Σήμερα θα σας μιλήσω για το ποια είναι τα (δικά μου) 5 κριτήρια επιλογής παιδίατρου.
Όλες οι μαμάδες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σχέση με τον παιδίατρο. Λίγο πριν έρθει στον κόσμο το πρώτο παιδί, η επιλογή του παιδίατρου είναι μια σημαντική απόφαση.
Ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός που βρίσκεται δίπλα μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι έρχεται η ώρα να διαλέξουμε έναν παιδίατρο που –ιδανικά- θα παρακολουθήσει το παιδί μας σε όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.
Η επιλογή ενός τέτοιου προσώπου είναι μια σοβαρή απόφαση, γιατί πρέπει να συνδυάζει χαρακτηριστικά που να μας εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Αν κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε από έναν γιατρό ενηλίκων, πολύ περισσότερο το επιζητάμε από τον άνθρωπο που θα αναλάβει το παιδί μας.
Σήμερα μιλώ για τα 5 βασικά κριτήρια που πιστεύω ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή του παιδίατρου.
1. Επιστημονική κατάρτιση – φάρμακα
Η επιστημονική κατάρτιση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή ενός γιατρού. Η ιατρική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και ο γιατρός πρέπει να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις. Ειδικά στα θέματα που αφορούν το παιδί, που είναι ευαίσθητα και σοβαρά, το να προτείνει ξεπερασμένες τεχνικές και παρωχημένες θεραπείες δεν τον καθιστά υπεύθυνο επαγγελματία.
Διαβάστε επίσης: Τι κάνω όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά
Επίσης, είναι σημαντικό το κατά πόσο συμφωνούμε ή όχι με τον γιατρό στο θέμα των φαρμάκων και των αντιβιώσεων. Δεν έχουμε, φυσικά, τη δική του επιστημονική γνώση για όλα, αλλά σύντομα μπορούμε να αντιληφθούμε το αν η στάση του απέναντι στο να δίνει ή όχι εύκολα φάρμακο συμφωνεί με τη δική μας.
2. Εμπιστοσύνη ως πρόσωπο – Επικοινωνία και υπομονή στις ερωτήσεις μας
Θεωρώ πως αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Ο παιδίατρος είναι ένα πρόσωπο το οποίο ουσιαστικά οι γονείς έχουν ως βοηθό στον γονεϊκό τους ρόλο. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Να μπορούν οι γονείς να προσβλέπουν για να ζητήσουν συμβουλή, γνώμη, καθοδήγηση. Θα πρέπει να νιώθουν την άνεση να ρωτούν για όλα, να εκφράζουν κάθε σημαντική ή ασήμαντη απορία τους και να παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
3. Να ταιριάζει με το πρότυπο ζωής που ακολουθούν οι γονείς γενικότερα
Αν η μητέρα θέλει να θηλάσει, αν θέλετε ως γονείς να νηστεύετε ή να είστε χορτοφάγοι, να ταξιδεύετε μαζί με τα παιδιά, να τα στείλετε ή όχι στον παιδικό σταθμό από μικρή ηλικία, όλες αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν έναν τρόπο ζωής στον οποίο θα ζήσουν γονείς και παιδιά μαζί.
Ο γιατρός θα πρέπει να μπορεί να συμβαδίσει με αυτά και να συμβουλεύσει αναλόγως. Αν δε συμφωνείτε σε θέματα ανατροφής και άσκησης του γονεϊκού ρόλου (από άποψη τοποθέτησης και όχι επιστημονικής τεκμηρίωσης φυσικά), τότε είναι καλό να αναζητήσετε κάποιον που να μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής που θα θέλατε να δώσετε στα παιδιά σας.
4. Δυνατότητα να τον βρούμε όλες τις ώρες
Για μένα είναι ίσως η προτεραιότητα και το κορυφαίο κριτήριο, όχι μόνο στον παιδίατρο, αλλά και σε κάθε άλλη ειδικότητα γιατρού. Όταν χρειάζεσαι το γιατρό για να αντιμετωπίσεις μια έκτακτη κατάσταση υγείας, πρέπει να μπορείς να τον βρεις. Είναι το άτομο που θα συμβουλεύσει τη στιγμή ακριβώς που δεν ξέρει ο γονέας πώς να δράσει.
Η παιδίατρος των κοριτσιών μου, την πρώτη φορά που ήρθε να εξετάσει τη μεγάλη κόρη μου όταν ήταν νεογέννητη, μου είπε «όποια ώρα χρειαστείς κάτι, οτιδήποτε θέλεις να με ρωτήσεις, πάρε με στο κινητό, μη διστάσεις!».
Ήταν ακριβώς τα λόγια που χρειαζόμουν να ακούσω, για να μειώσουν την ανησυχία που είχα ως νέα μαμά. Και πραγματικά, 6 χρόνια τώρα, όποια ώρα έχω χρειαστεί κάτι, σηκώνει το τηλέφωνο. Ακόμα και αν είναι αργά τη νύχτα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι, είναι διαθέσιμη. Αν δε σηκώσει το τηλέφωνο, με παίρνει πίσω πάντα. Με ακούει προσεκτικά και μου δίνει οδηγίες. Θυμάται τι της έχω πει σε προηγούμενη επικοινωνία μας και μοιάζει να παρακολουθεί νοερά την πορεία της αρρώστιας. Οι οδηγίες που δίνει από το τηλέφωνο είναι σύντομες και σαφείς και ξέρει να διακρίνει αν αρκεί να μου πει τι να κάνω ή αν πρέπει να εξετάσει εκείνη το παιδί.
5. Να έχει καλή σχέση με το παιδί
Λόγω της ιδιότητάς του, σε ένα βαθμό είναι αναμενόμενο το παιδί να φοβάται τον παιδίατρο και να μη θέλει να πάει στην επίσκεψη. Όταν είναι λίγο μεγαλύτερο, ίσως να θυμάται κάποια προηγούμενη εξέταση που μπορεί να ένιωσε πόνο ή φόβο.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές θεωρώ απαραίτητο το να υπάρχει μια καλή σχέση του παιδίατρου με το παιδί. Θα πρέπει κι εκείνος να είναι προσιτός και φιλικός και να μην δημιουργεί φόβο. Γιατί αυτή η πρώτη σχέση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που θα δημιουργήσει το παιδί για τους γιατρούς γενικότερα.
Αν δε σας αρέσει ο τρόπος που του μιλάει ή το αγγίζει ο γιατρός, αν το παιδί αντιδρά έντονα με αρνητικό τρόπο στη σκέψη να πάει στο ιατρείο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε και κάποιον άλλο γιατρό. Ακόμα κι εμείς ως ενήλικες αισθανόμαστε περισσότερο άνετα με κάποιο γιατρό και λιγότερο με κάποιον άλλο. Αντίστοιχα και το κριτήριο του παιδιού δεν πρέπει να αγνοείται.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε:
Ένας γιατρός που ταιριάζει σε κάποια μητέρα δε σημαίνει ότι θα ταιριάξει σε κάποια άλλη. Είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε την αναζήτηση από γνωστούς και φίλους, ώστε να ακούσετε γνώμες από πρόσωπα των οποίων την άποψη εμπιστεύεστε.
Ωστόσο, μην περιοριστείτε εκεί. Έχετε πάντα το δικαίωμα να δοκιμάσετε. Και αν δε βρείτε την ανταπόκριση που περιμένετε, να πάρετε δεύτερη γνώμη ή και να αλλάξετε γιατρό. Τα δικά σας κριτήρια επιλογής παιδίατρου είναι δική σας υπόθεση!
Επειδή η σχέση και η εμπιστοσύνη του παιδίατρου με το παιδί είναι σημαντική, να αφουγκράζεστε πάντα τη συμπεριφορά του παιδιού σας!
Η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η συνεχής επικοινωνία με το γιατρό είναι ο συνδυασμός που δημιουργεί μια αξιόπιστη σχέση μαζί του. Τόσο με τους γονείς όσο και με το παιδί, πράγμα που είναι και το πιο σημαντικό!
Αυτά είναι τα δικά μου κριτήρια επιλογής παιδίατρου! Ποια είναι τα δικά σας;
Μαρία
(Το κείμενο αυτό είναι δικό μου άρθρο που έγραψα το 2018 για να δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικό περιοδικό, που δεν κυκλοφορεί πια.)