Τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά;

Πριν από καιρό, ένας αναγνώστης του blog, στην ερώτηση “Τι άλλο θα θέλατε να διαβάσετε εδώ;” πρότεινε να γράψω αυτό. “Τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά;”

Αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία ο καθένας μπορεί να απαντήσει εντελώς διαφορετικά. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ σε επιστημονικά δεδομένα που γνωρίζω, όμως η ανάπτυξη του θέματος βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη δική μου άποψη και στο πώς νιώθω εγώ απέναντι στη δική μου ζωή και στα παιδιά μου.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι αν τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά. Χάνεις αυτά που ήθελες να κάνεις; Παύεις να έχεις δικές σου επιδιώξεις;

Η σύντομη απάντηση είναι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.

Εξαρτάται από το τι όνειρα έχεις

Το τι θέλεις να κάνεις και πώς θέλεις να το κάνεις παίζει ρόλο. Αν το όνειρό σου είναι να έχεις μία κανονική δουλειά και να πηγαίνεις κάποιες κανονικές διακοπές μια φορά τον χρόνο, πιθανόν δε θα επηρεαστεί από το να κάνεις παιδιά.

Αν όμως το όνειρό σου είναι να ταξιδεύεις διαρκώς στο εξωτερικό και να έχεις ένα πρόγραμμα που θα ορίζεις μόνη χωρίς παρεμβολές και αλλαγές, τότε αυτό μάλλον είναι δυσκολότερο.

Εξαρτάται από το πώς θέλεις να μεγαλώσεις τα παιδιά σου

Αυτό είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας. Όταν κάνεις παιδιά, αλλάζουν οι προτεραιότητες! Το τι μάνα θέλεις να είσαι είναι αυτό που θα καθορίσει τις προτεραιότητές σου και το κατά πόσο η μητρότητα θα επηρεάσει τα όνειρά σου.

Αν έχεις διαβάσει περί ενσυναίσθησης, ίσως ασπάζεσαι τη θεωρία του δεσμού και της ασφαλούς προσκόλλησης του βρέφους στη μητέρα. Θα ξέρεις ότι το πώς ανταποκρίνεται η μητέρα στις ανάγκες του βρέφους, καθορίζει και την εμπιστοσύνη που θα νιώθει το παιδί στη σχέση τους. Η φράση “ανταποκρίνομαι στις ανάγκες του βρέφους” επίσης θα ξέρεις ότι είναι μία διαδρομή που πολλές φορές θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του παιδιού και σε δεύτερη μοίρα τις δικές σου.

Διάβασε επίσης: Πώς με άλλαξε η μητρότητα

Αν θέλεις να μεγαλώσεις τα παιδιά σου ακολουθώντας μια τέτοια παιδαγωγική οπτική και πρακτική, τότε, ναι. Σε κάποιο βαθμό ίσως χρειαστεί να αφήσεις για κάποιο διάστημα πράγματα που ήθελες να κάνεις, αν αυτά απαιτούν να βρίσκεσαι μακριά από το παιδί σου για πολλές ώρες/μέρες.

Εδώ να προσθέσω και το “μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου έτσι;” Πολλές γυναίκες έχουν όνειρο να είναι με τα παιδιά τους συνεχώς. Θα ήθελαν με όλη τους την ψυχή να μη χρειάζεται να αναθέσουν σε άλλο πρόσωπο τη φροντίδα του παιδιού τους. Σε πολλές οικογένειες, όμως, που το ένα εισόδημα δεν επαρκεί, αυτό δεν είναι δυνατό.

Εξαρτάται από το πόση βοήθεια έχεις

Το να συνεχίσεις να επιδιώκεις τα όνειρά σου προϋποθέτει το να έχεις χρόνο και κάποιον να επιβλέπει το παιδί.

Έχεις κοντά σου συγγενικό πρόσωπο που εγγυάται να είναι παρόν όποτε χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεις χρόνο;

Έχεις οικονομική δυνατότητα να προσλάβεις άτομο για να σε βοηθήσει να έχεις περιθώριο για τον εαυτό σου;

Θέλεις να αναθέσεις τη φροντίδα του σε κάποιο άλλο άτομο/βρεφικό/παιδικό σταθμό όσο το παιδί είναι πολύ μικρό;

Εξαρτάται από το περιβάλλον

Η βοήθεια συνδέεται και με τον σύζυγο και το οικογενειακό περιβάλλον. Το κατά πόσο θα σε ενθαρρύνει να κάνεις ή να μην κάνεις κάτι και πόση στήριξη θα έχεις.

Από την άλλη…

Υπάρχουν γυναίκες που μετά τη μητρότητα, είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν και να κάνουν πολλά πράγματα, όμως δεν το έκαναν. Η μητρότητα τις γέμισε και τις ικανοποίησε πλήρως και δεν ήθελαν πλέον να ασχοληθούν με τίποτα άλλο. Κάποιες γυναίκες πραγματικά ολοκληρώνονται με τη μητρότητα.

Η Kristina Kuzmic ήταν από τις πρώτες μαμάδες influencers που είπε δυνατά και καθαρά ότι για πολλές γυναίκες αυτό δεν ισχύει. Η μητρότητα δεν είναι όλος ο κόσμος τους και θέλουν να κάνουν κι άλλα πράγματα. Και δεν τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά!

Υπάρχουν πλέον ευκαιρίες καριέρας ΜΕ τα παιδιά

Πλέον με το ίντερνετ και τις δυνατότητες που μας δίνει, μπορούμε μέσα από το σπίτι μαζί με τα παιδιά να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε νέα όνειρα

Κάτι τέτοιο ήταν για μένα και η Κόκκινη Καμέλια, όταν ένιωθα ότι δεν ήθελα να είμαι μόνο μαμά και ξεκίνησα το blogging.

Στο αμερικανικό διαδίκτυο υπάρχουν και αντίστοιχες ορολογίες, όπως το #momboss, που δηλώνει τη μαμά που είναι στο σπίτι με τα παιδιά της και παράλληλα χτίζει μια επιχείρηση μέσω ίντερνετ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που έχουν φτιάξει πολύ επιτυχημένες δουλειές με αυτό τον τρόπο!

Τα παιδιά δε θα μας χρειάζονται για πάντα

Τα παιδιά δε μένουν μικρά για πάντα. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κάνουν μία παύση για να κάνουν οικογένεια και όταν τα παιδιά αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται, κάνουν κι εκείνες πραγματικότητα κάποια από αυτά που ήθελαν.

Σίγουρα κάποια όνειρα πραγματοποιούνται καλύτερα σε μια άλφα ηλικία, από ό,τι σε μια βήτα, όμως όταν θέτεις προτεραιότητες, μπορεί να συμβεί και αυτό.

Εγώ

Για μένα προσωπικά, η μητρότητα με έχει αλλάξει με τρόπους που δεν πίστευα, όμως δεν έχω πάψει να θέλω πράγματα αποκλειστικά για μένα.

Και κάποια όνειρά μου, ναι πήγαν πίσω. Κάποια δεν μπόρεσα να τα “χωρέσω” ως τώρα μαζί με τη μητρότητα. Εδώ μπορώ να προσθέσω τη λέξη “ακόμα” γιατί έχω την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα το κάνω. Όμως, ναι, βάζοντας προτεραιότητα τα παιδιά μου, άφησα κάποια άλλα πράγματα, επειδή ήθελα να τις μεγαλώσω εγώ.

Με λίγα λόγια…

Το αν και κατά πόσο τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά, εξαρτάται. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αυτούς που έγραψα παραπάνω, αλλά και άλλους τόσους, που είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα, κάθε παιδί, κάθε οικογένεια.


Εσύ τι πιστεύεις; Τελειώνουν τα όνειρα όταν κάνεις παιδιά; Γράψε μου τη γνώμη σου!

Μαρία

16 Comments

 1. Νέλη 10/07/2020 at 13:13

  Συμφωνώ με το “εξαρτάται” που έθεσες!Στ’ αλήθεια πιστεύω πως μπαίνουν στον “πάγο” για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα…Όμως ταυτόχρονα, θα έλεγα πως η ύπαρξη των παιδιών σου δίνει αυτοπεποίθηση και ενέργεια, σε προικίζει με ωριμότητα, αντοχή και ευελιξία που προσωπικά με ώθησε να κάνω καινούρια πράγματα! You know..αν μπορεις να μεγαλωσεις μόνη σου 1-2-3 κ παραπάνω υπάρξεις, τοτε ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις τα πάντα!!!Το εύχομαι και σε σένα!…

  Reply
  1. Μαρία 10/07/2020 at 13:22

   Ω πραγματικά! Νιώθεις ότι έχεις super δυνάμεις πλέον!

   Reply
 2. Βάσω 10/07/2020 at 13:50

  Σίγουρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πρώτο και κυριότερο το τι όνειρα έχεις. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι τελειώνουν. Κι αυτό το βλέπεις κάθε μέρα στις τόσες μαμάδες (αλλά και μπαμπάδες) που κυνηγούν ακόμα τα όνειρά τους, που καταφέρνουν να κινήσουν βουνά!!! Πολύ ωραίο άρθρο, αγαπημένη μου Μαρία!!

  Reply
  1. Μαρία 10/07/2020 at 13:54

   Σε ευχαριστώ πολύ Βάσω μου!

   Reply
 3. Νότα 10/07/2020 at 15:20

  Πολύ καλό άρθρο, περιεκτικό και ουσιώδες. Νομίζω πως συμφωνώ πολύ με αυτό το “εξαρτάται” και βλέπω και εγώ πλέον καθημερινά να επιστρέφουν κάποιες χαμένες μου ελευθερίες καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται. Να προσθέσω μόνο πως κάποιες φορές ίσως τα αληθινά μας όνειρα να χρειάζονται και κάποια μεγαλύτερη ωριμότητα ή συνειδητοποίηση που ενδεχομένως να την αποκτήσαμε μετά τη μητρότητα. Κι ακόμα πως ίσως κάτι που αρχικά κρίνουμε ως χαμένη ευκαιρία ή ως καλή ευκαιρία (ανάλογα την περίπτωση) μπορεί εν τέλει να οδηγήσει κάπου πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι νομίζαμε, και αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους γονείς. You never know! Ποτέ δεν είναι αργά!

  Reply
  1. Μαρία 10/07/2020 at 15:23

   Αγαπημένη μου Νότα, σε ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό το σχόλιο. Έχεις πολύ δίκιο. Η ωριμότητα που αποκτάς όταν βλέπεις ένα ανθρωπάκι να μεγαλώνει, σε βοηθάει να δεις με άλλο μάτι κάποια πράγματα. Αυτό το σχόλιο πρέπει να μπει ως ΥΓ! Εξαιρετική προσθήκη!

   Reply
 4. Τερέζα 11/07/2020 at 17:28

  Εξαρτάται ακριβώς! Εγώ το τελευταίο διάστημα έχω αλλάξει καριέρα…. Όταν ένιωσα ότι η μικρή μου έχει πάρει ισχυρές βάσεις είπα να δοκιμάσω αυτό που χρόνια σκεφτόμουν. Έχω βουτήξει στα βαθιά του real estate. Πάντα με γοήτευε ο χώρος αλλά δεν το τολμούσα. Τώρα; Τώρα κάνω ένα όνειρο μου πραγματικότητα. Εξαρτάται λοιπόν! Η νέα μου ζωή έχει εκτός από σύζυγο & 2 παιδιά και ένα όνειρο που πραγματοποιείται! Πολύ καλό το άρθρο σου!!!!

  Reply
  1. Μαρία 11/07/2020 at 18:13

   Πόσο χαίρομαι για σένα Τερέζα μου! Κάποιες φορές, καθώς περνάει ο καιρός βλέπουμε πράγματα που δεν είχαμε δει και κάνουμε νέα ανοίγματα!

   Reply
 5. Κατερίνα 11/07/2020 at 18:11

  Μαράκι τα όνειρα δεν σταματούν πάρα μόνο όταν εμείς τα σταματήσουμε. Η ζωή μας είναι τόσο πολυσχιδης, έχει τόσες παραμέτρους και είναι ένα ταξίδι προς τα μπροστά. Προφανώς σε αυτό το ταξίδι, αφού επιλέξαμε να πορευτουμε με παρέα, πολλά αλλάζουν. Κάποια μπαίνουν στην αναμονή, άλλα βρίσκουμε ότι δεν ήταν στ’ αλήθεια κατάλληλα για εμάς, ενώ παρουσιάζονται και νέα, που ποτέ δεν μας είχαν περάσει από το μυαλό. Προσωπικά πιστεύω πως μέσα από την ωριμότητα που σου προσφέρει η ευθύνη της μητρότητας, μέσα από την αυτογνωσία, τα όνειρα μετά τα παιδιά όχι απλά δεν σταματούν, αλλά είναι πιο ώριμα, πιο πραγματοποιησιμα και πιο γεμάτα. Όπως και η ζωή με τα παιδιά άλλωστε. Τα όνειρα αρχή και τέλος ας έχουν Εκείνον και με παιδιά ή χωρίς, θα είναι σίγουρα προς όφελός μας. Την αγάπη μου ❤️

  Reply
  1. Μαρία 11/07/2020 at 18:14

   Μ’ αρέσουν πάντα οι απαντήσεις σου Κατερίνα μου, που έχουν αυτό το ολοκληρωμένο νόημα!

   Reply
  2. Φωτεινή 11/07/2020 at 19:26

   Συμφωνώ τόσο πολύ που δεν γράφω καν νέο σχόλιο!
   Τα όνειρα μεταμορφώνονται και οι δυνάμεις μας μάλλον πολλαπλασιάζονται μετά τα παιδιά.!

   Reply
   1. Μαρία 11/07/2020 at 19:31

    Χαίρομαι που συμφωνούμε Φωτεινή μου!

    Reply
 6. Σοφία 11/07/2020 at 22:49

  Πολύ ωραίο άρθρο, αληθινό , χωρίς υπερβολές! Συμφωνώ με όσα έγραψες Μαρία συν με τα παραπάνω σχόλια των υπολοιπων μαμάδων. Είμαι κ εγώ νέα μαμά και δεν έχω πάψει λεπτό να ονειρεύομαι. Κάποια όνειρα καμιά φορά αν τα φέρουμε στα μέτρα μας λίγο μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε . Προσωπικά αφού έγινα μαμά πήρα την απόφαση να προετοιμαστώ για κατατακτήριες για μια δεύτερη σχολή που πάντα μου άρεσε. Κάποια άλλα δεν πειράζει ας μείνουν όνειρα . . Για μένα είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε !!

  Reply
  1. Μαρία 12/07/2020 at 01:15

   Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία. Είναι πολύ όμορφο και πιστεύω σε έναν βαθμό εφικτό το όνειρό σου! Σου εύχομαι να το πετύχεις!

   Reply
 7. Little Hope Flags 18/08/2020 at 20:21

  Δεν έχω ακόμα άποψη επί του θέματος, αλλά το εξαρτάται σου περικλύει μέσα όλα τα ενδεχόμενα. Πιστεύω πως αν υπάρχει αγάπη (προς τον εαυτό και τα παιδιά) βρίσκεται ο τρόπος να χωρέσουν τα σημαντικά. Κι όπως είπες, τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ανάγκες αλλάζουν, και τα όνειρα εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις συνθήκες!
  Πολύ ωραίο θέμα!

  Reply
  1. Μαρία 18/08/2020 at 21:41

   Σε ευχαριστώ πολύ Άλκηστη! Συμφωνώ! Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.