10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων

Όλοι θέλουμε να φροντίσουμε τα αγαπημένα μας ρουχαλάκια και να τα προσέχουμε για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση. Εδώ σας έχω τις δικές μου συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα ρούχα μας, ώστε να τα διατηρήσουμε πολύ καιρό;

Διαβάστε επίσης: 10 κανόνες για ένα τακτοποιημένο σπίτι

Ποιότητα υφάσματος

Φυσικά, για να διατηρηθεί ένα ρούχο για χρόνια, παίζει ρόλο σε μεγάλο βαθμό και η αρχική του ποιότητα. Αν ένα ρούχο είναι κακής ποιότητας, θα χαλάσει γρήγορα όσο κι αν το προσέχουμε.

Πριν από οτιδήποτε άλλο…

Πλύνετε τα ρούχα οπωσδήποτε πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά! Εκτός από το πού ακούμπησαν στην κατασκευή, στις αποθήκες, στη μεταφορά, στο κατάστημα, δεν ξέρετε ποιος τα δοκίμασε πριν τα αγοράσετε.

Συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων – Πλύσιμο

1. Οι ετικέτες υπάρχουν για κάποιο λόγο!

Κανόνας Νο 1: Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που γράφουν οι ετικέτες των ρούχων. Αν σας ενδιαφέρει να διατηρήσετε τα ρούχα σας, μην αγνοείτε τις θερμοκρασίες και τις οδηγίες για στύψιμο, στεγνωτήριο κλπ.

Αν δεν ξέρετε να ερμηνεύετε τις σημάνσεις, κάντε μια αναζήτηση! Στον κόσμο του Google, η απάντηση “δεν ξέρω”, δεν έχει βάση! Έχω βρει αυτό το άρθρο του Σπύρου Σούλη που εξηγεί τα σήματα στις ετικέτες των ρούχων.

10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων
Αυτό το φωτογράφισα εγώ η ίδια, είναι γραμμένο στην ετικέτα ενός φορέματος που έχω! Χαχαχα! Mother knows best! Οπότε, αν έχετε απορία, τηλεφωνήστε στη μανούλα!

2. Ομαδοποίηση ρούχων

Χωρίστε τα ρούχα σε κατηγορίες και μην τα πετάτε όλα μαζί στον κάδο του πλυντηρίου.

Προσωπικά, δεν πλένω σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30 και 40 βαθμούς, εκτός εξαιρέσεων (πχ. βάζω στους 60 βαθμούς τα ξεσκονόπανα και κάποια ρούχα αν είναι πολύ λερωμένα). Μερικές φορές προσθέτω ενισχυτικά πλύσης για απολύμανση αν το κρίνω απαραίτητο.

Στους 30 βαθμούς βάζω αυστηρά τα ρούχα που γράφουν 30: μπλουζάκια, παντελόνια, πανωφόρια.

Στους 40 βαθμούς βάζω τα εσώρουχα, τις πετσέτες, τα σεντόνια και ρούχα που είναι ανθεκτικά (πχ φόρμες).

Επομένως οι κατηγορίες είναι:

  • λευκά 30 βαθμοί
  • χρωματιστά 30 βαθμοί
  • σκούρα/μαύρα 30 βαθμοί
  • και οι αντίστοιχες 3 κατηγορίες για 40 βαθμούς
  • μάλλινα/μεταξωτά/πολύ ευαίσθητα για πλύσιμο στο χέρι

3. Πλύσιμο στο χέρι

Επίσης, παρ’ όλο που το πλυντήριό μου έχει πρόγραμμα για πλύσιμο στο χέρι, τα μάλλινα, τα μεταξωτά και όσα ρούχα έχουν σήμανση για πλύσιμο στο χέρι, τα πλένω στο χέρι. Παραδοσιακά, με λεκάνη και νερό.

Κι αυτό, γιατί πολλές φορές έχω μπερδευτεί και έχω βάλει πλυντήριο με μάλλινα ΜΕ ΣΤΥΨΙΜΟ και έχω βγάλει μάλλινα πουλόβερ του Γιώργου σε μέγεθος να χωράνε στη μεγάλη μου κόρη 😅 (Μη γελάτε είπα!)

10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων
Πλένω τα μάλλινα ρούχα στο χέρι, με το αντίστοιχο υγρό απορρυπαντικό.

4. Κατάλληλο απορρυπαντικό, σωστή δοσολογία

Δε χρησιμοποιώ ένα απορρυπαντικό για όλα. Δεν είναι one size fits all!

Άλλο χρησιμοποιώ για τα λευκά, άλλο για τα χρωματιστά, άλλο για τα μαύρα και άλλο για τα μάλλινα.

5. Δεν παραγεμίζω το πλυντήριο

Για να βεβαιωθώ ότι η ποσότητα των ρούχων δεν είναι υπερβολική, δοκιμάζω αν η παλάμη μου χωράει ανοιχτή στο επάνω μέρος του κάδου. Αν δε χωράει, αφαιρώ ρούχα.

Ο παραγεμισμένος κάδος εμποδίζει το καλό πλύσιμο και τρίβει τα ρούχα μεταξύ τους.

6. Θήκες για ευαίσθητα

Για ρούχα που πλένονται μεν στο πλυντήριο, αλλά ανησυχείτε μήπως φθαρούν από άλλα (πχ ρούχα και εσώρουχα με δαντέλα), υπάρχει λύση. Υπάρχουν θήκες πλυντηρίου, στις οποίες βάζετε τα ρούχα αυτά και δεν “μπλέκονται” με τα υπόλοιπα κατά την πλύση.

7. Στύψιμο

Δε στύβω τα ευαίσθητα ρούχα, ούτε εκείνα των 30 βαθμών ποτέ. Το μόνο που κάνω είναι να ξαναβάλω άλλη μια φορά την άντληση νερού στο τέλος της πλύσης.

Εκείνα των 40, τα στύβω στις λιγότερες δυνατές στροφές, για να μη φθείρονται.

Συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων – Στέγνωμα

8. Άπλωμα

  • Τον χειμώνα, φροντίζω να βάζω πλυντήριο το βράδυ, ώστε να έχει τελειώσει το πρωί και να τα απλώσω αμέσως, για να εκμεταλλευτώ την ηλιοφάνεια όσο υπάρχει.
  • Προτιμήστε να απλώσετε στο μπαλκόνι με τη λιγότερη δυνατή σκόνη, αν έχετε επιλογή. Προτιμήστε δηλαδή εκείνο που βλέπει σε έναν ήσυχο δρόμο έναντι εκείνου που είναι πάνω σε κεντρική οδό, με αυτοκίνητα να περνάνε.
  • Προτείνεται γενικά να απλώνουμε τα λευκά στον ήλιο για να γίνουν πιο λευκά και τα χρωματιστά στη σκιά για να μην ξεθωριάζουν τα χρώματα. (Τον χειμώνα δεν τηρώ πάντα αυτόν τον κανόνα, γιατί αν απλώσω στη σκιά ρούχα που στάζουν επειδή δεν τα έστυψα -είπα πριν ότι δε βάζω στο στύψιμο τα ρούχα των 30 βαθμών-, δε θα στεγνώσουν ποτέ!)
  • Τα απλώνω τα όσο πιο αραιά γίνεται στην απλώστρα, με κενά μεταξύ τους.
  • Θα στεγνώσουν γρηγορότερα αν το μεγαλύτερο μέρος του υφάσματος είναι εκτεθειμένο στον αέρα και όχι διπλωμένο (νόμοι της εξάτμισης αυτοί).
  • Μετά από ώρα γυρίζω την απλώστρα ή τα ρούχα από την άλλη πλευρά.
  • Τον χειμώνα, μόλις πέφτει ο ήλιος και ανάβουν τα τζάκια και οι θερμάνσεις, τα ρούχα απορροφούν μυρωδιά έξω. Έτσι, τα παίρνω μέσα στο σπίτι και τα βάζω κοντά στον αφυγραντήρα. Αν δεν έχετε αφυγραντήρα, το καλοριφέρ είναι η μόνη λύση.
10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων

9. Στεγνωτήριο

Έχω στεγνωτήριο και το αγαπώ! Επειδή όμως ξέρω ότι είναι ενεργοβόρο, το χρησιμοποιώ μόνο από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο. Όποτε μπορώ να διαλέξω το φυσικό στέγνωμα στην απλώστρα και ο καιρός το επιτρέπει, το κάνω.

Στο στεγνωτήριο βάζω τα βαμβακερά, ανθεκτικά υφάσματα (πετσέτες, σεντόνια, εσώρουχα, φόρμες). Παρόλο που υπάρχει πρόγραμμα για ευαίσθητα, δεν τα βάζω, γιατί δεν τα στεγνώνει όπως θα ήθελα και φοβάμαι ότι τα φθείρει.

Συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων – Γενικά

10. Καθαριστήριο!

Μη φοβάστε το καθαριστήριο! Εκτός από τα ρούχα που θέλουν έτσι κι αλλιώς στεγνό καθάρισμα (κοστούμια, παλτό κλπ), το εκμεταλλεύομαι και άλλες φορές.

Όταν υπάρχουν λεκέδες ή υφάσματα που δυσκολεύομαι να διαχειριστώ, τα πηγαίνω στο καθαριστήριο. Μια φορά, η κόρη μου είχε ρίξει βερνίκι νυχιών στο ριχτάρι του καναπέ (το οποίο γενικά πλένω άφοβα στο πλυντήριο). Δοκίμασα αμέσως να το ξεβγάλω με απορρυπαντικό, δοκίμασα και ενισχυτικό πλύσης, αλλά δεν έβγαινε. Τηλεφώνησα στο καθαριστήριο και το πήγα την ίδια κιόλας μέρα με τον λεκέ φρέσκο. Την επομένη το πήρα έτοιμο και καθαρό σαν καινούργιο και χωρίς να ανησυχώ για την “καταστροφή”. Η λύση για τέτοια “ατυχήματα” συνήθως δεν κοστίζει πάνω από 5 ευρώ και δε ρισκάρουμε να καταστρέψουμε το ύφασμα.


Αυτές είναι 10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων που είχα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα!

Εσείς ποια δική σας συμβουλή θα προσθέτατε σε αυτές;

Μαρία

Διαβάστε επίσης: Καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα: οι τεχνικές μου

10 συμβουλές για τη φροντίδα των ρούχων

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.