6 χρόνια παντρεμένοι: 3 σκέψεις και 3 κανόνες

Φέτος το Μάιο κλείνουμε 6 χρόνια παντρεμένοι!

Σκεφτόμουν μια μέρα για το πώς διαλέγουμε το άτομο της ζωής μας. Δεν είναι παράξενο που τα πολύ κοντινά μας άτομα, αυτά που μας διαμορφώνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και αυτά που φέρνουμε εμείς στον κόσμο, δεν τα διαλέγουμε; Ούτε τους γονείς μας, ούτε τα αδέρφια μας, ούτε τα παιδιά μας αργότερα…! Διαλέγουμε, όμως, τους φίλους μας και το σημαντικότερο άνθρωπο, το σύντροφό μας. Και έχοντας αποκλειστικά εμείς την επιλογή, φοβόμαστε μήπως κάνουμε λάθος!

Διαβάστε επίσης την περσινή ανάρτηση:
5 πράγματα που έμαθα σε 5 χρόνια γάμου

Πώς το ήξερες;

Όταν ετοιμαζόμασταν να παντρευτούμε, πολλοί με ρωτούσαν πώς ήξερα ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Δεν ξέρω! Απλώς το ήξερα. Το πώς γνωριστήκαμε και αποφασίσαμε να είμαστε μαζί ήταν πολύ έντονο. Δεν ξέρω αν η περίπτωσή μας είναι γενικό παράδειγμα για τις υπόλοιπες!

Λέω πάντα ότι δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να δώσω συμβουλές σχέσεων! Είμαι μικρή και δεν πιστεύω ότι έχω να πω κάτι που δεν έχεις ήδη ακούσει!

Απλώς ζω το δικό μου γάμο και βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα. Στα 6 χρόνια σκέφτηκα να σημειώσω 3 σκέψεις μου για το γάμο μας και 3 κανόνες που ακολουθούμε.

Σκέψη 1η: Μας ένοιαζε να γίνει το μυστήριο

Με το που γνωριστήκαμε, ξέραμε τι είχαμε κοινό. Είχαμε την ίδια πίστη στο Θεό, τις ίδιες αξίες, τους ίδιους στόχους. Ήμασταν ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή μεταξύ μας. Κανένας δεν προσπάθησε να πουλήσει στον άλλο κάτι που δεν πιστεύει. Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή τι θέλαμε ο ένας από τον άλλον και συμφωνήσαμε ότι αν η σχέση πάει καλά, σύντομα θα παντρευτούμε. Δεν παρακαλέσαμε ο ένας τον άλλο και κανείς δεν προσπάθησε να “ξεφύγει”, επειδή και οι δύο είχαμε τα μάτια μας στον ίδιο στόχο.

Συζητούσαμε μια μέρα για κάποιες επιλογές που κάναμε στο μυστήριο του γάμου μας. Ότι τα κάναμε όλα πολύ απλά (από τότε το είχα το μικρόβιο χαχα!) και ότι θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα. Ίσως ναι! Αλλά πραγματικά δε με ένοιαζε καθόλου τότε! Ήθελα απλώς να παντρευτούμε! Δεν είχα τελειώσει τη σχολή και δούλευα σε μια δουλειά για τρεις κι εξήντα (λιγότερα από 360 βασικά 🙄). Θέλαμε να δώσουμε προτεραιότητα στο να γίνει το μυστήριο. Κι αυτό με τη σειρά του έδινε προτεραιότητα στα υπόλοιπα.

Σκέψη 2η: Έχουμε προβλήματα, μαλώνουμε, όπως όλοι

Όπως είπα στην ανάρτηση των γενεθλίων για τα 28 μου χρόνια, κάποτε πίστευα ότι μόνο εγώ έχω σοβαρά προβλήματα. Πίστευα ότι οι άλλοι περνούν καλύτερα. Έχω συναντήσει κι άλλους ανθρώπους με παρόμοια λογική (την οποία έχω αλλάξει ευτυχώς πλέον και ελευθερώθηκα!), που έχουν την εντύπωση ότι κάποιοι άλλοι είναι σούπερ ευτυχισμένοι.

Κλασικό παράδειγμα η ερώτηση που κάνουν όλοι στους νεόνυμφους “Μαλώνετε ποτέ;”

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Όταν είχαμε πρωτοπαντρευτεί με το Γιώργο, 2 ερωτήσεις μας έκαναν συνέχεια τον πρώτο καιρό: Η πρώτη ήταν "πώς είναι ο έγγαμος βίος;" και η δεύτερη ήταν "μαλώνετε ποτέ;" –Ένα φιλικό μας ζευγάρι μας έκανε αυτή την ερώτηση και στη συνέχεια επέμενε ότι εκείνοι ήταν παντρεμένοι χρόνια και δεν είχαν ανταλλάξει ποτέ κουβέντα! (Βέβαια μετά από καιρό, σε άσχετη στιγμή, μας διηγήθηκαν ότι είχαν διενέξεις, που τότε δεν τις έλεγαν σε κανέναν.)– Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω τη μαγική λύση ενάντια στις διαφωνίες -δεν ξέρω αν την έχει και κανείς! Ίσως η απλότητα και η ειλικρίνεια μάς βοηθήσουν να λύσουμε κάποιες καταστάσεις που περιπλοκοποιούμε: "νιώθω έτσι γι' αυτό το λόγο". Ας το δοκιμάσουμε σήμερα.. #doyoueverfight #morningthoughts

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μαρία-Η Κόκκινη Καμέλια (@kokkinikamelia) στις

Είναι κάπως παράξενες οι φράσεις περί couples goals. Σε όλους τους τομείς κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους, αλλά κανείς δεν είναι πρότυπο, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι αντιμετωπίζει. Όλοι έχουν προβλήματα, όλοι τσακώνονται και όλοι έχουν παράξενες φάσεις.

Είναι εύκολο να πιστέψεις το αντίθετο, αν βασίζεσαι στην εικόνα που βλέπεις στα social media ή σε μια εμφάνιση που θα δεις έξω στο δρόμο. Όλοι μοιραζόμαστε κυρίως τα ευχάριστα της ζωής μας με τους άλλους και φροντίζουμε να μη συζητάμε τόσο τα αρνητικά. Υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, όμως, και ο καθένας κάνει τη δική του διαδρομή με αυτά!

Σκέψη 3η: Βάλαμε την οικογένεια στο κέντρο. Κάναμε και κάνουμε υποχωρήσεις και οι δύο

Όσο σκέφτομαι το πώς πορευτήκαμε ως εδώ, βλέπω ότι και ο Γιώργος και εγώ είχαμε βάλει ως προτεραιότητα την οικογένεια. Κάνουμε πάντα αμοιβαίες υποχωρήσεις σε πράγματα που θέλαμε ή θέλουμε, ώστε να είναι ευχαριστημένο το σύνολο της οικογένειας.

Και τώρα οι κανόνες.

Κανόνας 1ος: Δεν έχουμε μυστικά

Δεν κρύβουμε ο ένας από τον άλλο τίποτα. Ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται ο καθένας, τι διάθεση έχει, τι σχέδια έχει, τι πιστεύει για το τάδε θέμα. Συζητάμε τα πάντα.

Κανόνας 2ος: Ασχολούμαστε με αυτό που ενδιαφέρει τον άλλο

Όταν πρωτοείπα στο Γιώργο ότι θέλω να ξεκινήσω ένα blog, πίστευα ότι θα έβαζε τα γέλια. Δεν το έκανε! Με ρωτάει πώς πηγαίνει και μου δίνει ιδέες. Του μιλάω γι’ αυτό με τις ώρες. Ακούει και μου λέει τη γνώμη του.

Κι εκείνος μου μιλάει γι’ αυτά που τον ενδιαφέρουν να κάνει, για τα όνειρά του για τη δουλειά του. Τον ακούω και του λέω τη γνώμη μου.

Κανόνας 3ος: Μας νοιάζει να είμαστε καλά μεταξύ μας

Μας νοιάζει να μη μαλώνουμε μπροστά σε τρίτους, να λύνουμε τους καβγάδες, να μην κλείνουμε το τηλέφωνο θυμωμένοι, να μην πέφτουμε για ύπνο τσακωμένοι. Θέλουμε πάντα και οι δύο να νιώθουμε ότι η σχέση μας είναι εντάξει.

Αφήνουμε τους τρίτους απ’ έξω, όσο είναι δυνατόν. Η επιρροή των άλλων είναι μεγάλη πολλές φορές. Κυρίως η επιρροή των μαμάδων μας και των οικογενειών μας γενικότερα, μπορεί να δημιουργήσει τριβές.

Πριν από μερικούς μήνες, είχα ανεβάσει στο Instagram ένα χαρτί με κανόνες σχέσης που κάπου βρήκε και μου έδωσε η αδερφή μου όταν παντρεύτηκα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Αυτή την εβδομάδα είμαστε σε mood γάμου! Παντρεύεται η αδερφή μου η αγαπημένη, που μεγαλώσαμε μαζί, τσακωνόμασταν με τσιρίδες συχνά πυκνά, μοιραζόμασταν όλα τα μυστικά μας και ήμασταν κολλητές ❤ Βλέπω πόσο χαρούμενη είναι και θυμήθηκα τα δικά μου! Πόσο ανυπομονούσα να παντρευτώ το Γιώργο (και πόσο δεν είχα ιδέα για το τι θα ερχόταν στη συνέχεια, αλλά άλλο θέμα αυτό 😂)! Όταν γυρίσαμε από το γαμήλιο ταξίδι, η δεύτερη αδερφή μου (που ήταν ήδη 5 χρόνια παντρεμένη τότε) μου έδωσε αυτό το χαρτί με συμβουλές. Δεν ξέρω πού το βρήκε και δεν έχω πηγή για να την αναφέρω δυστυχώς! Το έβαλα στο ψυγείο και 5μιση χρόνια τώρα το κοιτάζω κάθε μέρα και συνειδητοποιώ πόσο βαθιά είναι τα νοήματα. Χθες πέτυχα στο ζάπινγκ μια εκπομπή όπου η συνεντευξιαζόμενη έλεγε ότι έκανε πολλά λάθη στο γάμο της, ήταν καλύτερη μάνα παρά σύζυγος και εν τέλει χώρισε. Ή παρουσιάστρια, επίσης χωρισμένη, επέμενε ότι κι η ίδια έτσι είναι και το θεωρεί καλό. Δεν πιστεύω ότι ο ρόλος της συζύγου και της μάνας πρέπει να μπαίνουν σε σύγκριση ή να παίρνουν αριθμούς προτεραιότητας. Είναι αλληλένδετοι και πρέπει πότε να υπηρετείς περισσότερο τον ένα και πότε τον άλλο. Πιστεύω ότι η συζυγική σχέση πρέπει να έχει το δικό της χρόνο, χωρίς τα παιδιά, ακριβώς όπως τα παιδιά έχουν τη σχέση με τους γονείς ως γονείς και όχι ως ζευγάρι. Η ισορροπία έρχεται μόνο αν φροντίζεις εξίσου και τις δύο σχέσεις, χωρίς να τις βάζεις σε ανταγωνισμό. Και οι δύο θέλουν το χρόνο τους, και οι δύο θέλουν "απομόνωση" από τον άλλο ρόλο για λίγο. Ξέρω ότι είμαι ίσως πολύ μικρή και λιγότερη έμπειρη στο θέμα σε σχέση με πολλά από τα άτομα που διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι ότι βρήκα τη μαγική λύση ή ότι ξέρω ποιο είναι το σωστό. Το σωστό είναι αυτό όπου όλα τα μέλη της οικογένειας είναι ευχαριστημένα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ο καθένας στα μέτρα του. Βαθυστόχαστο ποστ μετά από γλέντι νυφικού, αλλά you know me 😉 Άμα δε φιλοσοφήσω, δε βγαίνει 😎 Πείτε μου πώς σας φαίνονται οι συμβουλές! Κάποιες μέρες πανεύκολες κι άλλες μέρες αγώνας δρόμου; #γαμος #γάμος #marriage #howmarriageworks #συμβουλέςγάμου

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μαρία-Η Κόκκινη Καμέλια (@kokkinikamelia) στις

Ένας από αυτούς ήταν αυτός, να αποχωριστούμε από την επιρροή των γονιών μας και τότε το είχα υποτιμήσει! Μετά από 6 χρόνια γάμου, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να μπαίνει σε πρώτη θέση η γνώμη του συντρόφου και όχι των γονιών!

Άντε, να ζήσουμε!

Δεν είμαστε τέλειοι, προφανώς! Δεν ξυπνάμε κάθε μέρα φουλ ερωτευμένοι και βλέποντας καρδούλες! Προσπαθούμε όμως να είμαστε πάντα παρόντες και να μην αφήνουμε τίποτα που μας πικραίνει να χρονίζει.

Εύχομαι να είμαστε αγαπημένοι για πάντα. Εύχομαι ο Θεός να μας έχει μαζί για πάντα. Εύχομαι να μας νοιάζει για πάντα αυτό το κάτι που υπάρχει ανάμεσά μας.

Μαρία

Photo by Wu Jianxiong on Unsplash

6 Comments

 1. Κατερίνα 16/05/2019 at 17:44

  Να ζήσετε Μαρία μου! Προσυπογράφω όλα όσα λες!!! Ο γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Χρειάζεται φαγητό, ξεκούραση, αναψυχή και έχει ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εφόσον το έχουμε αυτό κατά νου, με τη βοήθεια του Θεού, όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Εσείς είστε ήδη σε αυτό το δρόμο! Να τον βαδίζετε πολλά πολλά πολλά χρόνια αγαπημένοι, σου εύχομαι!

  Reply
  1. Μαρία 16/05/2019 at 18:30

   Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ! Αμήν!

   Reply
 2. Ελισάβετ 19/05/2019 at 00:43

  Να ζείτε πάντα αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι με υγεία και χαρά, να είστε δίπλα ο ένας στον άλλο και να χαίρεστε την όμορφη οικογένεια σας! Εύχομαι ο Θεός να σας ενισχύει κάθε στιγμή!Με σεβασμό, κατανόηση κι αγάπη όλα πάντα είναι καλύτερα ☺️

  Reply
  1. Μαρία 19/05/2019 at 19:09

   Ευχαριστούμε Ελισάβετ μου!

   Reply
 3. Pingback: 5 πράγματα που έμαθα σε 5 χρόνια γάμου - Η Κόκκινη Καμέλια

 4. Pingback: 10 χρόνια γάμου - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.