Μικρές αλλαγές στη διατροφή μου

Μπορούν οι μικρές αλλαγές στη διατροφή να κάνουν τη διαφορά στο πώς νιώθουμε.

Δεν είμαι επαγγελματίας υγείας ή διατροφής. Γράφω το άρθρο καθαρά από τη σκοπιά ενός ατόμου χωρίς σπουδές σχετικές με τη διατροφή.

Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα της “υγιεινής διατροφής”.

Το μόνο που είναι χαρακτηριστικό στη διατροφή μου από τότε που ήμουν μικρή, είναι το ότι νηστεύω στις καθιερωμένες νηστείες. Κατά τ’ άλλα, δεν υπήρξα ποτέ vegetarian, vegan, άτομο που κάνει δίαιτα κλπ.

Η διατροφή σίγουρα βελτιώθηκε από τότε που παντρεύτηκα και έμαθα να μαγειρεύω. Και πάλι, όμως, ένιωθα ότι χρειαζόμουν να τη βελτιώσω. Αυτές είναι οι 10 μικρές αλλαγές που έκανα και ένιωσα αμέσως ότι το σώμα μου ανταποκρίνεται καλύτερα.

1. Λιγότερο κρέας

Οι απόψεις για το αν η κατανάλωση πολλών μερίδων κρέατος την εβδομάδα επιβαρύνει την υγεία, διίστανται.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής προτείνει την κατανάλωσή του σε μηνιαία βάση. Οι υποστηρικτές του βιγκανισμού και οι χορτοφάγοι προβάλλουν πολλά επιχειρήματα κατά της κατανάλωσής του γενικά. Πρόσφατο άρθρο των New York Times αναφέρει πως ίσως τελικά το κρέας δεν είναι τόσο κακό για την υγεία όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Ο λόγος που αποφάσισα να καταναλώνω λιγότερο κρέας είναι συνδυασμός 2 σκέψεων. Αφενός, οι σκέψεις μου σχετικά με τη θανάτωση των ζώων και αφετέρου η νοοτροπία του zero waste για την οποία διαβάζω τελευταία.

Η λογική αυτή περισσότερο στοχεύει στο να μην παράγουμε τόσα σκουπίδια, αλλά σχετίζεται και με πολλούς περισσότερους οικολογικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς. Ένας από αυτούς είναι και το “οικολογικό αποτύπωμα“, δηλαδή η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Η εκτεταμένη κτηνοτροφία όπως έχει πλέον αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, έχει μεγάλη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον με τη μείωση των δασών και τη χρήση της γης για παραγωγή ζωοτροφών (πηγή).

Το zero waste με προβληματίζει πολύ και ίσως γράψω γι’ αυτό περισσότερα. Η χορτοφαγική διατροφή επίσης με προβληματίζει πολύ, αλλά βρίσκομαι στη φάση της έρευνας ακόμη.

Σε πρώτη φάση, πάντως, αποφάσισα πως αφού δεν μπορώ να αποχωριστώ το κρέας εντελώς, θα το μειώσω. Πλέον, το έχω περιορίσει σε 1-2 φορές την εβδομάδα (τις εβδομάδες που δεν είναι στη διάρκεια των Σαρακοστών, του Δεκαπενταύγουστου κλπ).

2. Καθόλου αλλαντικά

Για παρόμοιους λόγους με τους παραπάνω, αποφάσισα ότι τα αλλαντικά δεν είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μου. Πολλά από αυτά είναι επεξεργασμένα, οπότε καλό θα μου κάνει να τα περιορίσω. Τέλος, λοιπόν, το ζαμπόν για το σπιτικό μας.

3. Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μιλώντας για επεξεργασμένα τρόφιμα, κάποιοι λογαριασμοί στο Instagram, όπως αυτός της Αγγελικής – Puremomentum που είναι παθολόγος, με βοήθησαν να αποκτήσω μια αμυντική στάση απέναντι σε αυτά.

Η τακτική εδώ είναι η εξής: όσο λιγότερη επεξεργασία υφίσταται ένα τρόφιμο, τόσο πιο υγιεινό είναι. Επομένως, όταν στη συσκευασία ενός σνακ διαβάζεις περισσότερα από 5 συστατικά που είναι άγνωστα/παράξενα, τότε είναι καλή ιδέα να το αφήσεις πίσω.

Ένα απλό στραγγιστό γιαούρτι είναι ασύγκριτα καλύτερο από ένα επιδόρπιο γιαουρτιού. Δεν υπάρχει λόγος να διαλέξεις το δεύτερο, ειδικά όταν στα συστατικά του διαβάζεις λέξεις που δεν ξέρεις τι σημαίνουν.

Προτιμώ, επομένως, περισσότερα απλά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

4. Κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά

Εντάξει, μπορεί να σου ακούγεται απλό, αλλά ξέρεις πόσες μέρες συνεχόμενες έχουν περάσει στη ζωή μου χωρίς να φάω φρέσκο φρούτο ή λαχανικό; Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, μη σας πω!

Πλέον επιδιώκω να τρώω κάποιο φρούτο με το πρωινό ή το βραδινό μου και σαλάτα μαζί με το μεσημεριανό.

Επιδιώκω να τρώω κάθε μέρα σαλάτα με το μεσημεριανό

Αυτό το φρόντισα και στο κολατσιό των παιδιών μου στο σχολείο. Κάποτε, τους έδινα σκέτο τοστ. Πλέον, βάζω μαζί και κάποιο φρούτο και το τρώνε με χαρά.

5. Μακαρόνια, ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με τα αποφλοιωμένα και είμαι τυχερή που η γεύση τους μου αρέσει. Μακαρόνια, ψωμί και δημητριακά που τρώω τις περισσότερες φορές είναι ολικής άλεσης.

6. (Λιγότερη) Καστανή ζάχαρη

Προσπαθώ γενικά να μειώσω τη ζάχαρη και όπου τη χρησιμοποιώ, προτιμώ την καστανή ή τη μαύρη, που έχουν μεν ίδιες θερμίδες με τη λευκή, αλλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

7. Μέλι, όπου μπορώ να το χρησιμοποιήσω αντί για ζάχαρη

Το μέλι είναι γνωστό και κατά γενική ομολογία αποδεκτό ως ένα ωφέλιμο τρόφιμο. Το χρησιμοποιώ για να αντικαταστήσω τη ζάχαρη όπου μπορώ, πχ στο τσάι, στο γιαούρτι και στο ψωμί αντί για μαρμελάδα.

8. Σταμάτησα να αγοράζω σοκολάτες τακτικά

Ε πες τώρα! Δεν αγαπάς τη σοκολάτα; Αν μου πεις όχι, δε θα σε πιστέψω!

Συνήθιζα να αγοράζω σοκολάτες γάλακτος τακτικά, σε κάθε επίσκεψή μου στο σουπερμάρκετ! Πλέον, το σταμάτησα και βρίσκω άλλους τρόπους να ικανοποιήσω τη λιγούρα που με πιάνει τα απογεύματα για γλυκό. Τρώω γιαούρτι με μέλι ή δημητριακά με γάλα.

9. Δεν παραγγέλνω απ’ έξω τόσο συχνά

Γενικά με τον Γιώργο δεν παραγγέλνουμε πολύ συχνά φαγητό απ’ έξω. Αποφασίσαμε όμως να το μειώσουμε και αυτό. Το περιορίσαμε σε μερικές φορές τον μήνα και αντ’ αυτού, φτιάχνουμε “junk food” στο σπίτι. Πίτσες, κλαμπ σάντουιτς και ομελέτες αντικαθιστούν το φαγητό απ’ έξω που, κυρίως το βράδυ, επιθυμούμε.

10. Λιγότερα τηγανητά

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τηγάνιζα πολύ. Επιδιώκω να μαγειρεύω στον φούρνο ή στην κατσαρόλα και τηγανίζω σπάνια.

Ακόμα και τις πατάτες, πολλές φορές τις κόβω σαν τηγανητές και τις βάζω στον φούρνο στη λειτουργία του αέρα με μπαχαρικά και το αποτέλεσμα θυμίζει πολύ τις τηγανητές.

πατάτες φούρνου σαν τηγανητές
Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές

11. Τρώω σε μικρότερο πιάτο

Αν έχεις κι εσύ το “σύνδρομο του άδειου πιάτου”, αυτή τη συνήθεια που μας έμαθαν από μικρά παιδιά “να το φάμε όλο”, δεν είναι εύκολο να το ξεπεράσεις.

Ο εγκέφαλός μου μου δίνει το σήμα να αδειάσω το πιάτο, οπότε τι κάνω; Χρησιμοποιώ ένα μικρότερο πιάτο. Μερικές φορές βάζω μέσα στο πιάτο την ποσότητα του φαγητό ΚΑΙ τη σαλάτα που έχω σκοπό να φάω.

12. Τρώω όταν πεινάω, σταματάω όταν χορτάσω

Easier said than done φυσικά και η λαιμαργία τρέχει χιλιόμετρα καμιά φορά! Όπως και το θέμα με το άδειο πιάτο που ανέφερα παραπάνω.

Ο κανόνας που ακολουθώ είναι να μην τρώω καταναγκαστικά την ποσότητα που “απαιτεί” η ώρα του γεύματος. Για παράδειγμα, αν το πρωί ξυπνήσω και δεν πεινάω, ακόμα και αν θεωρείται η ώρα του φαγητού, θα φάω λίγο και θα σταματήσω όταν νιώσω χορτάτη.

Όμως…

Αυτές είναι οι 10 μικρές αλλαγές στη διατροφή μου.

Ωστόσο, δεν ξεπερνώ τον εαυτό μου. Για παράδειγμα, ξέρω ότι τα ψάρια είναι μια πολύ καλή τροφή, αλλά δε μου αρέσουν καθόλου. Μπορώ να πω ότι υποφέρω στη σκέψη να φάω φρέσκα ψάρια. Από το να μην τρώω καθόλου, τρώω τουλάχιστον ψάρι κονσέρβα.

Ακούω τις ανάγκες μου και αν κάποια στιγμή επιθυμήσω κάτι έξω από τα όρια που έχω βάλει, δεν καταπιέζομαι, το τρώω.


Μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και να δείτε αποτελέσματα στο πόσο καλύτερα νιώθετε.

Εσείς έχετε κάνει κάποια αλλαγή στη διατροφή σας;

Μαρία

14 Comments

  1. Θεόδωρος Αραμπατζής - GreekCoach 16/11/2019 at 18:19

    Πολύ καλές και σημαντικές οι αλλαγές αυτές. Κι εγώ τα εφαρμόζω όλα (εκτός από το 7).

    Κάποιες δικές μου αλλαγές ήταν οι εξής:
    1. Όταν τρώω γλυκό φροντίζω να είναι μόνο κάτι που λατρεύω. Αλλιώς προτιμώ να το παραλείψω όταν μου προσφέρουν ή αν το δω μπροστά μου.
    2. 16/8 intermittent fasting – Από το Μάιο του 2019 τις περισσότερες ημέρες τρώω σε ένα «παράθυρο» 8 ωρών και αφήνω ένα «παράθυρο» 16 ωρών «αφαγίας». Στην αρχή πεινούσα. Πολύ. Τώρα λιγότερο – το έχω συνηθίσει και με έχει βοηθήσει αρκετά σε πολλά πράγματα (κιλά, ενέργεια κλπ).
    3. Σχετικά με το κρέας… ενώ έτρωγα κάθε μέρα κρέας και σκεφτόμουν ότι δεν θα μπορούσα χωρίς αυτό, το έχω κόψει από τον Μάρτιο του 2015 (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο). Αυτή ήταν μία αλλαγή που δεν περίμενα να μπορώ να την κάνω, αλλά τα κατάφερα. Δεν θα πω ότι άλλαξε τη ζωή μου, αλλά σίγουρα έσωσε τη ζωή εκατοντάδων ζώων.

    Αυτά!

    Reply
    1. Μαρία 16/11/2019 at 22:12

      Αλλαγές που σίγουρα κάνουν τη διαφορά αυτές που αναφέρεις, Θοδωρή, και οι 3. Τη διαλειμματικη νηστεία θα τη δοκιμάσω κάποτε πιστεύω. Έχω διαβάσει και αλλού γι’ αυτήν.

      Reply
  2. daphnie 16/11/2019 at 21:30

    και γω το ίδιο! απορώ που έτρωγα παλιά – κάθε μερα- τοστ μόνο γαλοπούλα και το θεωρούσα και υγιεινό και light! τα αλλαντικά πλέον έχουν απορριφθεί ως επιλογή.. δεν παθαίνω παράκρουση αν τύχει να πάρουμε πίτσα και να μην το δω για να το αφαιρέσω αλλά γενικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα τρώμε..
    γιαούρτι.. ομοίως.. ετρωγα light ενώ τώρα μόνο κατσικίσιο.. ομοίως και με ζάχαρη και μέλι.. τώρα με το 11 & το 12 μπορώ να πω ότι ζορίζομαι λίγο αλλά είναι ανάλογα τη διάθεση 😉 και τα τηγανιτά τα αποφεύγω… (αυτά και για λόγους ..ακαταστασίας στην κουζίνα 😉 )
    Πάντως αναρωτιέμαι τι ..μπο$#$%δες έτρωγα τόσα χρόνια!

    ΥΓ. Μα να μη σου αρέσει το ψάρι?!!

    Reply
    1. Μαρία 16/11/2019 at 22:14

      Καλά, το τι τρώγαμε παλιότερα, άσ’ το χαχα! Ααααχ Δάφνη μου, τέτοιο μίσος για άλλο φαγητό δεν έχω. Όσες φορές έχω πιέσει τον εαυτό μου και έφαγα, είχα ανακατωσούρα στο στομάχι! Μόνο τόνο κονσέρβα μπορώ να φάω εύκολα! Θα δοκιμάσω και σολωμο κάποια στιγμή. Αλλά τα φρέσκα τα ελληνικά, δεν!

      Reply
    2. Χρήστος 16/11/2019 at 22:43

      Ισορροπημένη διατροφή! Σχετικά με τις σοκολάτες μπορείς να παίρνεις “μαύρες” με τουλάχιστον 70% κακάο οι οποίες κόβουν την επιθυμία (μετά από τόση πίκρα δε θες να ξαναφάς :p ) και έχουν θετική επίδραση.

      Reply
      1. Μαρία 16/11/2019 at 22:51

        Χαχαχαχα ακούγεται αποτελεσματικό! Είχα δοκιμάσει πριν από χρόνια και πραγματικά… πικράθηκα! Θα κάνω μια απόπειρα ακόμα ωστόσο, τόσα χρόνια μετά ίσως μου φανούν αλλιώς.

        Reply
  3. Βέτα 17/11/2019 at 10:53

    Μαρία μου, συμφωνώ με όλα!
    Τα γλυκά βέβαια είναι λιγότερο επιβλαβή όταν τα τρως μετά το φαγητό, οπότε και μεταβολίζονται μαζί.
    Όσον αφορά τα αλλαντικά έχει βγάλει εδώ και χρόνια ανακοίνωση ο FDA για το πόσο καρκινογόνα είναι…
    Μπράβο σου που παίρνεις αποφάσεις αλλαγής και τις εφαρμόζεις!
    Εμπνέεις και άλλους (εμάς) που το θέλουμε αλλά δεν το αποφασίζουμε!!!

    Reply
    1. Μαρία 17/11/2019 at 12:39

      Εσύ πιστεύω ότι ήδη τρέφεσαι πολύ σωστά ωστόσο! 🙂

      Reply
  4. Ελένη 17/11/2019 at 17:23

    Όλες σωστές και ισορροπημένες, Μαρία, οι αλλαγές στη διατροφή σου. Γενικά οι αλλαγές στη διατροφή που δεν είναι ακραίες και δεν περιλαμβάνουν λέξεις όπως “έκοψα”, “μαχαίρι”, “ποτέ ξανά” κλπ. έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν συνήθειες και πραγματικά να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας. Καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου ότι διαβάζεις ετικέτες τροφίμων και αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς έναν καλύτερο τρόπο διατροφής.
    Αν θέλεις και άλλες ιδέες για υγιεινή διατροφή, μπορείς να περάσεις μια βόλτα και από το δικό μου blog, το Nutricookbook. Θα χαρώ πολύ να τα πούμε κι εκεί!

    Reply
    1. Μαρία 17/11/2019 at 19:55

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, Ελένη! Μπαίνω να διαβάσω!

      Reply
  5. drastiria.blogspot.com 18/11/2019 at 14:30

    Μαρια μου, κοιτάζω κι εγώ να κάνω πράγματα σχετικά με το zero waste. Δύσκολος δρόμος, αλλά τα καταφέρνω σιγά σιγά και με ένα βήμα τη φορά. Όσο για το κρέας και τα αλλαντικά, κάνω κι εγώ το ίδιο ακριβώς και μόλις προχθές άκουσα τα χειρότερα για την κέτσαπ που μου αρεσε δυστυχώς πολύ και ελάττωνω κι αυτή στο ελάχιστο. Ζυμαρικά ολικης χρησιμοποιώ εδώ και καιρό. Με την ανάρτηση αυτή μου θύμισες να τρώω πιο συχνά φρούτα(λαχανικά τρωω ετσι κι αλλιώς κι ιδιαίτερα μπρόκολο). Μου έδωσες ιδέα για να διαβάζω τις ετικέτες και να μη χρησιμοποιώ επιδόρπια γιαουρτιού, κάτι που έτσι κι αλλιώς έκανα σπάνια. Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη ανάρτηση!

    Reply
    1. Μαρία 18/11/2019 at 14:34

      Ω αγαπημένη μου Δραστήρια, πόσο χάρηκα που σκέφτηκες τόσα διαβάζοντας την ανάρτησή μου! Αχ η κέτσαπ κι εμένα μ’ αρέσει πολύ, αλλά δεν τη λες και το πιο απλό τρόφιμο. Σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το σχόλιο και που μοιράστηκε τις δικές σου ιδέες!

      Reply
    2. Αγγελική 18/11/2019 at 22:31

      Κανω κι εγώ όλα τα παραπάνω. Επιπλέον προσπαθώ ό,τι μπορώ να το φτιάχνω στο σπίτι: Ζύμη για πίτσα, γλυκά, μαρμελάδες, δημητριακά πρωινού… Δεν τα κάνω πάντα όλα ταυτόχρονα, προγραμματιζω ανάλογα με το χρόνο μου και τη διάθεση μου.

      Reply
      1. Μαρία 19/11/2019 at 09:20

        Εξαιρετική προσθήκη Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ που το ανέφερες! Κι εμείς το προσπαθουμε αυτό όταν μας βγαίνει το πρόγραμμα και είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινά από τα αγοραστα!

        Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.