Πώς θα κάνετε ανασκόπηση της χρονιάς (+εκτυπώσιμο)

Ένας οδηγός αποτίμησης της χρονιάς που πέρασε

Ξέρετε πως τελευταία έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη αγάπη με τον προγραμματισμό. Το bullet journal με έβαλε στη λογική να προγραμματίζω, να βάζω στόχους, να βλέπω τι επηρεάζει την επίτευξή τους και να κάνω στο τέλος μια αποτίμηση. Και ποια περίοδος είναι καταλληλότερη για τέτοιου είδους ανασκόπηση, αν όχι το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή μιας επόμενης!

Ανέβασα πριν από λίγες μέρες μια φωτογραφία στο Instagram, λέγοντας λίγα λόγια για αυτό και σκέφτηκα πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, που αξίζει να αναφέρω σε μια ανάρτηση.

Ανασκόπηση της χρονιάς

Μπορεί να αναρωτιέστε για ποιο λόγο αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε κάτι τέτοιο. Ακόμα και αν νομίζετε ότι είναι κάτι περιττό και άχρηστο, σας προτείνω να δοκιμάσετε να κάνετε μια ανασκόπηση της χρονιάς.

Μπορεί αρχικά να πιστεύετε ότι δεν έχετε να κερδίσετε πολλά, αλλά αν καθίσετε και γράψετε τις σκέψεις σας, ακολουθώντας ίσως και μερικές από τις συμβουλές που θα σας δώσω, θα δείτε πως στο μυαλό σας υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζατε! Θα ξετρυπώσετε όμορφες και άσχημες στιγμές, θα δείτε από απόσταση και θα αξιολογήσετε διαφορετικά κάποια γεγονότα, θα αποφασίσετε τι άξιζε και τι όχι, θα δείτε τι μάθατε αλλά βασικά, θα μπορέσετε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα για τον εαυτό σας. Ό,τι βλέπουμε από απόσταση συνήθως το βλέπουμε πιο καθαρά!

Πώς θα το κάνετε:

1. Τα βασικά

Αρχικά, χρειάζεστε μολύβι και χαρτί. Έχω ξαναπεί ότι για τέτοια θέματα, όπως και για τους στόχους, θεωρώ ότι ο παλιός τρόπος χειρόγραφων σημειώσεων είναι προτιμότερος από την πληκτρολόγηση, γιατί είναι πιο αυθεντικός. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, για τους δικούς σας λόγους διαφωνείτε μαζί μου, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και το laptop.

Δημιουργήστε, έπειτα, το κατάλληλο σκηνικό. Μια τέτοια διαδικασία, που απαιτεί συγκέντρωση, μνήμη και σκέψη, δεν μπορεί να γίνει στο μετρό καθώς πηγαίνετε στη δουλειά σας ή την ώρα που βλέπετε μια ταινία δράσης (δηλαδή, φυσικά και μπορεί να γίνει αν αυτό θέλετε ή αν δεν έχετε άλλη επιλογή, αλλά εδώ μιλάμε για τις ιδανικές, σούπερ ειδυλλιακές συνθήκες). Διαλέξτε μια ήσυχη στιγμή και μια ήσυχη γωνιά. Θα βοηθούσε και λίγος καφές (βλέπετε τον δικό μου στη φωτογραφία) ή τσάι ή ό,τι πίνετε. Ξέρω, βεβαίως, ότι για έναν άνθρωπο με υποχρεώσεις (aka μάνα), ο συνδυασμός των παραγόντων χαρτί-ήσυχη στιγμή-ήσυχη γωνιά-καφές και ενδοσκόπηση είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να επιτευχθεί ταυτόχρονα! Εν πάση περιπτώσει ό,τι από αυτά καταφέρετε, καλό θα κάνει!

2. Ο απλός τρόπος

Μπορείτε να ξεκινήσετε απλώς γράφοντας σκόρπιες σκέψεις. Αν είστε ο τύπος που γράφει συχνά ημερολόγιο και εκφράζει τις σκέψεις του αυθόρμητα στο γραπτό, θα σας φανεί εύκολο και οικείο. Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσετε από κάτι και να γράψετε τελικά σελίδες ολόκληρες!

Ωστόσο, αν φοβάστε ότι ξεκινώντας έτσι θα καταλήξετε να γράψετε πολλά και μπερδεμένα (είπαμε, είναι πιθανό) και προτιμάτε να μπορείτε να τα διαβάσετε με μια ματιά κωδικοποιημένα κάποια στιγμή στο μέλλον που θα θέλετε να ανατρέξετε στην ανασκόπηση, ακολουθήστε μία από τις άλλες μεθόδους που προτείνω παρακάτω.

Πάντως, αν έχετε χρόνο και διάθεση, μην προσπερνάτε αυτό το “σκόρπιο” κομμάτι. Γράψτε πρώτα όσα σας έρχονται πρώτα, σκόρπια και αυθόρμητα (γιατί συνήθως αυτά είναι και τα πιο αληθινά) και μετά μπορείτε άνετα να τα “τακτοποιήσετε” λίγο περισσότερο με τους άλλους τρόπους.

3. Ο -κάθε μήνα- τρόπος

Ένας εύκολος τρόπος να θυμηθείτε και να κάνετε μια περίληψη των όσων συνέβησαν είναι να ξεκινήσετε παίρνοντας κάθε μήνα ξεχωριστά. Τον βρίσκω έναν από τους πιο πρακτικούς τρόπους, γιατί θυμόμαστε καλύτερα γεγονότα ή σημαντικές στιγμές που συνέβησαν μέσα σε κάποιο μήνα, παρά αν σκεφτούμε όλη τη χρονιά γενικά.

4. Ο -κάνω βασικές ερωτήσεις στον εαυτό μου- τρόπος

Νομίζω ότι αυτός είναι ο αγαπημένος μου. Έχοντας μια λίστα από ερωτήσεις στο χέρι ως οδηγό, απαντάτε σε κάθε μία και στο τέλος έχετε γρήγορα και απλά έναν κατάλογο με τα πιο σημαντικά. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να γράψετε κάποια περαιτέρω πράγματα και λεπτομέρειες γεγονότων, συναισθημάτων και παραμέτρων και να επεκτείνετε τις σκέψεις σας με αφορμή κάποια από τις απαντήσεις.

Σας προτείνω 10 χρήσιμες ερωτήσεις.

 • Ποιο είναι το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς;
 • Ποια είναι η πιο ωραία ανάμνηση που έχω;
 • Τι με πλήγωσε περισσότερο και θα ήθελα να το ξεχάσω;
 • Τι θα έκανα διαφορετικά, αν γυρνούσα πίσω το χρόνο;
 • Ποιο βήμα έκανα για να φτάσω πιο κοντά σε αυτό που επιδιώκω;
 • Ποιος ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος της χρονιάς για μένα;
 • Ποιο λάθος έκανα και πώς μπορώ να το διορθώσω;
 • Για ποιο κατόρθωμά μου είμαι πολύ περήφανος/η;
 • Ποιο σημαντικό μάθημα πήρα;
 • Αν περιέγραφα την περασμένη χρονιά με μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Ο καθένας, ανάλογα με τις εμπειρίες του και με το τι ακριβώς θα ήθελε να εξετάσει, μπορεί να σκεφτεί πολλές παραλλαγές και να προσθέσει κι άλλες. Να αναρωτηθεί για το πώς κινήθηκε στις σχέσεις του με τους ανθρώπους που αγαπάει, μέσα στην οικογένειά του, στη δουλειά του, στους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του γενικότερα, στα οικονομικά του, σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Μπορείτε να συνδυάσετε τους τρόπους 3 και 4, ώστε να έχετε ένα λεπτομερέστατο -αν και σίγουρα εκτενέστατο- κατάλογο με κάθε σημαντική στιγμή των τελευταίων 12 μηνών! Αν είστε κάπως σχολαστικός τύπος, θα σας αρέσει! Διαφορετικά, αρκεστείτε στο να απαντήσετε στις 10 ερωτήσεις σε φάσμα χρονιάς και όχι μήνα.

5. Τα συμπεράσματα

Όποιον τρόπο και αν ακολουθήσετε, έναν μόνο ή συνδυασμό τους, όσα ερωτήματα προς απάντηση και αν θέσετε, το πιο σημαντικό κομμάτι της όλης υπόθεσης είναι τα συμπεράσματα που θα βγάλετε στο τέλος. Αφιερώστε λίγο χρόνο ακόμα για να γράψετε μια νέα λίστα με κουκκίδες, μια παράγραφο, μια σελίδα, έναν τόμο αν είστε του γραπτού και νιώθετε πως έχετε πολλά να πείτε, ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από αυτή την έκθεση.

Το κλειδί είναι να δούμε πώς ενεργήσαμε και τι καταφέραμε. Έτσι θα ξέρουμε πώς θα είναι φρόνιμο να ενεργήσουμε την επόμενη χρονιά. Θα δούμε τι μας επηρέασε πολύ και τι θεωρούμε αξιόλογο, τι μας στεναχώρησε και τι μας χαροποίησε. Τι θα θέλαμε και τι δε θα θέλαμε να επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο την επόμενη χρονιά.

Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα αμέσως μετά να προσθέσετε και τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δείτε πως λειτούργησε το παρελθόν και πώς θα θέλατε να είναι το μέλλον.

Μη φοβάστε να είστε ευθείς και ειλικρινείς σε όλα -δεν είστε υποχρεωμένοι να δείξετε αυτό το γραπτό σε κανέναν! Για την ακρίβεια, σας προτρέπω να μην το δείξετε σε κανένα. Ο τρόπος με τον οποίο βιώσατε το χρόνο είναι κάτι προσωπικό, η δική σας πορεία, οι δικές σας σκέψεις και τα δικά σας σημαντικά αποτυπώματα, οπότε δε βρίσκω το λόγο να το μοιραστείτε με κάποιον άλλο. Μπορείτε να το κάνετε αν θέλετε, αρκεί να βεβαιωθείτε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα σας εμποδίσει να είστε απόλυτα ειλικρινείς σε όσα γράφετε.

6. Τα best of

Ε ένα τέτοιο κομμάτι δε θα μπορούσε να λείπει από μια ανασκόπηση της χρονιάς που σέβεται τον εαυτό της! Σημειώστε τα best of, τα favorites, τα creme de la creme, τα καλύτερα και αγαπημένα ελληνιστί, όλης της χρονιάς. Αγαπημένο ταξίδι, αγαπημένο βιβλίο, αγαπημένος τραγουδιστής ή/και τραγούδι, αγαπημένο κανάλι στο Youtube που ανακαλύψατε, αγαπημένο καινούριο φαγητό, αγαπημένο εστιατόριο, αγαπημένο καινούριο στέκι… You get the point.

Είναι από τα πιο ωραία πράγματα το να μιλάς για τα αγαπημένα σου, δε συμφωνείτε; Για μένα, που μιλάω με τις ώρες για ό,τι μ’ αρέσει, είναι σίγουρα το καλύτερο!

Με λίγα λόγια…

Πρώτη φορά φέτος έκανα ανασκόπηση χρονιάς, για το 2017, και ήταν μια διαδικασία που μου φάνηκε ευχάριστη και αποδοτική. Σας προτείνω να την κάνετε κι εσείς, τις τελευταίες αυτές μέρες της χρονιάς που διανύουμε, και να δείτε μόνοι σας κατά πόσο σας ταιριάζει, σας ανακουφίζει ή σας ενθαρρύνει! Μπορεί να γίνει με το δικό σας τρόπο και να σας βοηθήσει να κρατήσετε όσα θέλετε να θυμάστε και να αποτιμήσετε τα γεγονότα της χρονιάς με μια ματιά!

Γι’ αυτό ακριβώς σας ετοίμασα ένα έτοιμο εκτυπώσιμο, για να απαθανατίσετε όλα τα σημαντικά του 2017! Βρίσκεται στη σελίδα με τα εκτυπώσιμα, όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση, κάνοντας εγγραφή στο newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκτυπώσιμο της Ανασκόπησης της χρονιάς!

Εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε μια αποτίμηση χρονιάς; Τι άποψη έχετε για μια τέτοια διαδικασία;

Μαρία

Ένας οδηγός αποτίμησης της χρονιάς που πέρασε

6 Comments

 1. Τριανταφυλλένια 30/12/2017 at 08:48

  Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Θα χρησιμοποιήσω το εκτυπώσιμο που μας δίνεις! Φιλιά και καλή Πρωτοχρονιά!

  Reply
  1. Μαρία 30/12/2017 at 11:20

   Πιστεύω ότι θα σου αρέσει η διαδικασία, Τριανταφυλλενια! Καλή χρονιά!

   Reply
 2. Little Hope Flags 19/12/2018 at 14:44

  Πολύ ωραία ιδέα Μαρία! Μια ανασκόπιση βοηθάει να ετοιμαστούμε σωστά για τη νέα χρονιά, να δούμε τα λάθη μας και να μάθουμε από τα σωστά
  Άλκηστη

  Reply
  1. Μαρία 03/01/2019 at 15:45

   Ακριβώς αυτό επιδιώκω κι εγώ μέσα από αυτή! Καλή χρονιά, Άλκηστη!

   Reply
 3. Pingback: 2019: Τι νέα; - Η Κόκκινη Καμέλια

 4. Pingback: Ξεκίνησε το 2022: Άντε να δούμε! - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.