Πώς διαλέγω και πώς ξεκαθαρίζω τα παιδικά βιβλία μας

Με ποια κριτήρια διαλέγω τα παιδικά βιβλία των κοριτσιών μου και πώς ξεκαθαρίζω ποια θα κρατήσουμε.

Έχω δύο κόρες και έναν άντρα και όλοι μας έχουμε πολλή αγάπη για τα βιβλία! Αν δεν υπήρχε κι ο μινιμαλισμός που επιδιώκω, τα βιβλία θα μας είχαν κατακλύσει! Όπως τακτικά κάνω κινήσεις εκκαθάρισης στα παιχνίδια των παιδιών, γιατί δε θέλω να έχουν πολλά, το ίδιο κάνω και στα βιβλία τους.

Με ποια κριτήρια διαλέγω και ξεκαθαρίζω τα παιδικά βιβλία

Ποια βιβλία προτιμάμε

Όπως έχω κριτήρια επιλογής για τα βιβλία που διαβάζω εγώ, πολύ περισσότερο έχω αυστηρά κριτήρια για το τι διαβάζουν οι κόρες μου, που δεν είναι ενήλικες και δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τη δική τους κρίση σε βασικά θέματα. Θέλω τα κορίτσια μου να διαβάζουν βιβλία που είναι στο πνεύμα της διαπαιδαγώγησης που θέλουμε να τους δώσουμε ως γονείς.

Είμαι υπέρ της χρήσης των παιδικών βιβλίων ως εργαλείων διδακτισμού. Πολλές φορές ανατρέχω στις ιστορίες που διαβάσαμε για να θυμίσω κάποιον κανόνα που έχουμε στο σπίτι ή κάποιο μήνυμα που θα ήθελα να τους μάθω ως μαμά.

Ως δασκάλα, θέλω τα βιβλία που έχουμε να χρησιμοποιούν σωστά και την ελληνική γλώσσα, στο επίπεδο που ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών. Η λογοτεχνία είναι εξαιρετικό εργαλείο γλωσσικής ανάπτυξης και καλλιέργειας της γλώσσας.

Θεωρώ εξαιρετικά τα βιβλία των Εκδόσεων Θύρα και Άθως Παιδικά. Έχουν νοήματα που θέλω να διδάξω στα παιδιά μου, πάντα προσεγμένες εκδόσεις και πολύ καλή χρήση της γλώσσας.

Για παράδειγμα…

Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο στην κόρη μου αρέσουν πολύ τα εξής:

  • “Μαγειρεύοντας την αλφαβήτα” της Μαρίας Βιγγοπούλου-Χύτα, Εκδόσεις Θύρα. Ένα βιβλίο με έμμετρο, στρωτό λόγο, που βοηθά τα παιδιά από 3 ετών να εξοικειωθούν με τα γράμματα.Μαγειρεύοντας την αλφαβήτα
  • “Το πορτοκαλί σαλιγκαράκι” της Ζέφης Συρίβλη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ένα βιβλίο που προβάλλει την ομορφιά του να είναι ο καθένας μοναδικός.Το πορτοκαλί σαλιγκαράκι
  • “Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο” της Τρέις Μορόνι, Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο που λειτουργεί ενθαρρυντικά στα παιδιά που πρόκειται να ζήσουν την εμπειρία του σχολείου για πρώτη φορά.

Πόσο μ' αρέσει το σχολείο

  • “Ένα φοβισμένο ελεφαντάκι” της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη, Εκδόσεις Σαββάλας. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στο φόβο και τον απενοχοποιεί. Η συγγραφέας είναι παιδαγωγός και έχει γράψει κι άλλα βιβλία για τέτοια θέματα του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών.

Ένα φοβισμένο ελεφαντάκι

Ποια βιβλία δεν προτιμάμε

Σε συνέχεια των κριτηρίων που ανέφερα πριν, δεν έχουμε βιβλία που πιστεύω ότι δεν είναι ποιοτικά.

Νομίζω ότι όλοι οι γονείς έχουν συναντήσει παιδικά βιβλία που είναι κακής ποιότητας: έχουν πολύ φτωχή ή ατυχή μετάφραση/απόδοση στα ελληνικά (αν είναι μεταφρασμένα), φαίνονται προχειρογραμμένα, έχουν πολλά τυπογραφικά λάθη, ανόητη χρήση της γλώσσας (πχ. μιλάνε μωρουδίστικη γλώσσα “κοίτα το μωλάκι!”) ή έχουν ανύπαρκτο ή υποτυπώδες νόημα.

Αν η κόρη μου θέλει να αγοράσει βιβλίο που γενικά δε θεωρώ την καλύτερη επιλογή (πχ. Πέππα το γουρουνάκι), δεν αρνούμαι. Όταν όμως πρόκειται να διαλέξω εγώ ποιο θα της πάρω ή με ρωτούν για να της φέρουν κάποιο δώρο, τότε προτείνω κάποιο με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα.

Ποια βιβλία φεύγουν κατά το ξεκαθάρισμα

Κατά καιρούς (περίπου κάθε 3μηνο) κάνω μια εκκαθάριση στο ράφι με τα παιδικά βιβλία. Οι κατηγορίες που φεύγουν από το σπίτι είναι οι εξής:

  • Βιβλία που δεν τους αρέσουν, δεν τους ενδιαφέρουν και δεν τα έχουν διαβάσει για καιρό.
  • Βιβλία που τους λείπουν σελίδες ή έχουν καταστραφεί με τρόπο που δεν μπορούν να διαβαστούν πλέον, πχ. αν έχουν “παραθυράκια” που σκίστηκαν, αν έχουν ζωγραφιστεί ή μουντζουρωθεί πολλές σελίδες, λέξεις και εικόνες.
  • Βιβλία που έχουμε πολλά ίδια, πχ. βιβλία με εικόνες και τις πρώτες λέξεις του παιδιού. Φεύγει ένα που μας αρέσει λιγότερο από τ’ άλλα.
  • Βιβλία με λέξεις ή νόημα ή εικονογράφηση που δεν αρμόζει στην ηλικία τους ή στο πνεύμα που θα ήθελα να τους εμφυσήσω. Πχ μας έδωσαν ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με σκληρές σελίδες (δηλαδή για μικρές ηλικίες), το οποίο μιλούσε για τον “κακό βάτραχο που απήγαγε την Τοσοδούλα για να την παντρέψει με το ζόρι με το γιο του, ενώ εκείνη δεν ήθελε και έκλαιγε κάθε μέρα ζητώντας τη μαμά της”. Δεν είναι ούτε νοηματικά ούτε λεκτικά κάτι που θα ήθελα να διαβάσει η κόρη μου στα 3 ή 4 χρόνια της.

Πού πηγαίνουν τα βιβλία που φεύγουν

Αν είναι κατεστραμμένα, πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Αν υπάρχει κάποιο που μπορεί να αρέσει σε φιλικό μας παιδάκι, ρωτάω αν το θέλει. Διαφορετικά, τα δωρίζω στη βιβλιοθήκη της πόλης μας. Μου αρέσει πολύ που η βιβλιοθήκη μας έχει πολλά βιβλία με σκληρές σελίδες για μικρά παιδιά από 1 έτους.

Εσείς με ποια κριτήρια διαλέγετε παιδικά βιβλία; Κάνετε ξεκαθάρισμα στα ράφια της βιβλιοθήκης σας συχνά;

Μαρία

Με ποια κριτήρια διαλέγω τα παιδικά βιβλία των κοριτσιών μου και πώς κάνω εκκαθάριση σε αυτά

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.