Πώς να διαχειριστείτε τα δώρα ως μινιμαλιστές

Πώς να διαχειριστείτε τα δώρα ως μινιμαλιστές

Πολλά δώρα έρχονται τις ημέρες των γιορτών και των γενεθλίων; Μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας απέναντι στα δώρα ως μινιμαλιστές! Αλλάξτε τη στάση σας απέναντι στα δώρα, σκεπτόμενοι ως μινιμαλιστές!

Τα να δίνουμε και να παίρνουμε δώρα είναι μια όμορφη συνήθεια. Είναι μια ευγενική χειρονομία και δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη του ατόμου που δωρίζει. Τι γίνεται όμως, αν επιδιώκουμε το μινιμαλισμό; Αν δυσκολεύεστε ήδη να ξεφορτωθείτε το χάος από τα άχρηστα πράγματα στο σπίτι σας, το να παίρνετε δώρα σε γιορτές και γενέθλια κάνει την υπόθεση ακόμα πιο δύσκολη! Όλο και περισσότερα αντικείμενα συσσωρεύονται και το ξεκαθάρισμα δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δώρων με περισσότερη προσοχή;

1. Πώς να πείτε σε κάποιον ότι δε θέλετε δώρο;

Η πρώτη σκέψη ενός μινιμαλιστή σε μια σχετική περίσταση είναι ότι δε θέλει κανένα δώρο.

Στα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος μπορείτε να κάνετε συζητήσεις για το ότι προσπαθείτε να μειώσετε το χαμό του σπιτιού και τα επιπλέον αντικείμενα το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο. Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά και το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που καταφθάνουν στο σπίτι τις γιορτινές μέρες, είναι σημαντικό να εξηγήσετε για ποιους λόγους δε θέλετε να έχουν πολλά παιχνίδια.

Σε όσους μπορείτε να το επικοινωνήσετε, δηλώστε το γνωστό στους Αμερικανούς μινιμαλιστές “Your presence is a present“, δηλαδή η παρουσία σας και μόνη είναι δώρο. Όσο περνούν τα χρόνια, νομίζω ότι αυτό το δώρο είναι το μεγαλύτερο πλέον! Και μόνο η παρουσία των ανθρώπων που αγαπάμε είναι αρκετή.

Εμείς ως οικογένεια, με κάποιους φίλους το έχουμε συμφωνήσει αυτό και δεν χαρίζουμε δώρα ποτέ ο ένας στον άλλο. Μόνο συναντιόμαστε και περνάμε καλά!

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές να πείσεις τον άλλο να μη σου πάρει κανένα δώρο σε κάποια γιορτή ή γενέθλια. Το να χαρίζουμε δώρα είναι, εκτός από ευχάριστο, συνηθισμένο και καθιερωμένο.

Και πάλι όμως, για τα άτομα που δε σας γνωρίζουν καλά, αλλά και για όσους επιμένουν να σας κάνουν ένα δώρο που θα σας χαροποιήσει, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε εναλλακτικές!

Και αν είστε το άτομο που θα δώσει το δώρο, ως δωροθέτης, λάβετε υπόψη τις παρακάτω επιλογές, οι οποίες εφαρμόζονται τέλεια και σε δώρα που προορίζονται για τα παιδιά.

2. Ποιο δώρο δε θα καταλήξει άχρηστο;

Το να απαντήσετε “τίποτα” σε αυτόν που ρωτά “τι δώρο να σου πάρω;”, ενώ ξέρετε ότι έχει ξεκάθαρη πρόθεση να πάρει κάτι, δεν είναι βοηθητικό. Θα καταλήξει να σας δωρίσει κάτι που όντως δε χρειάζεστε, αφού δεν είχε άλλη εναλλακτική επιλογή!

Αντί για το τίποτα, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις!

Λύση Νο1: Κάτι που χρειάζεστε

Στην ανάρτηση όπου πρότεινα 9 ιδέες για το bullet journal, σημείωσα ότι είναι σημαντικό να καταγράφουμε κάπου όλα αυτά που χρειαζόμαστε να αγοράσουμε κάποια στιγμή. Είτε πρόκειται για ρούχα, είτε για οικιακά σκεύη ή συσκευές, το να δημιουργούμε λίστες με πράγματα που χρειάζεται να αγοράσουμε έχει διπλή χρησιμότητα. Δεν τα ξεχνάμε όταν έρθει η ώρα να επισκεφτούμε το αντίστοιχο κατάστημα, αλλά και τις έχουμε πάντα διαθέσιμες για να προτείνουμε σε κάποιον να μας πάρει ένα αντίστοιχο δώρο.

Ένα δώρο που χρειαζόμαστε είναι η τέλεια συνθήκη!

Λύση Νο1: Κάτι που θέλετε

Ως μινιμαλιστές, συχνά μπορεί να έχουμε βάλει στο μάτι ένα αντικείμενο που θεωρούμε “περιττό”, με τη έννοια ότι θα το θέλαμε, αλλά δεν το βρίσκουμε σκόπιμο να δώσουμε χρήματα γι’ αυτό τη δεδομένη στιγμή.

Προσωπικά, το κάνω συχνά, δημιουργώντας λίστες με πράγματα που θα ήθελα κάποια στιγμή να αποκτήσω. Ζω και χωρίς αυτά, αλλά αν κάποτε αποφάσιζα να διαθέσω το τάδε χρηματικό ποσό, θα τα έπαιρνα. Συνήθως αυτά είναι που ζητώ για δώρο όταν με ρωτούν. Κάτι που δε θα διέθετα χρήματα για να αποκτήσω, αλλά αν μου το έπαιρνε κάποιος άλλος, θα το χαιρόμουν!

(Αν δεν είστε μινιμαλιστές, ίσως το παραπάνω σκεπτικό ακούγεται παράξενο, αλλά στο δικό μου μυαλό λειτουργεί ακριβώς έτσι χαχα! Εξάλλου, τα βιβλία είναι πάντα καλή ιδέα!)

Λύση Νο3: Αναλώσιμα

Εξαιρετικές επιλογές είναι το φαγητό και τα γλυκά. Ειδικά όταν κάτι είναι χειροποίητο, έχει άλλη χάρη! Μία φίλη μου το έχει καθιερώσει και όποτε έρχεται στο σπίτι μας, μας φέρνει κάτι που έχει φτιάξει η ίδια: μερικά κομμάτια πίτα ή ένα κέικ. Το χαιρόμαστε τόσο!

Τα δώρα δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα υλικά αντικείμενα. Δείτε και τις ακόλουθες προτάσεις!

Λύση Νο4: Εμπειρίες

Αντί να αγοράσουμε κάτι υλικό, μπορούμε να κανονίσουμε να κάνουμε κάτι μαζί με το άτομο! Αξέχαστα δώρα είναι τα ταξίδια-έκπληξη ή ένα κλεισμένο τραπέζι σε εστιατόριο! Για οικογένειες, ζευγάρια και κολλητούς φίλους, αυτές οι ιδέες είναι υπέροχες, γιατί δημιουργούν αναμνήσεις και φέρνουν τα άτομα κοντά!

Λύση Νο5: Συνδρομές

Πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί ότι πολύ θα θέλατε μια συνδρομή σε κάποιο ηλεκτρονικό περιοδικό ή υπηρεσία, αλλά ποτέ δεν μπαίνετε στον κόπο να το δοκιμάσετε; Το να σας το δωρίσει κάποιος είναι η τέλεια ευκαιρία!

Ειδικά αν είστε blogger, υπάρχουν αμέτρητα εργαλεία επί πληρωμή, που δύσκολα θα δοκιμάζατε από μόνοι σας, αλλά μια πληρωμένη συνδρομή θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!

3. Μινιμαλιστές και δώρα: Η κίνηση είναι αυτή που μετράει περισσότερο από όλα

Ως δωρολήπτης, αν είστε μινιμαλιστής και λάβετε ένα δώρο που ουσιαστικά δε χρειάζεστε, δεν είναι καθόλου όμορφο να πείτε “ω μα δεν το ήθελα!”. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η πρόθεση του ατόμου να σας κάνει να νιώσετε ωραία, οπότε ευχαριστείστε το για την ίδια την κίνηση! Πείτε ευχαριστώ! Αυτό το άτομο έκανε τον κόπο να ψάξει και να πάρει ένα δώρο για σας, αυτό είναι που μετράει!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το διδάσκουμε και στα παιδιά. Τους μαθαίνουμε να νιώθουν και να εκφράζουν την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη τους για την ίδια τη χειρονομία και όχι τόσο για το δώρο. Δεν τα ωθούμε να επιδεικνύουν τα δώρα τους στους φίλους τους! Είναι πιο σημαντικό να χαίρονται που υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και γι’ αυτό τους φέρνουν δώρα, παρά να υπερηφανεύονται για το ακριβό δώρο που τυχόν πήραν.

Γιατί πολλά παιδιά δεν παίρνουν καν δώρα. Και ίσως και στα δικά μας κάποτε να μην έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ίδιας αξίας δώρα με αυτά που μπορέσαμε φέτος (όσοι μπορέσαμε!).

Αν έχουν μάθει να εκτιμούν την παρουσία του ανθρώπου στη γιορτή, να κοιτούν την κίνηση και όχι το ίδιο το δώρο, θα χαρούν εξίσου την επόμενη φορά και με κάτι μικρότερο, οποιοσδήποτε κι αν το χαρίσει.

Ακόμα καλύτερο είναι να μην περιμένουν κάποιο δώρο για να χαρούν. Μόνο το ότι το άτομο αυτό που μας αγαπάει είναι εδώ και ήρθε να μας δει, θα πρέπει να μας είναι αρκετό! Δε χαιρόμαστε όταν το βλέπουμε με γεμάτα χέρια, αλλά με γεμάτη καρδιά! Δεν είναι ο πιο ωραίος τρόπος να δουν έτσι τα δώρα οι μινιμαλιστές;

Έχει σημασία να δίνουμε σημασία σε ό,τι έχει σημασία!

Photo by Dakota Corbin on Unsplash

5. Τι να τα κάνω τα δώρα που δε θέλω;

Αν σας δόθηκε ένα δώρο που δε θέλετε, αφού εκτιμήσετε την κίνηση και ευχαριστήσετε τοn δωροθέτη, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πρώτο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να νιώσετε τύψεις.

Από τη στιγμή που σας δωρίστηκε, σας ανήκει, οπότε μπορείτε να το κάνετε ό,τι θέλετε. Φυσικά δε μιλώ για το να το πετάξετε στα σκουπίδια. Αλλά και το να το παραχώσετε σε ένα ντουλάπι δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για σας, που παραγεμίζετε το σπίτι σας, ούτε δείχνει εκτίμηση στο άτομο που σας το έδωσε.

Πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή είναι να βρείτε έναν τρόπο να το διαθέσετε σε κάποιον που θα το εκτιμήσει, θα το χαρεί και θα το χρησιμοποιήσει. Χωρίς να το διαφημίσετε, φυσικά, αλλά και χωρίς να το κρύψετε, αν το άτομο σας ρωτήσει.

Συμπέρασμα

Τα δώρα είναι μια ωραία συνήθεια! Μπορούμε να βρούμε πάντα εναλλακτικές λύσεις για να είναι χρήσιμα και να μην καταλήγουν ξεχασμένα σε ντουλάπια, αλλά να προσθέτουν κάτι στη ζωή του ατόμου που θα τα λάβει! Κι αν κάποια επιλογή δώρου ήταν άστοχη, δεν πειράζει! Η κίνηση έχει μεγαλύτερη αξία και το ίδιο το αντικείμενο μπορεί να δοθεί αλλού, που όντως θα χρησιμοποιηθεί!

Εσείς διαχειρίζεστε τα δώρα ως μινιμαλιστές; Ποια είναι η στάση σας απέναντι στα δώρα;

Μαρία

6 Comments

  1. Χρυσή - Bliss Seeking Mom 14/12/2018 at 23:28

    Πολύ βοηθητική ανάρτηση! Είσαι μέσα στο μυαλό μου! Βλέπω έχεις πολύ υλικό, οπότε συνεχίζω να διαβάζω.

    Reply
    1. Μαρία 03/01/2019 at 16:15

      Ω τι χαρά που πέρασες από το μπλογκόσπιτό μου, Χρυσή! Καλή περιήγηση!

      Reply
  2. Αγγελική 28/08/2019 at 13:46

    Είμαι πολύ χαρούμενη που σε “γνώρισα” Μαράκι μου. έχεις πάρα πολλές κ πολύ σωστές ιδέες για όλα κ σε παρακολουθώ σε ότι γράφεις.
    Ξεκίνησα το δικό μου bullet journal αν κ προσπάθησα να γράφω κ εγώ εδώ κ καιρό κάποια πράγματα κ να σημειώνω όσα έκανα , αλλά όχι τόσο συστηματικά.

    Σχετικά με τα δώρα.. εγώ προτιμώ να δίνω χρήματα π.χ. στη βαφτιστηρα μου, που είναι μεγάλη κοπέλα πλέον κ μπορεί να πάρει ότι χρειάζεται. Ή σε κάποιο γάμο ή σε νεογέννητο. Ίσως να φαίνεται ότι είναι κάπως πρόχειρο αυτό αλλά το θεωρώ πιο σωστό για να μην γεμίζουμε άσχετα πράγματα.

    Reply
    1. Μαρία 28/08/2019 at 17:11

      Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου. Εγώ προσωπικά τα δίνω ευχαρίστως και τα δέχομαι ευχαρίστως! Ακόμα και αν είναι φαινομενικά λιγότερα από ένα fancy δώρο, πολλές φορές μπορείς να τα εκμεταλλευτείς πολύ καλύτερα!

      Reply
  3. Pingback: Πώς να ξεκινήσεις τη νέα σχολική χρονιά... με απλότητα!

  4. Παναγιώτης 14/12/2020 at 13:40

    “Λύση Νο5: Συνδρομές” Δε μπορώ να καταλάβω γιατί κανένας άλλος δεν κάνει τέτοια δώρα! Θα λάτρευα πολύ περισσότερο μια συνδρομή σε κάποιο από τα αγαπημένα μου περιοδικά (βλέπε Wired) παρά μια κολόνια που δεν θα φορέσω ποτέ ή ένα ακόμα μπλουζάκι που θα είναι περιττό στην ντουλάπα μου.

    Ως μινιμαλιστικής και εγώ, όταν κάνω δώρα, εστιάζω στο να αγοράσω κάτι το οποίο είτε γνωρίζω πως το χρειάζεται ο άνθρωπος στον οποίο θα το κάνω δώρο, είτε είναι κάτι απλό αλλά βασικό και εύχρηστο. Αν κάποιος είναι και αυτός μινιμαλιστής, τότε ή θα εστιάσω στο να δώσω μερικά χρήματα τα οποία ξέρω πως θα εκμεταλλευτεί με καλύτερο τρόπο απ’ ότι το δώρο μου (όποτε είναι ευ πρέπον φυσικά) είτε από πιο πριν θα έχω κάνει αρκετές ερωτήσεις για να μάθω τι του/της λείπει.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.