Κριτική βιβλίου “Το κλαμπ των 5 πμ”

“Το κλαμπ των 5 πμ”, είναι ένα βιβλίο που είχα μεγάλη περιέργεια γι’ αυτό! Ήθελα πολύ να το διαβάσω!

Οι απόψεις που περιγράφει ο Sharma για το πώς να εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο σου παραγωγικά, θα σου είναι γνωστές αν έχεις διαβάσει τον “Μοναχό που πούλησε τη Φεράρι του” και το “Για μια υπέροχη ζωή” του ίδιου συγγραφέα. Ξεκάθαρες ιδέες και μέθοδοι για μέγιστα αποτελέσματα.

Το κλαμπ των 5 πμ – Περιεχόμενο

Το πώς να γίνεις ηγέτης, να βρεις την καλύτερη εκδοχή σου και να πετύχεις τους στόχους σου -αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του περιεχομένου όλης της διδασκαλίας του Robin Sharma. Και όλα αυτά θα τα μπορέσεις να τα φτάσεις, αν ξυπνάς νωρίς και εκμεταλλεύεσαι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κερδίζεις ένα έξτρα 60λεπτο όταν ξυπνάς 1 ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος (ο Sharma προφανώς θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος ξυπνάει στις 6 πμ). Αυτή τη μία παραπάνω ώρα την εκμεταλλεύεσαι χωρίζοντάς την στα εξής μέρη: 20 λεπτά σωματική άσκηση, 20 λεπτά journaling και καταγραφή στόχων και ονείρων και 20 λεπτά προσωπική βελτίωση, δηλαδή διάβασμα ή εκπαιδεύσεις.

Γενικά, υπήρχαν πολλές καλές ιδέες στο βιβλίο. Και μάλιστα, οι περισσότερες ήταν δομημένες σε σύστημα, με οδηγίες για το πόσο χρόνο θα αφιερώνεις στην καθεμία. Είναι αλήθεια ότι δίνει τον αέρα της παρακίνησης και της αυτοπεποίθησης για να κυνηγήσεις τους στόχους σου.

Το κλαμπ των 5 πμ – Μυθιστόρημα wannabe

Είναι βιβλίο αυτοβελτίωσης, αλλά ο Sharma προτίμησε να το δώσει μέσα από αφήγηση τύπου  μυθιστορήματος.

Μία επιχειρηματίας κι ένας καλλιτέχνης γνωρίζονται σε ένα συνέδριο ενός μεγάλου γκουρού αυτοβελτίωσης με την επωνυμία Γητευτής. Εκεί, τους προσεγγίζει ένας αλλόκοτος τύπος που μοιάζει με άστεγο και τους μιλάει για τη θεωρία του κλαμπ των 5 πμ. Στη συνέχεια, τους προτείνει να τους φιλοξενήσει στο νησί όπου έχει την έπαυλή του, διότι χμ είναι δισεκατομμυριούχος. Και μάλιστα, έγινε δισεκατομμυριούχος, χάρη στις θεωρίες του Γητευτή που ακολούθησε. Αυτό υπόσχεται ότι θα καταφέρουν και οι δύο αυτοί άνθρωποι, αν ακούσουν τη διδασκαλία του.

Τελικά, τα δύο άτομα πείθονται να τον ακολουθήσουν και περνούν ένα διάστημα μαζί του, όπου τους εντάσσει στις θεωρίες του κλαμπ. Ταξιδεύουν πολύ, μαθαίνουν πολλά για τον κόσμο και για τον εαυτό τους.

Μυθιστόρημα αυτοβελτίωσης; Πώς είναι αυτό;

Η απόπειρα να δοθεί το περιεχόμενο σε μορφή μυθιστορήματος είναι αρκετά άστοχη κατά τη γνώμη μου. Η πλοκή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, επιφανειακή και καθόλου αληθοφανής και οι χαρακτήρες ρηχοί. Λογικό, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για να δικαιολογηθούν οι πράξεις και τα λόγια τους από την πλοκή και τη ροή της. Δίνεται περισσότερη έμφαση στο περιεχόμενο και στις πληροφορίες που θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας και πολύ λιγότερη στην πλοκή.

Επειδή όμως έχω διαβάσει πολλά μυθιστορήματα, αυτή η απόπειρα “κλώτσησε” στα δικά μου μάτια. Από τη στιγμή που υπάρχει πλοκή γεγονότων, θα ήθελα να τη δω να στήνεται και να εξελίσσεται.

Κάτι άλλο που δε σου άρεσε στο Κλαμπ των 5 πμ;

Ναι, υπάρχει κάτι ακόμη.

Ο συγγραφέας αναφέρεται σε πολλά σημεία σε “έρευνες” που αποδεικνύουν επιστημονικά  δεδομένα, πχ το πώς επιδρούν κάποιες ορμόνες στη γήρανση. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές πουθενά και θα το ήθελα, για να μπορώ να το διασταυρώσω.

Αν έχεις μικρά παιδιά;

Έχω μια μικρή αντίρρηση στο κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το lifestyle αν έχεις μικρά παιδιά που τα μεγαλώνεις χωρίς σταθερή βοήθεια. Δεν είναι δυνατό να είσαι ο κύριος φροντιστής μικρού παιδιού και να είσαι τόσο στρατιώτης στο πρόγραμμά σου, ούτε και να δουλεύεις αυστηρά χωρίς περισπασμούς, όπως συστήνει ο συγγραφέας. Το 3χρονο τι να το κάνω, κύριε Sharma μου; Δεν μπαίνει στο mute 😂 Για το ωράριο, την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου δε, ας μη μιλήσω 🤣 

Γενικά

Παρόλο που τελευταία έχω αρχίσει να σηκώνομαι σταθερά νωρίτερα το πρωί, δε θα έλεγα ότι το βιβλίο με έπεισε να αρχίσω να ξυπνάω στις 5. Άλλωστε, κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή θα ήταν αδύνατο: για να ξυπνήσω στις 5, πρέπει να έχω κοιμηθεί γύρω στις 10 το βράδυ. Τι να έχω προλάβει να κάνω ως τότε με τα παιδιά και πόσο χρόνο μόνη με τον Γιώργο θα έχω εξασφαλίσει; Ίσως σε μερικά χρόνια που τα κορίτσια θα είναι πιο ανεξάρτητα, θα είναι ευκολότερο να κάνω τέτοιο προγραμματισμό.

Αν εξαιρέσεις τις αντιρρήσεις αυτές, γενικά ήταν ένα βιβλίο γεμάτο με τη (γνωστή σε όσους τον ακολουθούν) νοοτροπία του Sharma. Αν θέλεις να διαβάσεις ένα για να τον γνωρίσεις, είναι το πιο πλήρες του. Αν έχεις διαβάσει τα προηγούμενά του, αρκετά σημεία είναι κοινά.

Θα το ονόμαζα ενδιαφέρον και χρήσιμο, αν και πρακτικώς ανεφάρμοστο για τα δεδομένα της ζωής μου αυτή την περίοδο.


Το έχεις διαβάσει;

Μαρία

1 Comment

  1. Alik 26/03/2021 at 16:00

    Το βιβλίο το έχω διαβάσει και θεωρώ λίγο άδικη την κριτική καθώς διαβάζοντας την αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο θα με απέτρεπε από το να το κάνω.Ο Sharma πουθενά μέσα στο βιβλίο δεν αναφέρει ότι είσαι αναγκασμένος να ξυπνάς στις 5.Το 5 είναι απλά ένας αριθμός ο καθένας το προσαρμόζει στο δικό του πρόγραμμα.Άλλωστε το αναφέρει στο βιβλίο αυτό πχ στο παράδειγμα με τα Σαββατοκύριακα.Το νόημα του βιβλίου είναι να βρίσκεις μια ώρα με τον εαυτό σου πριν ξυπνήσει η οικογένεια,όποτε τα παιδιά δεν αποτελούν εμπόδιο αν θες να εφαρμόσεις την φόρμουλα 20/20/20 είτε στις 4,είτε στις 5,είδες στις 9.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.