Γιατί να δανείζεσαι βιβλία από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Μπορεί να αγαπάς τα βιβλία, να αγοράζεις βιβλία και να διαβάζεις πολύ, αλλά να μην έχεις συνηθίσει να δανείζεσαι βιβλία από δημόσιες βιβλιοθήκες.

Θα σου πω λόγους για τους οποίους ο δανεισμός βιβλίων είναι μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις ως βιβλιόφιλος!

1. Μεγάλη ποικιλία

Είναι σίγουρα το πιο ατράνταχτο επιχείρημα και το χαρακτηριστικό που κάνει τη Βιβλιοθήκη ασυναγώνιστη επιλογή. Σε μια Βιβλιοθήκη μπορείς να βρεις ξενόγλωσσα βιβλία, μυθιστορήματα, ποίηση, διηγήματα, παιδικά βιβλία, πληροφοριακά βιβλία, βιβλία επιστημών, τίτλους που είναι εξαντλημένοι στον εκδότη, παλιότερες εκδόσεις… Ό,τι θέλει η αναγνωστική ψυχούλα σου με λίγα λόγια!

2. Δε ρισκάρεις τα χρήματα και τον χρόνο σου

Ποιος έχει χρήματα για να αγοράζει 4 ή 5 βιβλία κάθε μήνα; Λίγοι άνθρωποι υποθέτω. Η Βιβλιοθήκη σού δίνει τη δυνατότητα να δανειστείς τα βιβλία αυτά ΔΩΡΕΑΝ!

Το ρίσκο δεν είναι μεγάλο! Αν δε σου αρέσουν, μπορείς πολύ σύντομα να τα επιστρέψεις και να πάρεις άλλα. Έτσι, δε ρισκάρεις να αγοράσεις βιβλία που μπορεί να σε απογοητεύσουν.

Σημείωση: Αυτό που κάνω συχνά είναι να αγοράζω βιβλία που μου άρεσαν ΑΦΟΥ τα διάβασα από τη Βιβλιοθήκη και μου άρεσαν. Έτσι, είμαι βέβαιη ότι “χτίζω” την προσωπική μου βιβλιοθήκη με βιβλία που πραγματικά αγαπώ και θέλω να έχω στο σπίτι. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το “Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας” του Anthony Robbins, το οποίο δανείστηκα από τη Βιβλιοθήκη, το αγάπησα και το αγόρασα για να το έχω στο σπίτι και να ανατρέχω όποτε θέλω.

Τι ωραία εικόνα να σε εμπνεύσει να διαβάσεις!

3. Βιβλιοθηκονόμοι που συμβουλεύουν

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι στις Βιβλιοθήκες έχουν πείρα και διάθεση και μπορούν να σε συμβουλεύσουν στην επιλογή σου.

4. Περιβάλλον που σε εμπνέει

Αν είσαι βιβλιόφιλος, τότε κατά πάσα πιθανότητα βλέπεις μια Βιβλιοθήκη ωσάν ένα αντίγραφο του παραδείσου!

Η ποικιλία των βιβλίων, η ησυχία, η μυρωδιά των βιβλίων είναι αυτά που σου δημιουργούν μια υπέροχη αίσθηση και σε εμπνέουν να βρεις το επόμενο ανάγνωσμα!

Παρουσιάσεις, δράσεις

Μπόνους αποτελούν οι παρουσιάσεις βιβλίων και οι δράσεις που οργανώνουν οι περισσότερες Βιβλιοθήκες. Δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να γνωρίσει κανείς καινούργια βιβλία και συγγραφείς και να συμμετάσχει σε Λέσχες Ανάγνωσης και άλλες αναγνωστικές δράσεις.

5. Ένας χώρος όπου μπορείς να δώσεις και τα δικά σου βιβλία

Κατά καιρούς, κάνω εκκαθάριση στα ράφια μου και χωρίζω τα βιβλία που δε με ξετρέλαναν. Επιδιώκω τον μινιμαλισμό και την απλότητα στη ζωή, γι’ αυτό κρατώ στο σπίτι μόνο τα πράγματα και -κατ’ επέκταση- τα βιβλία που πραγματικά αγάπησα, που θα ξαναδιαβάσω στο μέλλον και θέλω να τα έχω για να τα ξεφυλλίζω. Όσα ήταν μέτρια ή δε θα τα ξαναδιαβάσω, τα δίνω.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πού μπορεί να δώσει κανείς τα βιβλία που δε θέλει πια να κρατήσει. Η Βιβλιοθήκη είναι μία από αυτές και, προσωπικά, την επιλέγω πολλές φορές. Όσες φορές περνώ από κάποιον διάδρομο και συναντώ σε ένα ράφι κάποιο από τα βιβλία που δώρισα, το ανοίγω με λαχτάρα για να δω πόσες φορές το έχουν δανειστεί. Νιώθω μια μικρή χαρά που κάποιος βρέθηκε στη ζωή του μπροστά σε αυτό το βιβλίο, επειδή εγώ το έδωσα εκεί.

Για πες μου λοιπόν, εσύ δανείζεσαι βιβλία από την τοπική Βιβλιοθήκη;

Μαρία

10 Comments

 1. Παναγιώτης 01/11/2019 at 15:56

  Αν και έχω πάει αρκετές φορές στην βιβλιοθήκη της πόλης μας, δυστυχώς τα περισσότερα βιβλία που αναζητώ δεν υπάρχουν εκεί, αν και, όπως αναφέρεις, έχει τύχει να βρω ορισμένα βιβλία που όταν τα διάβασα έλεγα “ευτυχώς δεν τα αγόρασα” χαχα. Από την άλλη πλευρά, κάποιες φορές πάω και με ένα καφεδάκι στο χέρι, ακουστικά στα αφτιά και κάθομαι και διαβάζω εκεί μερικά βιβλία προτού τα πάρω σπίτι. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι μπορείς να δώσεις βιβλία τα οποία δεν χρειάζεσαι στην βιβλιοθήκη της πόλις, εξαιρετικό αυτό καθώς όχι μόνο αυξάνεται η ποικιλία εκεί μέσα, αλλά δεν γεμίζεις και το σπίτι με βιβλία που δεν χρειάζεσαι άλλο – ο μινιμαλισμός στα καλύτερα του.

  Reply
  1. Μαρία 01/11/2019 at 16:54

   Ω ναι, μπορείς να δώσεις βιβλία! Και αν δεν τα χρειάζονται, τα δίνουν σε άλλες Βιβλιοθήκες ή τα αφήνουν σε ένα κουτί στην είσοδο με ένδειξη “Χαρίζονται”. Έχω δώσει πααααααρα πολλά εκεί! Αγορές που μου βγήκαν μαπα χαχαχα

   Reply
 2. Κωνσταντίνα 01/11/2019 at 18:00

  Πηγαίνουμε σε δανειστικές βιβλιοθήκες εδώ και αρκετά χρόνια με τα παιδιά μου. Έχουν φτάσει σε σημείο να με παρακαλάνε να ξαναπάμε, όταν διαβάσουν όσα έχουν δανειστεί. Η βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος όπου ψάχνεις για θησαυρούς!

  Reply
  1. Μαρία 01/11/2019 at 19:21

   Πραγματικά! Θησαυροί υπάρχουν εκεί μέσα!

   Reply
 3. Little Hope Flags 01/11/2019 at 20:29

  Είχαμε παλιά δανειστική στη γειτονιά μου αλλά δυστυχώς έκλεισε. Όπως λες και εσύ Μαρία, η βιβλιοθηκη έχει πολλά να μας προσφέρει, και μόνο το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τόσα βιβλία είναι μαγικό!
  Άλκηστη

  Reply
  1. Μαρία 01/11/2019 at 21:26

   Δυστυχώς ναι, κλείνουν πολλές βιβλιοθήκες αν δεν υπάρχει πολλή κίνηση!

   Reply
 4. Αντιγόνη 19/06/2021 at 13:05

  Δανείζομαι βιβλία από τις τοπικές βιβλιοθήκες.Επισημα υπάρχουν 3.Τις αγαπώ πολύ,γιατί μπορώ να βρω πανέμορφα βιβλία,τόσο για μένα ,όσο και για τα παιδιά μου.Ειχα στενοχωρηθεί υπερβολικά,όταν έκλεισαν λόγω της πανδημίας και χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι άρχισε η επαναλειτουργία τους.Εχω ήδη δανειστεί κάποια βιβλία.

  Reply
  1. Μαρία 20/06/2021 at 10:30

   Κι εγώ το ίδιο Αντιγόνη! Μόλις έμαθα ότι άνοιξε ξανά η αγαπημένη μας Βιβλιοθήκη, πήγα αμέσως!

   Reply
 5. Pingback: Η λογοτεχνία στη ζωή μου - Η Κόκκινη Καμέλια

 6. Pingback: Πώς να διαβάζετε περισσότερο - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.