Τα αγαπημένα μου βιβλία

Τα βιβλία που προτείνω!

Επειδή ξέρετε ότι αγαπώ τη λογοτεχνία και διαβάζω πολύ, συχνά παίρνω μηνύματα από αναγνώστες που μου ζητούν να τους προτείνω κάποιο βιβλίο.

Έχω αναφερθεί σε αυτή την ανάρτηση σε βιβλία που δεν αγάπησα και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν τα συμπάθησα, ενώ άλλοι τα θεωρούν αριστουργήματα.

Το να ρωτάς ένα βιβλιοφάγο “Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;” είναι ό,τι πιο δύσκολο μπορείς να τον ρωτήσεις! Συνήθως θα έχει να σου πει ένα από κάθε κατηγορία! Ένα για διαφορετικές περιόδους της ζωής, ένα για διαφορετικές φάσεις της διάθεσης, ένα για διαφορετικές ηλικίες.

Μια λίστα με τα αγαπημένα μου βιβλία, αυτά που έχω ξεχωρίσει και αγαπώ

Αφού δεν μπορεί να είναι μόνο ένα (κανείς δεν μπορεί να διαλέξει μόνο ένα χαχα!), συγκέντρωσα σε μια σελίδα τα αγαπημένα μου βιβλία, αυτά που θα πρότεινα σε άλλους να διαβάσουν, αυτά που παίρνω δώρο σε φίλους. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ωραίο σημείο αναφοράς για ένα blog που έχει δηλώσει με κάθε τρόπο την αγάπη του για τα βιβλία!

Γενικά μου αρέσουν τα βιβλία που μου έδωσαν ένα μήνυμα, που μου έμαθαν κάτι και μίλησαν μέσα μου.

Αυτά είναι τα βιβλία που αγαπώ, τα creme de la creme, που έχουν ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη και στην καρδιά μου!

1. Η κυρία με τις καμέλιες, Αλέξανδρος Δουμάς Υιός

Το βιβλίο, που ο τίτλος του αποτέλεσε αφορμή για την ονομασία του blog μου, με στεναχώρησε, με προβλημάτισε και μου άφησε το εξής μήνυμα: Κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους βιαζόμαστε να κατακρίνουμε για τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τους, έζησαν πολύ δυστυχισμένοι και δεν αγαπήθηκαν αληθινά από κανέναν!

2. Ο μπρούντζινος καβαλάρης, Πωλίνα Σίμονς

Ένα βιβλίο που αποτελεί το πρώτο μέρος τριλογίας (δυστυχώς τα άλλα 2, “Τατιάνα και Αλεξάντερ” και “Οι κήποι της Τατιάνας” ήταν πολύ κατώτερα και με απογοήτευσαν). Ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, σε μεταφέρει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο αποκλεισμένο από τους Γερμανούς Λένινγκραντ του 1941. Μια ιστορία με καλοστημένη πλοκή και μια λογοτεχνική αγάπη που στα δικά μου μάτια φάντασε πολύ αληθινή!

3. Τα κλειδιά της βασιλείας, Άρτσιμπαλντ Κρόνιν

Όταν σκέφτομαι αυτό το βιβλίο, δύο πράγματα μού έρχονται στο μυαλό. Πρώτον, σε κάθε κεφάλαιο, συνέβαινε ακριβώς αυτό που δεν περίμενα να συμβεί! Όποια πρόβλεψη κι αν έκανα για το επόμενο, έπεφτα πάντα έξω! Υπέροχο επίτευγμα βιβλίου, έτσι; Δεύτερον, μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη, γιατί θίγει “υπαρξιακά” ζητήματα, όπως το “γιατί να είμαστε καλοί άνθρωποι; τι έχουμε να κερδίσουμε;”.

4. Γ’ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο, Έλλη Αλεξίου

Ένα βιβλίο – εγχειρίδιο για παιδαγωγούς, που δυστυχώς είναι εξαντλημένο από τον εκδότη. Έχω γράψει ξεχωριστή ανάρτηση μιλώντας για το πόσο το αγάπησα.

5. Η αρχή του ταυτόσημου, Εύα Ομηρόλη

Δυστυχώς κι αυτό αποτελεί κατηργημένη έκδοση (μα επιτέλους!), αλλά είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει. Πραγματικά αναρωτήθηκα για ποιο λόγο δεν έχει γίνει best seller, ενώ άλλα της συγγραφέα έχουν προβληθεί περισσότερο. Ένα βιβλίο με καλοστημένα κεφάλαια και πλοκή πολύ ενδιαφέρουσα, γύρω από το θέμα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Μιλά για την αδιαφορία μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και για το πόση βλάβη δεχόμαστε σαν άτομα όταν βλάπτεται ένας συνάνθρωπος και προσποιούμαστε ότι δε βλέπουμε! Σε όλα αυτά, μπαίνουν εμβόλιμα μαθηματικά θεωρήματα, θεωρίες φυσικής και γρίφοι λογικής, που το κάνουν ακόμα πιο πικάντικο. (Το βρήκα στη βιβλιοθήκη της πόλης μου… αν το βρείτε κάπου, μην το αγνοήσετε!)

6. Η γυναίκα με τα άσπρα, Γουίλκι Κόλινς

Είναι το πρώτο “μυθιστόρημα αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου” που γράφτηκε ποτέ. Αν αυτή η ιδιότητα δε σας κάνει να θέλετε να τρέξετε να το διαβάσετε, θα σας πω κι άλλα! Αφηγείται ένα από τα πιο έξυπνα μυστήρια που έχω διαβάσει, με τρόπο που οι πληροφορίες δίνονται σταγόνα-σταγόνα, κάθε φορά κι από διαφορετικό ήρωα. Σε κάθε κεφάλαιο, πιάνει την ιστορία από εκεί που την άφησε, αλλά από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Η λύση είναι λυτρωτική και χορταστική και όταν το τελείωσα, ένιωσα πραγματικά “γεμάτη” από την ανάγνωση.

7. Η φάρμα των ζώων, Τζορτζ Όργουελ

Αποτελεί σημείο αμφιλεγόμενο για πολλούς και για ένα διάστημα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του σε κάποιες χώρες του κόσμου. Μου άνοιξε τα μάτια και δεν εννοώ σε επίπεδο πολιτικό ή κομματικό -το διάβασα σε μια ηλικία που πολύ λίγο καταλάβαινα τη διαφορά ανάμεσα στα καθεστώτα και δεν το συνέδεσα με κανένα κόμμα ή ιδεολογία. Το μήνυμα που μου άφησε είναι πιο απλό: μερικές φορές στη ζωή μπορεί να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, να δώσεις τον εαυτό σου και την ψυχή σου, αλλά κάποιοι άλλοι που ισχυρίζονται ότι σε βοηθούν, τελικά σε εκμεταλλεύονται. Είναι σύντομο και αλληγορικό και ο καθένας μπορεί να πάρει τα μαθήματά του.

8. Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη, Μαρί Κόντο

Εγχειρίδιο μινιμαλισμού, τακτοποίησης, οργάνωσης και αφορμή προβληματισμού για το ποια αντικείμενα στο σπίτι μας χρειαζόμαστε πραγματικά. Σε αυτή την ανάρτηση μίλησα αναλυτικά γι’ αυτό το βιβλίο.

9. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, Ιζαμπέλ Φιλιοζά

Δίνει βαθύτερες εξηγήσεις και προεκτάσεις της γονεϊκής συμπεριφοράς μας, ανάλογα με το ποια ήταν τα παιδικά μας χρόνια. Ένα βιβλίο που με χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά! Έγραψα πιο αναλυτικά την άποψή μου σε αυτή την ανάρτηση.

10. Με οικογένεια, Έκτορ Μαλό

Παρόλο που το “Χωρίς οικογένεια” είναι το διασημότερο βιβλίο αυτού του συγγραφέα, εγώ λάτρεψα το “Με οικογένεια”. Είναι παιδικό βιβλίο για ηλικίες από 9 ετών, αλλά πραγματικά είναι μια υπέροχη ιστορία που διαβάζεται άνετα και από μεγάλους. Η προσπάθεια ενός φτωχού κοριτσιού να βρει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πλούσιου παππού της, ο οποίος δεν την έχει δει ποτέ, αλλά και δε θέλει να γνωρίζει τίποτα γι’ αυτήν, επειδή δεν ενέκρινε το γάμο των γονιών της. Είναι ένα βιβλίο που μου έμαθε ότι πρέπει να παλεύω στη ζωή μου για ό,τι θέλω να αποκτήσω! Πάρτε το για τα παιδιά σας και διαβάστε το κι εσείς!

 • Η λίστα μπορεί κατά καιρούς να αλλάζει, αφού η ανάγνωση συνεχίζεται και ανακαλύπτω διαρκώς νέους θησαυρούς!
 • Είχα πολλή χαρά γράφοντας αυτή τη λίστα. Διάβασα κάπου:

Δε φαντάζεσαι πώς φωτίζεται το πρόσωπο των ανθρώπων όταν μιλούν γι’ αυτό που αγαπούν”

Αυτό μου συνέβη μάλλον!

Η σελίδα περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

 

4 Comments

 1. Ειρήνη 02/06/2020 at 12:12

  Μου αρέσει πολύ το ιστολογιο σου

  Reply
  1. Μαρία 02/06/2020 at 12:45

   Σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη!

   Reply
 2. ντινα 07/11/2020 at 13:37

  συγχαρητηρια!προτεινέ μας και προ-εφηβικά, εφηβικά σε παρακαλώ!

  Reply
  1. Μαρία 07/11/2020 at 16:45

   Σε ευχαριστώ πολύ Ντίνα! Το έχω κατά νου, θα το βάλω στο πρόγραμμα!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.