Χειμωνιάτικο ογκρατέν λαχανικών

Δε συνηθίζω να ανεβάζω συνταγές στο blog. Και ο λόγος που δεν το κάνω είναι επειδή υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός και τόσο μεγάλη ποικιλία στο Διαδίκτυο, ώστε δεν πιστεύω ότι έχω να προσθέσω κάτι διαφορετικό.

Εκτός από τις φορές που έχω!

Τον τελευταίο καιρό, όπως ανέφερα στις Μικρές αλλαγές στη διατροφή μου, προσπαθώ να μειώσω το κρέας που καταναλώνουμε ως οικογένεια. Μαγειρεύω νηστίσιμα φαγητά τις καθιερωμένες νηστίσιμες μέρες, αλλά θέλω πλέον να δοκιμάσω πιάτα χωρίς κρέας και τις υπόλοιπες μέρες.

Προχθές, έψαχνα συνταγή για λαχανικά με τυριά στον φούρνο. Όμως, όσες βρήκα ήταν καλοκαιρινές, με κολοκυθάκια και μελιτζάνες και τυρί φέτα. Δε βρήκα καμία συνταγή με χειμωνιάτικα λαχανικά. Έτσι έκανα μια δοκιμή μόνη μου.

Και γεννήθηκε το χειμωνιάτικο ογκρατέν λαχανικών.

Υλικά

  • 1 μπρόκολο σε φουντίτσες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 4-5 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
  • 4 λευκά μανιτάρια σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μια δόση μπεσαμέλ για παστίτσιο, όποια φτιάχνετε (εγώ έκανα τη συνταγή της μπεσαμέλ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, αλλά και του Άκη Πετρετζίκη είναι πολύ νόστιμη -διαλέξτε!)
  • 2 χούφτες κίτρινο τυρί τριμμένο (κασέρι το λέμε εμείς εδώ στον βορρά, αλλά το λέω τυρί να συνεννοηθούμε και με τους κάτω απ’ τ’ αυλάκι 😂)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Βράζετε το μπρόκολο, τα καρότα και τις πατάτες για 5-7 λεπτά.
  • Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο και τα μανιτάρια.
  • Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
  • Φτιάχνετε την μπεσαμέλ.
  • Αδειάζετε τα λαχανικά σε ταψί, από πάνω την μπεσαμέλ κι από πάνω το τυρί. Ψήνετε για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας, μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω.

Σημειώσεις

Με αυτές τις ποσότητες βγαίνει ένα πυρέξ 25×15.

Του ταιριάζει και κουνουπίδι, αλλά δυστυχώς δεν είχα. Αν έχετε, βάλτε το και φτιάξτε το όπως το μπρόκολο. Πιστεύω ότι θα ταίριαζε και λίγο σπανάκι, αλλά δεν το συμπαθώ πολύ και δεν έβαλα.

Όσον αφορά τα τυριά, εγώ έβαλα ένα mix από γκούντα, μοτσαρέλα ένταμ. Μπορείτε να βάλετε διαφορετικά είδη και ό,τι σας αρέσει. Ίσως θα ταίριαζε και να ανακατέψετε μια ποσότητα μαζί με τα λαχανικά.

Σερβίρεται ιδανικά χλιαρό και τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανέβασα τη συνταγή στο Instagram χθες και άρεσε πολύ! Δοκιμάστε τη και πείτε μου πώς σας φάνηκε!

Μαρία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.