Ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι το όνειρο κάθε μητέρας και νοικοκυράς! Πώς να το προλάβεις, όμως, όταν υπάρχουν πολλά μέλη στο σπίτι και ό,τι τακτοποιείς ανακατώνεται σε μισή ώρα;
Αυτοί είναι οι 10 δικοί μου κανόνες!
Κανόνας 1ος: Το σπίτι είναι τακτοποιημένο πρώτα για εμάς
Είναι εύκολο να μπει κανείς στη διαδικασία να έχει ένα τακτοποιημένο σπίτι όταν πρόκειται να έχει επισκέπτες. Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως, μπορεί να γίνει η αρχή και η αφορμή για να δει πόσο ωραίο είναι και να το επιδιώκει πιο συχνά!
Για να γίνει, όμως, αυτό μια ρουτίνα και μια σταθερή κατάσταση, πρέπει να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία ότι το σπίτι είναι τακτοποιημένο για να το χαιρόμαστε πρώτα και βασικά εμείς, που ζούμε σε αυτό. Είτε περνάμε στο σπίτι τη μισή μας μέρα, είτε ολόκληρη, είτε μόνο το βράδυ, είναι ωραίο το σπίτι μας να είναι το μέρος στο οποίο ανυπομονούμε να γυρίσουμε! Να δούμε τα πρόσωπα της οικογένειας, να συνδεθούμε,
να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να χαρούμε.
Κανόνας 2ος: Συμμετέχουμε όλοι
Αφού το σπίτι είναι το μέρος που μοιραζόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας, πρέπει και όλοι να συμμετέχουμε στο να το διατηρούμε τακτοποιημένο.
Παιδιά και δουλειές του σπτιού
Ξέρω ότι αυτό αποτελεί σημείο τριβής για πολλές οικογένειες. Και σίγουρα είναι μια πρόκληση το να βάλεις τα παιδιά από μικρή ηλικία στη λογική να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Η μεγάλη μου κόρη είναι 4μιση χρονών και δίνω μάχες για να την πείσω να βάζει το χεράκι της! Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά διαγράμματα, που προτείνουν δουλειές αντίστοιχες για κάθε ηλικία, ανάλογα με τις δεξιότητες που απαιτούν.
Η Άσπα, γνωστή ως Aspa Online, έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον και βοηθητικό άρθρο για το πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν τα παιδιά από νωρίς στην όλη διαδικασία. Προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο χωρίζουν τις δουλειές με τις 2 κόρες της. Διαβάστε το εδώ και πάρτε ιδέες!
Κανόνας 3ος: Ξεκαθάρισμα και πέταμα πραγμάτων
Ας είμαστε ειλικρινείς! Όσο καλά κι αν τακτοποιήσεις ή οργανώσεις τα πράγματα ενός σπιτιού, αν είναι πολλά, θα φαίνονται πάντα ακατάστατα. Ακόμα και αν δεν επιδιώκετε το μινιμαλισμό και δε σας ενδιαφέρει η όλη έννοια της απλότητας στη ζωή, σε αυτό το κομμάτι σίγουρα θα σας βοηθήσει!
Αν ξεκαθαρίζουμε συχνά τα πράγματά μας και αν απομακρύνουμε από το σπίτι ό,τι είναι άχρηστο, περιττό, σε αχρησία πολύ καιρό και δε μας δίνει χαρά, τότε θα έχουμε λιγότερα πράγματα να τακτοποιήσουμε όταν έρχεται η ώρα!
Πετάξτε πράγματα από το σπίτι! Κι αν ανήκετε σε εκείνους που δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους, ξέρω τι σας εμποδίζει να το κάνετε και σας προτείνω λύση!
Κανόνας 4ος: Κάθε πράγμα έχει τη θέση του
Η Μαρί Κόντο, με την οποία έχει βουήξει πια ο τόπος χάρη στο ντοκιμαντέρ που προβάλλει το Netflix, μου έμαθε κάτι όταν διάβασα το βιβλίο της “Σπίτι σε τάξη, Ζωή σε τάξη“: Κάθε πράγμα στο σπίτι πρέπει να έχει την προκαθορισμένη θέση του. Και αυτή να είναι, κατά προτίμηση, σε συρτάρι, ντουλάπι, κρεμασμένο ή διπλωμένο.
Κάθε τι στο σπίτι θα πρέπει να έχει τη θέση του και αυτή να είναι τέτοια, ώστε η τελική εικόνα του σπιτιού να είναι τακτοποιημένη. Η θέση των παπουτσιών δεν είναι δίπλα στην πόρτα. Η θέση των κλειδιών δεν είναι χύμα πάνω στην παπουτσοθήκη. Ό,τι χρησιμοποιείται πρέπει να τοποθετείται στη θέση του μετά από κάθε χρήση….
Κανόνας 5ος: Με-μία-κίνηση
…που μας φέρνει στον 5ο κανόνα της μίας κίνησης!
Ο κανόνας αυτός καταργεί την αναβλητικότητα. Πρέπει με το που χρησιμοποιείς κάτι ή με το που γυρίσεις στο σπίτι, όλα να γυρίσουν στη θέση τους ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις κινήσεις που κάνουμε αμέσως μόλις μπούμε στο σπίτι. Δεν επιτρέπεται να αφήσεις το παλτό σου στην άκρη του καναπέ, για να το βάλεις στην κρεμάστρα μετά. Δεν επιτρέπεται να αφήσεις την αλληλογραφία στο έπιπλο της εισόδου, για να τη δεις μετά.
Αν με μία κίνηση βάλεις τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη, το παλτό στην κρεμάστρα, με μια ματιά ξεχωρίσεις την αλληλογραφία που πρέπει να διαβαστεί και αυτή που θα πεταχτεί, βγάλεις τα ρούχα σου και τα βάλεις στο καλάθι με τα άπλυτα… Τότε μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά, έχεις ξεμπερδέψει με μικροδουλειές που θα εμφανιστούν μπροστά σου μετά. Την ώρα θα έχεις χαλαρώσει και δε θα θέλεις να σηκωθείς να τις κάνεις.
Τον είχα υποτιμήσει πολύ αυτόν τον κανόνα όταν τον είχα πρωτοδεί! Πλέον τον ακολουθώ όσο πιο πιστά μου επιτρέπει ο “κακός”, αναβλητικός εαυτός μου!
Εφαρμόζεται και με την παραλλαγή “τώρα”. Μόλις ξυπνήσεις, στρώσε το κρεβάτι. Όταν ξαναγυρίσεις στο δωμάτιο, θα βαριέσαι να ασχοληθείς! Χύθηκε κάτι στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύεις; Καθάρισέ το τώρα, γιατί μετά θα καθίσεις να φας και θα το αφήσεις!
Κανόνας 6ος: 10 λεπτά τακτοποίησης τη μέρα
Έχετε ακούσει για τη FlyLady; Είναι ένα σύστημα οργάνωσης του σπιτιού, που σας βοηθάει να το κρατάτε σε μια ισορροπία με 15′ ενασχόλησης τη μέρα. Η Τριανταφυλλένια – Κορίτσι Μάλαμα πίνει νερό στο όνομά της και έχει γράψει σχετική ανάρτηση κιόλας γι’ αυτήν.
Με απλά λόγια, προτείνω κι εγώ να αφιερώνετε 10 (όχι 15, είμαι πιο επιεικής εγώ χαχαχα) λεπτά το βράδυ, για να τακτοποιείτε τα βασικά. Έτσι το πρωί δε θα τρέχετε τελευταία στιγμή να μαζέψετε τα αμάζευτα, καθώς ετοιμάζονται όλοι να φύγουν για δουλειά/σχολείο.
Κανόνας 7ος: Πρόγραμμα στις δουλειές του σπιτιού
Είμαι ένοχη και το παραδέχομαι δημόσια! Έχω καταστρώσει ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα για κάθε μέρα, μήνα, εποχή και το ποια δουλειά ακριβώς πρέπει να κάνω. Όμως… δεν το τηρώ!
Δικαιολογία: Είμαι σπάνια μόνη στο σπίτι, τα κορίτσια χρειάζονται διαρκώς επιτήρηση στις ηλικίες που βρίσκονται και όταν καταφέρω να βρω λίγο χρόνο, προτιμώ να ασχοληθώ με κάτι που θα με ξεκουράσει.
Έχω καταλήξει, όμως, στο ότι είναι ο μοναδικός και εγγυημένος τρόπος να διατηρείται το σπίτι σε αξιοπρεπή κατάσταση! Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα και να τηρείται με συνέπεια. Διαφορετικά, η αναβολή πηγαίνει στην αναβολή και εκείνα τα μπαλκόνια ακόμα να τα καθαρίσεις!
(Εκτός φυσικά αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για άτομο που καθαρίζει επί πληρωμή ή για συγγενικό πρόσωπο που το έχει αναλάβει. Αν ανήκετε σε κάποια από τις δύο κατηγορίες, good for you! Είστε τυχεροί και προνομιούχοι, να το ξέρετε!)
Κανόνας 8ος: Τα βασικά σημεία, κουζίνα και μπάνιο
Αυτόν τον κανόνα τον εφηύρα εγώ, αυθαίρετα, όταν ήμουν έγκυος.
Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε ή δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτα άλλο στο σπίτι, δύο μέρη πρέπει να λειτουργούν καλά:
- Η κουζίνα, να υπάρχει δηλαδή μαγειρεμένο φαγητό και πλυμένα πιάτα (και να είναι ένας καθαρός χώρος)
- Το μπάνιο, να υπάρχουν δηλαδή καθαρά ρούχα -κι ας μην είναι σιδερωμένα- (και να είναι ένας καθαρός χώρος)
Φαγητό και ρούχα είναι τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν για να κυλάει καθημερινά η λειτουργία του σπιτιού και της οικογένειας.
Η κουζίνα είναι άλλωστε το μέρος που συχνά η οικογένεια συναντιέται και που χρησιμοποιείται, αν όχι όλη μέρα, σίγουρα πολλές φορές. Έχω τα κόλπα μου για να μένει καθαρή και έχω γράψει για τις τεχνικές που έχω για μια τακτοποιημένη και καθαρή κουζίνα.
Το δε μπάνιο, αντικατοπτρίζει την υγιεινή όλου του σπιτιού!
Κανόνας 9ος: Συνεχής κινητικότητα στο πώς μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό
Το ίδιο το σπίτι, η διαρρύθμισή του τα πράγματα που έχει (βλ. Κανόνα 3ο), το πώς τοποθετούνται στο χώρο πρέπει να τσεκάρονατι συχνά για την αποτελεσματικότητά τους.
Το ίδιο ισχύει και για όλους οι κανόνες που αφορούν την καθαριότητά του πρέπει να αναθεωρούνται συχνά και να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες. Το πρόγραμμα που υπάρχει όταν δεν έχεις παιδιά, σαφώς αλλάζει με μια εγκυμοσύνη και ένα ή δύο ή τρία πιτσιρίκια (ή έξι…)! Επίσης, αλλάζει όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, πηγαίνουν σχολείο, έχουν τη δική τους καθημερινότητα και μπορούν να συνεισφέρουν.
Έχει σημασία να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας, όταν κάποια απρόβλεπτη ή άβολη κατάσταση αλλάζει την κατάσταση στο σπίτι…
Κανόνας 10ος: Δε χαλάμε τις καρδιές μας για να το καταφέρουμε
…που μας φέρνει στον 10ο και τελευταίο κανόνα: Το να είναι το σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό δεν πρέπει να μπαίνει ανάμεσα στα πρόσωπα.
Ξέρω οικογένειες που όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, το μόνο που θυμόντουσαν ήταν το πόσο γκρίνιαζε η μαμά για το ακατάστατο σπίτι και για το ότι δεν τη βοηθούσε κανείς.
Όχι, δεν είναι δίκαιο να επωμίζεται όλες τις υποχρεώσεις ένα άτομο ή μόνο οι γονείς και όχι τα παιδιά. Και με την κούραση, τα διαφορετικά προγράμματα δουλειάς και τη βιασύνη, είναι εύκολο να γίνει ένα ακατάστατο σπίτι αιτία για διαφωνία. Είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι (βλ. Κανόνα 2ο), να έχουμε ένα πρόγραμμα που τηρούμε (βλ. Κανόνα 7ο), αλλά και όταν δεν τα καταφέρνουμε να έχουμε πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε, από μόνο του αυτό δεν αξίζει να μας κάνει να χαλάμε τις καρδιές μας.
Αυτοί είναι οι 10 δικοί μου κανόνες για καθαρό σπίτι! Προφανώς και δεν τους τηρώ όλους κατά γράμμα πάντα, αλλά τους έχω κατά νου, γιατί πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν να φτάσω ευκολότερα στο στόχο.
Ποιους κανόνες θα προσθέτατε στη λίστα;
Μαρία
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε 1 φορά την εβδομάδα για τα νέα άρθρα στο blog! Με την εγγραφή σας, θα λάβετε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ”
Μαρία, ευχαριστώ για την αναφορά στο post μου για τις δουλειές του σπιτιού! Ελπίζω να φανεί χρήσιμο.
Τέλεια η λίστα!
Είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσει πολλούς, Άσπα!
Μαρια μου πολυ καλη η λιστα σου!
Σε ευχαριστώ, Τερέζα μου!
Σαν να είσαι μέσα στο μυαλό μου! Ειδικά το 5…μα πόσο μεγάλη αλήθεια; Μακάρι να το διάβαζαν κι άλλοι αυτό :p
Άλκηστη
Σε ευχαριστώ, Άλκηστη!
Όλοι μα όοοοολοι αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για το δικό μου σπιτάκι! Και αφού δεν έχω ακόμη παιδάκια βάζω και τον άντρα μου στο παιχνίδι…Καλώς σε βρήκα!
Πολύ καλά κάνεις! Καλώς ήρθε Ηλιάνα!
Καλώς σε βρίσκω Μαρία και εδώ!!!
Πάντα, μα πάντα, όταν διαβάζω σχετικές αναρτήσεις τακτοποίησης σκέφτομαι
“βρε τι ωραία και εύκολα που είναι τα πράγματα”… αμ δε!
Προσωπικά πάντα μα πάντα καταλήγω να μην εφαρμόζω, τελικά, τίποτα και να γυρνώ στο χάος, χαχα!
Και να σκεφτείς ότι είμαι ο χαρακτήρας που στο χάος δε λειτουργώ και όμως και πάλι δεν τα καταφέρνω,
ως εργαζόμενη & με 2 παιδιά, και τελικά το χάνω στην πορεία και πολύ γρήγορα!
Σε φιλώ γλυκά, σμουτςςς!
Τι να πρωτοπρολάβεις πραγματικά ρε συ Ειρήνη! Ξέρω ότι ωραία τα λέμε στα λόγια, αλλά κι εμένα το σπίτι μου πολλές φορές είναι χάλια! Είναι δύσκολο να κρατήσεις ισορροπία με όλα!
Αυτό το δεν χαλάμε τις καρδιές μας είναι όλα τα λεφτά, αν με ρωτάς.
Φαίνεται ότι στο δικό μου σπίτι, μόνο εγώ έχω καρδιά που χαλιέται…Όχι πια!
Προφανώς και δεν τηρείται ο βασικός κανόνας “Συμμετέχουμε όλοι”
Να προσθέσω το δικό μου “tip”. Μια γρήγορη” μαζωχτική” (το 10″ που λες” κάθε βραδάκι. Πιστέψτε με, αλλά΄ζει όλη την επόμενη μέρα!
Αχ Νάντια μου, σε πολλά σπίτια συμβαίνει! Αυτό το 10λεπτο το λέω, αλλά πολλές φορές είμαι πτώμα και δεν το κάνω!
Πολύ σημαντικό κάθε πράγμα να έχει την θέση του αλλά να τηρείται και από όλους! Εγώ προς το παρών τρέχω από πίσω τους και κάνω πολλά δεκάλεπτα κατά την διάρκεια της ημέρας!!! Υπομονή
Χαχα όπως και οι περισσότερες μαμάδες νομίζω Τούλα!