Κριτική βιβλίων: “Hygge” & “Lykke”

Πριν από λίγο καιρό διάβασα αυτά τα “αδερφάκια”, μη-λογοτεχνικά βιβλία “Hygge: Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά” και “Lykke: Ο δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας“.

Όταν τα πρωτοείδα αυτά στο ελληνικό Instagram, σκέφτηκα αμέσως ότι θέλω να τα διαβάσω! Τελικά κατάφερα να τα αποκτήσω χάρη στη φίλη μου την Κατερίνα, γνωστή και ως Μαμά για σπίτι, η οποία μου τα χάρισε! Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα!

Ας μιλήσω λοιπόν, για το πώς μου φάνηκαν!

Και τα δύο βιβλία είναι γραμμένα από τον Meik Wiking, ο οποίος είναι ο CEO του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Ευτυχίας στη Δανία και έχει αφιερώσει, όπως λέει ο ίδιος, τη ζωή του στο να βρει ποια είναι τα μυστικά της ευτυχίας.

Hygge: Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά

Είναι το πρώτο από τα 2 βιβλία που γράφτηκε και έκανε πραγματικό πάταγο όταν εκδόθηκε, το 2016.

Το hygge διαβάζεται χούγκα, χιούγκα ή χέουγκ (–χάιγκ πάντως όχι! εσύ, αλήθεια, πώς θα το πρόφερες;). Είναι η αίσθηση της ζεστασιάς, της ευχαρίστησης, της οικειότητας και της απόλαυσης που νιώθεις από τα πράγματα που σου προκαλούν ένα όμορφο συναίσθημα στην καρδιά.

Για παράδειγμα, μια βροχερή μέρα που διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο, ενώ έχεις κουκουλωθεί κάτω από μια ζεστή κουβέρτα και πίνοντας το τσάι σου… Ή ένα βράδυ που έχεις βγει με καλούς φίλους και υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα μεταξύ σας… Αυτή η αίσθηση που έχεις εκείνες τις στιγμές λέγεται hygge!

Hygge: Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά
Hygge: Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά

Το βιβλίο δίνει ιδέες για το πώς να διαμορφώσουμε αυτό το κλίμα στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Γιατί; Γιατί οι Δανοί αυτό έκαναν και έτσι κατάφεραν να είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο.

Ο φωτισμός του σπιτιού, τα ρούχα που φοράμε, τα υλικά και οι υφές που έχουμε στο σπίτι μας, το φαγητό που τρώμε, ιδέες για μαζώξεις με φίλους, ιδέες για ταξίδια σε ανάλογα μέρη είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του βιβλίου για το πώς να γεμίσουμε hygge τη ζωή μας.

Πώς μου φάνηκε

Γενικά ήταν ένα πρωτότυπο και ευχάριστο βιβλίο και περιείχε καλές ιδέες. Ωστόσο, έχω μερικές αντιρρήσεις:

Πόσα κεριά, ρε παιδιά;

Στο βιβλίο γίνεται εκτενέστατη αναφορά στα κεριά! Σίγουρα τα κεριά είναι το νούμερο ένα αντικείμενο που δημιουργεί αίσθηση ζεστασιάς και ευχαρίστησης, αλλά σε κάποιο σημείο σκέφτηκα: “Εντάξει, φτάνει! Τα κεριά δε μας λύνουν όλα τα προβλήματα!”

Μια κοπέλα στο Instagram, είπε ότι αν το διάβαζα χειμώνα, θα ένιωθα καλύτερη ταύτιση (το διάβασα κατακαλόκαιρο μέσα στον Αύγουστο), αλλά εξακολουθώ να έχω τις αντιρρήσεις μου!

Hygge, hygge, hygge

Η λέξη “hygge” και “hyggelige” (το επίθετο -αυτό το πράγμα που προκαλεί το hygge) μπορεί να αναφέρονται και 10 – 15 φορές μέσα σε μία σελίδα!

Για παράδειγμα, μπορείς σε μια παράγραφο να διαβάσεις κάτι του τύπου: “αυτό είναι hygge; Είναι σίγουρα hygge! Είναι το πιο hygge που μπορείς να βρεις! Είναι πιο hygge και από το πιο hygge!” Και κάνε το εικόνα αυτό συχνά πυκνά σε 280 σελίδες.

Υποθέτω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο συγγραφέας στο πρωτότυπο κείμενο. Όμως κάποια στιγμή, γίνεται κουραστικό και κάπως γραφικό.

“Υπερβολική” έκδοση

Γενικά, η έκδοση είναι κάπως “βαριά”. Το εξώφυλλο είναι hardcover, με πολλά σκίτσα, οι φωτογραφίες μέσα εντυπωσιακότατες και όλες στο πνεύμα της ζεστασιάς που συζητάμε, η σελιδοποίηση αξιοζήλευτη, αλλά…

Όλο αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το πούμε με πολύ λιγότερα λόγια και με μια όχι τόσο “υπερβολική” παρουσίαση.

Lykke: Ο δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας

Το δεύτερο βιβλίο του ζεύγους, το Lykke (διαβάζεται λου-κα), που εκδόθηκε το 2017, κινείται σε άλλους ρυθμούς. Είναι πολύ πιο σοβαρό.

Lykke: Ο δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας
Lykke: Ο δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας

Ενώ το Hygge μιλούσε για μικρά πράγματα της ζωής, το Lykke μιλάει για πολύ σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την ευτυχία μας. Τέτοια είναι η εμπιστοσύνη, η ελευθερία, η καλοσύνη, η σχέση μας με τα χρήματα και η σχέση μας με τους άλλους.

Προσεγγίζει την ευτυχία όχι μικροσκοπικά, μέσα από στιγμές της ζωής, αλλά μακροσκοπικά, ως σύνολο, βλέποντάς την αντικειμενικά. Μιλάει για την κρατική πρόνοια, για την εμπιστοσύνη που νιώθουμε με τους γείτονές μας, για τη σχέση που έχουμε με την πατρική μας οικογένεια όταν κάνουμε δικά μας παιδιά.

Πώς μου φάνηκε

Είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε, επειδή με προβλημάτισε. Με οδήγησε στο να σκεφτώ τη ζωή μέσα από το πρίσμα των σοβαρών τομέων της.

Κάποιες από τις προτάσεις του είναι ίσως υπερβολικά αισιόδοξες για μεγαλουπόλεις… Για παράδειγμα, προτείνει να έχουμε σχέση με τους γείτονες, να γνωριζόμαστε και να έχουμε επαφές, γιατί αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη. Κατ’ επέκταση, προτείνει να φτιάξουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη στην πολυκατοικία μας και κάθε ένοικος να φέρει από ένα βιβλίο. Ωραία ιδέα, αμφιβόλως εφαρμόσιμη εκεί που η εμπιστοσύνη είναι ανύπαρκτη ακόμα!

Ήταν, όμως γενικά ένα βιβλίο που πιστεύω ότι θα ξαναξεφυλλίσω!

Συμπέρασμα

Το πρώτο βιβλίο μού φάνηκε κάπως ανάλαφρο και “χαρούμενο”, ενώ το δεύτερο σοβαρό! Και τα δύο κατά πάσα πιθανότητα θα τα κρατήσω. Δεν τα αγάπησα, ούτε και τα μίσησα, ήταν όμως ενδιαφέροντα.

Δείτε και το βίντεο όπου μιλάω για τα βιβλία Hygge & Lykke:

Βρείτε το βιβλίο του Hygge εδώ και του Lykke εδώ.

Εσείς τα έχετε διαβάσει; Πώς σας φάνηκαν;

Μαρία

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

3 Comments

  1. drastiria.blogspot.com 10/12/2019 at 13:42

    Μαρια μου, ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση! Δεν τα έχω διαβάσει, αλλά πολύ θα ήθελα να διαβάσω το δεύτερο. Φιλιά πολλά!

    Reply
    1. Μαρία 10/12/2019 at 14:13

      Πιστεύω ότι θα τα βρεις ενδιαφέροντα! Αν τα διαβάσεις, θα χαρώ να μου πεις τη γνώμη σου!

      Reply
  2. Olympiannazoudia 28/11/2020 at 18:05

    Καλησπέρα και χαίρομαι πολύ που σε βρήκα! Ολυμπιάννα από το ταξιδιωτικό blog http://www.zoudia.gr εδώ! Λοιπόν! Έπεσα πάνω στην ανάρτησή σου ψάχνοντας κριτικές για το βιβλίο Hygge . Να πω εδώ ότι διαβάζω το “Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων”, του ίδιου συγγραφέα. Νιώθω ότι λες και για το Hygge, ότι είναι ενδιαφέρον αλλά παραείναι αναλυτικό και κάποιες φορές οι εικόνες- σκίτσα ίσως σε βάρος του κειμένου. Ενώ τα βασικά νοήματα έχουν πολύ ενδιαφέρον στο βιβλιο με τις αναμήσεις σε πολλά σημεια κουράστηκα με τις εκτενείς αναφορές σε έρευνες. Παραμένω σκεπτική αν θα διαβάσω τα βιβλία που γράφεις, η ανάλυσή σου βοηθά σε κάθε περίπτωση!!! Σε ευχαριστούμε!!!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.