη! Ειδικά αν έχετε κάποια ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα πρέπει να παρακολουθείτε συστηματικά ή αν παίρνετε αγωγή που τείνετε να ξεχνάτε  (μαζί και πιθανές παρενέργειες φαρμάκων που πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας).

Προσωπικά, το κάνω για τις κόρες μου, για κάποια χαρακτηριστικά που μου ζήτησε ο παιδίατρος να παρακολουθώ, αλλά και για τον εαυτό μου (σε ξεχωριστό τετράδιο) για τις ημικρανίες που έχω. (Οκ, ας πω την αλήθεια, μου το πρότεινε η νευρολόγος πρώτη, αν και θα έπρεπε να το είχα ξεκινήσει μόνη μου νωρίτερα ως γνήσια bullet journalist -ντροπή μου!)

Πολλές γυναίκες καταγράφουν και το μηνιαίο κύκλο τους σε τέτοιο spread, αλλά για μένα μια εφαρμογή στο κινητό είναι πιο χρηστική (digital εναντίον χαρτιού σημειώσατε 1).

6. When did I last…?

Ενώ όλα τα υπόλοιπα πράγματα στο bullet journal αφορούν το πότε θα κάνουμε κάτι, αυτό το spread λειτουργεί επαναστατικά! Εδώ σημειώνουμε το πότε κάναμε κάτι! Το χρησιμοποιώ για να σημειώνω πότε έκανα ποια δουλειά στο σπίτι.

When did I last στο bulley journal

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ό,τι χρειάζεται ο καθένας:

 • πότε έδωσε αίμα (αν είστε αιμοδότες, που αν είστε, συγχαρητήρια!)
 • πότε έβαλε πετρέλαιο/πότε αγόρασε ξύλα/πότε άλλαξε την μποτίλια υγραερίου (χειμώνας καιρός είναι και εμπνεύστηκα)
 • πότε πήγε στο γυναικολόγο τελευταία φορά (επί τη ευκαιρία, είμαι από τις γυναίκες που θυμίζω σε όλες τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο! μην το αμελείτε, κυρίες!)

Γενικότερα, αν για κάτι κάθεστε και υπολογίζετε “πότε ήταν μωρέ τότε που…;”, αυτό το spread θα σας σώσει!

7. Τι δάνεισα σε ποιον

Μεγάλη ιστορία και μεγάλη συζήτηση το τι δανείζουμε σε ποιον και με ποια προθεσμία επιστροφής! Γενικά είμαι πάρα πολύ φειδωλή στο τι δανείζω και σε ποιον. Συνήθως περιορίζομαι στη μαμά μου και στις αδερφές μου που α) είναι προσεκτικές με ό,τι τους δίνω και θα επιστραφεί όπως το πήραν, β) είναι συνεπείς στις προθεσμίες και γ) αν δεν είναι συνεπείς, έχω το θάρρος να τους το θυμίζω πολλές φορές μέχρι να γίνουν συνεπείς χαχα!

Στα δικά μας τώρα. Εδώ σημειώνουμε τι δανείσαμε, πότε και σε ποιον. Αυτό μας βοηθά να μην ξεχνάμε και να απαιτούμε τα πράγματά μας πίσω από τους ασυνεπείς! Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να τα ξεχάσουμε και έτσι να …τα χάσουμε.

Τι δάνεισα σε ποιον στο bullet journal

8. Επισκόπηση bullet journal

Το bullet journal εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ατόμου σε αντιστοιχία των υποχρεώσεων του και της δεδομένης στιγμής. Λόγω της πληθώρας των ιδεών και των τρόπων που υπάρχουν για να οργανώσει κανείς το δικό του, χρειάζεται να κάνει δοκιμές. Κάτι που λειτούργησε για κάποιον άλλο, δε σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για σας και το αντίστροφο. Επίσης, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που διανύετε, το πόσο φορτωμένο είναι το πρόγραμμά σας και το τι θέλετε να καταγράφετε, οι επιθυμίες σας για διαφορετικά spreads θα αλλάζουν.

Στην αρχή, όταν πρωτοξεκίνησα να χρησιμοποιώ τη μέθοδο, είχα κουράγιο και δοκίμαζα πολλά spreads που έβλεπα σε άλλους, τα οποία όμως κάπου στη μέση τα παρατούσα. Ένα από αυτά ήταν το Sleep log, όπου παρακολουθούσα τον ύπνο μου. Το επιχείρησα για 2 μήνες, αλλά τελικά είδα ότι μου έτρωγε πολύ χρόνο να το σχεδιάσω και δε με βοηθούσε να βγάλω κάποιο ιδιαίτερο συμπέρασμα.

(Σημείωση: εκείνη την περίοδο, η δεύτερη κόρη μου ήταν νεογέννητη και ξυπνούσα συνεχώς για θηλασμό -ή, για να είμαι πιο ειλικρινής, δεν κοιμόμουν σχεδόν καθόλου- οπότε έτσι κι αλλιώς άυπνη ήμουν όλο το 24ωρο και το να παρακολουθώ την ξαγρύπνια μου δε μου πρόσφερε και πολλά χαχα!)

Sleep log στο bullet journal
Το ρητό από κάτω το βρήκα πανέξυπνο και πολύ ταιριαστό!

Εν πάσει περιπτώσει, μετά από λίγο καιρό δοκιμών διαφόρων και ποικίλων ιδεών, καταστάλαξα στα spreads που πραγματικά χρησιμοποιώ και με βολεύουν.

Γι’ αυτό, προτείνεται να έχετε ένα spread όπου θα κάνετε μια επισκόπηση κάθε τόσο (κάθε δίμηνο ή τρίμηνο είναι καλά). Με αυτό ως οδηγό, θα βλέπετε τι από αυτά που δοκιμάσατε λειτούργησε καλά, τι ήταν άχρηστο και τι καινούριο θα θέλατε να επιχειρήσετε. Έτσι αφενός θα ξέρετε ποια spreads θα φτιάξετε το επόμενο διάστημα, αλλά και σιγά σιγά θα καταλήξετε σε ένα στάνταρ μοντέλο που σας εξυπηρετεί. Βεβαίως και πάλι μπορεί να τροποποιείται ενίοτε ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής σας, αλλά γενικά θα δείτε σε τι πλαίσια σάς βολεύει να κινείστε, ώστε να πετύχετε τη μέγιστη λειτουργικότητα.

Bullet journal ideas overview

9. Έμπνευση

Μου αρέσουν πολύ τα ρητά και τα σημειώνω όπου βρω ευκαιρία. Το bullet journal είναι το κατάλληλο μέρος, γιατί το βλέπω καθημερινά και το ξεφυλλίζω τακτικά. Βρείτε ρητά που σας εμπνέουν και γράψτε τα ανάμεσα στις σημαντικές σελίδες των σημειώσεών σας.

Ρητά στο bullet journal
Ένα από τα αγαπημένα μου δισέλιδα σε όλο το bullet journal μου
Ρητά στο bullet journal
Χωρίς αμφιβολία, το αγαπημένο μου δισέλιδο

 

Αυτές είναι οι 9 ιδέες που είχα να σας προτείνω για να κάνετε το bullet journal σας πιο λειτουργικό. Αλλάξτε ό,τι δε σας βολεύει και προσαρμόστε το στα μέτρα σας!

Ποιες άλλες ιδέες έχετε να μου προτείνετε;

Μαρία

9 ιδέες για spreads, ώστε να κάνεις λειτουργικό και χρήσιμο το δικό σου bullet journal!

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

12 Comments

 1. Δάφνη 16/01/2018 at 21:05

  Wow! και νόμιζα εγώ ότι είμαι η παρανοϊκή που καταγράφω τα πάντα (καμιά φίλη μου δεν το κάνει και με θεωρούν εντελώς υπερβολική!) χμ..μου έδωσες ιδέες και για το να καταγράφω “την τελευταία φορα..” που χρειάζεται! στο excelάκι μου βέβαια εγώ αλλά.. never mind 😉
  thanks για τα tips!

  Reply
  1. Μαρία 16/01/2018 at 23:52

   Χαχαχα! Κι η μαμά μου όταν της έδειξα τι καταγράφω με κοίταξε σαν να είμαι έλιεν! Πούυυυυυυ να καταλάβουν! Χαίρομαι που σου έδωσα ιδεα, Δάφνη! ✌ Κιπ μπούλετ τζέρναλινγκ!

   Reply
 2. anda 18/01/2018 at 22:01

  δεν εχω λογια..

  Reply
  1. Μαρία 19/01/2018 at 01:04

   Το εκλαμβάνω ως κάτι θετικό αυτό!

   Reply
 3. Marina Tsardakli 19/01/2018 at 12:44

  Γεια σου Μαρία, πέρασα να ανταποδώσω την επίσκεψη και σε πέτυχα σε ένα πολύ ωραίο θέμα!
  Είναι ωραία και χρήσιμα, τα bullet journal και γίνονται μόδα σιγά σιγά κι εδώ στην Ελλάδα. Ειδικά στο εξωτερικό βλέπω και κάτι doodles μέσα, που τα κάνουν να μοιάζουν με έργα τέχνης. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου! Και ξεχωριστές.

  Reply
  1. Μαρία 19/01/2018 at 19:25

   Πραγματικά, για πολλούς είναι τέχνη! Όλα τα spreads με αντίστοιχες ζωγραφιές από δίπλα και ολόκληρα καλλιτεχνήματα! Οι υπόλοιποι ταπεινοί θνητοί αρκούμαστε σε κάνα 2 πίνακες με χρωματιστό μαρκαδόρο χαχαχα!!

   Reply
 4. Κατερίνα Κωνσταντίνου 22/01/2018 at 12:54

  Μου άρεσαν όλες οι προτάσεις σου αλλά ενθουσιάστηκα με το Brain Dump! Μόλις το δημιούργησα να σκεφτείς και ήδη έβαλα πολλά πράγματα! Αχ θα ξεκουραστεί το κεφάλι μου και θα γίνουν λίγο πιο ελαφριά άλλα spreads από διάφορες σημειώσεις! Άπειρα thanks!

  Reply
  1. Μαρία 22/01/2018 at 13:17

   My pleasure! Χαίρομαι που εμπνεέω τους fellow bullet journalists!! Είναι πολύ βοηθητικό spread όντως!

   Reply
 5. Pingback: Bullet journal: Τι είναι; - Η Κόκκινη Καμέλια

 6. Ερωφίλη 14/02/2020 at 17:35

  Πολύ μου άρεσαν οι αναρτήσεις σου για το bullet journaling! Μάλιστα, σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα sleep tracker, ίσως με βοηθήσει νε διορθώσω τον ύπνο μου. Καλή συνέχεια!

  Reply
  1. Μαρία 14/02/2020 at 17:56

   Σε ευχαριστώ πολύ Ερωφίλη μου! Πολλοί έχουν πει ότι τους βοήθησε! Μια δοκιμή θα σε πείσει!

   Reply
 7. Astrodeni 11/01/2021 at 11:08

  Αααα υπάρχει και πιο εξελιγμένη μορφή απο αυτό που κάνω εγώ.Εγώ έχω ενα βιβλίο-σημειωματάριο όπου καταγράφω κάθε μήνα τους στόχους μου,το καθημερινό πλάνο δράσης (που εμπεριέχει κι απλά πράγματα όπως σκούπισμα),λίστα νίκης και ευγνωμοσύνης κάθε μήνα και λίστα εκπληρώσεων κάθε μήνα!Πήρα όμως ιδέες extra.thank you!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.