Πώς θα μάθετε να μαγειρεύετε

Γενικές συμβουλές για όσους θέλουν να μάθουν να μαγειρεύουν από το μηδέν.

Βαρεθήκατε να τρώτε απ’ έξω;

Θέλετε την ανεξαρτησία σας στο φαγητό;

Θέλετε να κάνετε οικονομία στα έξοδα του φαγητού;

Είστε νέα νοικοκυρά και θέλετε να μάθετε τα μαμαδίστικα φαγητά;

Είστε φοιτητής ή εργένης και θέλετε να μάθετε 1-2 βασικά πράγματα για να τα βγάζετε πέρα όταν δεν πηγαίνετε στη φοιτητική λέσχη ή όταν δε φτάνουν τα ταπεράκια της μαμάς;

Άρα θέλετε να μάθετε να μαγειρεύετε!

Η μαγειρική είναι τέχνη που έχει τις μεθόδους της και τον τρόπο της. Για να γίνει σωστά και να έχει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να τη μάθει σωστά. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία κινείται στο να μάθει τα βασικά φαγητά που τρώμε στο σπίτι μας, οπότε εκεί θα κινηθούν και οι συμβουλές μου.

Inside story: Όταν παντρεύτηκα, δεν ήξερα να μαγειρεύω. Ήξερα τα βασικά της φοιτητικής επιβίωσης, αλλά τίποτα που να μπορεί να ονομαστεί σπιτικό φαγητό. Τον πρώτο καιρό δούλευα κιόλας, δεν είχα ιδέα από άποψη προγραμματισμού, γυρνούσα σπίτι αργά και δεν είχα χρόνο να ψαχτώ. Καταλήγαμε τελικά με το Γιώργο να τρώμε σχεδόν κάθε μέρα μακαρόνια ή τηγανητά αβγά με λουκάνικα Φρανκφούρτης. Υπέροχα ε;

Μετά από λίγο διάστημα, που σταμάτησα να δουλεύω, αποφάσισα σοβαρά ότι θέλω να μάθω να μαγειρεύω. Τελικά τα κατάφερα αρκετά σύντομα και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το κάνω καλά! Γι’ αυτό, θα σας πω πώς θα μάθετε να μαγειρεύετε κι εσείς!

10 συμβουλές για αρχάριους στην κουζίνα:

1. Εστιάστε σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Δεν μπορείτε να τα μάθετε όλα με τη μία. Ξεκινήστε βήμα-βήμα και κάθε φορά με ένα μόνο φαγητό. Μόλις το μάθετε, πηγαίνετε στο επόμενο. Μην ψάχνετε πολλά πράγματα μαζί, γιατί θα σας μπερδέψουν και θα χαθείτε. Η καλύτερη ιδέα είναι να ξεκινήσετε από φαγητά που σας αρέσουν, γιατί έτσι θα χαρείτε τη διαδικασία.

2. Ξεκινήστε από τα βασικά.

Αν δεν ξέρετε να φτιάχνετε μακαρόνια και αβγά, ξεκινήστε από μακαρόνια και αβγά. Είναι ό,τι πιο εύκολο, αρέσει σε όλους και θα μάθετε γρήγορα πώς να τα πετυχαίνετε έτσι που να σας αρέσουν. Α και επίσης, αν δεν τα πετύχετε και τα πετάξετε, είναι φθηνά και δε θα κλαίτε τα λεφτά σας χαχα!

Αν θέλετε να ξεκινήσετε με κρέας, ξεκινήστε με κοτόπουλο. Θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο από τα άλλα κρέατα και μαλακώνει γρήγορα.

3. Ακολουθήστε υπάκουα μία σαφή συνταγή.

Διαλέξτε ΜΙΑ συνταγή για κάθε φαγητό που θέλετε να φτιάξετε, είτε αυτή θα είναι της μαμάς, της πεθεράς, του ίντερνετ, του τηλεσέφ, οποιουδήποτε. Μην μπλέκεστε με πολλές και μην προσπαθείτε να τις συνδυάσετε, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτείτε.

Βρείτε μία που να είναι γραμμένη με σαφήνεια και αυτό έχει μεγάλη σημασία! Αόριστες οδηγίες, ειδικά σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται, όπως “αφήστε να πάρει μια βράση, αφήστε να φουσκώσει, ψήστε μέχρι να ροδοκοκκινίσει” δεν είναι καθόλου βοηθητικές για έναν αρχάριο. Πόση ώρα περίπου θέλει για να ροδοκοκκινίσει; δέκα λεπτά ή δύο ώρες; Δεν το ξέρετε ακόμα και χρειάζεστε ένα μέτρο.

Αφού βρείτε αυτή τη σαφή συνταγή, ακολουθήστε τη με θρησκευτική ευλάβεια. Αν κάπου έχετε απορία, διαβάστε σχόλια (this is the internet, παντού υπάρχουν σχόλια!), ρωτήστε γνώμες. Μην πειραματίζεστε ακόμα και μην εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, γιατί είναι αγύμναστο και το πιθανότερο είναι να σας οδηγήσει σε λάθη. Αποκτήστε λίγη πείρα πρώτα και μετά μπορείτε να ρισκάρετε!

4. Γενικές οδηγίες ανά κατηγορία.

Σημειώνω κάποιες γενικές οδηγίες που ακολουθούνται συχνότερα ανά κατηγορία τροφίμων ή τρόπου μαγειρέματος.

Α. Φαγητά κατσαρόλας: τσιγάρισμα

Όπως μου είχε πει και η αδερφή μου όταν μάθαινα τα βασικά, “Μαρία, εν αρχή ην το λάδι και το κρεμμύδι!”. Τα περισσότερα φαγητά κατσαρόλας ξεκινούν με το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού στο λάδι. Σημαντική διαδικασία που μαλακώνει το κρεμμύδι και δίνει γεύση. Παραλείψτε την αν έχετε οδηγίες από το γιατρό σας για προβλήματα του γαστρεντερικού.

Το κρέας και τα λαχανικά στην κατσαρόλα συνήθως πρώτα τσιγαρίζονται και μετά προσθέτουμε νερό, μέχρι να βράσουν καλά. Είπαμε, η συνταγή πρέπει να σας λέει περίπου πόσο χρόνο θέλει αυτό το βράσιμο. Δεν εννοείται ότι το ξέρουν όλοι ή ότι μπορούν να το μαντέψουν!

Β. Φαγητά φούρνου

Συνήθως είναι τα εύκολα, γιατί δε χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία: βάζουμε τα υλικά στο ταψί και το ταψί στο φούρνο. Σπανίως χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία νωρίτερα, πχ, να έχουμε βράσει λίγη ώρα τη σάλτσα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα το λέει η συνταγή.

Γ. Όσπρια

Συνήθως πρέπει να τα βάλουμε σε μπολ με νερό 12 ώρες πριν τα μαγειρέψουμε, για να μαλακώσουν, γι’ αυτό ετοιμαστείτε αποβραδίς αν πρόκειται να φτιάξετε κάτι τέτοιο! Κάποιες συνταγές προτείνουν να τα βράσουμε μία φορά και να πετάξουμε το νερό, για να μη γίνουν πολύ βαριά. Κάποιες προβλέπουν τσιγάρισμα, άλλες όχι. Ξαναγυρνάμε στον κανόνα: ακολουθήστε τη συνταγή!

Δ. Σαλάτες

Το εύκολο συνοδευτικό που συνήθως έχει ως κύριο συστατικό κάποιο λαχανικό. Πλύντε με επιμέλεια τα φρέσκα λαχανικά και εμπλουτίστε τις με τυριά, αλλαντικά και ό,τι άλλο σας αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και μπορείτε να διαλέξετε ό,τι ικανοποιεί τον ουρανίσκο σας.

Ε. Ζαχαροπλαστική

Είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο, που χρειάζεται πολλή προσοχή. Τόσο το μέτρημα των υλικών, όσο και η μέθοδος πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να καταστραφεί από μια λεπτομέρεια, πολύ ευκολότερα απ’ ότι στη μαγειρική.

5. Μην ασχολείστε με δύσκολα συστατικά.

Αν δεν ξέρετε ακόμα πόσο αλάτι χρειάζεται μια κατσαρόλα για 4 άτομα, μην ψάχνετε πόσο τζίντζερ θα χρειαστεί για μια μερίδα. Μην ανακατεύεστε με δύσκολες συνταγές, εξωτικά φαγητά και συστατικά που δεν ξέρετε. Μπορεί να σας ενθουσιάζουν αλλά θα σας δυσκολέψουν. Ο μπακάλικος κανόνας που προτείνω είναι: αν με μια ματιά φαίνεται άγνωστο το 20% από τα συστατικά της συνταγής, βρείτε άλλη συνταγή. Διότι τελικά θα τα αλλάξετε ή θα τα παραλείψετε και τότε έχετε ήδη φτιάξει άλλη συνταγή. Οπότε πηγαίνετε κατευθείαν στην άλλη συνταγή για να μην ταλαιπωρείστε!

6. Να ρωτάτε συνεχώς.

Το έγραψα και πριν, αλλά το επισημαίνω ξανά. Μάνα, πεθερά, στο ίντερνετ, παντού. Το πιο αστείο, το πιο ανόητο, το αυτονόητο, όλα. Οι περισσότεροι χαίρονται να απαντούν σε τέτοιες ερωτήσεις όταν το άτομο που ρωτάει ενδιαφέρεται πραγματικά. Γλιτώστε ατυχήματα και αποτυχίες με το να ρωτάτε για όλα!

7. Ωστόσο… Είναι πιθανό να κάνετε λάθη.

Συμβαίνει και στους καλύτερους! Μην απογοητευτείτε αν πετάξετε 2-3 πιάτα στην αρχή. Από τα λάθη θα μάθετε τι να μην επαναλάβετε. Η αδερφή μου ακόμα γελάει με τα φασολάκια που επιχείρησα να φτιάξω όταν ήμουν στο δεύτερο έτος στη σχολή. Δεν είχα προσθέσει νερό, γιατί απλώς δεν το σκέφτηκα και τελικά τα έφαγα τηγανητά. Δυο μέρες πονούσε το στομάχι μου!

8. Σιγά σιγά θα βρείτε το στιλ σας.

Το πρώτο διάστημα θα ακολουθείτε πιστά τις συνταγές, αλλά καθώς περνάει ο καιρός, θα βρείτε το τι σας αρέσει και ποιος είναι ο δικός σας τύπος. Θα καταλάβετε ποια μπαχαρικά σάς αρέσουν, ποια συστατικά θέλετε να χρησιμοποιείτε πιο πολύ και ποια άλλα είναι λόγος για να μη διαλέξετε μια συνταγή. Εγώ για παράδειγμα, φτιάχνω φρικτές πατάτες φούρνου. Όσο κι αν έχω προσπαθήσει, κάτι δεν το πετυχαίνω.

Όταν τελικά βρείτε το στιλ σας, δε θα φοβάστε να δοκιμάσετε και πιάτα που πιστεύατε ότι είναι δύσκολα ή που δε σας αρέσουν γευστικά, αλλά έχετε μια άνεση να τα επιχειρήσετε.

9. Φτιάξτε το δικό σας βιβλίο συνταγών.

Προσωπικά πιστεύω ότι με την πληθώρα συνταγών που είναι πλέον διαθέσιμες, δε χρειάζεται να αγοράσετε βιβλίο με συνταγές στην αρχή. Κι αυτό, γιατί μπορεί να είναι πολύ προχωρημένες και να σας απογοητεύσουν.

Αυτό που προτείνω είναι το εξής: κάθε φορά που δοκιμάζετε μια συνταγή και πετυχαίνει, ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ. Σημειώστε την αμέσως, αναλυτικά και με λεπτομέρειες του τι κάνατε σε κάθε βήμα, για να μπορείτε να την ξαναβρείτε εύκολα. Κατά προτίμηση, αυτή η συλλογή συνταγών σας να είναι σε έντυπη και όχι σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα απλό τετράδιο θα κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Ο λόγος που επιμένω στο έντυπο του θέματος είναι επειδή είδα ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα σε μένα. Ανατρέχω ευκολότερα, διορθώνω ευκολότερα και έχω τη συνταγή μπροστά μου ευκολότερα απ’ ότι σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Αν διαφωνείτε μαζί μου, κάντε το ηλεκτρονικά, αλλά κάντε το! Μη βασίζεστε στο ότι θα τη θυμάστε ή στο ότι θα ξαναρωτήσετε τη μαμά ή ότι θα την ξαναβρείτε εύκολα όταν τη θελήσετε. Οι δικές σας σημειώσεις στο πώς την κάνατε, δεν ξαναβρίσκονται πουθενά!

Επίσης! Κρατήστε σε άλλο σημείο αυτές που θέλετε να δοκιμάσετε, για να μην μπερδεύεστε. Άλλες εκείνες που κέρδισαν τη θέση του πετυχημένου και άλλες εκείνες που τη διεκδικούν! Μπορεί να μην αξίζουν τελικά τον κόπο και να μην τις ξανακοιτάξετε ποτέ! Δεν είναι βολικό να τις έχετε στο ίδιο τετράδιο με εκείνες που όντως πέτυχαν και θα τις ξαναφτιάξετε.

Έτσι, σιγά σιγά θα έχετε μια συλλογή από πετυχημένες συνταγές που σας αρέσουν και τις φτιάχνετε ωραία.

10. Χρειάζεται αγάπη!

Κάποιοι από εσάς το διαβάζετε και γελάτε και σας καταλαβαίνω, γιατί κι εγώ όταν το είχα ακούσει πρώτη φορά, κούνησα το κεφάλι κοροϊδευτικά. Αλλά με τον καιρό είδα πως είναι αλήθεια! Το φαγητό που φτιάχνεται επιπόλαια, χωρίς προσοχή και χωρίς αγάπη, δεν έχει την ίδια νοστιμιά. Εκείνο που φτιάχνεται με επιμέλεια, έχει άλλη χάρη. Η εστίαση, το να τρώμε όλοι μαζί, έχει τη σημασία του στις σχέσεις των ανθρώπων! Πόσο μάλλον όταν αυτός που το ετοίμασε το έκανε με χαρά!

Το κατάλαβα και από τον εαυτό μου. Όσο ήμουν φοιτήτρια και δεν έδινα πολλή σημασία στο φαγητό, ό,τι έφτιαχνα ήταν απλώς βρώσιμο. Όταν παντρεύτηκα, ήθελα να ευχαριστήσω, τον άντρα μου στην αρχή και τα παιδιά μου αργότερα, με το φαγητό που θα έφτιαχνα. Δεν ήταν μόνο υπόθεση επιβίωσης! Ήταν και ο στόχος να ακούσω το “μμμμ! τι νόστιμο φαΐ!”, από τα πρόσωπα που αγαπώ.

Δεν είναι παράξενο ότι κάτι τέτοιο συνάντησα και στη λογοτεχνία (όχι που δε θα έβρισκα κάτι σχετικό κι εκεί!). Στο βιβλίο Το τραπέζι της Τατιάνας αυτό ακριβώς περιγράφεται: η Τατιάνα θέλει να μάθει να μαγειρεύει, ώστε να ευχαριστήσει αυτόν που αγαπάει! Χαμογέλασα όταν διάβασα αυτή την ταύτιση! Το βιβλίο είναι το 4ο βιβλίο, το μπόνους, της τριλογίας του Μπρούντζινου Καβαλάρη, που έχω αναφέρει και στα αγαπημένα μου βιβλία.

Αυτές είναι οι οδηγίες που με βοήθησαν να μάθω να μαγειρεύω και ελπίζω να βοηθήσουν κι εσάς! Ποια άλλη συμβουλή έχετε να δώσετε στους αρχάριους της μαγειρικής; Γράψτε τη στα σχόλια!

Μαρία

ΥΓ: Ευχαριστώ τη φίλη του blog, τη Μάρω, που μου ζήτησε να γράψω γι’ αυτό το θέμα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτή την ανάρτηση!

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε 1 φορά την εβδομάδα για τα νέα άρθρα στο blog! Με την εγγραφή σας, θα λάβετε δώρο το e-book “Τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς ΣΗΜΕΡΑ

Θέλετε να μάθετε την τέχνη της μαγειρικής; Εδώ σας έχω 10 συμβουλές για το πώς θα μάθετε να μαγειρεύετε!

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

14 Comments

  1. Ελένη 03/03/2018 at 16:22

    Πραγματικά, όλα χρήσιμα για τις/τους αρχάριες/ους στη μαγειρική… Επικεντρώνομαι σε ένα, που περικλείει μέσα του όλα τ’ άλλα: “Κάντε το με αγάπη”! Γιατί όταν έχουμε τέτοια διάθεση, τότε μπαίνουμε στη διαδικασία να ρωτάμε, να ψάχνουμε, να σημειώνουμε κι όλα τα υπόλοιπα… Ευχαριστούμε, Μαρία!

    Reply
    1. Μαρία 04/03/2018 at 12:50

      Συμφωνώ, Ελένη! Αν ξεκινήσεις από εκεί, έχεις όρεξη και διάθεση να τα ψάξεις όλα!

      Reply
  2. Νάντια 04/03/2018 at 09:59

    Μαρία είσαι κούκλα! Αυτό το post ξεχιλίζει από αγάπη και για την κουζίνα σου και για τους αναγνώστες σου! Επίσης δείχνει πόσο αγαπάς αυτούς που θες να ταΐσεις!
    Tip: λέγεται you tube… . Αναζήτηση ευκολων συνταγών – μια εικόνα χίλιες λέξεις!

    Reply
    1. Μαρία 04/03/2018 at 12:52

      Το YouTube είναι μεγάλο σχολείο, πραγματικά! Μια αναζήτηση κι η ζωή σου γίνεται εύκολη! Ευχαριστώ, Νάντια!

      Reply
  3. Κατερίνα Κωνσταντίνου 12/03/2018 at 15:51

    Αν και έμαθα να μαγειρεύω μέσα από τον πειραματισμό πιστεύω ότι όλες οι συμβουλές σου είναι ότι πρέπει! Το θέμα αγάπη ειδικότερα από τα πιο σημαντικά που πολλές φορές ξεχνάμε μέσα στη βιασύνη μας!

    Reply
    1. Μαρία 12/03/2018 at 23:30

      Νομίζω ότι η αγάπη είναι η κορυφαία συμβουλή όλων των έμπειρων νοικοκυρών τελικά, Κατερίνα!

      Reply
  4. Παναγιώτης 13/10/2018 at 19:42

    Προσωπικά ξεκίνησα από τα αυγά, πήγα στα μακαρόνια και το πρώτο “κανονικό” σπιτικό πιάτο που έκανα ήταν κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Την πρώτη φορά δεν μου βγήκε, αλλά την δεύτερη και μετά όλα τα λεφτά. Όχι ότι περιμένω παιδί ή θέλω να γίνω καμιά νοικοκυρά αλλά λατρεύω το φαΐ, οπότε έπρεπε να μάθω πως να φτιάχνω τα αγαπημένα μου φαγητά.

    Reply
    1. Μαρία 14/10/2018 at 12:12

      Μια χαρά τα πήγες, με τη σωστή σειρά και μπράβο, Παναγιώτη! Υπέροχος λόγος το ότι σου αρέσει το φαγητό κι το κάνεις πρώτα για τον εαυτό σου!

      Reply
  5. Little Hope Flags 13/10/2018 at 19:49

    Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Μακάρι να υπήρχε αυτό το άρθρο μερικά χρόνια πριν όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω και απέτυχα πολλάκις! Πλεόν είναι σχεδόν θεραπευτικό το μαγείρεμα, απασχολεί το μυαλό από άλλα..!
    Άλκηστη
    PS: εγώ έχω γράψει άρθρο γιατί να μάθεις να μαγειρεύεις

    Reply
    1. Μαρία 14/10/2018 at 12:20

      Ευχαριστώ πολύ Άλκηστη! You gotta start somewhere εξάλλου! Πάω να διαβάσω και το δικό σου άρθρο!!

      Reply
  6. Αγγελική 14/10/2018 at 12:56

    Πραγματικά μακάρι να το είχα διαβάσει κάποια χρόνια νωρίτερα… Είχα βαλθεί να μάθω να μαγειρεύω όχι γιατί μου άρεσε αλλά γιατί έπρεπε = αγάπη μηδέν! Είχα αγοράσει καμιά δεκαριά βιβλία μαγειρικής, περιοδικά και ο, τι κυκλοφορούσε!! Ξεκινούσα από τις “ψαγμένες ” συνταγές και, όπως καταλαβαίνεις, Βατερλώ . Αγάπη

    Reply
    1. Μαρία 14/10/2018 at 14:06

      Χαχαχα σε καταλαβαίνω γιατί κι εγώ κάπως έτσι πήγαινα όταν ήμουν φοιτήτρια! Και καλά θα ασχοληθώ και τελικά τα παρατούσα!

      Reply
  7. νοικοκυρά 19/10/2018 at 10:20

    Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Εγώ ασχολούμαι αρκετά με την κουζίνα! Στις περισσότερες συνταγές χρησιμοποιώ πιτούλες elviart ως συνοδευτικό!

    Reply
  8. Παναγιώτης 19/10/2020 at 19:30

    Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου Μαρία! Εγώ έμαθα να μαγειρεύω από συνταγές που έβλεπα από άλλα blogs και από διάφορες εφαρμογές συνταγών που είχα εγκαταστήσει. Κάποιες έβγαιναν πολύ ωραίες, άλλες πάλι ήθελαν μερικές αλλαγούλες για να τις φέρω στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις. Με τον καιρό αν μαγειρεύεις συχνά και πάρεις 2-3 συνταγές από μαμά, μπαμπά, φίλο, φίλη, μετά τα θυμάσαι όλα απ’ έξω 🙂

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.