Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου στο ίντερνετ

Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου στο ίντερνετ

Ζούμε στην εποχή των social media. Στην εποχή της “έκθεσης” και της προβολής. Εκτός από τον εαυτό μας, όμως, ως γονείς, έχουμε και την επιλογή να προβάλλουμε ή όχι τα παιδιά μας στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Να ανεβάζεις τις φωτογραφίες των παιδιών σου στο blog σου ή όχι; από τον Παναγιώτη Σακαλάκη του Inkstory

Διαβάστε επίσης: Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Μαρία του MommyJammi.gr

Πώς διαχειριζόμαστε το θέμα της προβολής των ανήλικων στο ίντερνετ; Προφανώς κάθε γονέας έχει τα δικά του κριτήρια. Σήμερα, θα σας μιλήσω για τα δικά μου.

Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου στο blog και στα social media

Το σκάνδαλο με το Youtube

Ακούσατε το σάλο που δημιουργήθηκε με το Youtube τις τελευταίες εβδομάδες;

Εδώ και λίγο καιρό, το Youtube απενεργοποίησε τα σχόλια σε εκατοντάδες κανάλια ανηλίκων, αλλά και σε βίντεο καναλιών με family/vlogging περιεχόμενο, στα οποία προβάλλονται ανήλικοι.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο της Guardian, αφορμή ήταν το βίντεο ενός χρήστη, του Matt Watson, ο οποίος μιλάει για το πώς το Youtube μπορεί να γίνεται εύφορο έδαφος για παιδόφιλους. Στο βίντεό του παρέχει αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμος του Youtube ευνοεί την ανταλλαγή links από παιδόφιλους προς ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας. Σε πολλά βίντεο όπου πρωταγωνιστούν ανήλικοι (κυρίως ανήλικα κορίτσια) εντοπίζονται αρρωστημένα σχόλια που δεν έχουν φιλτραριστεί. Υπάρχουν επίσης σχόλια όπου προτείνονται στιγμιότυπα (timestamps) του βίντεο, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό σε τέτοιες ιστοσελίδες. Αυτό το άρθρο περιγράφει το τι λέει το εν λόγω βίντεο του Matt Watson.

Με το που ξέσπασε όλη αυτή η κουβέντα, το Youtube απενεργοποίησε τα σχόλια σε αμέτρητα κανάλια. Με την απενεργοποίηση των σχολίων, όμως, προκύπτουν προβλήματα, όπως η αλληλεπίδραση των θεατών με τους δημιουργούς και η ως τώρα λειτουργία του αλγόριθμου που ρύθμιζε ποια βίντεο θα προβάλλονται περισσότερο στην αρχική σελίδα και στα related videos.

Έχουν γίνει διάφορες ενέργειες από πλευράς του Youtube. Τα σχόλια επανήλθαν, μετά απενεργοποιήθηκαν σε κάποια βίντεο, μετά τέθηκαν υπό υποχρεωτικό έλεγχο και έγκριση του Youtuber -πράγμα που μπορεί να χρειάζεται ολόκληρες ώρες κάθε μέρα για κανάλια με εκατοντάδες χιλιάδες subscribers. Έχουν αντιδράσει πολλοί δημιουργοί και έχουν αναδυθεί θέματα και με το monetization των βίντεο και τις διαφημίσεις που πολλές μεγάλες εταιρίες (όπως η Nestle και η Disney) απέσυραν. Δεν ξέρω πού ακριβώς κατέληξε όλο αυτό την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Μπορείτε να αναζητήσετε την πορεία των εξελίξεων σε σελίδες ειδήσεων, καθώς δε θα επεκταθώ περισσότερο. Δεν είναι ο στόχος μου να το αναλύσω, αλλά να το χρησιμοποιήσω ως αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση.

Από τότε που απέκτησα τα παιδιά μου, είχα αποφασίσει να μην τα προβάλλω στο διαδίκτυο. Παρέμεινα στην ίδια άποψη και όταν ξεκίνησα το blogging.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής.

Συναίνεση

Η έννοια της συναίνεσης είναι ένα τεράστιο θέμα στη ζωή μας και αφορά οτιδήποτε κάνουμε και εμπλέκει άλλα πρόσωπα. Αποφασίζω μόνη μου για το ποιες δικές μου φωτογραφίες θα κοινοποιήσω στο διαδίκτυο. Όταν, όμως, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα (ο άντρας μου, τα αδέρφια μου, φίλοι), ζητώ πρώτα την άδειά τους. Από τα παιδιά μου δεν μπορώ να τη ζητήσω, γιατί δεν ξέρουν πώς λειτουργεί όλο αυτό. Έτσι, δεν παίρνω απόφαση αντί γι’ αυτά.

Όταν φτάσουν στην ανάλογη ηλικία που θα μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, θα διαλέξουν μόνες τους αν θέλουν να το κάνουν.

Η φωτογραφία είναι ένα προσωπικό δεδομένο που δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο για το παιδί. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να καταγράφεται η ζωή τους, το πώς ήταν εμφανισιακά στην τάδε ηλικία, σε ποιο σχολείο ίσως πήγαιναν, σε ποια μέρη βρέθηκαν πότε. Είναι πληροφορίες που εκείνες μπορεί να μη θέλουν να έχουν κοινοποιηθεί.

Μπαίνω στη θέση τους και σκέφτομαι από την πλευρά τους. Αν η δική μου μαμά είχε ίντερνετ τη δεκαετία του ’90 που ήμουν μικρή, δε θα ήθελα να έχει δημοσιεύσει τίποτα δικό μου.

Στη Γαλλία και στην Αυστρία, τα παιδιά που ενηλικιώνονται μπορούν να μηνύσουν τους γονείς τους για προσωπικά δεδομένα που εκείνοι δημοσίευσαν κατά την παιδική ηλικία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους φυσικά (πηγή). Ίσως είναι “υπερβολικό”, πάντως είναι δείγμα της έκτασης που μπορεί να πάρει το όλο θέμα.

Πρέπει να συμφωνεί και ο άλλος γονέας

Ακόμα και αν εγώ ήθελα ή δεν είχα πρόβλημα να προβάλλω φωτογραφίες των παιδιών, οι γονείς είναι δύο. Πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη και η γνώμη του άλλου γονέα. Έχω συναντήσει γυναίκες Youtubers με εκατομμύρια subscribers, που θα μπορούσαν να κάνουν mommy vlogging, αλλά είπαν πως δεν το κάνουν, επειδή ο σύζυγός τους δε συμφωνεί με την έκθεση των παιδιών.

Στην περίπτωσή μου, οι απόψεις μας με το Γιώργο συμφωνούσαν. Αν υπήρχε όμως διαφωνία, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε την επιθυμία εκείνου που δε θέλει την έκθεση.

Δεν ξέρω πώς μπορεί να καταλήξει

Το περιεχόμενο που προβάλλουμε στο διαδίκτυο, πρακτικά μένει για πάντα. Ακόμα και φωτογραφίες που έχουμε διαγράψει, μπορεί στο μεταξύ να έχουν αποθηκευτεί.

Ποια άτομα είναι αυτά που (πιθανόν) έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες των παιδιών μου; Ή που θα έχουν πρόσβαση σε 10 χρόνια που θα είναι έφηβες; Ή σε 15 που θα έχουν ενηλικιωθεί;

Σκέφτομαι πόσο εύκολο είναι να βρει τις φωτογραφίες ένας άνθρωπος με αρρωστημένες σκέψεις. Με τρομάζει και μου ανακατεύει το στομάχι η σκέψη ότι μπορεί μια φωτογραφία του παιδιού μου να βρεθεί εκτεθειμένη στα μάτια κάποιου με διεστραμμένο μυαλό.

Ας μιλήσουμε και για τα αντεπιχειρήματα όμως!

Πρώτη αντίρρηση: Παιδόφιλοι υπάρχουν παντού, όχι μόνο στο ίντερνετ!

Αυτό φυσικά και ισχύει. Όπως ισχύει και το ότι ένας παιδόφιλος μπορεί να κοιτάζει το παιδί (ή και να φωτογραφίζει από μακριά – ακραίο σενάριο, αλλά ας δεχτούμε ότι συμβαίνει) στην παιδική χαρά ή στην παραλία. Ναι, είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αλλά είναι διαφορετικό να γίνει αυτό σε μια φυσιολογική δραστηριότητα που γίνεται με την οικογένεια και χωρίς να πέσει στην αντίληψή μου, από το να έχω εγώ καταθέσει εύκολα και προσβάσιμα μια φωτογραφία στο διαδίκτυο που θα τη βρει ο άλλος χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν άλλους

Δεύτερη αντίρρηση: Τα παιδιά είναι κάτι όμορφο

Και γιατί σκέφτομαι το αρρωστημένο; Γιατί δε σκέφτομαι ότι τα παιδιά είναι η ομορφιά του κόσμου και την κρύβω έτσι από τον κόσμο του διαδικτύου;

Αν ενεργούσαν όλοι όπως εγώ, δε θα υπήρχε εικόνα παιδιού ούτε για δείγμα στο ίντερνετ. Τα παιδιά θα απουσίαζαν από το διαδικτυακό κόσμο παντελώς και αυτό θα ήταν παράξενο. Φυσικά και είναι όμορφη μια φωτογραφία ενός παιδιού! Φυσικά και χαίρεσαι να τη βλέπεις στην οθόνη σου!

Αλλά η μία εκείνη πιθανότητα που μου ανακατεύει το στομάχι σε συνδυασμό με την αδυναμία συναίνεσής τους σε αυτό, με εμποδίζει να αποφασίσω με μόνο κριτήριο το πόσο (πραγματικά) χαριτωμένο είναι να δείχνω τις κόρες μου στο ίντερνετ.

Αν βρεθούμε από κοντά, θα είμαι αλλιώς! Και φωτογραφίες θα δείξω (μόνο αν μου το ζητήσεις, αλλιώς νομίζω ότι γίνομαι ενοχλητική) και τις ίδιες θα σου γνωρίσω. Δεν τις έχω κλεισμένες στο κελάρι! Θα καμαρώσω γι’ αυτές και θα σου μιλήσω γι’ αυτές. Αλλά σε εσένα, που σε ξέρω, που σε είδα από κοντά και έχουμε αναπτύξει μια επαφή.

Επομένως; Τι κάνουμε;

Η ελληνική αστυνομία και τα sites για ασφαλέστερο ίντερνετ συστήνουν να μη δημοσιεύονται ευδιάκριτες φωτογραφίες παιδιών και έχουν βγάλει πολλές σχετικές ανακοινώσεις.

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση, πρότειναν να καλύπτουμε τα πρόσωπα των παιδιών με “αυτοκόλλητα” ή emoji. Προσωπικά, αυτό το θεωρώ ακόμα πιο κακόγουστο από το να μην ανεβάσω τίποτα, αλλά ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του!

Πολλοί γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες όπου δε φαίνεται το πρόσωπο, αλλά μόνο η πλάτη του παιδιού. Είναι κι αυτό μια λύση, η βέλτιστη σίγουρα από τις διαθέσιμες, αλλά εγώ δεν την επιλέγω. Πιστεύω ότι η φωτογραφία πρέπει είτε να είναι κανονική, είτε να μην ανέβει καθόλου.

Έχω διαβάσει ότι δεν προτείνεται να κοινοποιούνται δημόσια φωτογραφίες των παιδιών στην παραλία ή στο μπάνιο, γυμνά ή με λίγα ρούχα, γιατί αποτελούν εύκολο στόχο. Τέτοιες ήταν πολλές από τις περιπτώσεις των βίντεο που ανέφερα στην αρχή.

Τελικά

Προφανώς, κάθε γονέας αποφασίζει για το παιδί του, όπως και σε πολλά άλλα θέματα της γονεϊκότητας. Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ κάνω το σωστό και οι γονείς που διαλέγουν κάτι διαφορετικό κάνουν λάθος.

Διαλέγω αυτό, επειδή αυτό μοιάζει σωστό στα δικά μου μάτια για τους λόγους που είπα. Θεωρώ ότι μετά από χρόνια θα σκεφτώ ότι καλώς τις κράτησα μακριά από τα social media. Και όταν μεγαλώσουν, θα επιλέξουν μόνες αν θέλουν να προβληθούν ή όχι, έχοντας πλέον γνώση του πώς λειτουργεί ο κόσμος του ίντερνετ και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Εσείς δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών στα social media; Τι πιστεύετε γι’ αυτό το θέμα;

Μαρία

Photo by Joshua Clay on Unsplash

14 Comments

  1. Little Hope Flags 18/03/2019 at 21:23

    Μαρία θα συμφωνήσω. Δε μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες παιδιών, μου φαίνεται κάτι υπερβολικά προσωπικό, κι όπως λες, δεν ξέρεις πού και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Άλλωστε, αυτό γίνεται για την ανάγκη του γονιού, όχι του παιδιού, άρα το ερώτημα είναι “γιατί νιώθετε πως πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες στο internet?”…
    Άλκηστη

    Reply
    1. Μαρία 18/03/2019 at 22:21

      Πολύ μεγάλη κουβέντα για το πόσα γμκαι γιατί μοιραζόμαστε και με ποιους και το blogging σε ωθεί να το σκεφτείς ακόμα πιο καλά! Σε ευχαριστώ πολύ Άλκηστη!

      Reply
  2. Ελένη 19/03/2019 at 09:16

    Συμφωνώ μαζί σου σε όλα! παρόλο που έχω ξεκινήσει το blogging εδώ και σχεδον 4 χρόνια, ποτέ δεν έχω ανεβάσει φωτογραφίες των παιδιών μου.

    Reply
    1. Μαρία 24/03/2019 at 22:19

      Το έχω αντιληφθεί Ελένη και νομίζω ότι συμφωνούμε σε αυτό!

      Reply
  3. Βάσω 19/03/2019 at 10:57

    Γεια από Βάσω, aka Μαμά Πρωτάρα! Λοιπόν, εγώ ανεβάζω κανονικά φωτογραφίες των παιδιών μου. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, είναι η ομορφιά της ζωής μου, μου φτιάχνουν τη διάθεση και θεωρώ ότι το ίντερνετ δεν έχει καμία διαφορά με την έκθεση σε μια παιδική χαρά ή στην παραλία ή στην πλατεία που παίζουμε ή σε αθλητικούς αγώνες που λαμβάνουμε μέρος που υπάρχει και επίσημος φωτογράφος και τα παιδιά μπορεί να φοράνε και κορμάκια! Δεν ανεβάζω, φυσικά, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (σχολείο, κατοικία κλπ) και δεν ανεβάζω κάτι που πιθανώς να τα φέρει σε δύσκολη θέση. Προσωπικά, δε με απασχολεί τόσο να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία τους, όσο να κινδυνεύσουν τα ίδια μου τα παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να χειρίζονται σωστά το ίντερνετ κλπ όταν θα έχουν πρόσβαση. Αυτά που ανεβάζω εγώ είναι φιλτραρισμένα στο μυαλό μας ώριμης και 36χρονης μαμάς. Αυτό που με απασχολεί είναι τι θα θέλει να ποστάρει ένα κορίτσι 10, 12, 15 ετών! Αυτό θέλω να διαχειριστώ. Φιλιά!

    Reply
    1. Μαρία 19/03/2019 at 11:21

      Γεια σου, Βάσω μου! Πραγματικά, το πώς διαχειρίζεται κανείς το ίντερνετ είναι μια μεγάλη ιστορία και είναι πολύ σημαντικό να το μάθουμε στα παιδιά! Ώστε στα 10 και στα 15 που θα έχουν πρόσβαση μόνα τους, να έχουν ένα κριτήριο για το τι θα μοιράζονται! Σε ευχαριστώ!

      Reply
  4. ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΤΟΥ 24/03/2019 at 19:35

    Αγαπητή Μαρία καλησπέρα και από μένα. Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα μαζί σου καθώς επίσης και με τον όμορφο και αιτιολογημένο τρόπο με τον οποίο έθεσες το συγκεκριμένο σοβαρό αλλά και ευαίσθητο θέμα. Μεγάλη είναι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και πολλές οι γνώμες και οι απόψεις. Προσωπικά όπως εκφράσει και στο παρελθόν δημόσια με βρίσκει αντίθετη η δημοσίευση φωτογραφιών των παιδιών μας. Σε σημείο τέτοιο όπου είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του ή και σε αριθμό τέτοιο όπου συζητάμε για ηλεκτρονικό προφιλ κανονικό. Εκτός του τι μας αρέσει ή μας χαροποιεί να κάνουμε καλό θα ήταν να μελετήσουμε και το νομικό πλαίσιο γύρω από το θέμα που έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα, την ευθύνη των γονέων και πολλά άλλα σε κάποιες περιπτώσεις… Εξαιρετικό το θέμα που έπιασες αγαπητέ Πάνο με πολλές αντιθέσεις και δυστυχώς μεγάλους τσακωμούς και διαμάχες (αδικαιολόγητες κατ εμε)… κάτι σαν το να θηλάσω να μη θηλάσω, να γεννήσω φυσιολογικά ή με καισαρική κλπ… Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως δεν είναι θέμα κριτικής αλλά θέμα ασφάλειας.

    Reply
    1. Μαρία 24/03/2019 at 22:18

      Χαίρομαι πολύ που συμφωνούμε Μαρία και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου που προσθέτει στην ανάρτηση. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο θέμα και έχει νομικές πτυχές που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε!

      Reply
      1. ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΤΟΥ 25/03/2019 at 10:28

        Συγνώμη που γράφω Πάνο παραπάνω είναι ακριβώς τα ίδια που έγραψα και στον Πάνο και το έφερα (μέρος της απάντησης) και εδώ στην δική σου ανάρτηση αφού τις έχω κοινοποιήσει και τις 2 αναρτήσεις σας στην σελίδα μου! Με προβληματίζει έντονα το συγκεκριμένο θέμα…

        Reply
        1. Μαρία 26/03/2019 at 11:31

          Ναι, το κατάλαβα! Αφού είναι ανάρτηση-συνεργασία, δεχόμαστε σχόλια και στις δύο! Είδα την κοινοποίηση και σε ευχαριστώ, αλλά και σε καταλαβαίνω, κι εγώ γι’ αυτό έγραψα αυτό το άρθρο, μετά από πολλή σκέψη για το θέμα!

          Reply
  5. Μαργαρίτα 23/07/2019 at 16:32

    Καλή μου, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου! Είναι τόσο λίγοι οι γονείς πια, που δεν επιθυμούν την έκθεση του παιδιού σε διαδικτυακούς δρόμους, που νομίζω πως είμαστε μειονότητα.
    Χαίρομαι που έχεις αυτές τις συγκροτημένες απόψεις.
    Είναι αλήθεια πως τα παιδιά δεν μπορούν να αποφασίσουν σε αυτή την ηλικία. Ας τους αφήσουμε αυτή την επιλογή για αργότερα. Γιατί όμως να είναι υποχρεωτικό για το γονιό να ανεβάσει τα παιδάκια του? Για να πάρει like για την υπέροχη και αψεγάδιαστη ζωή του? Άραγε δεν υπάρχει ΄ζωή΄χωρίς ίντερνετ?
    Έχει πάρει τέτοια διασταση το πράγμα ούτως ώστε αν κάποιος δεν εικονοποιεί΄την καθημερινότητά του, σημαίνει ότι δεν τη ζει κιόλας. Όταν βέπω τους γονείς να εκθέτουν όλο τους το ΄βιος΄ στο διαδίκτυο, πραγματικά θλίβομαι.

    Καλή συνέχεια!

    Μαργαρίτα

    Reply
    1. Μαρία 23/07/2019 at 17:31

      Χαίρομαι που συμφωνούμε! Σε ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτησή σου, Μαργαρίτα!

      Reply
  6. λένα 07/02/2021 at 09:51

    ρε συ με τα λεγόμενα βλογκς στο youtube τι γίνεται? είναι μία τύπισσα που δείχνει τα παιδιά της να διαβάζουν, με πυτζάμες, στο κρεβάτι όταν πάνε για ύπνο κτλ κανονικό ριάλιτι. (ναι για ελλάδα μιλάω) οφείλουμε να κάνουμε κάτι? έχει το δικαίωμα? το χαμόγελο του παιδιού θα έκανε κάτι? υπάρχει νόμος που να τα προστατεύει αυτά τα παιδιά? οι περισσότεροι σχολιάζουν κάτω απ’τα βίντεο αυτής της κυρίας λες και είναι οκ αυτό που κάνει. πότε θα αντιδράσει η πολιτεία? πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό που να γίνει viral news για να βγουν σωστοί νόμοι? γιατί να δείχνει στους παιδόφιλους όλη τη ζωή των παιδιών της μέσα στο σπίτι ?

    Reply
    1. Μαρία 07/02/2021 at 19:23

      Από όσο γνωρίζω, υπάρχει ο νόμος του 2019 για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο καλύπτει ρητά το συγκεκριμένο κομμάτι. Κι αν το καλύπτει δεν ξέρω αν όντως γίνονται διώξεις τέτοιου χαρακτήρα για τέτοιο λόγο. Είναι πολύ θολό ακόμη το τοπίο νομικά.

      Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.