NaNoWriMo: Μια συγγραφική πρόκληση

Το NaNoWriMo είναι ουσιαστικά η συντομογραφία της φράσης National Novel Writing Month και είναι μια συγγραφική πρόκληση. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που κάθε συγγραφέας είναι καλό να δοκιμάσει έστω και μία φορά.

Ξεκίνησε το 1999 από το Σαν Φρανσίσκο και σιγά σιγά εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει το NaNoWriMo είναι ότι σε προκαλεί να γράψεις 50.000 λέξεις, δηλαδή ένα μέσης έκτασης μυθιστόρημα, αποκλειστικά μέσα στις 30 μέρες του μήνα Νοεμβρίου. Στις λέξεις αυτές προσμετρώνται και σχεδιαγράμματα, σημειώσεις για τους χαρακτήρες, την πλοκή, τις τοποθεσίες του βιβλίου, πρόχειρα κεφάλαια, περιγραφές που στη συνέχεια ίσως διαγράψεις, οτιδήποτε σχετικό με τη συγγραφή. Οι μόνες λέξεις που δε μετράνε είναι αυτές που έχουν γραφτεί πριν την 1η Νοεμβρίου ή μετά την 30ή Νοεμβρίου!

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επιτήρηση και “αστυνόμευση” στο πώς το κάνεις και αν ακολουθείς τους κανόνες. Στο προφίλ του κάθε συγγραφέα στο site http://www.nanowrimo.org δημιουργείται ένα διάγραμμα, όπου σημειώνει την πρόοδό του στη συγγραφή (προτείνεται να το κάνει καθημερινά, αλλά μπορεί να το κάνει όποτε θέλει) και παρακολουθεί πόσος δρόμος του μένει ακόμα μέχρι το στόχο των 50.000.

Επίσης, το forum είναι μια καταπληκτική πηγή ενθάρρυνσης, συμβουλών και ανταλλαγής σκέψεων. Το ωραίο είναι ότι εκεί κανονίζονται πραγματικές συναντήσεις των μελών ανά περιοχή σε καφετέριες/βιβλιοθήκες κλπ, όπου γράφουν όλοι ταυτόχρονα. Υπάρχει και ελληνικό τμήμα στα email ενημέρωσης, όπου κανονίζονται συναντήσεις στην Αθήνα!

Εγώ το ανακάλυψα το Δεκέμβριο του 2014, όταν ήταν πια αργά για να λάβω μέρος εκείνη τη χρονιά χαχα! Υποσχέθηκα, λοιπόν στον εαυτό μου να το κάνω το 2015, πράγμα που και έκανα και κέρδισα!

Τι σημαίνει κέρδισα; Σημαίνει ότι έγραψα 50.000 λέξεις μέσα στις 30 μέρες του μήνα Νοέμβρη. Συμπλήρωσα τον αριθμό στο διάγραμμα του προφίλ μου και “έτσι απλά” μου στάλθηκε στο email μου το “Πιστοποιητικό επιτυχίας” με το όνομά μου! Περίεργο; Κανείς δεν ήρθε να δει αν πράγματι έγραψα όλες αυτές τις λέξεις, κανείς δε με έλεγξε!

Αλλά αυτό ακριβώς είναι όλο το ζουμί του NaNoWriMo. Να βάλεις ένα στόχο εσύ ως συγγραφέας στον εαυτό σου μέσα σε κάποιο deadline και να τον υλοποιήσεις, με την υποστήριξη βέβαια της κοινότητας, αλλά χωρίς να έχεις κανέναν από πάνω σου να ελέγχει. Το αν θα το κάνεις ή όχι και πόσο σωστά είναι στο δικό σου χέρι. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες αλήθειες για τους συγγραφικούς, αλλά και όχι μόνο, στόχους της ζωής μας! Τις περισσότερες φορές στα προσωπικά μας θέματα πρέπει μόνοι μας να θέσουμε όρους και να τους ακολουθήσουμε!

Πολλοί έχουν ταχθεί κατά της λογικής στην οποία βασίζεται, υποστηρίζοντας ότι είναι ανώφελο να βάζεις ένα στόχο καθαρά ποσοτικό. Κι αυτό, γιατί τότε κινδυνεύεις να γράψεις πολλές ανούσιες λέξεις που τελικά θα διαγράψεις κατά την επιμέλεια του γραπτού σου, μόνο και μόνο για να γεμίσεις τις σελίδες. Είναι αλήθεια ότι το να γράφεις χωρίς να σβήνεις τίποτα (ακόμα και κομμάτια που ξέρεις ότι είναι παντελώς άχρηστα ή κακογραμμένα) είναι μια από τις κορυφαίες συμβουλές για την επιτυχία στο διαγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι το να γράψεις 50.000 “άχρηστες” λέξεις είναι καλύτερο από το να μη γράψεις καμία, περιμένοντας την τέλεια φάση και έμπνευση. “Done is better than perfect” λένε και προβάλλουν ως παράδειγμα βιβλία που γράφτηκαν στα πλαίσια του NaNoWriMo με επιτυχία, ολοκληρώθηκαν, πέρασαν τη φάση της επιμέλειας, εκδόθηκαν και έκαναν επιτυχία. Ένα από αυτά είναι και το “Water for elephants”, που στη συνέχεια έγινε και ταινία.

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκω κι εγώ. Το 2015 που συμμετείχα, επιτέλους ενεργοποιήθηκα και στρώθηκα και σε 30 μέρες έγραψα το πρώτο χειρόγραφο ενός μυθιστορήματος. Κακογραμμένο ίσως, προχειρογραμμένο ίσως, με κενά πλοκής και χαρακτήρων  σίγουρα, αλλά πάντως ΓΡΑΜΜΕΝΟ. Ως τότε έδινα συνεχώς αναβολές σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα όπως το μυθιστόρημα.

Το 2016 ήμουν έγκυος και δεν μπορούσα  σωματικά να ανταπεξέλθω σε όλες τις υποχρεώσεις της ζωής μου ΚΑΙ στο NaNoWriMo. Ξεκίνησα τις πρώτες 5 μέρες και μετά παραιτήθηκα. Φέτος… φέτος δεν είμαι σίγουρη… Θα το προσπαθήσω, αλλά δεν είμαι αποφασισμένη όπως ήμουν πριν από 2 χρόνια, οπότε από αυτό και μόνο οι μετοχές μου πέφτουν…

Σχετική ανάρτηση: Η συγγραφή κι εγώ

Η πρόκληση αυτή χρειάζεται και κατάλληλη προετοιμασία βεβαίως. Δε γίνεται να γράφεις 1.667 λέξεις τη μέρα (τόσες αναλογούν αν κάνεις τη διαίρεση), ανοίγοντας τον υπολογιστή κάθε πρωί χωρίς να έχεις σχεδιάσει πιο πριν το τι θα γράψεις. Ή αν γίνεται, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και ο Οκτώβριος λέγεται Preptober στη γλώσσα του NaNoWriMo, δηλαδή μήνας προετοιμασίας. Προσοχή, ωστόσο, γιατί όσες λέξεις γραφτούν σε αυτό το διάστημα δε μετράνε! 😉

Θα βρείτε πολλές σχετικές αναρτήσεις σε ξένα blogs, αλλά και πολλά μα πάρα πολλά βίντεο στο Youtube με συμβουλές επιβίωσης των WriMos (όπως λέγονται οι συμμετέχοντες), τρόπους οργάνωσης της συγγραφής και vlogs της πορείας άλλων συγγραφέων στην πρόκληση. Έχει την πλάκα του και σίγουρα είναι μια εμπειρία διαφορετική.

Έχετε ακούσει ποτέ για αυτή τη συγγραφική πρόκληση; Θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε;  Πείτε μου στα σχόλια!

Μαρία

7 Comments

  1. Μαρία 05/05/2018 at 12:04

    Πέρασα μεγάλο διάστημα χαμένη μέσα σε μικρούς και μεγάλους και λίγο μικρότερους και λίγο μεγαλύτερους φακέλους και κάποια στιγμή είπα ότι δεν πάει άλλο!
    Ειδικά της φορολογικής δήλωσης, τα έχω μαζεμένα με μια γωνιά για να μην τα ψάχνω τελευταία στιγμή!

    Reply
  2. Ερωφίλη 30/05/2019 at 23:46

    Είχα ακούσει για τον Νοέμβριο και το γράψιμο όταν ήμουν φοιτήτρια, νομίζω ήταν μέσα Νοέμβρη οπότε σκέφτηκα ότι δεν προλαβαίνω και το άφησα.
    Το είδα ξανα πέρυσι, πάλι αργά, κι έτσι έχω βάλει υπενθυμίσεις ώστε να συμμετέχω κι εγώ το Νοέμβριο του2019!! So excited!!

    Reply
    1. Μαρία 06/06/2019 at 12:53

      Κι εγώ κάπως έτσι είχα στη μέση το είχα βρει τον πρώτο χρόνο! Δεν ξέρω αν θα συμμετάσχω φέτος, όμως σου εύχομαι από τώρα καλή επιτυχία!

      Reply
  3. Παναγιώτης 31/10/2019 at 13:54

    Πρώτη φορά ακούω γι ‘αυτό, αλλά αν το είχες γράψει μερικές ημέρες νωρίτερα το άρθρο, σίγουρα θα έπαιρνα μέρος, καθώς γράφω από μόνος μου σίγουρα τις διπλάσιες λέξεις κάθε μήνα, οπότε για εμένα δεν αποτελούν πρόβλημα οι αριθμοί. Αλλά πριν από λίγες ημέρες έβαλα έναν καινούργιο στόχο για να γράφω πολλά περισσότερα άρθρα στο Inkstory, κάτι για το οποίο θα γράψω μέσα στις ερχόμενες ημέρες και θα λινκάρω και το άρθρο σου γιατί λίγο-πολύ έχουν και τα δύο την ίδια ουσία.

    Reply
    1. Μαρία 31/10/2019 at 14:00

      Είμαι σίγουρη ότι γράφεις τόσες και περισσότερες χαχαχα! Προσοχή όμως ε, ο διαγωνισμός είναι μόνο για μυθιστόρημα, για λογοτεχνία δηλαδή. Υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις για άλλους στόχους, πχ το NoFiWriMo, αν θυμάμαι καλά που είναι για μη λογοτεχνική γραφή.

      Reply
      1. Παναγιώτης 31/10/2019 at 14:32

        Ναι το γνωρίζω πως είναι για μυθιστορήματα και αυτό είναι που μου κέντρισε ουσιαστικά το ενδιαφέρον γιατί ήθελα να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία μου – κάτι διαφορετικό δηλαδή από τα κλασικά που γράφω συνήθως. Αλλά θα κοιτάξω και το άλλο που λες, μπας και βρω κάτι διαφορετικό που ίσως να μου αρέσει περισσότερο.

        Reply
        1. Μαρία 31/10/2019 at 14:34

          Είσαι και για μυθιστόρημα; Θα με ενδιέφερε να το διαβάσω αν ποτέ το γράψεις!

          Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.