“Το Πρώτο Πάσχα” & “Ιστορίες από την Καπερναούμ”: 2 ορθόδοξα παιδικά βιβλία

Σήμερα θα μιλήσω για 2 παιδικά ορθόδοξα βιβλία, που ταιριάζουν στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε.

Αν και η φετινή Μεγάλη Σαρακοστή είναι πολύ διαφορετική από όλες, είμαστε μακριά από τις ακολουθίες και κρίνοντας από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, θα κάνουμε και Πάσχα μακριά από την εκκλησία, μπορούμε να παραμένουμε στο κλίμα των ημερών διαβάζοντας τα αντίστοιχα βιβλία.

Και μπορούμε να μιλάμε και στα παιδιά για τις ημέρες αυτές, χρησιμοποιώντας παιδικά βιβλία.

Σήμερα, λοιπόν, μιλάμε για τα 2 βιβλία από τη σειρά “Κοντά στον Χριστό”: “Το Πρώτο Πάσχα” και “Ιστορίες από την Καπερναούμ”, της Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη.

Η συγγραφέας

Ένας από τους λόγους που ήθελα να αποκτήσω τα αντίτυπα των βιβλίων από τις Εκδόσεις Άθως Παιδικά και να μιλήσω γι’ αυτά, είναι η εκτίμηση που έχω στην Κατερίνα.

Ίσως πολλοί την ξέρετε ως “Μαμά για σπίτι” από το ομώνυμο επιτυχημένο blog που διατηρεί εδώ και χρόνια. Είναι δικηγόρος, πρεσβυτέρα και έχει 3 παιδιά. Γνωριστήκαμε μέσω Instagram και σιγά σιγά ανακαλύψαμε ότι έχουμε πολλά κοινά, εκτός από τα πολλά αδέρφια! Την πίστη μας, τη νοοτροπία μας απέναντι σε πολλά θέματα της ζωής, την αγάπη για την οικογένεια, την αγάπη για την ανάγνωση και τη συγγραφή. Αν και δεν έχουμε συναντηθεί από κοντά, τη νιώθω κάπως σαν μεγάλη μου αδερφή!

Η Κατερίνα, λοιπόν, αν και νεαρή στην ηλικία, έχει εκδώσει 3 βιβλία από τις Εκδόσεις Άθως Παιδικά. Και αν έχω ερμηνεύσει σωστά τα stories της στο Instagram, δε θα αργήσει πολύ να εκδώσει κι άλλο.

“Το πρώτο Πάσχα”

Το βιβλίο περιγράφει τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, με αφηγητή ένα μικρό αγόρι της εποχής, τον Βενιαμίν. Από τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Ανάσταση, ακολουθούμε τον Βενιαμίν σε όλη του την πορεία και μαζί μαθαίνουμε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών και της Ανάστασης.

Το Πρώτο Πάσχα - Κατερίνα Δανδουλάκη - Χιόνη

“Ιστορίες από την Καπερναούμ”

Μια παρέα παιδιών, η παρέα του μικρού Σίμωνα, ζει κοντά στη θάλασσα της Τιβεριάδας, στη Γαλιλαία, τα χρόνια που έζησε εκεί και ο Χριστός. Τα παιδιά γελάνε, μαλώνουν, παίζουν, αρρωσταίνουν, όπως και τα σημερινά παιδιά.

Ο Σίμωνας ακούει τον Χριστό να λέει τις παραβολές του Σπορέως και του Καλού Σαμαρείτη. Τα λόγια Του τον επηρεάζουν στις αποφάσεις που θα πάρει στη σχέση του με τους φίλους του!

Ιστορίες από την Καπερναούμ - Κατερίνα Δανδουλάκη - Χιόνη

Τα ωραία των βιβλίων

Τα βιβλία, εκτός από τον ωραίο, στρωτό λόγο που πάντα χρησιμοποιεί η Κατερίνα, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μου άρεσαν ιδιαιτέρως.

Η πιστότητα στο πρωτότυπο κείμενο της Καινής Διαθήκης

Χαίρομαι πολύ τα ορθόδοξα παιδικά βιβλία που μένουν πιστά στο πρωτότυπο αγιογραφικό κείμενο και το μεταφέρουν με τρόπο που, όταν τα παιδιά το διαβάσουν στην ίδια την Αγία Γραφή, θα το αναγνωρίσουν.

Από το βιβλίο "Το Πρώτο Πάσχα", όπου περιγράφεται ο Μυστικός Δείπνος
Από το βιβλίο “Το Πρώτο Πάσχα”, όπου περιγράφεται ο Μυστικός Δείπνος

Όλες οι προσθήκες που εξυπηρετούν τη λογοτεχνική χροιά του βιβλίου έχουν μέτρο, ώστε να μεταφέρουν το αρχικό κείμενο, χωρίς να το αλλοιώνουν. Αυτό είναι κάτι που εκτίμησα πολύ.

Αφηγητής είναι ένα παιδί της εποχής

Στο “Πρώτο Πάσχα” ο Βενιαμίν ακολουθεί τον Χριστό στα Πάθη και περιγράφει την αγωνία του, τις απορίες του, τις ελπίδες του. Στις “Ιστορίες από την Καπερναούμ”, ο Σίμων ακούει τις παραβολές του Σπορέως και του Καλού Σαμαρείτη από τον Χριστό και εφαρμόζει τη διδασκαλία στη ζωή του!

Έχω διαβάσει πολλά παιδικά βιβλία για το Πάσχα και για παραβολές, όμως πουθενά δεν είδα την ευφάνταστη προσθήκη τού να αφηγείται τις ιστορίες ένα μικρό παιδί της εποχής. Αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερα ευρηματική τοποθέτηση της πλοκής, καθώς τα παιδιά νιώθουν να ταυτίζονται με τον αφηγητή και με όσα περιγράφει να σκέφτεται και να νιώθει.

Πιστεύω ότι αυτό το λογοτεχνικό τέχνασμα δίνει στα βιβλία αυτά ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν καλύτερα το περιεχόμενο.

Από το βιβλίο “Ιστορίες από την Καπερναούμ”. Ο μικρός Σίμων, ο πρωταγωνιστής, φαίνεται στο παράθυρο να ακούει τον Χριστό να μιλάει.

Κατασκευές στο τέλος του βιβλίου

Και τα δύο βιβλία έχουν στο τέλος κατασκευές που τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν, να κόψουν και να κολλήσουν. Ακόμα κι αν δεν είστε πολύ crafty mom (εγώ δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ), είναι εύκολες χειροτεχνίες ακόμα και για μικρά παιδιά.

Ιστορίες από την Καπερναούμ

Εικονογράφηση

Ένα πολύ όμορφο στοιχείο που δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα είναι η υπέροχη εικονογράφηση του Σπύρου Γούση. Απεικονίζει με υπέροχο, ζωντανό τρόπο τις παραστάσεις, χωρίς να χάνει καθόλου την ουσία και την ιερότητα των στιγμών, δίνοντας ταυτόχρονα το απαραίτητο για τα παιδιά στοιχείο της απλότητας στις ζωγραφιές του.

Ειδικά το τρίπτυχο παιχνίδι στο τέλος του βιβλίου αποκαλύπτει το ταλέντο του εικονογράφου. Είναι διαφορετικό για τα δύο βιβλία, το ένα απεικονίζει μία μεγάλη άποψη της Ιερουσαλήμ και το άλλο την άποψη της πόλης από τη μία πλευρά και την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα από την άλλη.

Το Πρώτο Πάσχα
Το τρίπτυχο από το βιβλίο “Το Πρώτο Πάσχα”

Η ποιότητα της έκδοσης

Όπως μας έχουν συνηθίσει οι Εκδόσεις Άθως, η έκδοση είναι πολύ καλής ποιότητας. Το μέγεθος του βιβλίου είναι ιδανικό, η ποιότητα του χαρτιού είναι πολύ καλή και το ένθετο τρίπτυχο παιχνίδι στο πίσω μέρος καλοδουλεμένο.


Η δουλειά που έχει γίνει από την Κατερίνα, τον εικονογράφο και τις Εκδόσεις είναι εξαιρετική! Πρόκειται για 2 επιλογές απόλυτα ταιριαστές με την περίοδο της Σαρακοστής που διανύουμε.

Προς μεγάλη μου χαρά, οι Εκδόσεις Άθως παιδικά προσφέρουν από ένα αντίτυπο από τα 2 βιβλία στο Instagram! Δείτε εδώ τη δημοσίευση και πάρτε μέρος μέχρι την Πέμπτη 9/4.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

💥 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 💥 . Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις @athos_publications κληρώνεται ένα αντίτυπο του βιβλίου “Το Πρώτο Πάσχα” και ένα αντίτυπο του “Ιστορίες από την Καπερναούμ”, της Κατερίνας Δανδουλάκη – Χιόνη ή αλλιώς @katerina_mamagiaspiti ! . Πάρτε μέρος: . 👉 Like στη φωτογραφία . 👉 Ακολουθήστε εμένα @kokkinikamelia και τις @athos_publications . 👉 Κάντε tag 2 φίλους και γράψτε ποιο από τα δύο βιβλία προτιμάτε (αν έχετε προτίμηση). . Πολλαπλά σχόλια είναι δεκτά αν αναφέρονται διαφορετικά άτομα. . Ο Διαγωνισμός ισχύει για κατοίκους Ελλάδας και θα λήξει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 στις 23.59μμ . Οι δύο νικητές θα πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα βήματα και θα αναδειχθούν κατόπιν κλήρωσης, ένας για κάθε βιβλίο. Δέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους στοιχείων για τους σκοπούς του Διαγωνισμού. Τα αντίτυπα θα σταλούν μέσω κούριερ από τις Εκδόσεις. . “Το Πρώτο Πάσχα” περιγράφει όλη την Εβδομάδα των Παθών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Ανάσταση, ενώ οι “Ιστορίες από την Καπερναούμ” μιλάνε για την παραβολή του Σπορέως και του Καλού Σαμαρείτη. Και τα δύο βιβλία έχουν πρωταγωνιστή ένα μικρό παιδί της εποχής και αυτό είναι ένα στοιχείο που μου άρεσε πολύ! . Στο blog θα βρείτε την αναλυτική παρουσίασή τους, λινκ στο προφίλ! . . . . . #instavivlio #bookgiveaway #bookgram #giveawaysgreece #giveaway #bookworm #giveawaygreece #παιδικοβιβλιο #παιδικαβιβλια #orthodoxbooks

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μαρία-Η Κόκκινη Καμέλια (@kokkinikamelia) στις

Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά; Πώς σας φαίνονται;

Μαρία

Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Άθως για τα αντίτυπα που μου έστειλαν, αλλά και την Κατερίνα γι’ αυτή την ωραία συνεργασία, αλλά και την όλη επικοινωνία που έχουμε!

1 Comment

  1. Pingback: Κριτική βιβλίου "Μαμά για σπίτι" - Η Κόκκινη Καμέλια

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.