Διαβάστε για ποιους λόγους δε θέλω να έχουν οι κόρες μου πολλά παιχνίδια.
Έχω ξαναπεί ότι επιδιώκω το μινιμαλισμό, ότι θέλω να πετάξω τα περιττά πράγματα από το σπίτι. Μίλησα, επίσης, σ’ αυτή την ανάρτηση για το βιβλίο-οδηγό “Σπίτι σε τάξη, Ζωή σε τάξη. Θέλω να κρατήσω ό,τι πραγματικά χρησιμοποιούμε και ό,τι στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε. Αυτό από μόνο του έχει έναν άλφα βαθμό δυσκολίας, ο οποίος αυξάνεται γεωμετρικά όταν στο σπίτι υπάρχουν και άλλα άτομα και δη, πιτσιρίκια! Στη σημερινή ανάρτηση θα εξηγήσω γιατί δε θέλω να έχουν πολλά παιχνίδια τα παιδιά μου.
Αν είστε γονείς, ξέρετε. Αλλά και αν δεν είστε γονείς, έχετε ένα ανιψάκι, ένα ξαδερφάκι, ένα γειτονάκι, ένα φιλαράκι, ένα παιδάκι κοντά σας και θα έχετε παρατηρήσει ότι 9 στις 10 περιπτώσεις έχει περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορεί να διαχειριστεί. Τα τελευταία χρόνια, που τα παιχνίδια έχουν γίνει τόσο φθηνά, το να πάρει κανείς ένα παιχνίδι σε ένα παιδί είναι η πιο εύκολη και προφανής επιλογή. Γιορτάζει; ας πάρουμε ένα παιχνίδι! Πάμε μια επίσκεψη; ας πάρουμε ένα παιχνίδι! Βαπτίσθηκε; ας πάρουμε ένα παιχνίδι! Είναι άρρωστο; ας πάρουμε ένα παιχνίδι!
Δε λέω φυσικά πως το να δωρίζουμε παιχνίδια στα παιδιά είναι κακό. Αλίμονο! Τα παιχνίδια εξάπτουν τη φαντασία, δίνουν χαρά και αποτελούν μια ωραία κίνηση ενός ενήλικα προς ένα παιδί. Η λάμψη στα μάτια του τη στιγμή που το ανοίγει δε συγκρίνεται με τίποτα, η αλήθεια να λέγεται!
ΑΛΛΑ! Αυτή η ανάρτηση έρχεται να μιλήσει για το “αλλά” της υπόθεσης. Το παιχνίδι μπορεί να είναι εύκολη λύση, αλλά δεν είναι η μοναδική λύση και επιπλέον δεν είναι πάντα η καλύτερη. Μετά από κάποια στιγμή (και αυτή η στιγμή έρχεται αρκετά σύντομα στη ζωή του παιδιού) η κατάσταση με την ποσότητα των παιχνιδιών ξεφεύγει. Δε χωράνε στο κουτί των παιχνιδιών, δε χωράνε στην ντουλάπα, δε χωράνε στο δωμάτιο, δε χωράνε στο σπίτι. Το παιδί παίζει με λίγα από αυτά και τα υπόλοιπα απλώς κάθονται.
Να, λοιπόν, για ποιους λόγους δε θέλω οι κόρες μου έχουν πολλά παιχνίδια:
1. Δεν παίζουν με όλα
Και είναι απόλυτα λογικό. Κάποια δεν τους αρέσουν τόσο. Κάποια τα έχουν βαρεθεί. Και πώς να προλάβουν να παίξουν με δεκάδες, κυριολεκτικά δεκάδες διαφορετικά παιχνίδια; Αυτό εδώ το άρθρο της βρετανικής Telegraph αναφέρει πως ένα μέσο δεκάχρονο βρετανάκι κατέχει 238 παιχνίδια, αλλά στην καθημερινότητα παίζει μόνο με 12 από αυτά! Μιλάμε για ποσοστό 5%!
2. Το μόνο που μαθαίνουν είναι η πλεονεξία
Τα περισσότερα σε αριθμό παιχνίδια δεν τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα παιχνιδιού. Με το να έχει ένα παιδί ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια, ενώ ουσιαστικά δεν τα θέλει, δεν τα χρειάζεται και δεν τα χρησιμοποιεί, το μόνο που μαθαίνει είναι ότι να έχεις πολλά έχει αξία. Όταν έχεις πολλά, μαθαίνεις να έχεις πολλά και να ζητάς πολλά.
3. Με το να δίνουν, σκέφτονται τους άλλους
Μία σκέψη που διαπερνά όλο το πνεύμα του μινιμαλισμού και απ’ αυτές που με ώθησαν να τον επιδιώξω: Κάποιος εκεί έξω χρειάζεται αυτό που δεν ξέρεις καν ότι έχεις πεταμένο μέσα στην ντουλάπα σου. Υπάρχουν όχι μόνο ιδρύματα, αλλά και οικογένειες της διπλανής πόρτας που, όχι μόνο τις γιορτινές μέρες, αλλά όλο το χρόνο θα χαίρονταν αληθινά με ένα παιχνίδι που είναι ξεχασμένο από εμάς σε ένα κουτί εδώ και καιρό. Το να το δώσουμε, μας θυμίζει ότι έχουμε αρκετά και όταν έχουμε, πρέπει και να δίνουμε.
4. Προκύπτει θέμα χώρου στο σπίτι
Επίτηδες έβαλα τελευταίο αυτό το λόγο, γιατί είναι ο λιγότερο σημαντικός. Ακόμα και αν είχαμε τεράστιο σπίτι, ακόμα και αν είχαμε μεγάλη αποθήκη που θα τα χωρούσε όλα και άλλα τόσα, και πάλι για τους προηγούμενους λόγους θα ήθελα να έχουν λίγα. Βέβαια, συνήθως είναι ο λόγος που κάνει το “πρόβλημα” πρακτικά ορατό. Γιατί όταν αρχίζουν να ξεχειλίζουν, όταν το σπίτι είναι μονίμως ακατάστατο με παιχνίδια να εμφανίζονται παντού μπροστά σου (πόσο τακτοποιημένα να είναι όταν ξεπερνούν τις 2 ή 3 δεκάδες;), τότε προβληματίζεσαι για το γιατί έχουμε τόσα και γιατί να μην έχουμε τόσα. Το ότι έπαψαν να χωρούν στο χώρο των παιχνιδιών ήταν η αρχή του προβληματισμού για μένα.
Αυτό που έχω δοκιμάσει και πιάνει εξαιρετικά είναι η εναλλαγή παιχνιδιών (toy rotation), αλλά όχι ακολουθώντας κατά γράμμα τις αρχικές οδηγίες. Δε χωρίζω παιχνίδια από κάθε κατηγορία (ενεργητικού παιχνιδιού, τέχνης, μαθηματικών κλπ), όπως ορίζει η βασική θεωρία, αλλά απλώς κρύβω κάπου ψηλά στην ντουλάπα αυτά που βλέπω ότι δεν τα παίζουν για καιρό. Μετά από 10 μέρες τα εμφανίζω ξανά και τότε, επειδή τα έχουν ξεχάσει, αποτελούν και πάλι αντικείμενο ενδιαφέροντος, σαν να ήταν καινούρια! (Άρχισα να το κάνω πολύ πριν διαβάσω ότι είναι διαμορφωμένη θεωρία που προτείνεται από παιδαγωγούς! Ήταν συμβουλή της μεγάλης μου αδερφής, που, όπως είπα και σε μία ανάρτηση στο Facebook, με περνάει 10 χρόνια και είναι η επιτομή της σοφίας!)
Δεν μπορώ να επιβάλλω στους άλλους να μη φέρνουν παιχνίδια στα παιδιά (ίσως δε χρειάζεται κιόλας…). Τους το ζητώ πολλές φορές, αλλά δεν μπορώ να το ορίσω. Μπορώ να ορίσω, όμως, πόσα θα κρατήσουμε από αυτά. Διαβάστε επίσης το πώς κάνω εκκαθάριση παιχνιδιών και ξεχωρίζω ποια θα φύγουν από το σπίτι.
Κάνω κινήσεις εκκαθάρισης και στα βιβλία, αλλά επειδή εκείνα τα θεωρώ επένδυση, είμαι πιο επιεικής. Αναφέρομαι σε αυτό το θέμα σε άλλη ξεχωριστή ανάρτηση.
Τα παιδιά μου, τελικά, χρειάζονται λιγότερα παιχνίδια και περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους ή έξω στην παιδική χαρά, μακριά από την τηλεόραση!
Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα γι’ αυτό…
- Έχουν γίνει και έρευνες σχετικά με την αλλαγή που φέρνει η μείωση των παιχνιδιών. Διάβασα σε αυτό το άρθρο ότι το να έχουν τα παιδιά λιγότερα παιχνίδια τα βοηθάει να γίνονται πιο δημιουργικά και να καλλιεργούν περισσότερο τη φαντασία τους.
- Το άρθρο αυτό από το becomingminimalist.com έχει πολλές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στο θέμα και ήταν μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών όταν πρωτοξεκίνησα να ερευνώ το ζήτημα.
Έχετε παρόμοιους προβληματισμούς; Πώς διαχειρίζεστε το θέμα των παιχνιδιών;
Μαρία
Αχ, πόσο συμφωνώ μαζί σου αλλά κατάλαβα πλέον πως είναι πολύ δύσκολο! άσε που πλέον η μικρή μου, στα 3 της, θυμάται όλα της τα παιχνίδια και αν δεν βρει ένα μπορεί να ..σηκώσει τον κόσμο για να το ανακαλύψει!
Είχα γράψει ένα σχετικό άρθρο στο blog μου
http://www.chezdaph.com/2016/11/montessori-toys/
γιατί τελικά 10 μόνο παιχνίδια απλά.. δεν παίζει 😉
Δάφνη, με συγχωρείς για την καθυστέρηση! Για κάποιο λόγο το σχόλιο εμφανίστηκε στα αναμονή έγκρισης, ενώ δεν τα τσεκάρω ποτέ εκείνα!
Κι η δική μου που είναι 3μιση τα θυμάται, γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτική στο να μαζεύω όσα πραγματικά δε δίνει σημασία, οπότε δε θα καταλάβει διαφορά! Το άρθρο σου το έχω διαβάσει! Το είχα πετύχει πριν από καιρό, όταν έψαχνα απελπισμένα για το θέμα σε ελληνικά blogs!! 🙂
Συμφωνώ απόλυτα Μάρια!!! Είχα διαβάσει ένα εξαιρετικό βιβλίο που είμαι σίγουρη οτι θα σ’αρεσει, λέγεται ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΛΑ, και εκεί μέσα αναλύει επίσης γιατί τα πολλά παιχνίδια βλάπτουν, και δίνει ωραίους τρόπους να τα μειώσει κανείς. Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ καλή στο να το κρατάω, αλλά όποτε το κάνω, πραγματικά νιώθω τρομερή ανακούφιση!! Μπράβο, για τις ιδέες σου πάντως 🙂
Θα το ψάξω το βιβλίο, Χριστίνα, διότι θέματα γονέων και μινιμαλισμός είναι ένας συνδυασμός που με ιντριγκάρει ιδιαιτέρως, όπως αντιλαμβάνεσαι!
Σε ευχαριστώ που πέρασες και σχολίασες πριγκιπέσσα!
Κι εγώ είμαι της τακτικής του toy rotation.. Κάνω εναλλαγές και εκκαθαρίσεις τακτικά.. Πολλά από τα παιχνίδια που δεν παίζει τα στέλνω στο σπίτι μας στο χωριό. Εκεί περνάμε τα καλοκαίρια και μεχρι να παμε εκεί, του φαίνονται ολα καινουρια!!
Ω ωραίο κι αυτό, Ελπίδα! Όταν υπάρχει αυτή η εναλλακτική, δίνει καλή λύση!