Οργάνωση

Κονσερβοποίηση φαγητού: Οδηγίες βήμα – βήμα

Η μέθοδος που άλλαξε το νοικοκυριό μου! Μάθετε βήμα προς βήμα πώς θα κονσερβοποιήσετε το σπιτικό φαγητό σας και θα το κρατήσετε φρέσκο για πολλές εβδομάδες!

Η συντήρηση του φαγητού είναι μια σπαζοκεφαλιά για τη νοικοκυρά. Το να μαγειρέψει κάτι που δε θα φαγωθεί σε ένα μόνο γεύμα, αλλά θα εξυπηρετήσει και μια άλλη μέρα που ο χρόνος ήταν λίγος για να μαγειρέψει κάτι, είναι σωτήριο!

Η τακτική τού να υπάρχει φαγητό μαγειρεμένο και να μη «βάζουμε κατσαρόλα» κάθε μέρα απ’ την αρχή μπορεί να ακούγεται εξωφρενική για κάποιους. Πολλοί είναι υπέρμαχοι και λάτρεις του φρεσκομαγειρεμένου σπιτικού, μαμαδίστικου φαγητού και η ιδέα να φάνε φαγητό «δεύτερης μέρας» φαντάζει τρομακτική!

That’s not the case για μένα. Στο πατρικό μου ήμασταν 6 παιδιά και η μαμά μου δούλευε. Το να φάμε φαγητό δεύτερης μέρας ή φαγητό που βγήκε από την κατάψυξη και ξαναζεστάθηκε ήταν απόλυτα φυσιολογικό!

Τώρα που είμαι εγώ η νοικοκυρά, αν και δε δουλεύω, το να υπάρχει έτοιμο φαγητό από άλλη μέρα στο σπίτι με διευκολύνει. Κάποια μέρα τα κορίτσια μπορεί να είναι άρρωστα και να μην προλάβω να ασχοληθώ με την κουζίνα ή να πρέπει να βγω έξω το πρωί για δουλειές και να γυρίσω λίγο πριν το μεσημέρι. Δεν υπάρχει πάντα άπλετος χρόνος…

Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι και το ότι βοηθά στην οικονομία. Είτε 400 γραμμάρια είτε 2 κιλά φακές θέλουν τον ίδιο χρόνο βρασμού. Και δεν έχω σκοπό να βράζω 1 ώρα τη φασολάδα και αυτό να γίνει για να φάμε μόνο μία φορά!

Γι’ αυτό, ειδικά όταν το φαγητό που μαγειρεύω απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας (αλλά όχι μόνο τότε), φροντίζω να φτιάξω μεγάλη ποσότητα και να την αποθηκεύσω για να φάμε κι άλλη μέρα.

Και τώρα ερχόμαστε στο στάδιο της συντήρησης! Πώς θα συντηρήσω το φαγητό για καιρό (δε μιλάμε για 2-3 μέρες που μένει μια χαρά στο ψυγείο), ώστε να είναι νόστιμο και τη δεύτερη φορά; Η έμπειρη νοικοκυρά θα σου πει: «Στην κατάψυξη!». Δεν μπορώ ξαφνικά να βγω και να διαψεύσω όλους τους μάγειρες του κόσμου που ορκίζονται στην κατάψυξη ως το νούμερο ένα τρόπο συντήρησης! Είδα, όμως, ότι σε πολλά φαγητά αλλοιώνει τη γεύση και σε άλλα αλλοιώνει την υφή -σε βαθμό που τα κάνει εντελώς άνοστα. Για παράδειγμα, στις πατάτες και τα ζυμαρικά η υφή είναι εντελώς αλλοιωμένη (έχετε φάει παστίτσιο από κατάψυξη; ο εφιάλτης του Γιώργου χαχα!!).

Έψαχνα τρόπο συντήρησης που να μην αλλοιώνει γεύση και υφή. Κι αυτό, ενώ η μικρή μου κόρη ήταν σε φάση που είχε ξεκινήσει τις στέρεες τροφές και δώσ’ του να φτιάχνω κρεατόσουπες με το κιλό και να τις βάζω στην κατάψυξη (γιατί, πραγματικά, ποια μάνα προλαβαίνει να βράσει φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας κάθε 2-3 μέρες, όταν θέλει μιάμιση ώρα βρασμού;). Και τότε ήρθε η μεγάλη μου αδερφή να με σώσει!

Η μεγάλη μου αδερφή, που με περνάει 10 χρόνια, είναι η εγκυκλοπαίδεια. Έχει μια λύση για κάθε πρόβλημα! Είναι νοικοκυρά πρώτης τάξης, που φτιάχνει μόνη της ψωμί, μαρμελάδες, γλυκά, παγωτά (τα πάντα, βασικά) και ξέρει να τα συντηρεί σωστά. Είναι και Τεχνολόγος Τροφίμων, οπότε ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό το θέμα!

Μου μίλησε, λοιπόν, για την κονσερβοποίηση. Το θέμα είναι πως την ήξερα ήδη τη διαδικασία, γιατί την έκανα και για σάλτσα ντομάτα που έφτιαξα το καλοκαίρι. Δεν είχα σκεφτεί, όμως, πως μπορώ να την εφαρμόσω και για το φαγητό! Και μόλις το ανακάλυψα… άλλαξε ο προγραμματισμός μου! «Η κονσερβοποίηση γίνεται έχοντας ένα αποστειρωμένο διάλυμα (στην περίπτωσή μας ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό) και έναν αποστειρωμένο περιέκτη», είπε η αδερφή μου και έτσι ξεκίνησα. Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου!

Αποφάσισα, λοιπόν, να σας περιγράψω με λεπτομέρεια πώς γίνεται η διαδικασία. Αν την ακολουθήσετε, θα δείτε ότι με λίγο παραπάνω χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσετε, θα έχετε φρέσκο φαγητό για άλλες μέρες!

Βήμα 1:

Χρειαζόμαστε αποκλειστικά γυάλινα βαζάκια με καπάκι που να κλείνει καλά, που δεν είναι στραβό ή σκουριασμένο. Ιδανικά είναι τα βάζα μαρμελάδας, μαγιονέζας ή όποια βάζα έχουν το βαθούλωμα στη μέση, το οποίο κάνει το χαρακτηριστικό «ποπ» ήχο όταν το ανοίγουμε πρώτη φορά. Τα πλένουμε είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο πιάτων και τα στεγνώνουμε.

Κονσερβοποίηση φαγητού

Βήμα 2:

Μαγειρεύουμε το φαγητό κανονικά.

Κονσερβοποίηση φαγητού

Βήμα 3:

Σε λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε τα βαζάκια ανάποδα και δίπλα τους τα καπάκια στραμμένα προς τα πάνω.

Κονσερβοποίηση φαγητού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς και βάζουμε το ταψί για 15 λεπτά. Με αυτή τη διαδικασία αποστειρώνουμε τα βάζα.

Βήμα 4:

Σε αυτό το σημείο έχουμε το φαγητό που μόλις έχει μαγειρευτεί και είναι ζεστό και τα βάζα που μόλις βγάλαμε από το φούρνο και είναι αποστειρωμένα και καυτά. Πιάνουμε τα βάζα κατά προτίμηση με μια λαβίδα ή γάντι (είπαμε, μόλις βγήκαν από το φούρνο και καίνε)!

Κονσερβοποίηση φαγητού

Χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα που να ταιριάζει στο μικρό τους στόμιο, τα γεμίζουμε με το φαγητό κατά προτίμηση μέχρι πάνω -αυτό ορίζουν οι κανόνες της κονσερβοποίησης. Ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικό αυτό. Πολλές φορές έχω γεμίσει βάζα μέχρι τη μέση και δεν είχα κανένα θέμα.

Βήμα 5:

Αφού τα γεμίσουμε, τα καπακώνουμε και σφίγγουμε το καπάκι όσο πιο πολύ μπορούμε. Με μια απότομη κίνηση, τα γυρίζουμε ανάποδα. Αν δεν έχουμε σφίξει καλά το καπάκι, το περιεχόμενο θα αρχίσει να χύνεται γύρω γύρω από το καπάκι και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να δούμε αν το κάναμε σωστά. Το σφίγγουμε και πάλι καλά και αφήνουμε τα βάζα ανάποδα πάνω στον πάγκο να κρυώσουν. Σε όλες αυτές τις κινήσεις θα χρειαστούμε πετσέτα ή γάντια, γιατί τα βάζα και το περιεχόμενό τους καίνε.

Κονσερβοποίηση φαγητού

Βήμα 6:

Αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, βεβαιωθείτε με τον εξής τρόπο αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά: το βαθούλωμα στο κέντρο του καπακιού πρέπει να μην πατιέται. Αν πατώντας το, ανεβοκατεβαίνει, τότε το βάζο δεν έχει σφραγιστεί καλά. Σ’ αυτή την περίπτωση καταναλώστε το περιεχόμενο μέσα σε 2-3 μέρες.

Βήμα 7:

Βάζουμε τα βάζα στο ψυγείο. Μπορείτε να τα γυρίσετε στην κανονική τους θέση, μπορείτε να τα αφήσετε και ανάποδα.

Κονσερβοποίηση φαγητού

Με αυτό τον τρόπο το φαγητό διατηρείται για μήνες. Όταν το ανοίξετε, το βάζο θα πρέπει το χαρακτηριστικό «ποπ», μην το ξεχνάτε! Αν δεν το καταναλώσετε όλο σε μια μέρα, το υπόλοιπο διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες ακόμα.

Το έχω κάνει με επιτυχία για λαδερά, όσπρια και κρεατόσουπες και τα καταναλώσαμε μετά από μήνες, με τη γεύση να παραμένει αναλλοίωτη, σαν να ήταν μαγειρεμένα την ίδια μέρα!

Μου λύνει τα χέρια όταν πρέπει να μαγειρεύω διαφορετικά φαγητά για εμάς και τα παιδιά και δεν μπορώ να φτιάχνω δύο διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα. Έτσι, έχω πάντα κάτι για τα παιδιά (κρεατόσουπα, κοτόσουπα, γιουβαρλάκια -αυγοκομμένα κανονικά!) και δε βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, αν για παράδειγμα εμείς έχουμε ψάρι και δεν το θέλουν! Ανοίγω το βαζάκι και σε λίγο το φαγητό είναι ζεστό. Αντιθέτως, αν το είχα στην κατάψυξη, θα χρειαζόταν να το έχω βγάλει για να αποψυχθεί από νωρίς το πρωί ή να περιμένω πολλή ώρα να ζεσταθεί στο κατσαρολάκι.

Έχετε δοκιμάσει την κονσερβοποίηση; Πείτε μου την άποψή σας!

Μαρία

Σας άρεσε; Κοινοποιήστε το!

14 thoughts on “Κονσερβοποίηση φαγητού: Οδηγίες βήμα – βήμα

  1. Ουάου! Λες και ανακάλυψα την Αμερική!!! Δεν ήξερα πως μπορείς να κονσερβοποιήσεις φαγητά όπως κάνεις και με τα γλυκά του κουταλιού! Και για εμένα είναι ένα θέμα το φαγητό, ειδικά το φαγητό που περισσεύει και πόσο να φας πια από το ίδιο!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Να πιάσουν τόπο και τα βαζάκια του μελιού!!! Ευχαριστούμε!!!

    1. Οι μεγάλες αδελφές είναι θησαυρός, Τριανταφυλλένια, ε! Κι εγώ πραγματικά ενθουσιάστηκα τόσο! Πήρα την πεθερά μου, την κουνιάδα μου να τους το πω!! Το κάνω εδώ και μερικούς μήνες και πολλές μέρες έχει πάει 1 το μεσημέρι και είμαι άνετη που δεν έχω μαγειρέψει γιατί τσακ ανοίγω το βαζάκι κι έτοιμο! Για σένα που δουλεύεις θα είναι ακόμα καλύτερο!! Δοκίμασέ το και πες μου!

  2. Ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ την κονσερβοποίηση, αλλά λέω να την δοκιμάσω, γιατί όντως σου λύνει τα χέρια.
    Σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση 🙂

  3. Τελειο!!!! Συνήθως βάζω φαγητό στην κατάψυξη. Πάντα προγραμματίζω να βάζω μία φορα τη βδομαδα φαγητο στην ακρη. Θα το κάνω και εγω οπως εσύ!!! Ενθουσιαστηκα!!! Thank you!

    1. Κι εγώ γι’ αυτό το ήθελα, Τερέζα! Τουλάχιστον μερικές μέρες να μην έχω τον μπελά του να μαγειρέψω! Χαίρομαι που χαρήκατε όπως κι εγώ όταν το πρωτοανακάλυψα!

  4. Σε γενικές γραμμές είχα μια ιδέα, όμως ομολογώ με μάγεψε κάπως το πόσο αναλυτικά ήταν όλα και η συνοδεία από τις φωτογραφίες. Ωραία δουλειά!
    Μου αρέσει ως ιδέα, σίγουρα είναι χρήσιμο και πρακτικό!
    Φαντάζομαι μεγαλώνοντας λίγο ακόμη ο μικρός μου πιθανόν να μου χρειαστεί!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    1. Χαίρομαι που το βρήκες βοηθητικό και χρήσιμο, Νικολέτα! Είμαι σίγουρη ότι θα σε βγάλει από δύσκολη θέση με το μικρό σου! Κι εγώ με αφορμή την εισαγωγή στερεών τροφών στην κόρη μου το ξεκίνησα! Πιστεύω θα σε βοηθήσει!

    1. Κι εγώ το ήξερα μόνο για μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσα ντομάτα! Και μετά ανοίχτηκε ο κόσμος του φαγητού μπροστά μου!

  5. Αρχικά να σου πω ότι ζηλεύω την αδερφή σου που φτιάχνει όλα αυτά μόνη της!!
    Υπέροχο άρθρο και πραγματικά θα δοκιμάσω τη μέθοδό σου! Κι εγώ δεν εργάζομαι αλλά με ένα τρίχρονο και ένα βρέφος ούτε ενός μήνα στο σπίτι, το καθημερινό μαγείρεμα είναι πραγματικό βάσανο! Μέχρι στιγμής αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω όποτε γίνεται φαγητό και για την επόμενη ημέρα ή να το αποθηκεύω για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Με την κατάψυξη δεν έχω καλή σχέση γιατί πραγματικά κι εγώ πιστεύω ότι αλλοιώνει πολύ τη γεύση σε αρκετά φαγητά!
    Θα δοκιμάσω σίγουρα να συντηρήσω κάποια φαγητά με τον τρόπο που μας περιέγραψες τόσο αναλυτικά!
    Φιλιά πολλά γλυκιά μου Μαρία!

    1. Ω πόσο σε νιώθω, Μαρίνα! Να δεις πόσο εύκολο θα είναι όταν θα αρχίσει τις τροφές ο μικρός και δε θα χρειάζεται να ετοιμάζεις κάθε τόσο μοσχάρι και κοτόπουλο! Περιμένω να μου πεις τα αποτελέσματα της δοκιμής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *