Κολατσιό για το σχολείο: 7 συμβουλές

Κολατσιό για το σχολείο. Στο σημερινό άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας μερικές γενικές ιδέες για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο.

Κολατσιό από το σπίτι

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προσωπικά, προτιμώ να δίνω στα παιδιά να τρώνε στο σχολείο κάτι από το σπίτι και όχι να ψωνίζουν από το κυλικείο.

Αυτό έχει 3 θετικά σημεία. Πρώτον, τα παιδιά μαθαίνουν να προτιμούν το σπιτικό φαγητό από το “έξω”. Δεύτερον, τα παιδιά έχουν έτοιμο το κολατσιό για αν το φάνε μόλις πεινάσουν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη σειρά τους στο κυλικείο. Τρίτον, κάνουμε οικονομία στα χρήματα.

Αυτό έχει, βεβαίως, και ένα αρνητικό. Χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία από τη μαμά!

Πάντως, ακόμα και ένα απλό τοστ με ένα φρούτο ή δύο φέτες κέικ, πακεταρισμένα από το σπίτι, είναι καλύτερη επιλογή από το να πάρουμε κάτι προσυσκευασμένο.

Λιγότερη ζάχαρη

Μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ζάχαρη!

Προτιμώ να δίνω στα παιδιά ένα κολατσιό που δεν είναι γεμάτο ζάχαρη, για να μην συνηθίζουν σε αυτή τη γεύση. Κρουασάν με σοκολάτα, μπισκότα σοκολάτας, επιδόρπια γιαουρτιού με σοκολατένιες μπαλίτσες κλπ είναι εκτός των επιλογών μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεκινήσεις τη νέα σχολική χρονιά… με απλότητα!

Οπωσδήποτε φρούτο ή λαχανικό

Αυτό που φροντίζω πάντα είναι το κολατσιό να περιέχει κάποιο φρούτο ή λαχανικό ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ανεξαιρέτως.

Ακόμα και αν δε φάει κανένα άλλο φρούτο ή λαχανικό την υπόλοιπη μέρα, έχω τη βεβαιότητα ότι έφαγε στο σχολείο.

Δοκιμάζω διαφορετικούς τρόπους κοπής φρούτων και λαχανικών και προτιμώ αυτά που ξέρω ότι αρέσουν σε κάθε παιδί.

Συνήθως αυτά είναι μπανάνες σε ροδέλες, σταφύλια χωρίς κουκούτσια, μήλο σε κομμάτια, αγγουράκι σε ροδέλες ή στικς, καρότο σε ροδέλες ή στικς.

Μερικές μαμάδες ανησυχούν για τα φρούτα που μαυρίζουν αν είναι καθαρισμένα από πριν. Τα δικά μου παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό! Ρίχνω μερικές σταγόνες λεμόνι μερικές φορές, για να μη μαυρίσουν, αλλά ακόμα και αν δεν το κάνω, δεν τις πειράζει καθόλου να φάνε κάποιο φρούτο λίγο μαυρισμένο. Είναι υπεράνω; Χαχα δεν ξέρω!

Αν είναι μεσημεριανό, βάζω μαζί σαλάτα

Στις περιπτώσεις που το παιδί θα μείνει στο σχολείο και για μεσημεριανό, φροντίζω να βάζω πάντα και σαλάτα μαζί. Δε βάζω αλάτι και ελαιόλαδο, όμως, για να μην βγάλουν τα λαχανικά πολύ ζουμί.

Σημαντικό σημείο για το κολατσιό στο σχολείο: Δοχείο που αρέσει στο παιδί!

Don’t judge a book by its cover λένε, αλλά και το περιτύλιγμα έχει τον ρόλο του! Προσωπικά, θεωρώ σημαντικό να έχει το παιδί ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο που να του αρέσει.

Το δοχείο είναι φυσικά καλύτερα πιο οικολογική επιλογή από το να δίνουμε κάθε μέρα αλουμινόχαρτο ή χαρτοσακούλα ή σακουλάκι τροφίμων που μετά θα καταλήξει στα σκουπίδια. Είναι προτιμότερο ένα καλής ποιότητας δοχείο που θα πλένουμε καθημερινά.

Έχουμε δοχεία που διάλεξαν τα παιδιά και τους αρέσουν, για να είναι μια ευχάριστη διαδικασία το φαγητό.

Add a little something

Μερικές φορές, προσθέτω το κατιτίς διαφορετικό που αρέσει στα παιδιά.

Πχ, η μεγάλη μου κόρη θέλει να τρώει το κομμένο φρούτο με πιρουνάκι. Κανένα πρόβλημα, πακετάρω κι ένα πιρούνι μαζί, ώστε να το φάει ευχάριστα.

Συνεννόηση και συμφωνία

Ένα πράγμα που δε μου αρέσει είναι οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Γι’ αυτό, φροντίζω να έχω συνεννοηθεί και να έχω ενημερώσει τα παιδιά τι θα φάνε στο σχολείο. Το τελευταίο που θέλω είναι να γυρίσουν με το δοχείο γεμάτο, επειδή “δεν τους άρεσε το φαγητό”.

Όπως κάνω και με τα περισσότερα θέματα που ενέχουν επιλογές, δεν αφήνω την ερώτηση ανοιχτή, αλλά δίνω 2 ή 3 επιλογές.

Δηλαδή, δε λέω “Τι θέλεις να φας αύριο στο σχολείο;”, αλλά λέω “Για αύριο μπορώ να σου βάλω τοστ με τόνο ή τυροπιτάκια που έφτιαξε η γιαγιά. Τι προτιμάς;” Ή “έχουμε μήλο και σταφύλι – ποιο από τα δύο φρούτα θέλεις;”

Προετοιμασία από το βράδυ

Το πρωί είναι μια ώρα δύσκολη! Μπορεί να νυστάζουμε, να είμαστε κουρασμένοι, να γκρινιάζουμε, να μην προλαβαίνουμε.

Γι’ αυτό, είναι καλή ιδέα να μην έχουμε να ετοιμάσουμε και ολόκληρο το κολατσιό για το σχολείο. Μπορούμε να ασχοληθούμε 10 λεπτά αποβραδίς και να πακετάρουμε ό,τι είναι δυνατό να ετοιμαστεί από το βράδυ.

Προσωπικά, τα ετοιμάζω όλα από το βράδυ, με εξαίρεση τα τοστ που ψήνω το πρωί και το κόψιμο του φρούτου και της σαλάτας που το κάνω επίσης το πρωί.

Bonus tip: Θυμηθείτε να ανοίξετε το δοχείο το μεσημέρι!

Σας έχει συμβεί καμιά φορά να ξεχάσετε να ψάξετε το δοχείο του κολατσιού το μεσημέρι της Παρασκευής και το βράδυ της Κυριακής να βρεθείτε μπροστά σε μια μοσχομυριστή έκπληξη; Σε όλους έχει συμβεί!

Μην ξεχνάτε κάθε μεσημέρι να ανοίγετε το δοχείο και να το πλένετε για να είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση του!


Εσείς ποια άλλη συμβουλή έχετε να δώσετε για το κολατσιό στο σχολείο;

Μαρία

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.