Κριτική βιβλίου “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας”

Το βιβλίο “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας” είναι βιβλίο αυτοβελτίωσης του Anthony Robbins. Η κριτική μου μπορεί με λίγα λόγια να συνοψιστεί στη φράση “το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο αυτοβελτίωσης που έχω διαβάσει”.

Το αστείο είναι ότι για άτομα που διαβάζουν βιβλία αυτοβελτίωσης, ο Robbins είναι πολύ γνωστός. Εγώ που τον ανακάλυψα τώρα είμαι από εκείνους living under a rock χαχα!

Το περιεχόμενο

Ο υπότιτλος του βιβλίου λέει: Πώς να αποκτήσετε άμεσα έλεγχο στο νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό και οικονομικό πεπρωμένο σας”. Και πραγματικά, δίνει οδηγίες για όλα! Είτε συμφωνείς είτε όχι με τη μέθοδό του, τηρεί την υπόσχεση που δίνει στον τίτλο και στο οπισθόφυλλο και στήνει μια ολόκληρη μέθοδο που σε βοηθάει να αλλάξεις μυαλά. Ακριβώς όπως σας το λέω!

Αν βαρεθήκατε να είστε αναβλητικοί και γκρινιάρηδες, αν θέλετε να αλλάξετε αυτά που δε σας αρέσουν στη ζωή σας, δώστε μια ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο.

Τα βασικά σημεία του είναι τα εξής:

Αποφάσεις

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε σχέση με τις αποφάσεις, είναι ότι μας προτρέπει να παίρνουμε όσο περισσότερες αποφάσεις μπορούμε. Γιατί η εξάσκηση στη λήψη αποφάσεων θα μας βοηθήσει να αποφασίζουμε όλο και καλύτερα.

Πόνος και ευχαρίστηση

Οι αποφάσεις μας και οι πράξεις μας σε κάθε περίπτωση γίνονται αυτόματα με κριτήριο τι θα μας προκαλέσει λιγότερο πόνο ή περισσότερη ευχαρίστηση. Μπορεί να ακούγεται πολύ μπιχεβιοριστικό αυτό (και ίσως είναι), αλλά το αναλύει σε βάθος. Για να αλλάξουμε τη ζωή μας, στόχος είναι να συνδέσουμε με πόνο την ανεπιθύμητη κατάσταση και με ευχαρίστηση αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Σχετικά με τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, ο κατάλληλος τρόπος για να μας αγαπούν, είναι να ευχαριστιούνται κοντά μας. Να συνδέσουν την ευχαρίστηση με το πρόσωπό μας και όχι τον πόνο! Αυτήν ακριβώς την προσδοκία έγραψα ότι έχω από τα παιδιά μου στην ανάρτηση Σε ποιο σπίτι θέλεις να γυρίσεις;! Ο στόχος είναι οι δικοί μας άνθρωποι να βρίσκονται κοντά μας επειδή παίρνουν αγάπη από μας. Ευχαρίστηση και όχι πόνο!

Πεποιθήσεις και αξίες

Για πεποιθήσεις και αξίες μιλούσε και ο Mark Manson στο βιβλίο “The subtle art of not a giving a f*ck“, το πορτοκαλί βιβλίο που αγάπησα και έγραψα αντίστοιχη κριτική σε αυτή την ανάρτηση. Σε αυτό το βιβλίο όμως, ο Robbins κάνει μια πιο βαθιά ανάλυση: από πού ξεκινούν, πώς διαμορφώνονται, πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και με ποια κριτήρια να διαμορφώσουμε τις δικές μας.

Η νευροσυσχετική μάθηση – το κλειδί της υπόθεσης!

Αυτή η θεωρία είναι όλο το ζουμί του βιβλίου. Είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει και θα εξηγήσω αμέσως γιατί. Πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης λένε ότι το κλειδί είναι απλώς να σηκωθείς αύριο το πρωί και να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Αυτό λέει και το “Unfu*k yourself” του Gary John Bishop, που επίσης μου άρεσε και έγραψα κριτική σε αυτή την ανάρτηση.

Όμως, αυτό που κανείς δε λέει είναι το πώς να αλλάξεις το μυαλό σου. Γιατί όλα από το μυαλό αλλάζουν. Όλα από το μυαλό ξεκινούν! Από κάτι βαθύτερο και όχι απλώς από το τι κάνεις. Ό,τι άλλο αλλάξει, θα είναι επιφανειακό, θα διαρκέσει λίγο και θα ξεφουσκώσει γρήγορα! Αν δεν αλλάξεις τη νοοτροπία σου, θα ξαναγυρίσεις σύντομα στα παλιά σου γνωστά λημέρια αναβλητικότητας και γκρίνιας.

Αναλύει τα βήματα για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα. Για το πώς οι ερωτήσεις που κάνουμε μας καθοδηγούν και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

Στόχοι

Ο τρόπος με τον οποίο μας προτρέπει να αντιμετωπίζουμε τους στόχους μας είναι πολύ ενδιαφέρων. Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι η ζωή μας δεν είναι όπως τη θέλουμε, όμως… ξέρουμε πώς θα θέλαμε να είναι; Τι περισσότερες φορές δεν έχουμε συγκεκριμένους στόχους με χρονοδιάγραμμα. Απλώς περιφερόμαστε άσκοπα χωρίς να εκμεταλλευόμαστε παραγωγικά το χρόνο μας.

Έχει πολύ μπλα-μπλα;

Το παράξενο είναι ότι, ενώ σε πολλά άλλα βιβλία αυτοβελτίωσης μου φαίνεται ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να επεκτείνει το κείμενο, για να δίνει την εντύπωση ότι λέει πολλά, εδώ είδα ακριβώς το αντίθετο. Το βιβλίο αποτελείται από 469 πυκνογραμμένες σελίδες μεγέθους λίγο μικρότερου του Α4 και πάλι νιώθεις ότι ο συγγραφέας δεν πλατειάζει πουθενά.

Με εξαίρεση μερικές αναφορές περιπτώσεων (case studies), στις οποίες εγώ βαρέθηκα, στα ατόφια λόγια του μοιάζει ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει άλλα τόσα. Καθώς το βιβλίο πλησιάζει προς το τέλος, σκέφτεσαι “μα έχει άλλα τόσα να πει, δεν έχει τελειώσει, φαίνεται!”

Τι δε μου άρεσε

Κάποια χαρακτηριστικά του βιβλίου δε μου άρεσαν.

ΕΓΩ, ο συγγραφέας

Σε αρκετά σημεία, ο τρόπος με τον οποίο μιλάει ο συγγραφέας για τον εαυτό του μοιάζει κάπως υπεροπτικός. Παρ’ όλο που λέει ότι δεν προβάλλει τον εαυτό του σαν γκουρού και παντογνώστη, σε κάποια σημεία γίνεται κάπως παράξενος ο τρόπος που περιαυτολογεί. Ειδικά σε ένα κεφάλαιο, προσπαθεί να φανεί σαν “ένας από μας” μιλώντας για μια περιπέτεια που είχε, αλλά η ιστορία καταλήγει στο ότι αγόρασε ένα μέρος της ακτογραμμής στα νησιά Φίτζι κι εκεί νιώθεις κάπως αποστασιοποιημένος χαχα!

Ναι, είναι ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει πολλά και είναι ένας από τους κορυφαίους στον τομέα του, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μιλά τόσο για τον εαυτό του.

Και βρήκα κάπως ματαιόδοξο το να έχει το πρόσωπό του στο εξώφυλλο. Ξέρω ότι στην Αμερική είναι αναγνωρίσιμος, λόγω των σεμιναρίων του και των συνεντεύξεων που δίνει. Στο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης, ωστόσο, δεν καταλαβαίνω τη χρησιμότητα τού να έχει φωτογραφία του προσώπου του.

Οι “έρευνες” και οι “στατιστικές” χωρίς βιβλιογραφική παραπομπή

Σε πολλά σημεία ο συγγραφέας επικαλείται έρευνες και στατιστικές που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, πουθενά δεν παρέχει παραπομπές σε έγκριτα επιστημονικά βιβλία ή ιστότοπους, όπου μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτών των ερευνών.

Αν έχει όντως πάρει τα στοιχεία που λέει από εγκεκριμένες πηγές, θα ήταν επαγγελματικό εκ μέρους του να σημειώνει τις παραπομπές του. Γι’ αυτό κάποια από τα λεγόμενά του, τα αντιμετώπισα με σκεπτικισμό, όχι τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, όσο ως προς το ποιος τα διατύπωσε έτσι.

Γενικά: Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο

Όπως ανέφερα και στην αρχή, το βιβλίο αυτό είναι το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο αυτοβελτίωσης που έχω διαβάσει. Κι αυτό, κυρίως επειδή αναφέρεται σε πολλά “εσωτερικά” θέματα, από τα οποία ξεκινούν οι πεποιθήσεις μας και δεν εξετάζει τα πράγματα επιφανειακά.

Είναι ένα βιβλίο που διάβασα με προσήλωση και, παρά το μέγεθός του, δε βαρέθηκα καθόλου. Θα το ξαναδιαβάσω με περισσότερη προσοχή, κρατώντας σημειώσεις. Πολλά κεφάλαια, εξάλλου, όπως εκείνο για τις πεποιθήσεις και εκείνο για τους στόχους αξίζουν λίγη μελέτη παραπάνω.

Παρά τις αντιρρήσεις μου σε μερικά σημεία, βρήκα αυτό το βιβλίο σε γενικές γραμμές βοηθητικό και ουσιώδες. Αν θέλεις να διαβάσεις ένα μόνο βιβλίο αυτοβελτίωσης που θα σε βοηθήσει, διάλεξε αυτό!

Το βιβλίο “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας” του Anthony Robbins κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Μαρία

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

2 Comments

 1. Στυλιανός Κωνσταντινόπουλος 20/08/2019 at 01:26

  Συγχαρητήρια για τις κριτικές σου. Πολύ καλή δουλειά. Αγόρασα αυτό και το subtle art of not a giving. Με βοήθησαν πολύ οι κριτικές σου και πάλι μπράβο.

  Reply
  1. Μαρία 20/08/2019 at 14:44

   Σε ευχαριστώ πολύ και πραγματικά με τιμά το ότι σου φάνηκαν βοηθητικές στις επιλογές σου!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.