Ένα βιβλίο-εγχειρίδιο για γονείς.
Tα τελευταία χρόνια, από τότε που έγινα μαμά, διάβασα πολλά βιβλία για γονείς. Τα περισσότερα δε μου είπαν κάτι περισσότερο απ’ αυτά που μου έλεγαν όλοι. “Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, θέστε κανόνες και μείνετε σταθεροί, δείξτε πολλή αγάπη…” Γενικολογίες που δε με βοηθούσαν σε βάθος. Λίγα έκαναν τη διαφορά και ένα είναι και αυτό.
Το βιβλίο αναφέρεται βασικά στο πόσο επηρεάζουν το γονεϊκό μας ρόλο οι εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά. Με άλλα λόγια, καθρεφτίζουμε τον παιδικό μας εαυτό στα παιδιά μας. Μπορεί να είμαστε σκληροί, επειδή βιώσαμε βία ή παραμέληση, είτε ως θύματα είτε ως παρατηρητές. Μπορεί να μην αντέχουμε να αγαπήσουμε το παιδί μας, επειδή κι εμείς δε γνωρίσαμε τη χωρίς όρους αγάπη.
Δίνει έμφαση στο ότι πρέπει να δεχόμαστε και να εξωτερικεύουμε όποια δυσκολία έχουμε στο να είμαστε οι γονείς που θα θέλαμε, ακόμα και αν θεωρείται απαράδεκτο από την κοινωνία ή τον περίγυρό μας. Μιλάει ανοιχτά για το ότι μπορεί κάποιος γονέας να εκνευρίζεται πάρα πολύ από το παιδί του, να μην το αντέχει, ακόμα και να νιώθει ότι δεν το αγαπά.
Αυτό το σημείο ήταν απελευθερωτικό, γιατί συχνά κρύβουμε όσα μας δυσκολεύουν και λέμε μόνο τα καλά της μητρότητας! Δεν είναι αυτή η αλήθεια όμως! Υπάρχουν πολλές στιγμές που οι δυσκολίες είναι σκληρές. Το να τις κρύβουμε και να προσποιούμαστε ότι όλα είναι τέλεια μάς επιβαρύνει με περισσότερες τύψεις…
Το βιβλίο επίσης αναφέρεται σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στο να μην “αντέχει” κάποιος γονέας το παιδί του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το burn-out, δηλαδή η υπερβολική σωματική κούραση, ειδικά στην περίπτωση της μαμάς που βρίσκεται στο σπίτι και νιώθει επιβεβαρυμένη με όλες τις ευθύνες (ΚΑΙ εδώ βρήκα ότι μιλάει για μένα!).
Εξαιρετικά βοηθητικό είναι το coach book στο τέλος του βιβλίου, με “ασκήσεις”, δηλαδή διεισδυτικές -ψυχαναλυτικές- ερωτήσεις. Βοηθούν στο να αντιληφθούμε βαθύτερα τη σχέση μας με το παιδί μας και να δούμε από πού πηγάζουν οι σκέψεις που μας οδηγούν στη σχέση αυτή. Σίγουρα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνονται σε συνεργασία με επαγγελματία ψυχικής υγείας και σε ένα βαθμό “φοβήθηκα” να τις αγγίξω μόνη μου. Η αλήθεια είναι πως ένιωσα να σκάβουν πολύ βαθιά στην ψυχή! Ωστόσο, ακόμα και ως απλό υλικό προς σκέψη, μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψουμε σημεία που δεν είχαμε υποψιαστεί για τον εαυτό μας.
Το ξεχωρίζω από την πληθώρα βιβλίων για γονείς που έχω διαβάσει και το κατατάσσω στα κορυφαία.
Το βιβλίο “Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς” είναι της Ιζαμπέλ Φιλιοζά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ενάλιος. Η συγγραφέας είναι Γαλλίδα ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια και έχει γράψει κι άλλα βιβλία για γονείς και όχι μόνο.
Το έχετε διαβάσει; Αν ναι, πείτε μου τη γνώμη σας! Αν όχι, θα σας ενδιέφερε;
Μαρία
Θα ψάξω να το βρω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αν και σε μια αναζήτηση που έκανα στον κατάλογο ηλεκτρονικά, δε βρήκα κάτι! Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για γονείς και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα καλά! Πρέπει να βρεις και τη θεωρητική προσέγγιση που να ταιριάζει με τη νοοτροπία σου γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές θεωρίες!!
Αυτό είναι το πιο σημαντικό, Τριανταφυλλένια! Έχω διαβάσει πολλά που ήταν υπερβολικά επιεική και άλλα υπερβολικά αυστηρά για το δικό μου τρόπο. Το συγκεκριμένο μου άρεσε που δε δίνει οδηγίες αλλά εξηγεί το γιατί κάνεις αυτό που κάνεις και έτσι σε βοηθά να το δεις πιο βαθιά! Έτσι καταλαβαίνεις τι θα ήθελες να αλλάξεις!
Pingback: "Ποιός είναι ο αγαπημένος σας ήρωας βιβλίου;": Η Κόκκινη Καμέλια & η Περίνα! | To Noa's Better
Pingback: Τα λάθη των γονέων (μας): Ό,τι κι αν κάνεις, θα κάνεις - Η Κόκκινη Καμέλια