“Ποτέ μην τα παρατάς!”: Το βιβλίο της αδερφής μου

Σήμερα είμαι πολύ ενθουσιασμένη, γιατί θα σας μιλήσω για το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψε η αδερφή μου, η Ελένη!

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τ’ αδέρφια μου!

Είναι η αδερφή μου που σας έχω πει ότι μου έμαθε να διαβάζω πριν πάω στο σχολείο, που μοιραζόμαστε την αγάπη για τα βιβλία και τη συγγραφή. Τελικά, έγινε δασκάλα και έγραψε και βιβλίο!

Το βιβλίο “Ποτέ μην τα παρατάς!“, της Ελένης Ηλιάδου – Πολυκαρπίδη, εικονογραφήθηκε από την Τέτη Σώλου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θύρα.

"Ποτέ μην τα παρατάς" Ελένη Ηλιάδου - Πολυκαρπίδη

Το θέμα

Το βιβλίο έχει τον ενθαρρυντικό τίτλο “Ποτέ μην τα παρατάς!” και είναι η ιστορία του μικρού Λευτέρη και του δασκάλου του, του κυρίου Άγγελου.

Περιγράφει το πώς ένας δάσκαλος που ενδιαφέρεται μπορεί να δώσει ώθηση σε ένα παιδί με σωματική αναπηρία. Ο Λευτέρης, ο μικρός μαθητής, αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα και νιώθει ότι δεν μπορεί να καταφέρει πλέον τίποτα στη ζωή του, Μέχρι που ο κύριος Άγγελος, έρχεται σαν… άγγελος και τον βοηθάει να δει μια άλλη οπτική στα πράγματα. Με τη βοήθεια της τέχνης, τον παρακινεί να αξιοποιήσει ένα χάρισμά του. Ένα ταλέντο στη ζωγραφική που ο Λευτέρης ποτέ δεν αξιολόγησε ότι έχει και έτσι να βγει από την απελπισία στην οποία έχει βυθιστεί!

"Ποτέ μην τα παρατάς" Ελένη Ηλιάδου - Πολυκαρπίδη, οπισθόφυλλο περίληψη
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Εξ ορισμού, λόγω του ότι το κείμενο είναι αρκετά εκτενές και έχει μερικές δύσκολες λέξεις, μπορεί να διαβαστεί με άνεση από παιδιά ηλικίας 9 ετών και πάνω.

Ωστόσο, η εικονογράφηση είναι πολύ ζωντανή και παραστατική, γι’ αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε μικρότερα παιδιά, αν διαβαστεί με το γονέα.

Εγώ το διαβάζω με τη μεγάλη μου κόρη που είναι 4μιση χρονών και της αρέσει! Το βράδυ λέει πολλές φορές “μαμά, να διαβάσουμε το βιβλίο της θείας Ελένης!”

Ένα βιβλίο για κάθε ηλικία

Θα πρόσθετα σε αυτά, ότι το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για κάθε ηλικία. Κι αυτό για τρεις λόγους.

α) Μορφές – σύμβολα

Οι δύο βασικές μορφές, ο μαθητής και ο δάσκαλος, είναι μορφές – σύμβολα. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες καταστάσεις και να πάρουν άλλα πρόσωπα, ανάλογα με το τι θυμίζουν στον καθένα μας.

Ο “Λευτέρης” δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα παιδί με σωματική αναπηρία. Θα μπορούσε να είναι ένα παιδί με οποιαδήποτε άλλη δυσκολία που το κάνει να νιώθει κατώτερο. Θα μπορούσε να είναι ένας ενήλικας που διανύει μια σκοτεινή περίοδο στη ζωή του, για οποιοδήποτε λόγο! Που νιώθει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει πλέον, ότι δεν έχει κανένα μέλλον πια και καμία ελπίδα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Ο “κύριος Άγγελος” είναι, αρχικά, το πρότυπο του δασκάλου. Είναι ο δάσκαλος που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη γνώση, αλλά σκύβει με αγάπη πάνω από το πρόβλημα του μαθητή του. Θέλει να τον βοηθήσει να το δεχτεί και να το διαχειριστεί. Αυτό το ειλικρινές ενδιαφέρον είναι το σημείο – κλειδί για οποιονδήποτε ασχολείται με παιδιά. Έτσι, το βιβλίο θα “μιλήσει” υπέροχα σε κάθε εκπαιδευτικό, αλλά και παιδίατρο και γονέα και σε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σε παιδιά. Δείχνει ξεκάθαρα πώς το περιβάλλον του παιδιού και η ενθάρρυνση που λαμβάνει από τους άλλους, το βοηθούν να ξεπεράσει την ηττοπάθειά του!

Θα κάνω μια προέκταση ακόμα και θα πω ότι η σχέση αυτή μπορεί να είναι και σχέση ανάμεσα σε δύο ενήλικες. Ο ένας είναι αυτός που αντιμετωπίζει δυσκολία και ο άλλος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μας και μας δείχνει μια διέξοδο. Θα μπορούσε να είναι ο φίλος μας, ο αδερφός μας, ο σύντροφος, που μας βοηθάει να βγούμε από το σκοτάδι.

β) Bullying

Το βιβλίο “Ποτέ μην τα παρατάς!” κάνει σαφείς αναφορές στο bullying. Στις πρώτες κιόλας προτάσεις, δηλώνεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Λευτέρης αισθάνεται μειονεκτικά, είναι τα πειράγματα και οι κοροϊδίες των συμμαθητών του για τη σωματική του αδυναμία.

Στη συνέχεια, φαίνεται με ποιο τρόπο ο εκπαιδευτικός χειρίζεται το θέμα. Φροντίζει να δείξει σε όλα τα παιδιά πως ο Λευτέρης έχει τη δική του αξία, όπως όλοι.

γ) Δίδαγμα για όλους

Το δίδαγμα του βιβλίου είναι ένα μάθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, πανανθρώπινο θα έλεγα. Μας προτρέπει να μην τα παρατήσουμε ποτέ! Όταν νομίζουμε ότι όλες οι ευκαιρίες έχουν χαθεί, μας θυμίζει ότι υπάρχουν κοντά μας άνθρωποι που θα μας πιάσουν από το χέρι και θα μας βοηθήσουν να δούμε μια άλλη οδό.

Η υπέροχη εικονογράφηση

Δε θα μπορούσα να προσπεράσω την καταπληκτική εικονογράφηση της κυρίας Τέτης Σώλου. Έχει εικονογραφήσει στο παρελθόν πληθώρα παιδικών βιβλίων και το στιλ της είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από πολλούς.

Η εικονογράφηση είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του βιβλίου. Είναι πολύ ζωντανή και παραστατική, σε υπέροχη αντιστοιχία με το κείμενο. Γι’ αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από μικρότερες ηλικίες μαζί με το γονέα, όπως είπα παραπάνω, και με παράλληλη συζήτηση των εικόνων.

Όταν η αδερφή μου είδε τα προσχέδια των εικόνων που δημιούργησε η κυρία Σώλου με βάση το χειρόγραφο που της είχε σταλεί, ενθουσιάστηκε! Δεν πίστευε ότι η εικονογράφος μπορούσε να δώσει τέτοιο χρώμα και τέτοια ζωντάνια στους χαρακτήρες που εκείνη είχε δημιουργήσει με τις λέξεις!

Πόσο ζωντανή είναι η εικόνα του απελπισμένου και φοβισμένου μικρού Λευτέρη!

Αλλά και η ίδια η κυρία Σώλου ένιωσε ότι το κείμενο την ενέπνευσε μοναδικά. Της έδωσε συμβολισμούς που τη βοήθησαν να δημιουργήσει το όμορφο αποτέλεσμα! Το έγραψε η ίδια στο προσωπικό της blog ότι θαύμασε το κείμενο που τροφοδότησε τη φαντασία της.

Πώς γεννήθηκε το βιβλίο;

Η ιστορία εδώ έχει ενδιαφέρον, γιατί εμπλέκομαι κι εγώ προσωπικά!

Η αδερφή μου ως δασκάλα είναι ευαίσθητη γενικά με τα θέματα των παιδιών και ήθελε από καιρό να γράψει κάτι σχετικό: μια ιστορία παιδιού που ένας δάσκαλος το βοηθά. Ξεκίνησε να γράφει την ιστορία σε μορφή διηγήματος και όταν ήταν ακόμα σε αρχικό στάδιο, μου μίλησε γι’ αυτήν.

Εγώ εκείνο το διάστημα είχα γράψει κάποια δικά μου διηγήματα και έψαχνα λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για να τα στείλω. Ανάμεσα σε αυτούς βρήκα τον Ε’ Διαγωνισμό Διηγήματος “Στέλιος Ξεφλούδας” με θέμα “Το Σχολείο” που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Όταν η Ελένη μού είπε το θέμα του δικού της διηγήματος, της είπα αμέσως για το Διαγωνισμό που είχα ανακαλύψει! Το θέμα του ταίριαζε τέλεια με το γραπτό της!

Έτσι, αποφασίσαμε να στείλουμε και οι δύο τις συμμετοχές μας, η Ελένη με το “Λευτέρη” κι εγώ με ένα διήγημα ενηλίκων. Για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας, οι συγγραφείς συμμετείχαν στο διαγωνισμό με ψευδώνυμα. Επομένως, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού δε γνώριζε τη συγγένειά μας. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των συμμετεχόντων, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας και για την επιτροπή το ότι 2 αδερφές διακρίθηκαν στον ίδιο διαγωνισμό.

Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το χειρόγραφο της Ελένης, είχα πιστέψει πολύ σε αυτή την ιστορία! Πίστευα ότι άξιζε το Α’ Βραβείο! Τελικά εγώ πήρα έπαινο, το κείμενο του Λευτέρη, όμως, απέσπασε το Γ’ Βραβείο στο Διαγωνισμό!

Να σημειωθεί ότι ο Διαγωνισμός δεν αφορούσε παιδικά βιβλία. Γι’ αυτό και είναι αξιοθαύμαστο το πώς ο “Λευτέρης” βραβεύτηκε σε Διαγωνισμό Διηγήματος γενικού περιεχομένου και στη συνέχεια κέντρισε το ενδιαφέρον των Εκδόσεων Θύρα ως παιδικό βιβλίο! Γι’ αυτό ανέφερα ότι είναι ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες!

Με λίγα λόγια…

Ακόμα και μετά από τόσες αναγνώσεις, δεν καταφέρνω να διαβάσω την τελευταία σελίδα του βιβλίου χωρίς να δακρύσω! Ο τρόπος με τον οποίο ο Λευτέρης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο δάσκαλό του είναι μοναδικός!

Γνώρισα το “Λευτέρη” από την αρχή του ακόμα, από τότε που ήταν χειρόγραφο, τον αγάπησα και πίστεψα σε αυτόν. Το αποτέλεσμα, τόσο της βράβευσής του στο Διαγωνισμό, όσο και της έκδοσής του, του αξίζει απόλυτα!

Ξέρω με πόση ευαισθησία και αγάπη το έγραψε η αδερφή μου, ως γυναίκα, ως μητέρα, ως εκπαιδευτικός και ως άνθρωπος που έχει ανοιχτά τα μάτια στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία.

Ξέρω πόσο χρειαζόμαστε όλοι, παιδιά και μεγάλοι, ένα ανάγνωσμα που μας θυμίζει να μην τα παρατάμε. Να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να σεβόμαστε τους άλλους και να εκτιμούμε όσους μας απλώνουν ένα χέρι βοηθείας.

Είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά θα τα νιώσετε κι εσείς όταν το διαβάσετε και θα μιλήσει στην καρδιά σας!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θύρα. Είναι διαθέσιμο στη σελίδα των Εκδόσεων Θύρα εδώ, θα το βρείτε επίσης στο Public εδώ, υπάρχει σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε και από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

Το έχετε διαβάσει; Αν όχι, σας προτρέπω να το κάνετε και να αφήσετε ένα σχόλιο εδώ λέγοντας τη γνώμη σας!

Μαρία


Aκολουθήστε την αδερφή μου στη σελίδα της στο Facebook και στο Instagram. Αν το διαβάσετε, στείλτε της μήνυμα ή κάντε την tag σε μια δημοσίευση στα social media, για να της πείτε πώς σας φάνηκε! Θα χαρεί πραγματικά πάρα πολύ να ακούσει τη γνώμη σας για το δημιούργημά της!

Βρείτε τις Εκδόσεις Θύρα στο Facebook και στο Instagram και την κυρία Τέτη Σώλου στο Instagram.

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

8 Comments

 1. just electra 01/03/2019 at 20:07

  Μαρία μου,
  Συγχαρητήρια στην αδερφή σου, συγχαρητήρια και σε σένα!
  Καλοτάξιδο!
  Ελπίζω κι εσύ να εκπληρώσεις κάποια στιγμή αυτό σου το όνειρο…

  Ηλέκτρα

  Reply
  1. Μαρία 01/03/2019 at 20:08

   Σε ευχαριστώ πολύ Ηλέκτρα! Μακάρι!

   Reply
 2. ΕΛΠΙΔΑ - two boys and hope 03/03/2019 at 09:44

  συγχαρητήρια στην αδερφή σου Μαρια μου!! Καλοτάξιδο το βιβλίο της.

  Reply
  1. Μαρία 03/03/2019 at 11:08

   Σε ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου!

   Reply
 3. Callie 04/03/2019 at 09:34

  Μαρία μου συγχαρητήρια στην αδερφή σου! Είστε τελικά πολυτάλαντη οικογένεια και πολύ κοντά στα παιδιά και στην εκπαίδευση όλοι σας. Μπράβο και καλή συνέχεια και στις δυο σας! Κάλη

  Reply
  1. Μαρία 04/03/2019 at 11:29

   Σε ευχαριστώ πολύ Κάλη μου! Μας κόλλησε ο μπαμπάς ο δάσκαλος το μικρόβιο φαίνεται και βγήκαμε όλοι έτσι χαχα!

   Reply
 4. Pingback: Ποτέ μην τα παρατάς - Εκδόσεις Θύρα - Clelia.gr

 5. Pingback: Μια καινούρια περιπέτεια, το blogging - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.